Joskus selaillessa oppimateriaaleja voi löytää materiaalin joka on lähellä omaa tarkoitusta mutta ei aivan sitä mitä etsi. Tällöin yksi hyvä keino edetä on katsoa tämän materiaalin kuvailutietoja: miten tekijä on kuvannut materiaaliaan, mitkä ovat hänen valitsemansa avainsanat oppimateriaalin löytymiseksi. Uusimman päivityksen myötä voit nyt suoraan klikata näitä löytääksesi vastaavasti kuvailtuja oppimateriaaleja. 

Esimerkiksi Leena Huhtaman oppimateriaali Puutarha-alan muovijätteiden käsittely ja kierrätys on sisältää mm. seuraavia kuvailutietoja:

Kuvakaappaus Huhtaman oppimateriaalin kuvailutiedoista. Asiasanoissa näkyy mm. kierrätys.

Kaikki avainsanat jotka näyttävät klikattavilta kun viet osoittimen niiden päälle  mahdollistavat sinulle suoraan haun toteuttamisen. Nämä sanat ovat myös korostettu harmaalla värillä käyttöliittymässä. Esimerkkitapauksessa voisit olla kiinnostunut mm. kierrätyksestä. Painamlla kierrätys-sanaa löydät muut aiheeseen liittyvät oppimateriaalit. Näin voit puutarha-alan muovijätteiden kierrätyksen jälkeen opetella esimerkiksi miten eri muovimerkinnöillä olevat materiaalit kierrätettään Vesa Silanderin ja Jatta Jokisen Siivous-materiaalista.


Laajennettu esikatselu teksti-, esitys ja taulukko-oppimateriaaleille

Toisena uudistuksena tuomme laajennetun esikatselun erilaisille teksti-, esitys- ja taulukko-oppimateriaaleille. Tähän mennessä olet nähnyt esimerkiksi Microsoft Office:n tuotteilla tehdyt oppimateriaalit siten, että olet voinut avata ne uuteen välilehteen tai ladata ne suoraan. Erityisesti erilaiset teksti- ja esitysmateriaalit ovat hyvin suosittuja ja olemmekin halunneet mahdollistaa oppijoille, opettajille ja kaikille muille oppimateriaalien hyödyntäjille oppimateriaalin selailun heti materiaalin avattuaan. Jotta saamme esikatselun monella näytöllä pieneksi käyvän ikkunan hyödynnettyä mahdollisimman saavutettavalla ja selkeällä tavalla päädyimme muuttamaan tiedostot esikatselua varten. Jos tiedosto on muunnettu esikatselu varten näet seuraavan ilmoituksen: 

Kuvakaappaus Puutarha-alan muovijätteiden käsittely ja kierrätys -oppimateriaalista, jossa näkyy ilmoitus että se on muunnettu esikatselua varten.


Muuntaminen ei vaikuta itse tiedostoihin. Tiedostot pysyvät aina siinä alkuperäisessä muodossaan, joina ne on Avointen oppimateriaalien kirjastoon ladattu. Voit ladata ja ottaa materiaalit käyttöön aina alkuperäisessä muodossaan. Esikatselun avulla voit todeta materiaalin toimivaksi ja ladata sen edistyneempää käyttöä varten.


Opi lisää kokoelmista ja vaikuta palveluun

Järjestämme kokoelma-ominaisuudesta etätyöpajoja 2.10. klo 9-10 ja 8.10. klo 13-14 yhteistyössä Sotepeda-hankkeen kanssa. Etätyöpajat ovat matalan kynnyksen tapahtumia, joissa pääset kuulemaan Avointen oppimateriaalien kirjastosta ja sen kokoelma-ominaisuudesta ja voit kysyä, kokeilla ja tehdä kokoelmia. Tule mukaan Zoomiin! https://cscfi.zoom.us/j/66974369762 Lisätietoa wikisivultamme. Kurkkaa samalta sivulta myös tiistaisen Sama aihe, eri oppijat -webinaarin diat! Diat ovat katseltavissa kahden viikon ajan.

Olet varmasti huomannut myös sinisen bannerin sivuillamme.  Keräämme tämän avulla tietoa Avointen oppimateriaalien kirjaston suunnittelun tueksi. Nyt on viimeiset mahdollisuudet vaikuttaa sillä kysely on auki enää viikon aja. Olisimme todella kiitollisia jos voisit käyttää muutaman minuutin sen täyttämiseen. Pääset kyselyyn tästä linkistä.

  • No labels