Keskiviikkona avoimet oppimateriaalit valloittivat uusia väyliä, sillä ne saapuivat Finna.fihin. Finna kokoaa museoiden, arkistojen ja kirjastojen aineistoja yhteen näkymään, joten käyttäessäsi Finnaa löydät opetukseesi nyt avointen oppimateriaalien lisäksi myös muita avoimia aineistoja sekä esimerkiksi vinkkejä millaisia oppimateriaaleja lähikirjastosta löytyy. Yhteistyöllä Finnan kanssa haluamme helpottaa kaikenlaisten avoimien aineistojen käyttämistä opetuksessa sekä mahdollistaa sen, että avoimet oppimateriaalit pääsevät sinne missä oppiminen jo tapahtuu. Avoimet oppimateriaalit ovat käytettävissä myös Finnan rajapintojen kautta muissa näkymissä mm. oppimisalustoissa.

Osana muutosta päivitimme myös Avointen oppimateriaalien kirjaston (aoe.fi) etusivun, jotta sitäkin kautta pääsee helposti Finnaan. Lisäsimme etusivulle myös videon palvelusta, jota voi jakaa jos haluaa kertoa muille mikä Avointen oppimateriaalien kirjasto on ja miten sitä voisi käyttää. Löydät myös alapalkista meidän Twitter-tilin - seuraa sitä niin pysyt entistä paremmin perillä mitä AOE:lle kuuluu.

Oppimateriaalien tulosta Finnaan saa lisätietoa mm. Finnan uutisesta.

Vinkkaa mihin kaikkeen löytämäsi oppimateriaali soveltuu

Uutuutena tuomme samalla mahdollisuuden lisätä toisten oppimateriaaleihin metatietoja. Nämä ovat siis yksittäisiä sanoja tai tiivitä fraaseja, jotka kertovat mihin materiaali soveltuu. Tiedot tallentuvat oppimateriaalisivulle, lähelle arvioita.

Kuvakaappaus jossa näkyy lisättyjä asiasanoja

Näiden avulla voit kertoa toisille materiaalin hyödyntäjille sekä tekijöille mm. että materiaali soveltuu johonkin toiseenkin oppiaineeseen tai koulutusasteelle tai rikastaa tekijän antamaa kuvailua lisäämällä useampia aiheeseen littyviä asiasanoja.

Tällä hetkellä muiden käyttäjien antamat kuvailutiedot eivät vaiktua hakuun, mutta tarkastelemme tämän mahdollistumista myöhemmin.


Järjestä hakutulokset ja etsi vain saavutettavia oppimateriaaleja

Uutena mahdollisuutena haussa Avointen oppimateriaalien kirjastossa on järjestää oppimateriaalit muokkauspäivämäärän tai suosion mukaan. Näin saat listaukseen esimerkiksi uusimmat materiaalit listan alkupäähän. Hakutulokset järjestyvät automaattisesti sen mukaan, kuinka hyvin ne vastaavat hakuasi.

Kuvakaappaus palvelusta. Hakutulosten rajaus löytyy listauksen yläosasta

Samalla päivitimme myös mahdollisuuden rajata hakua saavutettavuustietojen mukaan. Tämän avulla voit suoraan mennä oppimateriaaleihin jotka täyttävät tietyt saavutettavuuskriteerit. Muistathan että oppimateriaalit saattavat olla saavutettavia, vaikkei sitä niissä vielä luekaan. Saavutettavuus on vielä monelle uusi asia, joten auttakaamme toisiamme sen saavuttamisessa. Saavutettavuutta voi vinkata myös sosiaalisten metatietojen avulla!

Uusia rajauksia ovat myös käyttö opetuksessa ja lisenssi. Näiden avulla voit tarvittaessa selkeyttää vielä sitä mihin tarkoitukseen haluaisit materiaalin - esimerkiksi oletko kiinnostunut käyttämään sitä kaupallisessa opetuksessa (valitse tällöin kaikki lisenssit paitsi ne joissa on NC-perässä) tai haluaisit opiskella itsenäisesti.

Kuvakaappaus, jossa näkyy uudet rajaukset.

Muita uutisia

Viikolla 47 Avointen oppimateriaalien kirjaston käyttämässä palvelussa oli virhetilanne, joka johti pitkään käyttökatkoon. Tämä aiheutti sen, että osa Avointen oppimateriaalien kirjaston oppimateriaaleista ei ollut ladattavissa tai katseltavissa tietuesivuillaan. Olemme virhetilanteen aikana ja sen jälkeen tutkineet tapoja, jolla voimme estää vastaavat pitkät käyttökatkot. Pahoittelemme tilanteesta aiheutunutta haittaa!

Osana nykyistä päivitystä toimme myös luotettavuutta aiempiin toiminnallisuuksiin: nyt pdf:nä katselua varten näytettävät oppimateriaalit toimivat luotettavammin ja versiohistoriasta saa myös ladattua vanhat versiot (ei pelkästään katseltua niitä). Toivottavasti nämä tekevät palvelun käytöstä entistä luontevampaa.

Iloista alkavaa joulukuuta kaikille!

  • No labels