You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 15 Next »

Tämän sivun sisältö
 
 

Palvelukuvaus

IP-yhteys on Funet-jäsenyyteen kuuluva peruspalvelu, jolla jäsenorganisaatio saa käyttöönsä nopeat yhteydet Internettiin ja maailmanlaajuisiin tutkimusverkkoihin. Liitäntä toteutetaan pääyhteydellä lähimpään Funet-verkon reitittimeen ja se on jäsenyyteen automaattisesti kuuluva palvelu. Tämän lisäksi Funet tarjoaa IP-yhteyden varmistamiseen varayhteyttä sekä muita lisäyhteyksiä tutkimuskäyttöön, etätoimipisteiden kytkemiseen tai muihin erikoistarpeisiin. Varayhteydellä Funet-jäsenen IP-yhteys voidaan varmistaa niin, että mahdolliset kuitukatkot tai muut häiriöt verkossa eivät katkaise yhteyksiä ulospäin. Lisäliittymän vaihtoehtona ovat suosiota kasvattaneet valopolut, joilla etätoimipiste voidaan liittää suoraan pääkampuksen sisäverkkoon.

IP-yhteyksien toteuttamiseen käytetään tällä hetkellä joko 1 Gbps tai 10 Gbps Ethernet-liitäntöjä. Pää- ja lisäyhteys ilman varmistusta toteutetaan pääasiallisesti hyödyntäen staatista reititystä, Varmistettujen yhteyksien osalta käytetään BGP-protokollaa.

IP-yhteys tarjoaa automaattisesti tuen IPv4- ja IPv6-protokollille sekä tarvittaessa myös IPv4- ja IPv6-multicastille. Funetilla on myös tarjolla IPv6-siirtymäpalveluita helpottamaan IPv6-protokollan käyttöönottoa.

Valmistelevat tehtävät

Funet-jäsenyyteen kuuluva pääyhteys mukaanlukien yhteyteen tarvittava liitäntäkuituyhteys toteutetaan jäseneksi liittymisen yhteydessä ilman erillisiä toimia. Varayhteys ja lisäyhteys ovat jokaisen jäsenen tarjolla olevia palveluita, joita voi tilata ottamalla yhteyttä Funettiin. Funet selvittää vara- ja lisäyhteyksien tarvitsemat liitäntäkuituyhteydet ja voi myös tarvittaessa kilpailuttaa ja hankkia lisäkuituyhteydet, jos yhteysvälillä ei ole kuituyhteyttä tai liitäntäkuituyhteys halutaan varmistaa myös toista reittiä pitkin.

IP-yhteyden toteuttamiseksi tarvitsee jokainen Funet-jäsen itselleen reitityskykyisen reunalaitteen. Jos IP-yhteys on varmistetaan varayhteydellä, tarvitaan reunalaitteeseen tuki BGP-protokollalle. Varmistamattoman pääyhteyden tapauksessa riittää tuki staattisille reiteille. Reunalaitteen hankintaa varten on olemassa erillinen suositus reunalaitteista. Oman reunalaitteen voi myös korvata hyödyntämällä Funetin reititinpalvelua.

Hinnoittelu

Funet-pääyhteys liitäntäkuituyhteyksineen kuuluu Funet-jäsenyyteen automaattisesti ilman lisäkustannuksia.

Vara- ja lisäyhteydet ovat maksullisia lisäpalveluita. Vara- tai lisäyhteydellä tarvittava mahdollinen lisäkuituyhteys, jota ei käytetä muuhun tarkoitukseen, ei kuulu palvelun perushintaan vaan se läpilaskutetaan tarvittaessa. Jos vara- tai lisäyhteys toteutetaan olemassa olevaa kuituinfraa hyödyntäen, ei palveluihin tule tällöin lisäkustannuksia.

Liityntänopeus ei vaikuta hinnoitteluun muiden kuin opiskelija-asuntoloiden osalta.

IP-yhteyspalveluLiitäntäkuituyhteysNopeusYliopisto tai ammattikorkeakouluTutkimuslaitos tai muuOpiskelija-asuntola
Pääyhteyskuuluu Funet-jäsenyyteen1 Gbpskuuluu Funet-jäsenyyteenkuuluu Funet-jäsenyyteen12500 e/v
10 Gbpskuuluu Funet-jäsenyyteenkuuluu Funet-jäsenyyteen18750 e/v
Varayhteysei kuulu palveluun (uusi kuituyhteys)1 Gbps2500 e/v5000 e/v5000 e/v
10 Gbps2500 e/v5000 e/v10000 e/v
Lisäyhteysei kuulu palveluun (uusi kuituyhteys)1 Gbps2500 e/v5000 e/v5000 e/v
10 Gbps2500 e/v5000 e/v10000 e/v

Hinnoittelussa on huomioitu 50% alennus Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisille korkeakouluille.

Tilastot

IP-yhteyksiä tilastoidaan sekä liikennemäärien että palvelunlaadun osalta:

Tekniset ohjeet

Funet tarjoaa tarvittaessa apua sekä staattisen reitityksen että varayhteyksien vaatiman BGP-reitityksen konfiguroimiseen. Saatavilla on myös valmiita konfigurointimalleja varayhteyksiä varten Ciscon (IOS) ja Juniperin (Junos) reitittimille sekä yhden että kahden reunalaitteen malleihin. Yhdellä reunalaitteella voidaan varmistaa kuituyhteydet Funetin runkoverkkoon ja kahdella reunalaitteella myös itse reitittimet. Kahdennetun reunalaitteen mallissa tarvitaan myös jokin kahdennusta tukeva protokolla (esim. VRRP tai HSRP) lähiverkkoon päin.

  • No labels