You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 68 Next »

(klikkaa kuvaa suuremmaksi)

Kuvaus

IP-yhteys on Funet-jäsenyyteen kuuluva peruspalvelu, jolla jäsenorganisaatio saa käyttöönsä nopeat yhteydet Internetiin ja maailmanlaajuisiin tutkimusverkkoihin. Myös muita IP-yhteyksiä tutkimuskäyttöön ja erikoistarpeisiin voidaan järjestää. Jäsenorganisaation pääyhteys kytketään lähimpään Funet-verkon reitittimeen sijainnista riippuen joko suoraan tai Funetin DWDM-siirtojärjestelmän kautta. Pääyhteyden varmistamiseksi tarjolla on varayhteys, jolla jäsenorganisaation IP-yhteys voidaan varmistaa niin, että mahdolliset kuitukatkot tai muut häiriöt verkossa eivät katkaise yhteyksiä ulospäin. Lisäyhteyden avulla jäsenorganisaation etätoimipiste voidaan liittää Funetin IP-runkoverkkoon ja tarvittaessa kytkeä sen kautta osaksi jäsenorganisaation sisäverkkoa. IP-lisäyhteyden vaihtoehtona ovat suosiota kasvattaneet valopolut, joilla etätoimipiste voidaan liittää suoraan päätoimipaikan sisäverkkoon dedikoidulla siirtokapasiteetilla.

IP-yhteyksien toteuttamiseen käytetään tällä hetkellä joko 1 Gbps tai 10 Gbps Ethernet-liitäntöjä. Pää- ja lisäyhteys ilman varmistusta toteutetaan pääasiallisesti hyödyntäen staattista reititystä. Varmistettujen yhteyksien osalta käytetään BGP-protokollaa.

IP-yhteys tarjoaa automaattisesti tuen IPv4- ja IPv6-protokollille sekä tarvittaessa myös IPv4- ja IPv6-multicastille. Funetilla on myös tarjolla IPv6-siirtymäpalveluita helpottamaan IPv6-protokollan käyttöönottoa.

IP-yhteyspalveluun voidaan tietyissä tilanteissa liittää erityisjärjestelyjä esim. opetus- tai tutkimuslaitteistojen suorien yhteyksien toteuttamiseksi organisaatioiden välillä.

Yhteydet kotimaisen organisaatioiden välillä kulkevat vain Suomessa. Vakavissa vikatilanteissa myös kotimaan liikenne voi varareitittyä Ruotsin kautta. Kansainväliset yhteydet hyödyntävät järjestelmiä, jotka ovat Suomen ulkopuolella.

Käyttöönotto

Palvelun käyttöönottamiseksi ota yhteyttä Funet NOC:iin: Yhteystiedot tai (vaativat sisäänkirjautumista) Yhteydenottolomake tai Yhteydenottopyyntö

CSC toteuttaa Funet-jäsenyyteen kuuluvan pääyhteyden (mukaanlukien yhteyteen tarvittava kuituyhteys) jäseneksi liittymisen yhteydessä. Varayhteys ja lisäyhteys ovat jokaisen jäsenen tarjolla olevia palveluita, joita voi tilata ottamalla yhteyttä Funetiin. Funet selvittää vara- ja lisäyhteyksien tarvitsemat liitäntäkuituyhteydet ja voi myös tarvittaessa kilpailuttaa ja hankkia lisäkuituyhteydet, jos yhteysvälillä ei ole kuituyhteyttä tai liitäntäkuituyhteys halutaan varmistaa myös toista reittiä pitkin.

IP-yhteyden toteuttamiseksi tarvitsee jokainen Funet-jäsen itselleen reitityskykyisen reunalaitteen. Jos IP-yhteys varmistetaan varayhteydellä, tarvitaan reunalaitteeseen tuki BGP-protokollalle. BGP-reitityksessä käytetään oletusarvoisesti Funetin määrittelemää privaatti-AS-numeroa, ellei organisaatiolla ole omaa julkista AS-numeroa. Varmistamattoman pääyhteyden tapauksessa riittää tuki staattisille reiteille. Reunalaitteen hankintaa varten on olemassa erillinen suositus reunalaitteista. Oman reunalaitteen voi myös korvata hyödyntämällä Funetin reititinpalvelua.

Lisäohjeita löytyy tämän sivun Ohjeet-kohdasta.

Hinnoittelu

Funet-pääyhteys liitäntäkuituyhteyksineen kuuluu Funet-jäsenyyteen automaattisesti ilman lisäkustannuksia.

Vara- ja lisäyhteydet ja lisäkäyttäjät: katso hinnasto (vaatii sisäänkirjautumista).

Tilastot

Tämän osa sivun sisällöstä näkyy vain tarvittavat pääsyoikeudet omaaville sisäänkirjautuneille käyttäjille; lisätietoja sivulta Tietoa info.funet.fi-palvelusta.

 

Ohjeet

Funet tarjoaa tarvittaessa apua sekä staattisen reitityksen että varayhteyksien vaatiman BGP-reitityksen konfiguroimiseen. Saatavilla on myös valmiita konfigurointimalleja varayhteyksiä varten Ciscon (IOS) ja Juniperin (Junos) reitittimille sekä yhden että kahden reunalaitteen malleihin. Yhdellä reunalaitteella voidaan varmistaa kuituyhteydet Funetin runkoverkkoon ja kahdella reunalaitteella myös itse reitittimet. Kahdennetun reunalaitteen mallissa tarvitaan myös jokin kahdennusta tukeva protokolla (esim. VRRP tai HSRP) lähiverkkoon päin.

Funet ratkoo meille tietoon saatettuja yhteyksien suorituskykyyn liittyviä ongelmia ja epäilyjä (ns. PERT-toiminta).

Reititinteknologialla toteutettavien erityisjärjestelyjen (virtuaalikytkin, MPLS-VPN) osalta kysy Funet-asiantuntijoilta toteutusvaihtoehdoista, saatavuudesta ja soveltuvuudesta.

  • No labels