Yhteenveto työpajan jälkeen

Työpajassa käsiteltiin miten eri tavoin aoe.fi voisi paremmin toimia erityisesti xr-oppimateriaalien tukena materiaaleja jakaessa ja käytettäessä. Käsittelimme sitä, miten näitä oppimateriaaleja jaetaan, miten niitä sanoitetaan ja miten niiden käyttöönotto olisi sujuvinta. Lisäksi käsittelimme sitä, millaisia xr-oppimateriaalit ovat, jotta pystymme aoe-tiimissä paremmin huomioimaan niiden vaatimukset kehitystyötä tehdessä. 

Merkittäviä huomioita oli esimerkiksi se, että osa XR-oppimateriaaleista vaatii tarkempaa käyttöönoton ohjeistusta esimerkiksi tietoa "teknisistä vaatimuksista" sen pyörittämiseen. Tämän suhteen jäämme pohtimaan miten entistä paremmin tukea oppimateriaalien jakajia näiden ilmaisuun - esimerkiksi mbz-kurssien osalta olemme nostaneet esille ohjeistuksia, joita käyttäjät ovat tehneet, jotta ne leviäisivät laajemmalle.

Kuvaus-kentän rooli myös kiinnostumisen näkökulmasta koettiin tärkeäksi ja käyttäjien tukemisessa tässä on myöskin tehtävää.

Työpajassa keskustelimme myös mm. miten käyttäjiä saa houkuteltua palaamaan palveluun, mitkä tiedot olisivat tärkeimpinä olla näkyvillä selkeästi, miten kokoelmia voisi jatkokehittää ja mitä eroja on oppimateriaalien etsimisellä aoe.fistä ja finna.fistä. Näet tarkemmin työpajan keskusteluja työpajan Conceptboardilta.

Jatkoaskeleet

Seuraavaksi viemme työpajan kuulumiset aoe:n kehityksen ohjauksesta vastaavan aoe-työryhmän tiedoksi. Otamme toiveet huomioon ensi vuoden kehityskohteita suunniteltaessa. Erityisesti ohjaavan tiedon kehittämisen koemme tärkeäksi myös jatkuvana kehityskohteena, johon voimme tehdä pieniä parannuksia myös tänä vuonna.

Jos sinulle heräsi vielä ajatuksia aiheen tiimoilta tai haluaisit vaikka tehdä yhteistyötä xr-oppimateriaalien ohjeistukseen liittyen, ota meihin yhteyttä oppimateriaalivaranto@csc.fi-osoitteeseen. Saman osoitteen kautta voit jatkossakin jättää palauteideoita, kysyä apua oppimateriaalien jakamiseen ja aoe:n käyttöön liittyen sekä esimerkiksi kysyä meitä mukaan kertomaan aoe:sta oppilaitoksellenne. Palautetta voi antaa myös anonyymisti palautelomakkeemme kautta.

Kiitos kaikille osallistujille!

Työpajan kutsu ja ohjelma

Teetkö opetukseesi XR-oppimateriaaleja* ja haluat jakaa niitä muiden käyttöön? Tai kenties käytät muiden tekemiä avoimia XR-oppimateriaaleja ja haluaisit sujuvoittaa käyttöönottoa? Tervetuloa 29.4. virtuaaliseen kehittämistyöpajaan pohtimaan yhdessä XR-oppimateriaalien avointa jakamista ja sen sujuvoittamista Avointen oppimateriaalien kirjastossa (aoe.fi).

Avointen oppimateriaalien kirjasto (aoe.fi) on opetus- ja kulttuuriministeriön tuottama julkaisualusta ja digitaalinen kirjasto kaikille koulutusasteille. Se mahdollistaa opettajille ja muille oppimateriaalien tekijöille vaikuttavan tavan jakaa omia avoimia opetukseen ja oppimiseen kohdennettuja materiaaleja. Löydät aoe.fistä oman osaamisesi kehittämiseen ja opetuksessa käytettäväksi erilaisia videoita, interaktiivisia tehtäviä, oppaita, kursseja jne. Oppimateriaalit kuitenkin kehittyvät jatkuvasti ja Avointen oppimateriaalien kirjastossa haluamme vastata paremmin erilaisten oppimateriaalien tarpeisiin. 

Tässä työpajassa keskitymmekin XR-oppimateriaaleihin: millaisia ovat avoimet XR-oppimateriaalit, miten niitä jaetaan ja käytetään ja miten Avointen oppimateriaalien kirjastoa voi kehittää paremmin vastaamaan XR-oppimateriaalien tarpeeseen. Työpaja johdattaa aiheisiin lyhyin alustuksin, mutta sen pääpaino on yhdessä tekemisessä ja keskustelussa. Varsinaisen työpajan jälkeen klo 14 on mahdollisuus saada henkilökohtaista käytännön tukea oppimateriaalien jakamiseen liittyvissä kysymyksissä kuten lisenssin valinnassa, oppimateriaalien kuvailussa ja aoe.fi:n käytössä. Jos sinulla on siis jokin askarruttava tilanne oman oppimateriaalisi kanssa, jää linjoille tai tule paikalle kahdelta!

Ohjelma:

kloaihe
12:30Tervetuloa kehittämään aoe.fi-palvelua XR-sisältöjen näkökulmasta, Minna Taivassalo, Ammatillinen koulutus -yksikkö OPH
12:40Aoe.fi-palvelu käytännössä, Anna Lindfors, CSC - Tieteen tietotekniikan keskus
12:50Yhdessätyöskentely
13:25Tauko
13:30Yhdessätyöskentelyn jatkaminen
13:55Työpajan yhteenveto ja jatkoaskeleet, Anna Lindfors, CSC - Tieteen tietotekniikan keskus
14Avointen oppimateriaalien jakamisen klinikka: apua avointen oppimateriaalien jakamiseen liittyvissä käytännön tilanteissa ja kysymyksissä


Työpajan järjestää Avointen oppimateriaalien kirjasto, OPH ja XR/Robo-verkosto ja se on avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille. Työpaja järjestetään Zoomissa: https://hamk.zoom.us/s/9201684320 (Meeting ID: 920 168 4320 Passcode: 434642). Olet tervetullut mukaan!


*XR (extended reality, laajennettu todellisuus) on kattotermi, jolla viitataan AR (augmented reality, lisätty todellisuus), VR (virtual reality, virtuaalitodellisuus) ja MR (mixed reality, tehostettu todellisuus) toteutuksiin. XR-oppimateriaalit ovat materiaaleja, jotka hyödyntävät tekniikkaa immersoivan oppimiskokemuksen toteuttamiseen. Tässä yksi esimerkki XR-oppimateriaalista: https://aoe.fi/#/materiaali/1968 Turun kaupungin materiaalissa voit tutustua eri tapoihin, joilla Turussa on toteutettu AR ja VR -oppimista: https://aoe.fi/#/materiaali/1918

  • No labels