Mikä:

Suomalaiset korkeakoulut hyödyntävät useita eri oppimisalustoja, tyypillisesti korkeakoulujen omina ratkaisuina tai ostopalveluina. Näiden hyödyntämisessä, kehittämisessä ja hankinnassa on meneillään muutamia kehityslinjoja, mukaan lukien kansallinen kärkihanke. Tarpeena selvittää digipedagogiikan kehittämistarpeet sekä tunnistaa jo toteutettuun työhön perustuen korkeakoulujen yhteistyössä ne asiat, ja korkeakoulujen yhteiset toimenpiteet, joilla tuetaan digipedagogiikan kehittymistä.

Käynnissä pohjoismainen yhteiskilpailutus oppimisalustoista


Vastuutahot:

  • Korkeakoulukentällä tekniset, sisällölliset ja pedagogiset asiantuntijat, esim. Moodle-rinki
  • CSC suomalaisten korkeakoulujen puolesta NORDUnetin kilpailutuksen valmistelutyöryhmässä, pohjoismaisen LMS-kilpailutuksen osalta

Taustoitus, aiemmat kilpailutukset:

Oppimisalustoja on hankittu NORDUnetin järjestämissä yhteispohjoismaalaisissa kilpailutuksissa. NORDUnet on kilpailuttanut oppimisalustoja viimeksi vuonna 2016 (hankintapäätös 2017). Siihen osallistuivat pohjoismaisista verkostoista Sunet ja DeIC. Noin 20 Sunetin korkeakoulua on hyödyntänyt kilpailutusta ja hankkinut Canvaksen. Tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmän päätöksellä 29.8.2016  FUNET ja sen kautta korkeakoulut eivät tuolloin osallistuneet kilpailutukseen, sillä tieto yhteiskilpailutuksesta tuli niin myöhässä ettei sen sisältöön ehditty vaikuttaa.

Uutta kilpailutusta suunniteltiin vuodelle 2019 NORDUnetin kontekstissa. Sittemmin NORDUnet perui omat hankintasuunnitelmansa, kun LMS-hankintaa ryhdyttiin suunnittelemaan eurooppalaisella tasolla GÉANTin toimesta. Korkeakoulujen kiinnostusta kartoitettiin samassa yhteydessä kuin kiinnostusta IaaS-alustojen kilpailutusta OCRE-projektin toteuttamana kohtaan. Myös tämän hankinnan valmistelu keskeytettiin, kun tarvekartoituksessa ei saatu riittävän vahvaa kiinnostuksen osoitusta Euroopan tasolla.

Suomessa selvitettiin kiinnostusta loppuvuodesta 2019 kansallista kilpailutusta kohtaan; vastaukset selvitykseen nähtävissä täällä. Selvityksen perusteella alustavat suunnitelmat kansallisen kilpailutuksen järjestämisestä haudattiin KOOTuen kokouksessa, sillä asialle ei oltu nähtävissä selkeää yhteistä linjaa.

Pandemia on korostanut etäopetusta ja etäopiskelua tukevien työkalujen merkitystä. GÉANT:in foorumeissa on ollut keskustelussa, että kiinnostusta LMS:n yhteiskilpailutusta kohtaan voitaisiin kartoittaa uudelleen.

Rahoitus:

Aikataulu: 


Rahoitus:

Aikataulu: 

  • Digivisio: digipedagogiikan tulevaisuudenkuva 2030n määrittelytyön valmistuminen vuoden 2022 loppuun mennessä. Tämän jälkeen konkreettisten askelmerkkien asettaminen.

Ajankohtaista


Muut asiaan liittyvät sidosryhmät: (ohjausryhmätaulukko): Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki), Korkeakoulujen digivision ohjausryhmä, Opetuksen ja koulutuksen toimialan identiteetinhallinnan kehittämistyöryhmä, Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen ICT-palveluiden brokeroinnin ohjausryhmä

Lisätietoja:


Ideapankki:


  • No labels