Aika: Keskiviikkona 9.11. klo 9.30–10.30

Paikka: Zoom https://cscfi.zoom.us/j/61862265282

Kutsutut

  • Beatrice Bilcu, Aalto-yliopisto
  • Juha Herrala, Tampereen yliopisto
  • Timo Hellgren, VTT
  • Niku Kivekäs, Ilmatieteen laitos
  • Jaakko Kuha, Turun yliopisto
  • Anttoni Lehto, Turun ammattikorkeakoulu
  • Marko Peura, Helsingin yliopisto
  • Seliina Päällysaho, Seinäjoen ammattikorkeakoulu
  • Merja Särkioja, Suomen Akatemia
  • Timo Taskinen, Jyväskylän yliopisto
  • Hanna Tolonen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
  • Walter Rydman, CSC, sihteeri + valmistelija

Asiat:

  1. Kokouksen avaus
    1. klo 9.31.
  2. Tutkimusinfrastruktuurien modulaarinen malli tutkimustietovarannossa [esitys]
    1. Tutkimusinfrastruktuuritietojen tunnistettuja käyttötapauksia.
      1. Suunnitellaan uutta mallia tukeva käyttöliittymä sellaiseksi, että yhdellä kertaa näkee kaikki tarkastelussa olevaan infrastruktuuriin kuuluvat muut infrastruktuurit. Mietitään samasta näkökulmasta myös tiedonsiirto rajapinnasta ulospäin. Otettiin esille myös tutkimusinfrastruktuurien muodostaman verkoston tai verkostojen visualisointi. 
    2. Keskustellaan mallin yksityiskohdista.
      1. Rinnakkaissuhde (relates) on tarpeen. Erityisesti suuremmilla infrastruktuureilla esiintyy tilanteita, joissa on keskinäinen suhde ilman hierarkisuutta.
      2. Nähtiin tarpeelliseksi tarkentaa termistöä. Tutkimusinfrastruktuurilla tarkoitetaan niin erityyppisiä asioita, että vähintään olisi syytä miettiä tarkentavaa termistöä. Uudessa mallissa kaikkia hierarkiatasosta riippumatta kutsutaan tutkimusinfrastruktuuriksi. Siksi vähintään tyyppiluokituksia olisi syytä harkita, jotta laajat tutkimusinfrastruktuurit pystytään erottamaan pienemmistä.
      3. MIten toimitaan kansainvälisten infrastruktuurien tapauksessa, joilla on vain suomalainen noodi? Erityisesti silloin, kun kyse on enemmän yhteistyön mahdollistavasta ja sitä koordinoivasta verkostosta kuin varsinaisesta tutkimusinfrastruktuurista - esimerkkinä keskusteltiin Actris-Fi:stä. Todettiin, että tällaisessa tapauksessa toimintaa koordinoiva organisaatio vastaa tiedoista (Actriksen tapauksessa tällä hetkellä HY). Edellytys on toimittaa vähintään yhdessä sovittu minimitietosisältö, jolloin esimerkissä Actriksen verkostoon kuuluvat varsinaiset infrastruktuurit voivat siihen linkittyä.
      4. Kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien tapauksessa ei tällä hetkellä ole mahdollista toimia muuten kuin esimerkiksi hyperlinkillä infrastruktuuriin. Kv-infrastruktuurien tietoja ei ole saatavilla mistään. Suomen kehitystä on hyvä pitää esillä myös kansainvälisissä piireissä.
      5. Keskustelussa nähtiin hyvin tärkeäksi, että tietoja voi toimittaa suorana tiedonsiirtona omista järjestelmistä. Näin asia on myös suunniteltu ja tutkimustietovaranto kykenee ottamaan vastaan myös infratietoja. Todennäköisesti siirtotiedosto tms. on json-muotoinen, josta tutkimustietovarannossa tehdään malli. Myös tietojen toimitus lomakkeella pidetään mukana, koska kaikilla toimijoilla ei ole mahdollisuutta tiedonsiirtoihin.
      6. Pysyvät tunnisteet (PID) tutkimusinfrastruktuureille olisi hyvä pystyä luomaan myös tutkimusorganisaatioissa ja välittämään sitten muun infratiedon mukana tutkimustietovarantoon. Muutoin voi tulla hankaluuksia masterdatan kanssa. 
      7. Todettiin, että käsitellään tarkemmin tutkimusinfrastruktuurien tietosisällön mahdollista päivittämistä seuraavassa kokouksessa.
  3. Tutkimusinfrastruktuuritietojen toimittaminen tutkimustietovarantoon [esitys]
    1. Esityksen jälkimmäinen osa, prosessien luonnokset.
    2. Todettiin vain tiedonsiirron olevan mahdollista rajapintojen tai siirtotiedoston välityksellä tutkimusorganisaatiosta tutkimustietovarantoon. 
    3. Ei ehditty käsitellä asiaa tarkemmin.
  4. Tutkimusinfrastruktuurien nykyisen tietosisällön kehittäminen
    1. Tällä hetkellä pakollisia tietoja on vähän.
    2. Uusi malli voidaan ottaa käyttöön nykyisillä tiedoilla.
    3. Käsitellään seuraavassa kokouksessa.
  5. Kokouksen päätös
    1. 10.35.
  • No labels