You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 6 Next »

Korkeakoulujen digitalisoituvaa opiskelua ja opetusta koskevien tietovirtojen kokonaisuus

Korkeakoulujen digitalisoituvaa opiskelua ja opetusta koskevien tietovirtojen tavoitearkkitehtuurin ja kehittämispolun luominen ja toteuttaminen vie korkeakoulukenttää kohti kokonaisuutta, jossa tietojärjestelmät ovat yhteentoimivia ja tieto yhteismitallista.Tavoitteena on sujuvoittaa organisaatiorajat ylittäviä tietovirtoja ml. viranomaistietovirrat, mikä tarkoittaa tietovarantojen, kuten Väestötietojärjestelmän ja korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon VIRTA-opintotietopalvelun laajempaa hyödyntämistä.

Lataa pdf

Korkeakoulutuksen piirissä olevien henkilöiden yksilöinti- ja identifiointiratkaisut

A) Esiselvitys tarpeesta ja mahdollisuudesta käyttää Väestörekisterikeskuksen Väestötietojärjestelmää suoraan tietolähteenä

CSC toteuttaa 2015 aikana esiselvityksen korkeakoululaitoksen integroimisesta Väestötietojärjestelmään. Lähtökohtana on, että korkeakoulujen ei ole syytä ylläpitää järjestelmissään sellaista tietoa, joka ei ole korkakoulujen itse tuottamaa. Väestötietojärjestelmä on Väestörekisterikeskuksen ja maistraattien ylläpitämä valtakunnallinen rekisteri, jossa on perustiedot Suomen kansalaisista ja Suomessa vakinaisesti asuvista ulkomaalaisista. Tietojen rekisteröinti perustuu kansalaisten ja viranomaisten lakisääteisiin ilmoituksiin. Järjestelmän tietoja käytetään koko yhteiskunnan tietohuollossa, esimerkiksi julkishallinnossa, vaalien järjestämisessä, verotuksessa ja oikeushallinnossa sekä tutkimuksessa ja tilastoinnissa. Myös yritykset ja yhteisöt saavat käyttöönsä väestötietojärjestelmän tietoja. Väestötietojärjestelmään rekisteröidään henkilöiden yksilöintiä koskevat perustiedot, kuten nimi ja henkilötunnus, osoitetiedot, kansalaisuus ja äidinkieli.

 Esiselvitys kattaa paitsi korkeakoulujen, myös CSC:n ylläpitämien korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon VIRTA-opintotietopalvelun sekä opetushallinnon tilastopalvelu Vipusen henkilötietojen hyödyntämistarpeet ohjauksen tietoaineistojen tuottamisessa.

 Esiselvityksen lähtökohtana on, että integroituminen väestötietojärjestelmään tapahtuu kansallisen palveluväylän kautta.

B) Esiselvitys valtakunnallisen oppijanumeron antamisesta jokaiselle oppijalle korkeakoulutuksen piirissä

CSC toteuttaa 2015 aikana esiselvityksen valtakunnallisen oppijanumeron (Oppija-ID, oID) antamisesta jokaiselle oppijalle korkeakoulutuksen piirissä.

 OID-palvelun avulla on mahdollista generoida oppijoille (ja vastaavasti muille yksilöivän tunnisteen tarvitseville olioille, kuten organisaatioille) yksilöllinen ID-tunniste. Tunniste generoituu automaattisesti henkilötunnusta vasten, lisäksi virkailija voi yksilöidä henkilön Opintopolussa ja luoda hänelle ID-tunnisteen. 

  • No labels