Mitä: Tutkijan tiedot yhteisökokous, jossa käsitellään Tutkijan tiedot -kokonaisuuteen liittyviä ajankohtaisia asioita ja jaetaan kokemuksia työkaluun liittyen.
Milloin: ke 22.5.2024 klo 12-13.30
Missä: Zoom-etäkokoushuone: https://cscfi.zoom.us/j/67343135607
Esityskalvot:Tutkijan tiedot yhteisökokous 22.5.2024.pptx
Tutkimusaktiviteettien kehitys ja aktiviteettiluokituksen laajentaminen Jyväskylän yliopistossa.pdf
Tallenne: https://video.csc.fi/media/t/0_rsr3jfpg
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy kutsuvat kaikki Tutkijan tiedot -kokonaisuudesta kiinnostuneet Tutkijan tiedot yhteisökokoukseen.
Etäkokouksena järjestettävässä tilaisuudessa käsitellään Tutkijan tiedot -kokonaisuuteen liittyviä ajankohtaisia asioita, jaetaan kokemuksia työkaluun ja profiiliin liittyen, ja ennen kaikkea jätetään runsaasti aikaa keskustelulle ja kysymyksille.
Kokous tallennetaan.
Ohjelma
- Tutkijan profiili vastuullisen arvioinnin periaatteiden näkökulmasta
- Finn-ARMA -verkoston tietomalli-työryhmä
- Aktiviteettiluokituksen katselmointi ja laajentaminen Jyväskylän yliopistossa
- Monipuolisten ansioiden esiintuominen tutkijan tiedot -profiilissa
- Ajankohtaista tutkijan tiedot -kokonaisuudessa
Muistio:
- Laura Himanen esitteli tutkijan profiilia vastuullisen arvioinnin periaatteiden näkökulmasta
- Miika Nurminen esitteli Aktiviteettiluokituksen katselmointia ja laajentamista Jyväskylän yliopistossa
- Ensimmäiset lomakkeet tutkimusaktiviteettiosiosta otettu tuotantokäyttöön pari viikkoa sitten (toukokuu 2024)
- Tunnistettu 12 lomaketyyppiä eri aktiviteeteille
- Akateemiset pätevyydet tulevat osaksi tutkijan henkilötietoja → poikkeaa muista aktiviteettityypeistä (esim. taustakoulutus)
- 15 tyyppiä tai roolia, joita ei ole kansallisessa aktiviteettikoodistossa (perustuvat TENKin malliin sekä kansallisessa vastuullisen arvioinnin suosituksessa mainittuihin meriitteihin sekä vaatimusmäärittelyn aikana kerättyyn palautteeseen. Luokitusta kehitetään käyttöönoton aikana edelleen tarvittaessa. )
- Aktiviteetit, joihin voi liittyä monta eri henkilöä eri rooleissa → Kuinka saada nämä tietomallin kautta näkyviin järkevästi ja ilman päällekäisiä tietoja (esim. tapahtumat, ohjausprosessi)?
- Affiliaation merkitys aktiviteetin kirjauksessa, tutkimustietojärjestelmissä sidoksissa kulloiseenkin affiliaatioon, mutta tutkijan kannalta tämä ei ole välttämättä paras ratkaisu → pitäisi olla mahdollista kirjata mahdollisimman pitkältä ajalta yhteen paikkaan, riippumatta nykyisestä affiliaatiosta (sama juttu julkaisujen suhteen, tästä tehty aloite VIRTA-julkaisutietopalvelulle, löytyy TTV tiekartalta), joidenkin tietojen suhteen affiliaatio on merkityksetön tieto (esim. jäsenyydet tieteellisissä seuroissa). Kansallisella tasolla tästä pitäisi keskustella, milloin affiliaatio on merkityksellinen tieto ja milloin ei
- Nykyistä perusteellisemmat määritelmät/suositukset eri aktiviteettityyppieen ja roolien käytöstä olisi hyödyllisiä
- Laajennusehdotuksia: tutkimustyön ohjaaminen, johtaminen ja rahoitus; opetusansiot; palkinnot (opetuksesta myönnetty tunnustus); medianäkyvyys; muu tieteellinen ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus (avoimuus, htk, kansalaistiede)
- Ei opetusansiot-kaatoluokkaa, vaan luokittelua mm. tutkimuksellisen ja pedagogisen ansion mukaan
Chatista: Opetusansioiden näkymisestä on täällä amkissakin keskusteltu. Olisi hyvä saada muutakin kuin pelkkä opinnäytteiden ohjaus näkymään aktiviteeteissa.
- Mietitään, mitä ovat opetusansiot, joita pitäisi saada näkyviin esimerkiksi tutkijan profiiliin. Eli opetus esimerkiksi hankkeissa
- Kommentoitiin, että Solecris-yliopistoissa on otettu jo aktiviteettiluokitukseen opetusansioita. Näitä ei vielä toimiteta TTV:hen. Muilta osin mentiin kansallisella luokituksilla, kaikki eivät loogisimpia, mutta mentiin sillä mitä oli. Toivottiin Miikan esitystä jakoon.
- Toivotaan Solecris-yliopistoista osallistujia sanastotyöhön
- Walter Rydman esitteli Finn-ARMA-verkoston tietomalli-työryhmää
- Mukaan sanasto- ja määrittelytyöhön pääsee liittymällä sähköpostilistalle sympa@postit.csc.fi
- Kommentoitiin, että Åbossa on pari vuotta sitten tehty omasta järjestelmästä löytyville aktiviteeteille ja vanhoille tiedoille vastaavaa mappaamista kansalliseen koodistoon. Huomattu jonkin verran päällekkäisyyksiä. Puressa hyvä pohja, mutta tutkijat tulkitsevat eri tavalla aktiviteetteja, saattaa olla eri paikoissa samanlaiset aktiviteetit. Voisi olla hyvä yliopiston ylläpitäjälle, jos olisi enemmän määritelmiä, mitä jotkut konkreettisesti tarkoittavat. Selkeyttäisi päällekkäisyyksissä.
- Kommentoitiin, että sanastotyöhön olisi hyvä saada ruotsinkielinen versio termeistä. Monet tulevat julkisesti näkyville. Hyvä esimerkki: alkuvuodesta tehty synkronointia webbisivulle, mihin liittyen mietitty projektirooleja. Otettiin yhteyttä projektijohtajiin, joilla on eniten isoja aktiivisia projekteja. Pyrittiin mietimään käännöksiä projektirooleille, ilmeni haastetta päästä yhteisymmärrykseen käännöksistä. Projektiroolit näkyvät tutkimustietojärjestelmäportaalissa sekä osittain synkronoituna webbisivuille. Puressa esimerkiksi termi "co-investigator", jonka kääntämisessä haastetta.
- Ruotsinkieliseen ei ole toistaiseksi ollut resursseja. Mitä näiden toteuttaminen vaatisi: Pitäisi ensin tunnistaa ydinkokonaisuus, joka olisi hyödyllistä saada ruotsiksi. Seuraavaksi toteutettaisiin raakakäännös, joka sitten käytäisiin ruotsinkielisen asiantuntijaryhmän kanssa läpi. Mikäli ruotsinkieliselle versiolle on tarvetta, voitaisiin se toteuttaa näin.
- Aktiviteettikoodistosta löytyy jo ruotsinkielinen
- Sonja Sipponen esitteli monipuolisten ansioiden esiintuomista Tutkijan tiedot -profiilissa
- Concept board -työskentelyssä tehtiin alustavaa pohdintaa aktiviteettien viestinnällisistä kokonaisuuksista. Työskentelyssä muodostettiin alustavia ajatuksia ja ryhmiteltiin, minkä tyyppisellä otsikolla/tematiikalla haluttaisiin etsiä erilaisia aktiviteetteja.
- Ryhmä 1: Otsikoita esimerkiksi "yhteiskunnallinen vaikuttavuus" muun muassa konsultoinnin, jäsenyyksien ja medianäkyvyyden kautta. Tieteellinen&ammatillinen vaikuttavuus voisi olla erikseen. Ylätasolla otsikointi ja luokittelu tuntui helpommalta, mutta alaluokat menevät osin ristikkäin eri otsikoiden alle.
- Ryhmä 2: Otsikko "tiedon levittäminen/dissemination", jonka alla esimerkiksi esitelmät ja medianäkyvyys. Huomiona, että kaikki tutkijat eivät ole tällaisiin valmiita. Pohdittiin aktiviteettia "palkinto tai huomionosoitus": liittyy tutkijaan, joka akateemisin mittarein tekee korkealaatuista tiedettä. Palkinnot ovat akateemisessa maailmassa oma kokonaisuutensa, mutta ne voivat olla myös yhteiskunnallisia. Yleisesti kommenttia: tällainen suodatusmahdollisuus hyvä, mutta luultavasti ulkoiset käyttäjät etsivät tutkijoita lähinnä sen mukaan, mikä on tutkimuksen aihe - toisaalta tiedon levittämisessä aktiivista tutkijaa voitaisiin etsiä näin.
- Ryhmä 3: Jako kahteen luokkaan, opetuspuoli sekä tutkimuspuoli, voisi olla paras luokittelu. Työskentelyssä päädyttiin kuitenkin useampaan otsikkoon, muita otsikkoja: kokoukset, julkaisutoiminta, yhteistyöverkostot, tutkimustyö.
- Kiitos nopeasta pohdinnasta, ajatuksena oli kerätä ensimmäinen pikainen näkemys työn pohjaksi. Työstöä tullaan ehdottomasti jatkamaan tässäkin ryhmässä, Concept board -työskentely toimii hyvänä pohjana.
Chatista: Myös julkaisujen osalta profiileihin olisi hyvä saada jonkinlaista filtterointi mahdollisuutta. Toki ORCID:julkaisujen osalta se lienee aika hankalaa.