You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 14 Next »

Synergiaryhmän etäkokous

  • 14.11.2012 kello 9:00-11:00
  • https://connect.funet.fi/rakettiopi/
  • Kokous on avoin kaikille korkeakoulujen asiantuntijoille
  • Synergiaryhmä omistaa varsinaiset kokoontumisensa työpajatyöskentelylle ja käyttää etäkokoukset ajankohtaisten asioiden käsittelyyn ja Opin tilannekuvan ylläpitoon.

Asialista 

  1. Kokouksen avaus
  2. Asialistan hyväksyminen
    1. Ehdotus: etäkokousten esityslistalle vakiomuotoisena "Korkeakoulujen liitännät valtakunnallisiin Opintopolku-palveluihin; ajankohtaista" (Merikko)
  3. Terveisiä korkeakoulukierrokselta
    1. OPI-osahanke (Merikko)
    2. VIRTA-projekti (Mäki)
  4. Korkeakoulujen liitännät valtakunnallisiin Opintopolku-palveluihin; ajankohtaista

    1. KSHJ-ohjausryhmästä: KSHJ-ohjausryhmän kokous 13.11. (Santala)
    2. korkeakoulujen asiakaspalveluryhmästä: Korkeakoulujen asiakaspalveluryhmän kokous 1.11. (Santala)
    3. koulutustarjontatietovarannosta
    4. tiedonsiirroista korkeakouluihin, opiskelijaksi ilmoittautuminen
    5. käyttötapausten katselmointi -työryhmästä
    6. korkeakoulujen valtakunnallisesta tietovarannosta
  5. Käsiteltävät teemat seuraavassa työpajassa
    1. Aihe-ehdotukset
  6. Muut asiat
  7. Ilmoitusasiat
    1. Laajennettu HAREK-pääkäyttäjäseminaari Opintopolku-teemalla 13.-14.12.2012
    2. KOKOA-koordinaatioryhmän uusi kokoonpano; tarvittaessa kutsuttavat asiantuntijajäsenet
    3. Korkeakoulujen tietomallin opiskelun ja opetuksen tuen osuus on laajennettu VIRTA-projektin esittämällä tavalla ja julkaistu
    4. Synergia-puheenjohtajiston haku vuodeksi 2013 (Santala)
  8. Seuraavat kokoukset
    1. ACP-kokous 18.12.2012 9-11
    2. Kevään 2013 työpajat ja ACP-kokoukset; aikataulutus (vuoden ensimmäinen työpaja ehdotettu pidettäväksi 22.-23.1.2013)
  9. Kokouksen päätös

Muistio 

Osallistujat: Janne Santala, Jaakko Rannila, Paula Merikko, Kristian Haapala, Merja Korkeamaa, Inka Paukku, Joonas Mäkinen, Julian Lindberg, Jarkko Ansamäki, Minna Pylkkönen, Joakim Björklund, Raine Rapo, Kaarina Lilja, Susanne Olin, Taija Oksanen, Jukka Kohtanen, Antti Mäki, Eila Partanen, Totti Tuhkanen

  1. Kokouksen avaus
    Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 9:00.
  2. Asialistan hyväksyminen
    1. Merikko ehdotti etäkokousten esityslistalle vakiomuotoisena "Korkeakoulujen liitännät valtakunnallisiin Opintopolku-palveluihin; ajankohtaista" ja muihin asioihin OPI-koordinaatioresurssi-asiaa sekä kk-tietomallin ruotsinkielisten käännösten työryhmä -asiaa. Esitykset hyväksyttiin.
    2. Synergiaryhmässä paljon uusia jäseniä, pidettiin esittäytymiskierros.
  3. Terveisiä korkeakoulukierrokselta
    1. OPI-osahanke (Merikko)
      1. OPI/VIRTA-kk-kierros edennyt puoliväliin. OPI-osahanke on kartoittanut puoliväliin edenneiden korkeakouluvierailuiden aikana korkeakoulujen osallistumissuunnitelmia valtakunnalliseen yhteistyöhön opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden kehittämiseksi. Korkeakoulukortit ennakkomateriaalina, kysymys 2 hankkeista projekteista kehittämistoiminnasta tuottanut hyvin tulosta ja saadaan hankesalkku, jota käsitellä tammikuun työpajassa. Korkeakoulujen täyttämät, jatkossakin ylläpidettävät Korkeakoulukortit toimivat opetuksen ja opintojen tukipalveluiden kehittämisen tukena muodostaen yhdessä korkeakoulujen keskinäistä yhteistyötä tukevan kokonaiskuvan ja hankesalkun. Tutustu korkeakoulukortteihin osoitteessa https://confluence.csc.fi/display/OPI/Korkeakoulukortit.

      2. Palautteiden perusteella onnistunut reset-napin painaminen, eli sekä tietovaranto että valtakunnallisen yhteistyön tarve opetuksen ja opintojen tukipalveluiden kentällä on vierailujen aikana konkretisoitunut.

      3. OHA-foorumin ja OPI:n yhteistyö käyntiin, OHA-koordinaattori Mervi Jokipii siirtyy toisiin tehtäviin TTY:n laatupäälliköksi. Uusi koordinaattori haussa, sillä välin OHA-pj Kirsi Lindfors itse Synergiaryhmän s-postilistalla kuulolla.
      4. Kirsin kanssa puhuttu myös tietosuojakäytänneasiasta ja sovittu, että odotetaan HY:n ja Aallon lakimiesten ehdotusta (https://confluence.csc.fi/download/attachments/22319272/HT_julkisuus_kaytannesaannot.pdf)
        1. Janne Santala: Kommentaattori Pekka Korhonen on erityisesti tietoturva-asioiden asiantuntija, mikä taas ei kuulu lakimiesten alaan, vaikka on saman lainsäädännön piirissä.
        2. Totti Tuhkanen TY: Näissä kysymyksissä tehdään paljon selvitystyötä eri korkeakouluissa, kun monet järjestelmät (esim. pilvipalvelut) edellyttävät mm. henkilötietojen siirtoja ja reksiteriden muodostamista.
    2. VIRTA-projekti (Mäki)
      1. Ajankohtaista Synergiaryhmälle
      2. Korkeakoulukierroksen tuloksena täydentyvä Synergiaryhmä on laajentunut myös ruotsinkielisten korkeakoulujen edustajilla, jotka kokoontuvat ennen vuodenvaihdetta keskustelemaan korkeakoulujen tietomallin ruotsinkielisestä termistöstä. Kaikki muutkin ovat tervetulleita mukaan. Tietomallin kääntäminen englanniksi etenee ruotsintamisen sekä Nordforum-yhteistyön pohjalta.
  4. Korkeakoulujen liitännät valtakunnallisiin Opintopolku-palveluihin; ajankohtaista

    1. KSHJ-ohjausryhmästä: KSHJ-ohjausryhmän kokous 13.11. (Santala)
      1. Toteutus edelleen myöhässä aikataulusta 2kk, ei ole varmaa pidetäänkö 18.1.2013 suunniteltu kansallinen demotilaisuus. Korkeakoulut odottavat ohjeita vuoden 2014 valintaperusteisiin liittyen, lainsäädännön ja aikataulutuksen näkökulmasta. Kiintiöasioiden osalta aikatauluja voidaan tarkentaa myöhemmin.
      2. Sijoittelu ja varasijat: ohjausryhmässä tehtiin käsitemäärittelyä ja selkeytettiin opiskelupaikan vastaanottamisen mahdollisuutta. Jos kaikista hakukohteista on tieto, hakija voi ottaa myös korkeinta alemman prioriteetin paikan vastaan. Vaikka jokin hakutoive on kesken, hakija näkee kokonaistilanteen, mutta ei voi vielä toimia. Ensimmäiset ja viimeiset valinnantulosten ilmoittamiset asettavat kokonaisaikataulun prosessille.
      3. Hakutoiveet porrastetussa hakuaikajärjestelmässä, kevään 2 hakuaikaa (tammikuu amk-vieraskieliset ja yo-taidealat, toisessa hakuajassa kaikki muut). Kuusi hakutoivetta -maksimi kattaa molemmat haut, ensimmäisen haun hakemuksen voi peruuttaa.
      4. Joonas Mäkinen, OPH: Valintaperusteasia tulkittava laajemmin, kyse toisaalta koulutustarjonta-teksteistä, jotka oppilaitos itse määrittää, ja toisaalta mallintamista ja laskentaa. Aikataulu ei ole niin synkkä, kuin esitelty, HAREK-seminaarissa 13.-14.12.2012 demotaan palveluita ja testipalvelin on jo avattu: testi.opintopolku.fi. Tehtyä koetetaan tuoda OPH:ssa näkyväksi mahdollisimman nopeasti.
    2. korkeakoulujen asiakaspalveluryhmästä: Korkeakoulujen asiakaspalveluryhmän kokous 1.11. (Santala)
      1. Kokoonnuttu 1.11.2012. 14 kk-asiantuntijaa, kirjataan toimintamalli, jota noudatetaan kevään 2014 yhteishaussa: hakukelpoisuus, liitteet, asiakasneuvonta. TOR:n tulo käyttöön epävarmaa, jos tulee sisältäisikö vain 2014 tiedot, ollaanko paperiliitteiden varassa noin +3 vuotta TOR:n käyttöönotosta? Liitepankkiajatus, johon virkailijat tai hakijat voisi skannata liitteitä, ei ole vielä 2014 toteutuksessa. Yo ja amk sektorit toiminevat eri tavalla: yliopistoilla toimitetaan jokaisen hakutoiveen korkeakouluun liitteet ja tarkastetaan ennen valintaa, ammattikorkeakouluilla tarvitaan kaikkien päättötodistukset ja lasketaan niiden keskiarvot, ja siksi pyydetään niitä vasta valintojen jälkeen hyväksytyiltä. Ryhmä jatkaa työskentelyä, jotta päästään yhteisiin määräaikoihin liitteiden toimituksessa jne.
        1. Antti Mäki: Koulutustakuun toteuttamiseksi TOR on käytössä ensi syksynä opiskelijavalinnoissa. Starsoft ja Logica aloittelevat toteutusta, 2. astene pohjakoulutustiedot todennäköisesti siis käytössä, ei aiemmilta vuosilta mutta ikäjakaumien vuoski uudetkin riittävät jo pitkälle.
        2. Joonas Mäkinen: Nykytilanteessakin YTL:n tiedot jo käytössä. Tietojen laajuus v. 2014 on auki, kattaako esim. kaikki ammatillisen puolen tulokset. TOR ajateltava loogisena kokonaisuutena, joka koostuu erilaisista osista, jolloin voisi ajatella että korkeakoulujen valtakunnallinen tietovarantokin on osa TOR:ia. Opintopolku on saanut yhteiskuntatakuuun toteuttamisen kannalta uudenlaista fokusta, kun välttämätöntä saada 2. asteen haut syksyksi tuotantoon; siinä yhteydessä jo tehdään tiettyjä liitoksia.
        3. Janne Santala: Haasteita sektorien yhteentoimivuudessa, kun toimintatavat olleet erilaiset ja yliopistokenttä sisäisesti epäyhtenäisempi.
        4. Joonas Mäkinen: Nyt ei ole kattavasti yhteisrekisteriä ammatillisten oppilaitosten osalta, ainut kattava 2. asteen rekisteri on YTL v. 1990 tutkintotiedot. Ensivaiheessa ne mitä nyt on saatavilla saadaan Opintopolkuunkin, sitten laajennetaan vaiheittain. Realistisin vaihtoehto on, että yksittäiset todistukset tallennetaan Liiteri-palveluun sitä mukaan kun ne tulevat mielenkiiinnon kohteeksi.
        5. Antti Mäki: TOR on säädetty asia, ensi syksynä jo tuodaan keväällä valmistuneiden tiedot, jotta voidaan 2. asteella jakaa paikat niin, että ensikertalaiset saavat 2. asteella ensin paikan. 
        6. Santala: Pysyvä tarve tämäntyyppiselle ryhmälle, joka pohtii näitä yhteisiä ratkaisuja ja menettelytapoja korkeakouluissa hankekauden jälkeenkin.
    3. koulutustarjontatietovarannosta (Merikko)
      1. Terveiset TIPTOP-projektilta, koonnut JP Pihlajakoski: TIPTOP-tietovarantojen tietosisällön tuottamista GoogleDocs-dokumenttiinon jatkettu myös muiden kuin hakukohde- ja koulutustarjontatietovarantojen osalta.Tietovarantojen sisältöä käydään läpi TIPTOP-työpajassa Oulussa 15.11.2012. Oamk:lla on tavoitteena siirtää hakukohdetietoja OPH:n Koulutustiedon verkkopalveluun omasta lähdejärjestelmästään testinä, jotta KotVe-järjestelmään saadaan tietosisältöä pohjaksi.
        1. Janne Santala: yhdisteltävä OPH:n vastaavaan
    4. tiedonsiirroista korkeakouluihin, opiskelijaksi ilmoittautuminen (Merikko)
      1. Hylätään LVI-termi epäinformatiivisena, puhutaan opiskelijaksi ilmoittautumispalvelusta. Opiskelijaksi ilmoittautumista esitelty korkeakoulukierroksella, yksi neljästä case-esimerkistä.
    5. käyttötapausten katselmointi -työryhmästä
      1. Katselmointi 10.10.2012 oli hyödyllistä, mutta rautalangat keskeneräisiä. Yhteenvetona; yksittäisiä hyviä havaintoja tehtiin.
        1. Antti Mäki: Tuodaan jatkossa linkit kaikkiin vakiokohtiin mukaan jo esityslistalle.
    6. korkeakoulujen valtakunnallisesta tietovarannosta
      1. Antti Mäki: Tietovarannon tiedot palveluiden käytössä; nykyiset lähdejärjestelmät käsittelevät kaikkia tietoja nyt monoliittisesti, mutta tulevaisuudessa toimintaa tukevat palvelut käsittelevät eri tietovarantoja eri lähteistä reaaliaikaisesti. Toistaiseksi kuitenkin eletään vanhojen lähdejärjestelmien kanssa, jolloin tiedonsiirtotiheys lähdepäästä voi olla kk/vrk-tasolla.
        1. Mäkinen:
  5. Käsiteltävät teemat seuraavassa työpajassa
    1. Aihe-ehdotukset
  6. Muut asiat
    1. Korkeakoulukierroksen tuloksena täydentyvä Synergiaryhmä on laajentunut myös ruotsinkielisten korkeakoulujen edustajilla, jotka kokoontuvat ennen vuodenvaihdetta keskustelemaan korkeakoulujen tietomallin ruotsinkielisestä termistöstä. Tietomallin kääntäminen englanniksi etenee ruotsintamisen sekä Nordforum-yhteistyön pohjalta.
  7. Ilmoitusasiat
    1. Laajennettu HAREK-pääkäyttäjäseminaari Opintopolku-teemalla 13.-14.12.2012
    2. KOKOA-koordinaatioryhmän uusi kokoonpano; tarvittaessa kutsuttavat asiantuntijajäsenet
    3. Korkeakoulujen tietomallin opiskelun ja opetuksen tuen osuus on laajennettu VIRTA-projektin esittämällä tavalla ja julkaistu
    4. Synergia-puheenjohtajiston haku vuodeksi 2013 (Santala)
  8. Seuraavat kokoukset
    1. ACP-kokous 18.12.2012 9-11
    2. Kevään 2013 työpajat ja ACP-kokoukset; aikataulutus (vuoden ensimmäinen työpaja ehdotettu pidettäväksi 22.-23.1.2013)
  9. Kokouksen päätös


  • No labels