Peda 2015.pptx

LÄHETETTY

Järjestelmäkehitystä kansallisella konsortioyhteistyöllä: Exam!

Mitä (max 200 merkkiä)

Uutta ja modernimpaa sähköisen tenttimisen järjestelmää kehitetään 15 suomalaisen korkeakoulun muodostaman konsortion yhteistyönä. Yhteistyössä arvostetaan sen tuomia lisäarvoja.

Miksi (max 300 merkkiä)

Yhteisistä tarpeista muodostui yhteinen tavoite: uuden tenttiakvaariojärjestelmän kehitystyötä lähdettiin tekemään usean eri korkeakoulun yhteisestä tavoitteesta tarjota entistä monipuolisempaa tenttiakvaariotoimintaa. Myös joustavuus ja kustannustehokkuus nähtiin tavoittelemisen arvoisina.

Miten (max 500 merkkiä)

Sähköisen yhteisen järjestelmän kehitysprojektista haluttiin ketterä ja toiminnallinen, jolloin jokaisen mukana olevan korkeakoulun osallistuminen projektiin on ensiarvoisen tärkeää. Osallistujien roolit ja työmäärät ovat vaihdelleet projektin edetessä, kuitenkin siten, että jokainen jäsenkorkeakoulu on voinut tuoda omaa osaamistaan ja käyttötapauksiaan yhteiseen projektiin hyödynnettäväksi. Projektin organisoitumista on iteroitu työskentelyn kuluessa, millä on löydetty tarpeita tukeva malli.

Lopptulokset (1500 merkkiä)

Osassa korkeakouluja on ollut tenttiakvaariotoimintaa jo yli 10 vuotta, osassa vasta valmistellaan käyttöönottoa. Yhteishanke aloitettiin 10 korkeakoulun voimin syksyllä 2013 ja nyt konsortiossa on 15 jäsentä. Mukana olevat korkeakoulut siirtyvät järjestelmän tuotantokäyttöön lukuvuoden 2015-2016 aikana. Projektia lähdettiin tekemään tarpeet edellä, ja pian huomattiin, että konsortio on sopiva työskentelymuoto rahoituksen ja toiminnan tueksi. Projektin keskeinen toimija on kehittäjäryhmä, johon kuuluu yksi jäsen kustakin jäsenorganisaatiosta. Projektin kuluessa yhteistyö on kehittynyt ja tiivistynyt luontevasti, ja myös laajentunut muihin opetusteknologian tarpeisiin. Työn edetessä on löydetty sekä yhtäläisyyksiä että perusteltuja ja perustelemattomiakin eroja opintohallinnollisissa toimintatavoissa. Opetuksen ja opintohallinnon linjakkuus onkin noussut keskeiseksi, sillä tenttiminen opintohallinnollisena prosessina on kompleksinen ja voimakkaita mielipiteitä herättävä. Kehitettävän järjestelmän on tarkoitus yksinkertaistaa prosessia, ei lisätä sen kompleksisuutta. Olemme myös oppineet hakemaan kompromisseja, ja todenneet, että kaikkia mahdollisia tenttiprosesseja ei ole mahdollista eikä järkevääkään tukea. Järjestelmällä halutaan tuoda ryhtiä prosessiin, jossa historiallisista syistä on leväperäisyyttä. Olemmekin todenneet, että jos haluaa saada tarjottuja lisäarvoja, pitää asettua annettuun raamiin.

Lyhyt kuvaus ehdotuksesta konferenssivihkoon painettavaksi (max 400 merkkiä)

Sähköisen tenttimisen järjestelmän kehitystyö yhteisesti 15 jäsenen konsortiossa on ollut opettavainen prosessi, jossa yhteistyön tuloksena on sekä saatu verifioidusti yhteisiä tarpeita tukeva järjestelmä kustannustehokkaalla tavalla että aktiivisesti ja tavoitteellisesti osallistuttu sähköisen tenttimisen kansallisen tason tietämyksen laajentamiseen.

Muistiinpanot

  • lähdettiin tekemään
  • todettiin, että konsortio on the muoto
  • kontakteja valmiiksi mutta yhteistyö kehittynyt ja tiivistynyt luontevasti
  • löydetty yhtäläisyysksiä, myös eroja
  • organisaatioiden välisesti benchmarkattu ja haettu hyviä käytäntöjä, niitä myös otettu organisaatioiden yli
  • keskusteltu asioista, joista ollut epäselvyttä
  • tenttiminen kompleksinen opintohallinnollinen prosessi, jossa eri tahoilla voimakkaita mielipiteitä - järjestelmä vain pienessä osassa. Toisaalta jäjrestelmän pitää yksinkertaistaa kompleksista prosessia
  • järjestelmä tuo myös ryhtiä prosessiin, jossa historiallisista syistä leväperäisyyttä yksittäisten toimijoiden vaiktuuksesta - todettu, että jos haluaa saada tarjottuja lisäarvoja, pitää asettua annettuun raamiin.

Keskeisenä tavoitteena on opiskelijoiden suoritusmuotojen monipuolistaminen, joten tulevaisuudessa voisi myös olla mahdollista opiskelijan suorittaa tenttejä joustavasti paikkakunnasta riippumatta korkeakoulujen välisellä yhteistyöllä sekä järjestelmää hyödyntäen opettajat kostaa yhteisiä tenttejä myös yli korkeakoulurajojen.

  • No labels