Korkeakoulujen opiskelun ja opetuksen tukipalveluiden ja hallinnon yhteistyöryhmä (KOOTuki) kokous 1/2019

Muistio

1.  Kokouksen avaus ja työjärjestyksestä päättäminen

Widgrén-Sallinen avasi kokouksen klo 10.15.

Päätettiin muuttaa kokouksen työjärjestystä muuttaa siten että kohdat 6 ja 5 käsiteltäisiin mahdollisimman ajoissa osallistujien aikataulut huomioiden.

2.  Edellisen kokouksen muistion hyväksyminen

Hyväksyttiin edellisen kokouksen muistio sellaisenaan. Todettiin tiedoksi sidosryhmille lähetetty viesti arkkitehtuurityön etenemisestä.

3. KOOTuki-ryhmän edustus Haka-luottamusverkoston ohjausryhmässä

Päätettiin valita KOOTuki-ryhmän edustujaksi Haka-luottamusverkoston ohjausryhmässä päätösehdotuksen mukaisesti oppimisympäristöjen kehittämisjohtaja, kasvatustieteen maisteri Kari Korhonen Itä-Suomen yliopistosta. Välitetään päätös tiedoksi Haka-luottamusverkoston ohjausryhmän sihteerille KOOTuen sihteerin toimesta.

4. Korkeakoulujen itsearviointi kehittämishankkeista

Widgrén-Sallinen kertoi että OHA-forum on esitellyt 27.11. UNIFIn opetusvararehtoreille katsausta kehittämishankkeiden teemoista ja niiden seurannasta. Tämä on jatkoa 8.10 OHA-forumin ja UNIFIn tapaamiselle. UNIFIn opetusvararehtorit päättivät 27.11. että jatkossa seuraisivat kehittämishankkeiden kokonaisuutta teemoittain.

Rimpioja kertoi että ammattikorkeakoulujen osalta vastaava itsearviointiprosessi on meneillään AMK-OHAn koordinoimana välillä 23.1.-15.2.2019. Ammattikorkeakoulut käyttävät samaa temaattista koritusta kuin yliopistot. Asian käsittely on ehdolla ARENEN koulutusvaliokunnan huhtikuun kokoukseen.

Todettiin että seurantakehikkoon voi tulla muutoksia vielä ammattikorkeakoulujen lähetekeskustelusta. Pidettiin hyvänä ajatuksena viedä OHA-forumin toimesta AMK-OHAlle tiedoksi yliopistojen koordinoimien hankkeiden seurannan eteneminen. Todettiin että UNIFI on käsitellyt valintateemaa tammikuussa ja aikoo käsitellä joustavaa oppimista ml. ristiinopiskelua maaliskuussa. 

Päätettiin palata aiheeseen tilannekatsauksen merkeissä huhtikuun KOOTuen kokouksessa sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen osalta. Teemat ovat esillä myös 21-.22.5.2019 järjestettävässä Virtaa ja Synergiaa kehittämishankkeista -kevätseminaarissa.

6. Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen 2030 visiotyön ajankohtaiset

Hyvönen esitteli (esitys) korkeakoulutuksen ja tutkimuksen vision 2030 tiekarttaa ja sen kehittämisohjelmia jotka julkaistiin 31.1. OKM:n tiekarttaseminaarissa. Kehittämisohjelmien sisältö ja termistö on täsmentynyt niin että työnimeltään AJOA-kokonaisuus (avoimen, jatkuvan, joustavan oppimisen alusta) on otsikoitu "Uudistuva korkeakoulutus ja digitaalinen palveluympäristö". Palveluympäristön kehittämisen tavoitteena on parantaa koulutuksen saavutettavuutta, joustavuutta ja mahdollisuuksia jatkuvaan oppimiseen sekä maailmanlaajuista yhteistyötä. Visiotyössä on tässä tunnistettuna kolme välittömästi selvitettävää kokonaisuutta: tarjontatiedon välittäminen, opintojen rekisteröinnin kokonaisuus ja kuvailutidon säilyttäminen. Jatkuvan oppimisen identiteetinhallintaan ollaan asettamassa työryhmää yli koulutusasteiden.

Keskusteltiin siitä millaisilla askelilla voitaisiin edetä palveluympäristön kehittämisessä. Tunnistettiin että kokonaisuutta pitää koordinoida ja ohjata yhteisesti. Todettiin että tiekartan toimeenpanossa toteutettavat selvitykset vaikuttavat OPI-arkkitehtuurikuvauksiin minkä vuoksi näiden yhteydestä tulee huolehtia päivitystyössä. Tunnistettiin haasteita toimintaympäristön nykytilan ja vision kuvaaman tavoitetilan välillä sekä siinä missä määrin korkeakouluissa meneillään oleva kehitys oikeasti palvelee tavoitetilan saavuttamista.

Päätettiin laatia viesti taustaverkostoille vision tiekartan jalkauttamisen ja tarvittavan korkeakoulujen muutosjohtamisen tueksi toimintaympäristö ja tavoitetila huomioiden. Tavoitteena olisi kuvata vaihtoehtoisia etenemismalleja nyt esityksessä kuvatuille monitasoisille integraatioille korkeakoulujen tulevaisuuden digitaalisen palveluympäristön rakentumisen periaatteena. Aihetta käsitellään FUCIOssa maaliskuussa ja otetaan KOOTuen agendalle huhtikuun kokoukseen.

5. Valintakokeiden kehittäminen

Ulla Sarajärvi esitteli (esitys) yliopistojen opiskelijavalintojen kehittämishankkeen etenemistä yliopistojen johdolle suunnatun sähköisen kyselyn pohjalta. Kyselyn pohjalta on tiedossa että vastanneista yliopistoista valtaosa (9/12) sitoutuu yhteisen sähköisen valintakokeen suunnitteluun ja toteutukseen, vähemmisto (3/12) ei vielä osannut sanoa. Haasteet ovat toimintaprosessien tasolla - miten voidaan varmistaa että aikataulut, työnjaot ja muut tukevat yhteistyötä. Konkreettisen kehittämisen haasteena esiin nousi esimerkiksi luottamus muihin toimijoihin. Todettiin että yhteishakuasetus läpi mennessään edellyttää meiltä näiden haasteiden kesyttämistä.

Marko Borodavkin esitteli (esitys) ammattikorkeakoulujen opiskelijavalintojen kehittämishankkeen etenemistä, jossa valintakokeiden digitalisointi on yksi osahanke. Yhteinen, kaikki nykyiset eri koulutusalojen korvaavapääsykoe on tulossa käyttöön syksyn 2019 yhteishaussa (koeajankohta 29.10.-2.11.2019). Kaikki ammattikorkeakoulut ovat allekirjoittaneet sopimuksen Metropolian koejärjestelmän käytöstä. Järjestelmää kehitetään parhaillaan kilpailutetun alihankkijan Eduix Oy:n toimesta. Palvelussa Opintopolku-yhteys on olennainen, sieltä tulevat hakijan tiedot ja koe mallinnetaan sinne. Sisältöalueiden määrittelytyöstä on julkaistu raportti. Parhaillaan on menossa hakukohdetason tietojen keräys.

Keskusteltiin valintakokeisiin liittyvistä hakijoiden tunnistamisista, erityisjärjestelyistä saavutettavuuden varmistamikseksi, tietoliikenneratkaisuista jne. Tunnistettiin useita sähköisen osaamisen osoittamisen ratkaisuja ml. sähköiset ylioppilaskokeet ja sähköinen tenttijärjestelmä EXAM, joilla on yhteneväisyyksiä.

Päätettiin palata KOOTuen syksyn kokouksissa sekä yliopistojen hankkeen kyselyn toiseen vaiheeseen, ammattikorkeakoulujen yhteishakuun että muihin sähköisen arvioinnin ratkaisuihin.

7. Viitearkkitehtuurityö ja Synergiaryhmän iskuryhmä

Lara Anastasiou ja Ari Rouvari esittelivät (esitys) OPI-Viitearkkitehtuurityön 2018 etenemistä.

Työssä on keskitytty viime kautena hallintamalliin ja periaatteisiin (Työpaketti 1: Hallintamalli ja arkkitehtuuriperiaatteet) sekä toiminta-arkkitehtuurin tasoon (OPI-viitearkkitehturi_dokumentaatio_2019.xlsx) ja se on edennyt aikataulun mukaisesti. Vielä on kuvaamatta mm. strateginen taso sekä tietojärjestelmäarkkitehtuuri, jotka ovat olennaisia yhteisen vision ja yhteisten palveluiden näkökulmasta. Lisäksi olisi hyvä kuvata prosessien välinen vuorovaikutus eli arvoketjut.

Todettiin seuraavia lisäkehitystarpeita arkkitehtuurityössä ja kuvauksissa:

  • hallintamallin alkuun kuvaus siitä miten ja mistä aloitteet viitearkkitehtuurin kehittämiseen tulevat, esimerkiksi korkeakoulujen yhteisesti ministeriön kanssa sopimat kehittämissuunnat
  • kuvaus arkkitehtuurin sitovuudesta tietyin osin, esimerkiksi yhteistyössä ja yhteisissä järjestelmissä
  • arkkitehtuurin englanninkielinen käännös ja mahdolliset kohdearkkitehtuurien linkit kansainvälisiin arkkitehtuureihin
  • hyödyntämistä tukemaan tietoa siitä, missä prosesseissa arkkitehtuuri tulisi huomioida, esimerkiksi kilpailutukset
  • mahdollisuus nimetä organisaation vastuutaho suhteessa arkkitehtuuriin

Keskusteltiin siitä miten arkkitehtuuria tulisi työstää ennen seuraavaa kokousta ja miten sitä voitaisiin käsitellä osissa. Nähtiin tärkeänä saada nyt palautetta korkeakoulujen asiantuntijoilta ml. arkkitehdeiltä.

Päätettiin laatia saate siihen miten käydä lävitse arkkitehtuurityötä omissa taustaverkostoissa ja taustaorganisaatioissa sekä kontaktoida tietyt sidosryhmät palautteen saamiseksi. Välittömästi pyritään saamaan arkkitehtuuriluonnokseen palautetta KA-SIGin kautta. Myöhemmin rakennetaan varten näkymä johon kootaan verkostoilta saadut kommentit. Todettiin että kevätseminaari 21.-22.5.2019 on arkkitehtuurin päivityksen suhteen vielä yksi välietappi. Lopullinen arkkitehtuurin hyväksyntä mennee 9/2019 kokoukseen mutta osia voidaan hyväksyä keväällä mikäli ne ovat kypsiä, kuten päätösesityksessä mainitut hallintamalli ja arkkitehtuuriperiaatteet.

8. Muut asiat

  • AAPA päivittää edustuksensa KOOTukeen seuraavaan kokoukseen mennessä.
  • Korkeakoulujen tietohallinto- ja ICT-ohjausryhmä on päättänyt kokouksessaan 23.1. että ryhdytään valmistelemaan osallistumista yhteispohjoismaiseen oppimisalustakilpailutukseen NORDUnetin ja Funetin kautta. Korkeakoulukentän vastuutahona kilpailutuksen sisällöllisessä valmistelussa on DigiCampus-hanke. Ideapankissa CSCIDEAPANKKI-46 - Getting issue details... STATUS
  • eAMK-hanke, opetus- ja kulttuuriministeriö, Opetushallitus ja CSC järjestivät 7.2. opetustarjontatyöpajan kehittämishankkeille ja korkeakouluille https://wiki.eduuni.fi/x/Aov6B

9. Seuraava kokous

KOOTuen seuraava kokous pidetään 2.4. klo 10:15-12:30, josta lounastaon jälkeen jatketaan yhteiskokouksessa OPTIETORin kanssa 13:30 alkaen. Paikka varmistuu myöhemmin.

10. Tiedoksi

11. Kokouksen päättäminen

Widgrén-Sallinen päätti kokouksen klo 13:00.

Kokouksen osallistujat

KOOTuki-yhteistyöryhmän jäsenet

  • Erja Widgrén-Sallinen, OHA-forum, Itä-Suomen yliopisto, puheenjohtaja
  • Tuomas Orama, AAPA, Metropolia Ammattikorkeakoulu, varapuheenjohtaja 
  • Tapio Ekholm, Synergiaryhmä
  • Marko Forsell, Digi-peda-ryhmä, Centria-ammattikorkeakoulu
  • Erja Nokkanen, Opetushallitus 
  • Markku Närhi, FUCIO, Jyväskylän yliopisto
  • Jussi-Pekka Pispa, FUCIO, Tampereen teknillinen yliopisto
  • Tapio Rimpioja AMK-OHA, Metropolia Ammattikorkeakoulu (poistui kohdassa 7)
  • Tore Ståhl, AAPA, Yrkehögskolan Arcada
  • Markus Torkkeli, OHA-forum, Aalto-yliopisto
  • Totti Tuhkanen, Synergiaryhmä 
  • Merja Väistö, Opetushallitus
  • Marko Wilen, AMK-OHA, Laurea-ammattikorkeakoulu
  • Stina Westman, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy, sihteeri

Asiantuntijat

  • Lara Anastasiou, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
  • Marko Borodavkin, AMK-OHA (saapui kohdassa 6 ja poistui kohdassa 7)
  • Ilmari Hyvönen, opetus- ja kulttuuriministeriö
  • Helena Majamäki, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy (saapui kohdassa 4)
  • Laura Pellikka, OHA-forum
  • Eeva Polvi, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
  • Suvi Remes, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy (saapui kohdassa 4)
  • Ari Rouvari, CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy
  • Jaakko Riihimaa, AAPA
  • Teemu Seesto, FUCIO
  • Ulla Sarajärvi, Helsingin yliopisto
  • No labels