Topic: Taidejulkaisut alatyöryhmän kokous

Aika: ke 1.2.2023. klo 10-12

Paikka: https://cscfi.zoom.us/j/667471337 

Kokouksen tallenne: https://kannu.csc.fi/s/yxQJ2ZDH9rrFoFf 

Asialista / muistio:


1. Kokouksen avaus

Puheenjohtaja avasi kokouksen klo 10.01

2. Asialistan hyväksyminen

Asialista hyväksyttiin

3. Edellisen kokouksen muistio kommentteja?

Edellisen kokouksen muistioon ei kommentteja.

4. Taidetyöryhmän linjaukset

Minna Ala-Mantila on käynyt läpi kaikki työryhmän kokoukset ja päivittänyt linjauksia . Punaisella kohdat, joista puuttuu päätös tai päätökseen odotetaan vahvistusta, sekä muutama kohta, jotka kaipaavat tarkistusta tai selvennystä.

Käytiin läpi kaikki linjaukset.

Keskustelua:

  • mainoksiin liittyvien teosten kirjauksesta, lisätty esimerkki.
  • Julkaisun nimi, jos tapahtumalla ei ole nimeä - tapahtumalla nähtiin aina olevan nimi. Linjaus poistettu. Samassa yhteydessä keskusteltu RSO:n konserttien kirjauksista, todettu että voi kirjata jos sovittu ammatillisena.

  • Sama kirjaus samalle henkilölle usemmasta organisaatiosta, todettu että jätetään kuten on. Eri käytäntö kuin A-E puolella.
  • Digitaalisesta muotoilusta kaivataan esimerkkejä.
  • Yksittäinen teos nättelyssä - palataan kokouksen kohdassa 5
  • Kuvitus, otettu pois kohta jossa sallitaan myös muille kuin kuvituksen asiantuntijoille.

Onko työryhmällä yleisiä asioita, joita tulisi tarkentaa tai lisätä linjauksiin?  

Esimerkiksi tekijä-tietojen ja tekijöiden lukumäärän kirjaaminen Taidejulkaisuissa. Virallinen ohjeistus: Julkaisun tekijät

Julkaisun täydelliset tekijätiedot (ml. ulkomaiset tekijät) siinä järjestyksessä, jossa ne on listattu alkuperäisessä julkaisussa tai lähdetietokannassa. Tunnistamista varten julkaisun ensimmäisen tekijän kirjoitusasuun tulee kiinnittää huomiota. Jos tekijöitä on enemmän kuin 20, ilmoitetaan tekijöiden kokonaismäärä erillisessä kentässä (3.2.4.6). Kuitenkin julkaisun tekijät -kentässä tulee mainita 20 ensimmäisen tekijän nimet.

Miten käytännössä kirjaamme tekijät, jos kyse on esim. orkesterista, kuorosta, näyttelystä tai muusta esityksestä, jossa on paljon tekijöitä/esiintyjiä?

Esimerkki: Julkaisun (konsertin virallinen nimi): Tapiola Sinfonietta: Aarteita Järvenpäässä
Julkaisun tekijät: Tapiola Sinfonietta; henkilö X (joka raportoi)
Organisaation tekijät: henkilö X ja mahdollisesti muita organisaation tekijöitä
Julkaisun tekijöiden lukumäärä:  Miten kirjataan em. esimerkissä?

(Esimerkissä henkilö on korkeakoulun päätoiminen työntekijä, jonka kokonaistyöaikasuunnitelmassa on sovittu orkesterityöstä).

Keskusteltu, että Justukselle tehty ohjeistus (JUSTUS - julkaisuesimerkki, pakolliset kentät ja kenttien hyödyntäminen) tulisi mahdollisesti päivittää, viimeistään kun siirrytty attribuutteihin.

Eri käytännöt: 1) Julkaisun tekijäksi ei laiteta koko yhtyettä, jos F2 esim. instrumentti esityksessä, jolloin laitetaan ainoastaan ko. instrumentin soittaja 2) laitetaan koko yhtye ja sen lisäksi raportoiva henkilö 3) laitetaan yhtye + jotkut yksittäiset tekijät jos he merkittävässä roolissa itse tapahtumassa, muttei organisaation tekijää ellei ole yksi näistä merkittävän roolin tekijöistä (nämä ainoastaan organisaatiotekijöissä) 4) kirjataan kaikki tekijät. Onko tarvetta linjata mikä käytäntö? Ei tarvetta linjata. Käsikirjaan voisi kuitenkin tarkentaa tästä selkeämmin.

Päätös: Käsikirjan tekijät -kohtaan ehdotetaan tarkennusta taidejulkaisuiden käytäntöjen osalta. Helena ja Minna tekee ehdotuksen ryhmälle.

5. Julkaisukysymykset (Taidejulkaisut)

5.1. Taideteokset taidenäyttelyissä (Eija Kumpula)

Lapin yliopistossa taiteiden henkilökunta on pyytänyt että sekä ryhmä- että yhtenäisnäyttelyistä tutkimusjulkaisut pitäisi ilmoittaa tekijän ja teoksen nimillä, eikä yhtenä näyttelynä. Perusteluina on mm. ryhmänäyttely on sellainen, jossa on tietty taiteilijaryhmä, joka suunnittelee yhdessä näyttelyn, jossa kuitenkin on esillä kunkin itsenäisesti tuotettuja produktioita. Ryhmänäyttelyssä ei ole kuraattoria, mutta vertaisarviointi tehdään, kun taiteilijaryhmä anoo näyttelylle näyttelytilan. Yhteisnäyttely on sellainen, jossa kuraattori kutsuu taiteilijoita näyttelyyn tai avataan teoshaku, johon haetaan teosehdotuksilla (vrt. kirjan artikkelihaku).

Esimerkki yhteisnäyttely https://www.ulapland.fi/news/Taiteiden-tiedekunnan-henkilokunnan-juureva-yhteisnayttely-avautuu-Arktikumissa/50kqtk1r/ece7b06e-ad8b-45fb-915c-4ba43c42cb2a kirjattu yhdeksi julkaisuksi. Lapissa kirjattu tästä vain yksi F1 julkaisu. Todettu, että voisi kirjata kaikille taiteilijoille oman F2 julkaisunsa, mutta vain yhden kerran - eli vaikka yhdellä taiteilijalla olisi näyttelyssä useampia teoksia, hän saa vain yhden F2 pisteen.

Päätetty, että linjauksissa oleva kohta "Yksittäinen taideteos taidenäyttelyssä" tarkennettava. Lisätään linjaukset sivulle myös osajulkaisun määritelmä. Helena ja Minna tekevät muutokset. 


6. Muut asiat

  • Taidejulkaisuiden lisätietojen näkymisestä tiedejatutkimus.fi:ssä kysytty. Sanottu, että tulossa lisätiedot tapahtuma ja paikka. Pyydetty, että myös lisätieto aika tuotaisiin. Lisätty tutkimustietovarannon tehtävälistalle.
  • Osassa korkeakouluista toistaiseksi näyttää että taidejulkaisuiden määrä vähemmän kuin edellisinä vuosina. Todennäköisesti vielä koronarajoitusten vaikutusta.
  • Perustetaan oma postilista.

7. Seuraava kokous

Ennen tiedonkeruuta, pe 3.3. klo 10-11.30

8. Kokouksen päättäminen

Puheenjohtaja päätti kokouksen klo 11.23





  • No labels