29.4.2022

klo 10-11

Zoom: https://cscfi.zoom.us/j/62704203575?pwd=OTNDRFdRZnhrSWVjS21mTkVXam1Udz09

Tallenne: https://video.csc.fi/media/t/0_hy1h0hut

Esitys:

Muistio

  1. Ajankohtaiset Tutkijan tiedot -kokonaisuudesta
    1. Suomi.fi-tunnistautuminen
    2. ORCID-tietojen automaattinen tuonti profiiliin valittaessa
      1. vastaavaa toteutusta suunniteltu kotiorganisaation tietojen päivitykseen
    3. Profiilityökalussa tietojen (profiilitiedot, aktiviteetit) luvittaminen tutkimustietovarannon ulkopuolelle
      1. Miten tutkijoita infotaan, jos tulee uusia tiedonkäyttäjiä, joiden osalta pitäisi tehdä uutta luvitusta? Vaihtoehtoja: Tieto profiilityökaluun ilmoituksena, kun uusia luvituskohteita tulee tai tiedonkäyttäjän järjestelmästä (esim rahoitushakulomake) ohjataan profiilityökaluun luvittamaan. Tutkijaa tullaan informoimaan mahdollisuuksista aktiivisesti. Automaattista luvitusta ei ole mahdollista rakentaa, vaan tarvitaan käyttäjän toimenpiteitä.

    4. Webinaarissa 10.5. tarkemmin kokonaisuuden sisällön kehittymisestä.
  2. Kuulumiset pilotoivilta organisaatioilta
    1. Aalto-yliopisto: Datat poimittu ja päivittyvät, XML-formatointi työn alla. Suurin työ takana jo. Suuria ongelmia ei ole kohdattu, Pure istuu suunniteltuun malliin hyvin.
    2. Tampereen yliopisto: XML-skeemaa/tietomallia käyty läpi, vastaavuudet löydetty. Tietopoiminnat aloitettu, XML-formatointi aloitetaan pian.
    3. VTT: Ensimmäiset tiedot toimitettu, XML-skeeman muutoksia odotetaan. Muutokset siirtotiedostoon tämän mukaan ja tuotantoon.
    4. Kaikille organisaatioille tarjotaan mahdollisuutta käydä mahdollisia ongelmia tiedon poiminnassa tai siirrossa läpi kahdenkeskeisissä palavereissa CSC:n kanssa, yhteydenotto tiedejatutkimus@csc.fi
  3. Päivitetty siirtoprofiili
    1. Muutokset siirtoprofiiliin:
      1. Aktiviteetti-taulu: Useamman kohdeorganisaation ilmoittaminen mahdolliseksi aktiviteeteille
      2. Tutkimusyhteisö-taulu: Jäsenyys tutkimusyhteisössä -taulun koodi-kenttä poistettu. Lisätty assosiaatio yleiseen Tunniste-tauluun.
      3. Päivämäärä-attribuutti: Muutettu vuosi/kuukausi/päivä-attrivuutti erillisiksi attribuuteiksi kaikkiin pvm-tietoihin. Pakollinen tieto on Alkamisvuosi, muut vapaaehtoisia.
        1. näkyvyys työkalussa ja portaalissa toteutetaan annettujen pvm-kenttien mukaan, vähennetään virheellisen tiedon määrää
      4. Aktiviteetti-taulu: Aktiviteeteille voi tuoda tiedon liittyvistä verkkolinkeistä. Lisätty assosiaatio yleiseen Verkko-linkki-tauluun.
    2. Siirtoprofiili päivitetty:
      1. Muutokset näkyvät "Poistettu käytöstä"-tilaisina
      2. XML-skeema ja XSD.määrittelytiedostot päivitetään pian vastaamaan uutta profiilia
  4. Aikataulu tiedonsiirroille
    1. Tutkijan tiedot -kokonaisuuden lanseerausaika päätetään kesäkuun puolessa välissä.
      1. OKM tiedustelee organisaatioiden valmiutta siirtoihin ja aikataulu tarkistetaan valmiuksien mukaan.
      2. Lähetetään kopio kyselystä myös sähköpostilistalle (kts. alla), kun se lähtee organisaatioihin.
    2. Tiedonsiirtoihin kannattaa jo valmistautua: https://wiki.eduuni.fi/x/dxSiDw
  5. Liittyminen Tutkijan tiedot -tiedonsiirrot postituslistalle tällä linkillä
    1. Toiminta vapaaehtoista ja seuraamaan ovat tervetulleita kaikki aiheesta kiinnostuneet.
    2. Listalla tiedotetaan mm. aiemmin mainitusta OKM:n kyselystä.

18.3.2022

klo 9-10.30

Zoom: https://cscfi.zoom.us/j/2890186372?pwd=cHhjSHZtN2FUK1dzMWVtWlhVR3dqQT09

Esitys:


Muistio

  1. Ajankohtaiset Tutkijan tiedot -kokonaisuudesta
    1. Pilotointi alkanut testisiirroilla. Keväällä mahdollisesti myös tutkijoiden testikäyttöä oikealla datalla pilotoivien organisaatioiden kanssa.
    2. Vahva tunnistautuminen (Suomi.fi) tulee käyttöön profiilin luontiin ja kirjautumiseen. ORCID-kirjautuminen tarvitaan vain käyttöönottovaiheessa.
      1. OrcidID on edelleen tutkijan julkinen, uniikki tunnus järjestelmässä. Vahvalla tunnistautumisella vähennetään väärinkäytösten riskiä ja varmennetaan käyttäjän henkilöllisyys.
  2. Kuulumiset pilotoivilta organisaatioilta
    1. VTT: Tammikuussa toimitettu ensimmäinen testisiirto, jonka ongelmia on käsitelty. Ongelmia useimmiten kenttien pakollisuuden kanssa, sillä eri kentät ovat pakollisia Puressa ja TTV:n tietomallissa. Esimerkkinä valmistumisen päivämäärä, jonka tutkijat usein täyttävät vuosiluku-tasolla. Myös aktiviteeteissa useita ongelmakohtia. Lisäksi VTT:n täytyy ratkaista henkilön työsuhteen päättyminen.
    2. Aalto: Datapoimintoja tehty Puresta, ei vielä XML-vaiheessa. Päivämäärät aiheuttavat myös samanlaisia ongelmia. Toivotaan lisämahdollisuuksia esimerkiksi aktiviteetin linkin toimittamiseen (kuten medianäkyvyydestä). Suurin osa tiedoista kuitenkin näyttää löytyvän siirrettäväksi. Tavoitteena saada valmiiksi huhtikuun loppuun mennessä.
    3. Tampereen yliopisto: Tietojen poimiminen ja XML-tiedosto seuraavana työn alla.
  3. Tiedonsiirtojen kokonaisuuden läpikäynti ja mahdolliset puutteet wikisivulla: Tiedon tuottaminen Tutkijan tiedot -kokonaisuuteen
    1. Tutkijan tiedot -kokonaisuuden materiaalia on laajennettu. Pääsivu keskittyy yleisen tason kuvaukseen. Yksityiskohtaisemmat tiedot tiedon tuottamisesta siirretty alasivulle ja laajennettu ohjeita eri järjestelmiä käyttäville (CRIS-järjestelmät & Justus).
      1. Justus-yhteyshenkilötapaamisissa käsitellään Justus-siirtoja tarkemmin, koska prosessi on erilainen.
    2. Tiedon tuottaminen sivun alta löytyy pilotoinneissa esiin tulleita kysymyksiä ja teknistä ohjeistusta siirroista. Tiedot ovat saatavilla tiedonsiirtojen tueksi organisaatioissa.
    3. Justuksessa tekijätietojen hallinta tarkoittaa sitä, että yhteystiedot jne tulee siirtää Justukseen. Kertasiirto on helppo toteuttaa, tietojen hallintaan tarvitaan ratkaisu. Orcid-tunnuksen kautta julkaisutietoja on saatavilla kuitenkin jo ennen siirtoa. Prosessia tarkennetaan wikisivuille.
      1. Tiedon hallinnan tueksi tarvitaan ratkaisu ja keskustelua jatketaan Justus-yhteyksissä tarkemmin.
  4. Pilotoinnissa esiin nousseet kysymykset ja vastauksia niihin
    1. Mistä löytyy siirtotiedostoja varten ns. kenttäkohtainen tieto millaista tietoa kuhunkin kohtaan odotetaan (vrt. tiedonkeruun käsikirja)? Onko aktiviteettikoodistolle vastaavia määrittelyjä olemassa.
      1. Määrittelyitä ylläpidetään keskitetysti yhteentoimiva.suomi.fi -työkalussa. Attribuutin tyypin koodiston otsikkoa klikkaamalla saa näkyviin esikatselun koodistosta. Tällä hetkellä määrittelyitä ei ole mahdollista tarkentaa todella syvälle. Pilotoinnin ja siirtojen edistyessä saamme tietoa siitä, millaista tietoa attribuutteihin on tarjolla. Näitä tarkennetaan yhdessä. Epäselvissä tilanteissa suositellaan ottamaan yhteyttä suoraan tutkimustietovarantotiimiin.
    2. Keskustelua tutkimusyhteisöistä: Tutkijalle määritellään sopimusperusteinen rooli, affilitaatioissa on mahdollista määritellä tutkimusyhteisö ja rooli tutkimusyhteisöissä. Tutkimusyhteisöjä on määritelty tehdyn kyselyn perusteella: jotkin tutkimusyhteisöt ovat selkeitä, kustannuskoodeilla määriteltyjä olioita, osa taas epämääräisempiä esimerkiksi usean organisaation yhteenliittymiä. Tutkimusyhteisöillä tai roolilla ei ole tunnisteita tai koodistoa. On annettu vapaus määritellä asiat vapaammin, koska valmiita koodistoja ei ole. Tuplia tulee, koska inventaaria tutkimusyhteisöistä ei ole tehty tai tietoa ei ylläpidetä missään. Affilitaatiot näkyvät vain tutkijoiden profiilissa joten tuplat eivät näy julkisesti. Ratkaisu ei mahdollista esimerkiksi kaikkien tutkimusryhmän jäsenien näyttämistä.
    3. Paikalliset tunnisteet ovat tietojen päivittämistä, poistamista ja kohdentamista varten. Tietojen poistamista suositellaan vain virhetapauksissa. Tarkoitus on, että tutkijalla on jatkossa käytössään kaikki cv-tietonsa.
    4. Voiko tutkija valita, mikä nimi hänellä näkyy profiilissa? Tarjolla on myös vaihtehtoisia nimimuotoja. Eräillä ulkomaalaisilla tutkijoilla on nimi kirjoitettu ilman tarvittavia aksenttimerkkejä HR-järjestelmässä, mutta Puressa tämä voidaan ohittaa käyttämällä vaihtoehtoista nimeä, joka on tyyppia "Default Publishing Name".
      1. Puresta saa tuotua monia eri nimimuotoja ja kaikki cris-järjestelmästä tuotuja nimimuotoja tarjotaan valittavaksi profiiliin.
    5. Työsuhteen kestosta ja työsuhteen päättyminen
      1. HR-järjestelmät aiheuttavat ongelmia päättymisen suhteen. Tiedot voi ilmoittaa myös jälkikäteen. Converiksen hr-integraatio päivittyy automaattisesti ja lisää loppupäivämäärän automaattisesti. TTV:lle siirrettävät tiedot täytyy aina tarkistaa ja tämän jälkeen vasta lähettää TTV:lle. Kyseessä on tekninen haaste. Vuoden 2022 alusta työsuhteessa olleiden tietoja voi siirtää, tätä ennen lopettaneiden tietoja ei saa siirtää. Laki ei ota kantaa siihen, kuinka pitkään jatkossa lopettaneiden tietoja voi muuttaa.
    6. Tutkimusyhteisöjen jäsenyyden kesto
      1. Esim Converiksessa jäsenyys on kyllä/ei-tyyppistä, koska jäsenyys ei ole niin tarkasti määriteltyä ja sitovaa. Puressa osa kentistä on kokonaisia päivämääräkenttiä ja osa on kolmiosaisia.
      2. Kaksi näkökulmaa päivämääriin: toisaalta keksityt päivämäärät koetaan parempana ratkaisuna kuin ei tietoa, toisaalta taas epätarkat päivämäärät voivat aiheuttaa vaikeuksia.
      3. On myös mahdollista, että tutkijoille ilmoitetaan millä tavalla täydetyt tiedot toimitetaan työkaluun. Vajavaisia tietoja ei tuotaisi.
      4. Profiilissa on mahdollista näyttää tiettyjä tietojoukkoja vuositasolla, jolloin epätarkat päivämäärät eivät vaikuttaisi. Määrittely siitä missä kohdin on tärkeää näyttää koko pvm ja milloin vuositaso riittää. Olisiko mahdollista käyttää muita elementtejä TTV:stä tässä (eism. julkaisuvuosi)?
      5. TTV:n tietomallissa päivämäärä-kenttien muuttaminen eri muotoon olisi valtava työ. XML:ää muodostaessa muutoksia tehdään joka tapauksessa. Olisi hyvä koota eri järjestelmien pvm-käytäntöjä ja jatkaa keskustelua. Keskustelua jatketaan ainakin Tutkijan tiedot -työryhmässä.
    7. Kohdeorganisaatiot
      1. Lisätään mahdollisuus lisätä useamman kohdeorganisaation ja tarkistetaan että kohdeorganisaatio ei ole pakollinen.
    8. Tietojen siirtotahti on organisaation itsensä päätettävissä.
    9. Käydyn keskustelun perusteella täydennetään sivun kysymyksiä ja vastauksia.
  5. Tiedonsiirtojen läpikäynnin muoto jatkossa
    1. Tuleviin tilaisuuksiin lähetetään kutsu tällä samalla jakelulla.
    2. Ehdotus jatkuvampaan toimintaan:
      1. säännölliset kokoukset (3-5 krt vuodessa)
      2. oma sähköpostilista, ei nimettyjä yhteyshenkilöitä
    3. Harkitaan tallenteen tekemistä tulevista tapaamisista.


  • No labels