Aika: Keskiviikko 27.10. kello 9:30-11

Paikka: https://cscfi.zoom.us/j/64168194077

Tallenne: https://kannu.csc.fi/s/Acf2c5gPHK3Fbbz

Agenda:

  • Tutkimustietovarannon erillislain tilanne
  • Katsaus Tutkijan tiedot –työkalun kehitykseen
  • Aktiviteettitietojen näyttäminen Tiedejatutkimus.fi:ssä
  • Tutkijan tietojen siirrot organisaatioista
  • Aikataulu ja tiedonsiirron testaus
  • Mahdollinen pilotointi
  • Aikaa keskustelulle / kommenteille


Materiaalit


Muistio

  1. Tutkimustietovarannon erillislain tilanne
    1. Miten tutkijan tietojen siirtämisen yksityisyyshuolia voidaan lievittää?
      1. Erillislaki huolehtii tietosuojapuolesta, tarjoaa perusteen tiedonsiirtoon. Tutkija itse hallinnoi kuitenkin tietojen näyttämistä profiilityökalun kautta, mitään tietoa tutkijasta tai aktiviteeteista ei näytetä ilman tutkijan omaa toimintaa.
    2. Miten organisaatioita ja tutkijoita voi kannustaa siirtämään tiedot Tutkimustietovarantoon?
      1. Yliopistot voivat luovuttaa henkilöprofiilitietoja Tutkimustietovarantoon, mutta velvoitetta ei ole. Kannustin tulee tutkijoiden puolelta, jotka haluavat tietonsa samaan palveluun kuin kaikilla muillakin tutkijoilla. Apurahatutkijoille erityisen tärkeä. Tutkimustietovaranto on tunnistettu tutkijoiden tiedon hyödyntäjien ja median puolesta.
      2. Tutkijat pitävät erittäin motivoivana mahdollisuutta yhdistää eri yliopistojen profiilit. Otettava kuitenkin huomioon, että nykyiset tutkimustietojärjestelmät eivät ole yhteentoimivia keskenään, joten tiedon siirto organisaatioiden välillä ei ole tällä hetkellä mahdollista.
      3. Rajapintoja kehitetään myös tutkijan tiedoille, jolloin tiedonsiirto mahdollistuu
      4. Tietojen rikastaminen Tutkimustietovarannossa, jolloin tietoja siirtäneet organisaatiot voivat saada takaisin rikastettua tietoja esimerkiksi julkaisuista ja tutkijoista.
      5. Viestintää kehitettävä vastaamaan tähän.
    3. Millä päätöksenteon tasolla organisaatiot tekevät päätöksen?
      1. Joissain organisaatioissa tutkimuspalvelut tekevät ehdotuksen johdolle, joissain ei ole vielä sovittu konkreettisia toimia. On tärkeää jatkaa keskustelua organisaatioiden välillä.
  2. Katsaus Tutkija tiedot -työkalun kehitykseen
    1. Erityisen tärkeää huomata, että tietojen jakaminen organisaatioille ja palveluille on tutkijan itsensä päätettävissä. Tutkija itse kontrolloi omia tietojaan, joka lisää yksityisyyden mahdollistamista.
    2. Työkalusta saatiin ensimmäisessä demovaiheessa erittäin arvokasta palautetta. Toinen, palautteiden mukaan paranneltu, demoversio pyritään mahdollisuuksien mukaan julkaisemaan vuodenvaihteessa.
    3. Ovatko käyttöehdot ja henkilötietojen käsittelyperiaatteet luettavissa?
      1. Luonnokset lisätään wikisivulle nähtäviksi.
  3. Aktiviteettitietojen näyttäminen Tiedejatutkimus.fi:ssä
    1. Aktiviteettitiedot tulevat näkymään vain tutkijoiden omissa tiedoissa. Tutkijoiden hakunäkymässä tutkijoita voidaan suodattaa tiettyjen, keskeisten aktiviteettien mukaan. Esitellyt aktiviteettien suodattimet ovat se pohja, jota lähdetään toteuttamaan, muutoksia voidaan tehdä esiin tulevien tarpeiden mukaan. Tutkijoiden omiin profiileihin voi sen sijaan lisätä kaikki aktiviteetit, suodattimet ohjaavat vain tiedon etsijöiden toimintaa ja lisäävät käyttäjäystävällisyyttä.
    2. On huomioitava, että palvelusta ei voi vetää johtopäätöksiä koko tutkimuskentästä, sillä tarjoaa näkymän vain niihin tutkijoihin, jotka ovat päättäneet jakaa aktiviteettitietonsa (ja muut tietonsa) Tutkimustietovarantoon julkisiksi.
  4. Tutkijan tietojen siirrot organisaatioista
  5. Aikataulu ja tiedonsiirron testaus
    1. Organisaatioiden toivotaan siirtävän ensimmäiset tiedot 5/2022 mennessä, aikataululla varaudutaan mahdollisiin muutostarpeisiin ennen lanseerausta alkusyksystä, jotta tiedonsiirrossa ei tule työkalun käyttöönoton jälkeen ongelmia. Ensimmäisen tiedonsiirron jälkeen tietoja voi päivittää niin usein kuin organisaatio haluaa eikä viivettä ole.
  6. Mahdollinen pilotointi
    1. Pilotointitietoja käytetään vain erillisessä pilotointiympäristössä, eikä niitä julkaista.
    2. Pilotointi nopeuttaisi työkalun lanseerausta.
  7. Aikaa keskustelulle/kommenteille
    1. Tutkijoilla luvitusmahdollisuus vain omiin yhteystietoihinsa ja muihin omiin tietoihinsa. Julkiset tiedot esimerkiksi julkaisuista ja hankkeista ovat saatavilla julkisen rajapinnan kautta.
    2. Tutkimusaineistot tulevat tällä hetkellä Metaxista, mutta ORCID-profiilien linkitys ei ole vielä tavallista. Tutkija voi liittää julkisia tietoja tutkimustietovarannosta myös ilman ORCIDia. Tutkimusaineistoja on mahdollista tuoda myös ORCIDista. Mistä muualta aineistotietoja voisi hakea?
      1. Esimerkiksi Jyväskylän yliopiston kanssa toteutettu tiedonsiirto Metaxiin, jossa on tuotu mukana tutkijoiden ORCID-tunnukset.
      2. Aineistot eivät tarvitse erillistä luvitusprosessia, eikä niitä ole eriytetty lainsäädännön silmissä julkaisuista.
    3. Tutkijoilla on monia järjestelmiä hallinnoitavana jo nyt, miten taataan että Tutkijan tiedot -työkalu ei tuota lisää työtä?
      1. Pyritty vähentämään sillä, että tiedot tuodaan automaattisesti eikä tietoja voi muokata työkalulla.
    4. ORCID on tutkijan näkökulmasta yksi keskeisimmistä työkaluista näkyvyyden suhteen, Tutkimustietovaranto toimii kansallisella tasolla
      1. Tutkitaan jatkuvasti mitä tietoa ORCIDissa on, millainen laatu tiedossa on ja miten sitä voisi hyödyntää Tutkimustietovarantoon
    5. Tutkijat ja organisaatiot kaipaavat tietoa kehityksestä ja eri palveluiden/tasojen tulevaisuudesta ja mahdollisuuksista.
    6. Koodistoa olisi hyvä kehittää, mm. lisätä laajempia kuvauksia, jotta tiedonsiirrot helpottuisivat.
    7. Kuinka siirrettävät tiedot "sopimussuhteessa 1.1.2022 tai jälkeen" olevilta tutkijoilta tulisi tulkita esim. apurahatutkijoiden osalta?
      1. Erillislaki ei tarkkaan määrittele laissa sopimussuhdetta, joten organisaatiot voivat käyttää harkintaa esim. sen osalta, siirretäänkö apurahatutkijoiden tietoja. Tutkijan näkökulmasta olisi kuitenkin suotavaa, että tiedot siirettäisiin, jos näitä tietoja kuitenkin organisaation tutkimustietojärjestelmään on syötetty


  • No labels