Vuoden 2021 kyselyistä alkaen Rekrytointikyselyssä otettiin käyttöön automaattisesti luodut kyselyt, joita korkeakoulujen on mahdollista personoida kuvaustekstin ja omien kysymysten osalta. Tältä sivulta löydät tarkemman ohjeistuksen rekrytointikyselyn käyttöön. Uuden tilastovuoden kyselyt pyritään luomaan korkeakouluille aina edellisen vuoden joulukuussa.

Huomaa myös, että vuoden 2021 tiedoista lähtien rekrytointitiedonkeruun tilastovuodeksi on muutettu palvelussuhteen alkamisvuosi (aiemmin haun vuosi). Tilastovuoden muuttaminen koskee sekä hakujen että rekrytoitujen henkilöiden tietoja (tiedonkeruulomakkeet a, b ja c). Samalla tiedonkeruun ajankohta on siirretty keväälle muiden tiedonkeruiden kanssa samaan aikaan.

Rekrykyselyä voidaan toteuttaa eri tavoin ja korkeakoulu itse päättää sopivasta toteutustavasta. Arvossa luodaan automaattisesti kyselyt joka vuodelle ja ne nimetään kyseisen vuoden mukaisesti. Tiedonkeruuvuoden tiedot voidaan kerätä esimerkiksi:

  • A) kyseessä olevan tiedonkeruuvuoden aikana, jolloin tiedot vuodelta X kertyvät kyselyyn Rekrytointikysely X. Tietoja voidaan kerätä pitkin vuotta tai esimerkiksi kahdessa syklissä - keväällä aloittaneet ja syksyllä aloittaneet. Arvolla tehtävä tiedonkeruu tukee parhaiten tällaista prosessia.
  • B) juuri ennen tiedonkeruun määräaikaa, eli tilastovuoden jälkeen seuraavan vuoden alussa. Tällöin tiedot tilastovuodelta X kertyvät kyselyyn Rekrytointikysely Y (tiedokeruuvuotta seuraava vuosi).
    • Tässä tapauksessa korkeakoulun omassa tiedonkeruun saatteessa sekä tiedonkeruulomakkeen kuvaustekstissä kannattaa mainita vastaajille, että kysely toteutetaan Y vuoden puolella, mutta koskee X vuonna valittuja. Koulutuksen järjestäjät voivat muokata itsenäisesti tiedonkeruulomakkeen kuvaustekstiä, ks. ohje alta. Rekrytointikyselyn otsikkoa, johon on merkitty näkyviin vuosiluku, koulutuksen järjestäjä ei voi muokata.

Jos organisaationne aikoo lisätä kyselyyn omia kysymyksiä, ohjeet kysymysryhmän lisäämiseen löytyvät täältä: Kyselyn personoiminen. Mikäli vastuu rekrytointitiedonkeruusta on koulutuksen järjestäjällä henkilöstöhallinnossa, kannustamme tekemään tiedonkeruun personoinnissa yhteistyötä korkeakoulun muiden Arvo-vastuukäyttäjien kanssa.

Alla ohjeistus kyselyn käyttöönottoon kohta kohdalta:



Lisätietoa

Katso myös

1. CSC julkaisee kaikille korkeakouluille kyselyt ja kyselykerrat

  • Kyselyt tulevat näkyviin Arvon Kyselyt-välilehdelle valmiiksi julkaistuina, myös kyselykerrat ovat valmiiksi paikoillaan. 1 kysely ja kyselykerta / korkeakoulu.
  • HUOM! Automaattiisiin kyselykertoihin muodostuu vastaajatunnuksia ainoastaan haka-kirjautumisen kautta. Manuaalisten vastaajatunnusten luomiseen löytyvät ohjeet täältä: Vastaajatunnusten luominen manuaalisesti 
  • Kyselyt on nimetty valmiiksi ja niihin on lisätty kaikille yhtenäiset kuvaustekstit, kyselypohjat ja voimassaoloajat
  • Korkeakoulun Arvo-vastuukäyttäjä voi personoida organisaationsa kyselyä:
    • muokkaamalla kyselyn kuvaustekstiä
    • lisäämällä kyselylle uudelleenohjauslinkin
    • lisäämällä organisaationsa omia kysymyksiä valtakunnallisten kysymysten jatkoksi
    • Ohjeet: Kyselyn personoiminen

2. Kyselyn kuvausteksti ja uudelleenohjauslinkki

Korkeakoulun Arvo-vastuukäyttäjä voi muokata kyselyssä ylimpänä näkyvää kuvaustekstiä lisäämällä siihen korkeakoulukohtaisen osuuden kieliversioineen (suomi, ruotsi, englanti). Tekstiä on mahdollista tarvittaessa muuttaa myös kyselyn voimassaolon aikana.

Vastuukäyttäjän on mahdollista lisätä kyselyyn uudelleenohjauslinkki - tätä ei ole kyselyssä valmiina. Uudelleenohjauslinkki näytetään vastaajalle kiitossivulla, kun kyselyyn on vastattu. Vastaaja siirtyy kiitossivulta hetken kuluttua automaattisesti uudelleenohjauslinkin osoittamalle sivulle. Linkkiä on tarvittaessa mahdollista muuttaa kyselyn voimassaolon aikana.

Lisäksi vastuukäyttäjän on mahdollista lisätä valtakunnallisen kyselypohjan jatkoksi organisaationsa omia kysymyksiä. Rekrytointitiedonkeruussa organisaation omia kysymyksiä voi määritellä pakollisiksi vastattaviksi kysymyksiksi vastaajalle.

Tee kyselyn muokkaukset ennen kuin kyselyn voimassaolo alkaa 1.1. Uudelleenohjauslinkkiä ja kyselyn kuvaustekstiä on tarvittaessa mahdollista muokata myös kyselyn voimassaoloaikana, mutta omiin kysymyksiin ei ole enää mahdollista tehdä muutoksia. 

3. Omien kysymysten luonti

Mikäli rekrytointikyselyyn halutaan lisätä organisaation omia kysymyksiä, ohjeet kysymysten luontiin löytyy täältä: Kysymysryhmän luominen ja muokkaaminen

4. Muista esikatsella ja tallentaa

Kun muutoksia on tehty, kannattaa aina muistaa esikatsella kyselyä ja tallentaa kun muutokset on hyväksi todettu!

Esikatsele -toiminnolla näet kyselyn samassa ulkoasussa kuin vastaaja sen näkee.

5. Vastaaminen

A. HAKA-KIRJAUTUMINEN

Vastaajat pääsevät kyselyyn haka-kirjautumisen kautta osoitteessa: https://arvokyselyt.fi/rekrykysely . Vastaukset kertyvät kyselyn automaattiseen kyselykertaan. Lisätietoja haka-kirjautumisesta: Haka-kirjautumisen hyödyntäminen.

B. MANUAALISET VASTAAJATUNNUKSET

Ohjeita tiedonkeruulomakkeen manuaalisten vastaajatunnusten luomiseen Arvon virkailijakäyttöliittymässä löydät Arvon eduuni-wikistä sivulta https://wiki.eduuni.fi/display/CscArvo/Vastaajatunnusten+luominen+manuaalisesti.



6. Ohjeet csv-tiedoston lataamiseen ARVO-järjestelmästä

Korkeakoulut poimivat tiedot Arvosta ja siirtävät eteenpäin KOTA-järjestelmään. Näin toimitaan siksi, että korkeakoulut ovat itse vastuussa lähettämistään tiedoista. Tiedot eivät siirry Arvosta eteenpäin automaattisesti ilman yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen tekemään manuaalista siirtoa.

Korkeakoulujen ARVO-vastuukäyttäjä saa ladattua KOTAan toimitettavan CSV-tiedoston Arvosta. Jos CSV-tiedoston latauksessa KOTA-järjestelmään on ongelmia, yhteyttä voi ottaa osoitteeseen: suorat-support (a) csc.fi.

  1. Valitse Arvossa Raportit-välilehti.
  2. Valitse haluamasi rekrytointikysely. Listassa näkyy oletuksena käynnissä olevat kyselyt. Oikean reunan suodattimella saat näkyviin juuri päättyneet kyselyt. 
  3. Valitse kysely ja valitse csv-raporttien listasta Raportti vastauksittain. Valitse Lataa CSV-raportti.
  4. Tallenna tiedosto, tee tarvittavat tarkistukset ja vie se KOTA-järjestelmään.

7. Tiedonkeruiden voimassaolo ja tiedonkeruukauden vaihtuminen

Vuodenvaihteen jälkeen on voimassa kaksi rekrykyselyä (esim. 2022 ja 2023).

VastaajatunnusKyselyLisätietoa
Syntynyt automaattisesti 1.1.-31.12.2022 (vastaaja kirjautunut Hakalla osoitteessa https://arvokyselyt.fi/rekrykysely/)Rekrytointitiedokeruu 2022
Luotu manuaalisesti 1.1.2022-31.1.2023Rekrytointitiedonkeruu 20221.1.-31.1.2023 on mahdollista luoda manuaalisesti vastaajatunnuksia sekä vuoden 2022 että vuoden 2023 kyselyyn. Vastaaminen vuoden 2022 kyselyyn on kuitenkin mahdollista vain 31.1.2023 asti.
Syntynyt automaattisesti 1.1.-31.12.2023 (vastaaja kirjautunut Hakalla osoitteessa https://arvokyselyt.fi/rekrykysely/)Rekrytointitiedonkeruu 2023
Luotu manuaalisesti 1.1.2023-31.1.2024Rekrytointitiedonkeruu 2023

Vastaajatunnusten luominen vuoden 2023 kyselyyn on mahdollista vasta 1.1.2023 alkaen.

Entä jos vastaaja on kirjautunut Hakalla esim. joulukuussa 2022, mutta hän on jättänyt tällöin vastaamatta ja kirjautuu kyselyyn uudelleen tammikuussa 2023?

Vastaajalle on syntynyt vastaajatunnus vuoden 2022 kyselyyn ja hän ohjautuu vastaamaan tällä vastaajatunnuksella. Vastaaminen on mahdollista 31.1.2023 asti.

Jos vastaaja yrittää vastata 31.1.2023 jälkeen, hän saa virheilmoituksen, että vastaaminen ei ole enää mahdollista. Hänelle kannattaa tällöin tehdä manuaalisesti vastaajatunnus vuoden 2023 kyselyyn.


  • No labels