Arvon uutiskirje kesäkuu 2021

Arvoisa vastaanottaja,

hyvää kesää CSC:n Arvo-tiimistä! Loppukevään ja alkukesän aikana Arvossa on työskennelty erityisesti ammatillisen koulutuksen uuden työelämäpalautekyselyn parissa, jota on pilotoitu kevään aikana. Työelämäpalautekyselyjen käyttöönotosta lisää myöhemmin tässä kirjeessä.

Uutiskirjeen sisältö painottuukin tällä kertaa kovasti ammatillisen koulutuksen asioihin, koska ammatillisen koulutuksen opiskelijapalautteessa siirrytään 1.7. alkaen pelkästään automaattisesti luotujen ja lähetettyjen vastauslinkkien käyttöön. Heinäkuun alussa uuden rahoituskauden alkaessa avautuvat myös uudet opiskelijapalaute- ja työelämäpalautekyselyt.

Kirjeen lopussa tiedoksi erityisesti korkeakoulujen opiskelijapalautteeseen vastaavia opiskelijoita hyödyttävä muutos. Kun vastaaja on vastannut aiemmin kyselyyn ja avaa vastauslinkin uudelleen, hän näkee virheilmoituksessa koulutuksen järjestäjän lisäämän uudelleenohjauslinkin. Tämä auttaa niitä valmistumisvaiheessa olevia opiskelijoita, jotka ovat jo vastanneet kyselyyn ja etsivät myöhemmin valmistumishakemuslomaketta palautekyselyn kautta.

Kiitos kaikille Arvon käyttäjille hyvästä yhteistyöstä kevään aikana sekä hyvää juhannusta ja arvoistanne lomaa!

Tämän uutiskirjeen aiheita


Ajankohtaista

Ammatillisen koulutuksen digikyvykkyyskyselyn raportit odotettavissa alkusyksystä

Opetus- ja kulttuuriministeriö toteutti kevään aikana itsearviointikyselyn ammatillisen koulutuksen järjestäjille. Kyselyllä kartoitettiin, miten koulutuksen järjestäjät tukevat, seuraavat ja kehittävät organisaatioidensa digikyvykkyyttä. Nykytilan arvioinnin lisäksi koulutuksen järjestäjät asettivat itselleen myös tavoitteita ja tärkeimpiä kehityskohteita. Kyselyyn vastasi yhteensä 122 koulutuksen järjestäjää, ja kyselyn osiosta riippuen vastaamiseen osallistui eri tehtävissä toimivia henkilöitä hallinnosta opetushenkilöstöön.

Viime uutiskirjeen infosta poiketen digikyvykkyyskyselyn tuloksista julkaistaan tilastomuotoinen yhteenvetoraportti alkusyksystä 2021. Kansallisen raportin lisäksi kullekin kyselyyn vastannelle organisaatiolle tullaan lähettämään pdf-muotoinen raportti, joka sisältää organisaation omat vastaukset sekä kansallisen keskiarvon kysymyskohtaisesti. Syksyllä kannattaakin seurata sähköpostia tämän osalta!

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus hyödyntävät arvioinnin vastauksia digitalisaatioon liittyvien tuki- ja kehitystoimintojen suunnittelussa sekä oppilaitosten digikyvykkyyden kehittämisen tukemisessa. Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!


luonnoskuva digikyvykkyyskyselyn raportista

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Ammatillisen koulutuksen uudet 1.7.2021 voimaan tulevat palautekyselyt

Kaikille koulutuksen järjestäjille on päivitetty Arvoon 1.7.2021 alkaen voimaan tulevat uudet kyselyt, jotka näkyvät Organisaatiosi kyselyt -näytöllä:

  • Opiskelijapalaute ammatillisen tutkintokoulutuksen aloittaneet 20212022
  • Opiskelijapalaute ammatillisen tutkinnon osan tai osia suorittaneet 20212022
  • Opiskelijapalaute ammatillisen tutkinnon suorittaneet 20212022
  • Työpaikkaohjaajakysely

Uusien valtakunnallisten kyselyiden loppuun on mahdollista lisätä koulutuksen järjestäjän omia lisäkysymyksiä. Lisäämisen voi tehdä etukäteen ennen 1.7.2021. Suositellaan, että jokainen koulutuksen järjestäjä lisäisi vähintään yhden avoimen tekstivastauksen, jolla vastaaja voi kertoa perusteluita antamalleen palautteelle tai muuta haluamaansa. Kun lisäätte lisäkysymyksiä, muistattehan tehdä ne kaikilla järjestelmän kieliversioilla: suomi, ruotsi ja englanti. Lisäkysymysten määrää ei ole teknisesti rajoitettu, päätös on koulutuksen järjestäjän. Harkinnassa on hyvä huomioida, että kyselyn pituus voi vaikuttaa vastaamisaktiivisuuteen. Lisäkysymysten kautta saatu palaute raportoituu vain koulutuksen järjestäjälle itselleen, ei muille.

Lisäkysymyksiä voi lisätä myös 1.7.2021 jälkeen, mutta silloin on hyvä huomioida, että niitä koskevat vastaukset raportoituvat vasta kysymysten käyttöönottohetkestä alkaen.

Koulutuksen järjestäjä voi lisätä kyselyihin uudelleenohjauslinkin verkkosivulle, jonne vastaaja ohjataan sen jälkeen, kun hän on lähettänyt palautteen.

Vastausosuutta voi seurata Arvo-järjestelmässäkyselykohtaisten tietojen yhteydessä. Alkuvaiheessa kannattaa seurata, että vastauslinkkejä muodostuu, jolloin niitä näkyy Arvossa, ja että vastausten määrä ei jää nollaksi, jolloin vastauksiakin saadaan. Jos Arvossa näkyvät tiedot eivät vastaa koulutuksen järjestäjän omaa näkemystä todellisesta tilanteesta, pyydämme olemaan heti asian huomattuanne yhteydessä arvo@csc.fi.

Tietosuojaseloste

Ammatillisen koulutuksen opiskelijapalautteen automaattisen keräämisen käynnistyminen kaikilla koulutuksen järjestäjillä 1.7.2021 alkaen

Opetushallitus lähettää opiskelijapalautekyselyn 1.7.2021 alkaen kaikille kohderyhmään kuuluville opiskelijoille automaattisesti. Vastauslinkkien muodostamisen ja lähettämisen hetki tunnistetaan koulutuksen järjestäjän eHOKSiin tallentamista tiedoista (ks. Vastauslinkkien lähettäminen).

Kysely lähetetään osoitteesta noreply@opintopolku.fi, mutta lähettäjänä näkyy teksti Opetushallitus – Utbildningsstyrelsen. Viestin otsikkona on: Palautetta oppilaitokselle – Respons till läroanstalten – Feedback to educational institution. Kyselyn kieliversiot ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Opetushallitus lähettää automaattisesti kaksi muistutusviestiä, jos kyselyyn ei ole vastattu. Ensimmäinen muistutusviesti lähtee 5 päivän ja toinen 10 päivän kuluttua viestin alkuperäisen lähettämisen päivämäärästä alkaen. Koulutuksen järjestäjän eHOKS-virkailijakäyttäjän on mahdollista lähettää opiskelijakohtainen vastauslinkki uudelleen opiskelijalle eHOKSista (ks. Käyttöliittymän toiminnallisuudet). 

Kyselyn vastausaika on 30 vuorokautta kyselyn lähettämisestä, kuitenkin enintään 60 vuorokautta. Esimerkiksi jos kyselyn lähettämishetkellä on teknisiin syihin liittyviä esteitä lähettää viestiä, kysely voidaan lähettää myöhemminkin, mutta vain enintään 60 vuorokauden ajan.

Opetushallituksen eHOKS-neuvonnasta ollaan vielä ennen heinäkuuta yhteydessä niihin koulutuksen järjestäjiin, jotka siirtyvät automaattiseen lähettämiseen ensimmäisen kerran 1.7.2021 alkaen.

Ammatillisen koulutuksen työelämäpalautteen kerääminen alkaa 1.7.2021

Työelämäpalautteen kerääminen aloitetaan työpaikkaohjaajakyselyllä, joka lähetetään enintään kaksi kertaa kuukaudessa niille työpaikoille, joissa on koulutettu opiskelijoita oppisopimuksella tai koulutussopimuksella.

Kysely lähetetään sopimuksessa nimetylle vastuulliselle työpaikkaohjaajalle. Vastaanottaja voi välittää kyselyn edelleen vastattavaksi toiselle henkilölle, joka on käytännössä enemmän ohjannut opiskelijaa.

Opetushallitus lähettää palautekyselyn 1.7.2021 alkaen automaattisesti eHOKSiin tallennettujen tietojen perusteella. Kysely lähetetään jokaisen kuukauden 1. päivä niille työpaikoille, joissa on edeltävän kahden viikon aikana päättynyt työpaikkajaksoja (ajalla 16. – kuukauden viimeinen päivä), ja jokaisen kuukauden 16. päivä niille työpaikoille, joissa tätä edeltävän kahden viikon aikana päättynyt työpaikkajaksoja (ajalla 1.–15. päivä). Jos kyseisellä ajalla ei ole päättyneitä työpaikkajaksoja, kyselyä ei lähetetä. Myöskään keskeytyneiltä työpaikkajaksoilta palautetta ei kerätä.

Ensimmäisen kerran kysely lähetetään 16.7.2021 niille vastuullisille työpaikkaohjaajille, joiden ohjauksessa on päättynyt työpaikkajaksoja ajalla 1.7.–15.7.2021.

Jos työpaikalla on useampia opiskelijoita, kyselyjä lähetetään yksi per koulutuksen järjestäjä, per tutkinto ja per vastuullinen työpaikkaohjaaja. Jos vastuullinen työpaikkaohjaaja on ohjannut useampia saman koulutuksen järjestäjän saman tutkinnon opiskelijoita, joilla useammalla päättyy työpaikkajakso saman kahden viikon aikana, kyselyt niputetaan teknisesti yhdeksi kyselyksi, johon vastataan vain kerran. Raportoinnissa niputus puretaan.

Työpaikkaohjaajakyselyn vastauslinkki lähetetään vastuulliselle työpaikkaohjaajalle siihen sähköpostiosoitteeseen ja/tai tekstiviestinä puhelinnumeroon, joka on tallennettu eHOKSiin. Vastauslinkki lähetetään yhtä aikaa molemmilla tavoilla, jos molemmat yhteystiedot on tallennettu. Oppisopimusta ja koulutussopimusta tehtäessä koulutuksen järjestäjän on hyvä kertoa työpaikalle, että myös työpaikkaohjaajakysely tullaan lähettämään kyseiseen sähköpostiosoitteeseen tai työpuhelinnumeroon.

Viesti lähetetään työpaikkaohjaajille osoitteesta noreply@opintopolku.fi, mutta lähettäjänä näkyy teksti Opetushallitus – Utbildningsstyrelsen. Viestin otsikkona on: Työpaikkaohjaajakysely – Enkät till arbetsplatshandledaren – Survey to workplace instructors. Kyselyn kieliversiot ovat suomi, ruotsi ja englanti.

Opetushallitus lähettää automaattisesti yhden muistutusviestin, jos kyselyyn ei ole vastattu.

Kyselyn vastausaika on 30 vuorokautta kyselyn lähettämisestä, kuitenkin enintään 60 vuorokautta. Esimerkiksi jos kyselyn lähettämishetkellä on teknisiin syihin liittyviä esteitä lähettää viestiä, kysely voidaan lähettää myöhemminkin, mutta vain enintään 60 vuorokauden ajan.

Käyttöönoton tuen webinaarit: https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/ammatillisen-koulutuksen-tyoelamapalaute

Esitemateriaaleja

Tietosuojailmoitus - Meddelande om dataskydd

Työpaikkakysely lähetetään ensimmäisen kerran tammikuussa 2022

Toinen työpaikoille suunnattu kysely tehdään enintään kaksi kertaa vuodessa. Tämä työpaikkakysely lähetetään oppisopimus- tai koulutussopimustyöpaikan edustajille ajalla 1.7.-31.8. ja 1.1.-28./29.2., jos lähettämisajankohtaa edeltävän puolen vuoden aikana kyseisellä työpaikalla on ollut päättyneitä työpaikkajaksoja. Työpaikkakysely lähetetään ensimmäisen kerran tammikuussa 2022.

Opetushallitus muodostaa työpaikkakohtaiset vastauslinkit automaattisesti ja toimittaa ne koulutuksen järjestäjille. Koulutuksen järjestäjä kerää palautteen lähettämällä kyselyn päättämälleen henkilölle kyseisellä työpaikalla.

Tämän kyselyn käyttöönotosta tiedotetaan tarkemmin syyskaudella.

Ammatillisen koulutuksen kohderyhmämäärien ja vastaajamäärien ilmoittaminen käynnissä

Ammatillisen koulutuksen järjestäjiä pyydetään vahvistamaan opiskelijapalautteen vastaajamäärät ja kyselyiden kohderyhmämäärät ajalta 1.7.2020 - 30.6.2021 vuoden 2022 rahoituksen laskentaa varten.

Opetus- ja kulttuuriministeriön asetuksen ammatillisen koulutuksen rahoituksen laskentaperusteista (415/2018) 13 a§:n mukaisesti koulutuksen järjestäjän tulee vahvistaa 31.8.2021 mennessä Opetushallitukselle opiskelijapalautekyselyjen kohteena olleiden ja opiskelijapalautekyselyihin vastanneiden opiskelijoiden määrän. Opiskelijapalautteen perusteella myönnettävän vaikuttavuusrahoituksen perusteena käytetään varainhoitovuotta edeltävää vuotta edeltävän vuoden heinäkuun ensimmäisen päivän ja varainhoitovuotta edeltäneen vuoden kesäkuun viimeisen päivän välisenä aikana

  1. ammatillisen tutkintokoulutuksen aloittaneiden antamaa opiskelijapalautetta
  2. ammatillisen tutkinnon suorittaneiden antamaa opiskelijapalautetta
  3. ammatillisen tutkinnon osan tai osia suorittaneiden antamaa opiskelijapalautetta

Vuoden 2022 rahoituksen perusteena käytetään ajanjaksolla 1.7.2020-30.6.2021 aloittaneiden ja tutkinnon tai tutkinnonosan suorittaneiden antamaa palautetta.

Koulutuksen järjestäjä vastaa opiskelijapalautteen keräämisestä. Valtionosuuden saajan tulee tallentaa ARVO-järjestelmään palautekyselystä annettavat tiedot. Arvo-tietokantaan tiedot tallennetaan www-osoitteessa: https://arvovastaus.csc.fi/v/FWAM4C

Lisäksi koulutuksen järjestäjän nimenkirjoitusoikeuden omaava vahvistaa Arvo-järjestelmään tallennetut tiedot 31.8.2021 Opetushallituksen kirjaamoon joko kirjeitse tai sähköpostin liitteenä osoitteeseen kirjaamo@oph.fi.

Arvon virkailijakäyttöliittymän uudistamistyö käynnissä

Arvon virkailijakäyttöliittymää uudistetaan parhaillaan. Osana uudistustyötä on toteutettu käytettävyystestausta ja käyttäjien haastatteluja touko-kesäkuussa 2021. Testauksista ja haastatteluista saatu palaute on arvokasta kehittämistyössä, ja testaamista käyttäjien kanssa jatketaan myös syksyllä 2021.

Paljon kiitoksia suurelle määrälle Arvon käyttäjiä, jotka ovat ilmoittautuneet vapaaehtoisiksi testaajiksi!

Yliopistojen uraseurannat Vipusessa

Yliopistojen vuoden 2020 uraseurantakyselyn tulokset on julkaistu Vipusen uraseurantaraporteilla. Korkeakoulujen uraseurantakyselyillä selvitetään mm. korkeakouluista valmistuneiden sijoittumista työelämään, työmarkkinatilannetta sekä tyytyväisyyttä tutkintoon. Vuosittain toteutettavan kyselyn kohderyhmään kuuluvat yliopistoissa viisi vuotta sitten maisteriksi valmistuneet sekä kolme vuotta sitten tohtoriksi valmistuneet.

Myös ammattikorkeakoulujen uraseurantakyselyn tulokset löytyvät Vipusesta. Ammattikorkeakoulujen kyselyn kohderyhmänä ovat viisi vuotta aiemmin amk-tutkinnon tai ylemmän amk-tutkinnon suorittaneet.

Osa uraseurantakyselyiden kysymyksistä vaikuttaa myös korkeakoulujen perusrahoitukseen. Kyselyiden tuloksia pääsee tarkastelemaan Vipusessa sekä taulukko- että PowerBI-raporttien muodossa.

Yliopistojen uraseuranta: https://vipunen.fi/fi-fi/yliopisto/Sivut/Uraseuranta.aspx

Ammattikorkeakoulujen uraseuranta: https://vipunen.fi/fi-fi/amk/Sivut/Uraseuranta.aspx 


Arvon käyttövinkki

Arvon käyttökokemuksen parantamiseksi vastaamme jatkossa tarpeeseen, jossa kyselyyn vastaajalla on tarve päästä myöhemmin, esimerkiksi selaimen sulkemisen jälkeen, sivulle, jonne järjestelmästä ohjataan kyselyyn vastaamisen jälkeen. Orgnaisaation määrittämä uudelleenojauslinkki on tulossa lähiaikoina näkyviin vastaajaan saamaan virheilmoitukseen tapauksessa, jossa kyseiseen vastaajatunnukseen on annettu jo vastaus.

kuva Arvo-järjestelmän virhetilanteesta, jossa kyselyyn on jo vastattu. Uudelleenohjauslinkki tarjotaan vastaajalle.

Klikkaa kuva suuremmaksi.

Arvon kehitysideoita? Palautetta uutiskirjeestä?

Lähetä ajatuksesi Arvon palveluosoitteeseen arvo@csc.fi.


Arvon usein kysytyt kysymykset

Arvon käyttöohjeet

  • No labels