You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 50 Next »

Luonnos, päivitetty 9/2019


Oppijan polku

OPI-viitearkkitehtuurin päivitystyössä yhdeksi keskeiseksi näkökulmaksi nostettiin korkeakoulujen toiminnan oppijalähtöisyys (kts. Tunnistetut päivitystarpeet). Oppijan polku ja sen askeleet toimivat taustamateriaalina oppijan palveluiden ja palveluita tuottavien (korkeakoulun) prosessien tunnistamiselle ja kuvaamiselle. Oppijan palvelut ja niitä tuottavat prosessit on ryhmitelty oppijan polun askeleiden (otsikot) mukaan.  


Tämän sivun sisällysluettelo 

Oppijan palvelut

Oppijan palvelut ovat toiminnallisia palveluita, joita oppija käyttää eri vaiheissa liikkuessaan oppijan polulla. Toiminnan palvelut tuotetaan pääasiassa korkeakoulujen prosesseissa, joskin prosesseja voivat tuottaa myös muut korkeakoulukentällä vaikuttavat toimijat. 


Kuva 11. Oppijan käyttämät palvelut



Palveluiden kuvaukset

(info) Lataa koko dokumentaatio excel-tiedostona OPI-viitearkkitehtuurin päivityksen etusivulta. Dokumentti sisältää myös osioiden tarkemmat kuvaukset. Päivitetty 12.9.2019


Osaamistarpeen tunnistaminen

Palvelun tavoitePalvelun sisältö
Hakeutumisen ohjausOppija saa ohjausta koulutusinformaation hankkimiseksiOppijaa ohjataan käyttämään koulutusinformaatio-
ja koulutustarjontapalveluita sekä tekemään esiahotointia
Osaamisen kartoitusOppijan omien osaamisien ja kiinnostuskohteiden kartoittaminen ja hahmottaminen. Oppija arvioi omaa osaamistaansa koulutuksen sisältöön nähden. Osaamisprofiilin syntyminen.Oppija pystyy tallentamaan formaalin ja muun osaamisen
sekä kiinnostuksen kohteensa sähköiseen palveluun omaan profiilinsa. Oppija pystyy tarkastelemaan omaa profiiliaan ja jakamaan profiiliaan tarvittaessa. Oppija tallentaa ja selvittää ahotointi mahdollisuuksiaan sähköisesti.
Palvelua voidaan käyttää ennen opintojen aloittamista tai siirryttaessä toiseen koulutukseen
Koulutusinformaatio- ja koulutustarjontapalveluOppijaa kiinnostavien opiskelumahdollisuuksien löytäminen ja kartoittaminen. Oppija saa tiedon tavoiteltavasta osaamisesta.Oppija pystyy etsimään ja selaamaan
koulutuksiin liittyvää tietoa sähköisesti
Koulutusmahdollisuuksien vertailuOppija löytää itselleen kinnostuksen kohteisiinsa ja osaamiseensa sopivaa koulutusta. Oppija voi vertailla eri koulutusmahdollisuuksia ja löytää niistä itselleen soveltuvia mahdollisuuksia. Oppija saa tietoa hakemisen, opiskelun ja työllistymisen realiteeteista. Palvelun avulla oppija selaa, valitsee, vertailee ja pisteyttää eri koulutusmahdollisuuksia ja löytää niistä itselleen soveltuvia mahdollisuuksia. Oppija voi tarkastella tietoja koulutusten keskeisistä tunnusluvuista mm. hakijamääristä, työllistymisestä ja löytää itselleen soveltuvia koulutusmahdollisuuksia. Oppija saa suosituksia omien kiinnostuksen kohteidensa ja osaamisensa perusteella. 
Hakijamarkkinointi ja -viestintäPalvelun avulla viestitään oppijalle opiskelumahdollisuuksistaSähköinen markkinointimateriaali,
painettu markkinointimateriaali, messut, opoille jaettava koulutusmateriaali yms.
Yhteistyö- ja liikkuvuuspalvelutOppija saa tietoa mahdollisuudesta opiskella muissa korkeakouluissa. Oppija saa tietoa mahdollisuudesta opiskella ulkomaisissa korkekouluissa ja niihin liittyvistä tukijärjestelyistä sekä ulkomaiset opiskelijat vastaavasti Suomen koulutustarjonnasta.Oppija saa tietoa ulkomaisten korkeakoulujen tarjonnan harjoittelupaikkojen sisällyttämisestä tutkintoon. Ulkomaalaisille hakijoille tarjotaan informaatiota opintojen suorittamisesta Suomessa ja siihen liittyvistä tukijärjestelyistä. 
PalautepalveluOppija voi antaa palautetta koulutustarjonnan ja hakua/valintaprosessin kuvausten sisällöstä ja julkaisustaOppija voi antaa (sähköisesti) palautetta julkaisun sisällön ymmärretäävyydestä ja laajuudesta. Opiskelija voi antaa palautetta järjestelmäpalvelun toimivuudesta + käytettävyydestä eri päätelaitteilla. Opiskelija voi antaa pautetta ohjauskesta/neuvonnasta

Koulutukseen hakemisen palvelualue

Palvelun tavoitePalvelun sisältö
Hakemisen ohjausOppija saa ohjausta kaikkin hakemisen vaiheisiin/osa-alueisiin liittyenOppija saa eri hakemisen vaiheissa neuvontaa www-sivujen, painetun materiaalin, puhelinneuvonnan, sähköpostin, Chat-palvelun yms. kautta
Koulutusinformaatio- ja koulutustarjontapalveluOppija saa kattavan, oikean ja ajantasaisen informaation korkeakoulun tarjoamista koulutuksistaOppija voi tarkastella julkaistua koulutustarjontaa sekä kokonaisuutena että yksittäisten koulutusten sisältöä ja rakennetta. Oppija voi tarkastella haku- ja valintainformaatiota. Oppija voi ottaa yhteyttä ja saa neuvontaa eri kanavien kautta (fyysinen palvelupiste, puhelu, sähköposti, web-sivut, chat yms.)
HakijapalvelutOppija voi hakea korkeakoulun tarjoamiin opintoihin ja saada riittävästi neuvontaa tässäOppija hakee sähköisessä hakujärjestelmässä tai poikkeustilanteessa paperilla. Oppija saa tarvitsemansa tuen ja neuvonnan palvelupolkunsa eri vaiheissa ja eri kontaktipisteissä (fyysinen palvelupiste, puhelu, sähköposti, web-sivut, chat yms.). 
ValintapalvelutOppija osallistuu (tarvittaessa) valintakokeisiin sekä saa ajantasaisen  informaation valintaprosessin etenemisestä ja valinnan tuloksista. Oppija voi osallistua yhteishakuun ja alakohtaisiin yhteisvalintoihin.Oppija saa mahdollisesti kutsun valintakokeisiin sähköisesti ja/tai postitse. Oppija toimittaa mahdollisen valintaan vaikuttavan taustamateriaalin. Oppija osallistuu valintakokeisiin sähköisesti tai paikanpäällä ja seuraa valintaprosessin etenemistä. Oppija saa informaation valinnan tuloksista sähköisesti /postitse ja Oppija ottaa/ei ota opiskelupaikkaa vastaan. Oppija tekee mahdollisesti oikaisupyynnön valinnan tuloksista.
Oppija hakee korkeakoulujen yhteishaun kautta ja osallistuu yhteisvalinnan valintakokeeseen
Ilmoittautumis- ja maksupalvelutOppija ilmoittautuu ensimmäisen kerran tiettyyn tutkintokoulutukseen tai ilmoittautuu maksulliseen koulutukseen. 
Opiskelijan arjen tukikuvaus puuttuukuvaus puuttuu
Yhteistyö- ja liikkuvuuspalvelutOppija voi hakea suorittamaan toisen korkeakoulun opintoja. Oppijalle mahdollistetaan hakeminen suorittamaan toisen korkeakoulun opintoja osana oman kotikorkeakoulun opintoja. Oppija saa tarvitsemansa tiedon ja neuvonnan toisen korkeakoulun opintoihin hakemiseen. 
PalautepalveluOppija voi antaa palautetta koulutustarjonnan ja hakua/valintaprosessin kuvausten sisällöstä ja julkaisustaOppija voi antaa palautetta esim, tähtia ja sanallista palvelua



Opintojen suunnittelun palvelualue

Palvelun tavoitePalvelun sisältö
Ilmoittautumis- ja maksupalvelutOppija ylläpitää opiskeluoikeuttaan ja maksaa siihen liittyvät maksutOppija saa käyttöönsä välineet opiskeluoikeuteen ilmoittautumiseksi ilmoittautumisaikana (läsnä/poissa)
AsiointipalvelutOppija hoitaa opiskeluoikeuteen liittyviä asioita eri palvelukanavien kautta Oppija saa käyttöönsä opiskeluoikeuteen liittyvät hakemukset, ilmoitukset ja todistukset
Käyttöoikeus- ja pääsypalvelutOppija saa käyttöoikeudet korkeakoulun tietojärjestelmiin, lisensseihin, aineistoihin sekä kulkuoikeudet.Oppijalle aktivoidaan tarvittavat käyttöoikeudet ja käyttöoikeuksia ylläpidetään.
Hankitun osaamisen tunnistaminenOppija voi tunnistaa osaamistaan, jolla voi hakea hyväksilukua opintoihinOppijalla on väline hyväksihakemuksen tekemiseen ja saa päätöksen hakemuksestaan. Oppija pystyy sanoittamaan aiemman osaamisensa kuvattujen osaamistavoitteiden mukaisesti.
Osaamisen hankkimisen ohjausOppija saa ohjausta opintojen suunnitteluunOppija saa käyttöönsä opinto-oppaan ja sähköisen välineen opintojen suunnittelun ja urasuunnittelun tueksi, oppijalla on mahdollisuus osallistua henkilökohtaiseen ohjaukseen ja saada vertaistuutorointia. Oppija saa ohjausta esim. opintojen suunnitteluun ja ajoittamiseen, suuntautumisen ja/tai pääaineen valintaan sekä yksittäisten opintokokonaisuuksien suunnitteluun. 
Opintojen suunnitteluOppija suunnittelee opintonsa ja laatii toteuttamiskelpoisen opintosuunnitelman ja opintojen ajoitussuunnitelman, jota tarvittaessa voi päivittää. Oppija saa analyysitietoa opintojen suunnittelun tueksi ja käyttää sitä tehokkaan etenemisen varmistamiseksi. Oppija tekee hopsin hyväksyttäväksi, aikatauluttaa opintonsa, suunnittelee hyväksilukunsa ja kansainvälistymisjaksonsa ja saa palautteen tekemästään HOPSista. Oppija käyttää analytiikkaa suunnitelleessaan opintojen optimaalista läpivientiä suhteessa omiin urasuunnitelmiin ja tavoitteisiin. Oppija saa käyttöönsä tietoa, joka perustuu oppijan omaan aikaisempaan osaamiseen sekä verrokkiryhmiin. 
OpintotarjontaOpintotarjonta kuvauksineen ja aikataulutietoineen on oppijan käytettävissä riittävän varhaisessa vaiheessaOppijalla on käytettävissään vahvistetun opintosuunnitelman mukainen opintotarjonta, opintojaksokuvauksineen, aikataulutietoineen. Oppija voi hyödyntää opintojen suunnittelutyökaluja sekä muu opintotarjonta kuten esim. ristiinopiskeluverkostoihin kuuluvaa opintotarjontaa.
Yhteistyö- ja liikkuvuuspalvelutOppija suunnittelee suorittavansa opintoja tai harjoittelua muulla kuin omassa korkeakoulussa. Oppija ylläpitää opiskeluoikeuksiaan muihin korkeakouluihin.Oppija saa tietoa eri mahdollisuuksista, ohjausta ja neuvontaa hakemisessa, tukea käytännön järjestelyihin, muualla suoritetut opinnot tulevat osaksi tutkintoa. Oppijalle aktivoidaan tarvittavat käyttöoikeudet toiseen korkeakouluun ja käyttöoikeuksia ylläpidetään.
PalautepalveluOppijalta kerätään palautettaOppijalla on käytössä välineitä palautteen antamiseen, palautteeseen annetaan vastapalautetta, saatu palaute vaikuttaa toimintaan.



Opintojen suorittamisen palvelualue

Palvelun tavoitePalvelun sisältö
Osaamisen hankkimisen ohjausOppija saa ohjausta ja tukea opintojen suorittamiseen kaikissa vaiheissa. Oppija saa analyysitietoa oman edistymisen arviointiin ja vertailuun.Oppija saa opiskelun eri vaiheissa ohjausta eri tavoin henkilökunnalta ja opiskelijatuutoreilta. Oppija saa tietoa omien opintojensa edistymisestä korkeakoulun ja omiin tavoitteisiin sekä verrokkiryhmään suhteutettuna. Analytiikka auttaa omien tavoitteiden, motivaation ja emootioiden vaikutusten tunnistamisessa opiskelumenestykseen.
Opintoihin ilmoittautuminenOppija ilmioittautuu haluamiinsa opintoihin ja pienryhmiinOppija selaailee opintoja ja ilmoittautuu haluamiinsa opintoihin ja pienryhmiin. Oppija saa tiedon opintoihin ja pienryhmii pääsemisestä.
Opetus Oppija saa tarvitsemansa opetuksen opiskelun kaikissa vaiheissaOppija osallistuu opetukseen.  Opetusta tarjotaan eri tavoin.
Osaamisen osoittaminen ja arviointiOppija osoittaa osaamisensa esimerkiksi tenttiin osallistumalla. Oppija saa arvioinnin opintosuorituksesta tai sen osasta. Oppija saa opintosuorituksen alkaessa tiedot arvioinnin perusteista ja arviointitavoista sekä arvioinnin opinnon suoritettuaan. Oppija ilmoittautuu tenttiin ja suorittaa sen. Oppija voi suorittaa joko oman tai toisen korkeakoulun tenttejä valvotuissa ympäristöissä. Oppija saa tulokset tentistä ja voi verrata niitä vertaisryhmän tuloksiin.
Osaamisen hankkimisen kehittäminenKuvaus puuttuuKuvaus puuttuu
OppimisympäristötOppija saa käyttöönsä fyysiset ja digitaaliset oppimisympäristötOppija pääsee fyysisiin ja digitaalisiin ympäristöihin, tarvittaessa voi varata tiloja. Digitaalisessa ympäristössä voi lukea, työstää, tallentaa ja jakaa materiaaleja. Oppija voi kommunikoida muiden työskentelyyn osallistuvien kanssa. Lisäksi oppija voi tehdä erilaisia osaamisen näyttöjä, hankkia osaamismerkkejä, osallistua simulaatioon ja antaa palautetta. 
Oppimateriaalit ja tiedonhallintaOppija saa käyttöönsä tarvitsemansa oppimateriaalit ja tiedonhallinnan palvelut ja tiedonhallinnan ohjauksenOppija saa kirjastopalvelut ja -aineistot, informaatiolukutaidon ja datanhallinnan koulutuksen, julkaisupalveluita ja ohjausta.
Opiskelijan arjen tukipalvelutOppija voi hyödyntää erilaisia opiskelijaetuja. Oppija saa tietoa asumisen vaihtoehdoista opiskelupaikkakunnalla, opintojen rahoittamiseen liittyvää ohjeistusta, esim. opintotuki ja tietoa muista oppijalle tarjottavista alennuksista ja etuuksista.
Opiskelijan hyvinvointipalvelutOppija saa tarvitsemansa hyvinvointiinsa ja terveyden ylläpitoon liittyvät palvelut.Oppija saa palveluita hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitämiseen (kuten esim. opiskelijaliikunta, harrastustoiminta, lääkäri- ja hammaslääkräipalvelut, opiskelijapyskologi, opiskelijapastori jne.)
Hankitun osaamisen tunnustaminenOppija voi hyödyntää aiemmin hankittua osaamistaan.Oppija voi korvata opintoja aiemmin hankitulla osaamisella tai sisällyttää muualla suoritettuja opintoja tutkintoonsa. 
TyöelämäpalvelutOppija suorittaa harjoittelun valitsemassaan organisaatiossa ja voi sijoittaa tämän opintoihinsaOppijalle tarjotaan harjoittelupaikkoja ja -ohjausta. Oppija voi suorittaa harjoittelun valitsemassaan organisaatiossa. Harjoitteluun liittyy myös arvioinnit sekä tavoite- ja toteutumiskeskustelut. Esimerkkejä:  kliininen harjoittelu, työharjoittelu, opetusharjoittelu, kansainvälinen harjoittelu
Yhteistyö- ja liikkuvuuspalvelutOppija saa mahdollisuuden suorittaa opintoja oman korkeakoulun ulkopuolella.Oppija saa verkosto-opiskelu- ja liikkuvuuspalvelut. Palvelut tuotetaan korkeakoulujen välisenä yhteistyönä. Oppija voi hankkia liikkuuvuuspaikan myös omatoimisesti.
PalautepalveluOpiskelija voi antaa palautetta opintojen suorittamisen aikanaOppijalle tarjotaan palvelu, jonka kautta voi antaa suoritettavaan opintoon liittyvää palautetta.



Osaamisen hyödyntämisen palvelualue

Palvelun tavoitePalvelun sisältö
Osaamisen hyödyntämisen ohjausOppija saa ohjausta ja tukea valmistumiseen, työelämään siirtymiseen ja jatkuvan oppimisen mahdollisuuksien kartoittamiseen. Oppija saa tarvitsemansa tuen valmistumisen onnistumiseksi. Oppijalla on käytössään palvelut, jotka tukevat työelämään siirtymistä ja työpaikan löytämistä. Oppijaa ohjataan osaamista täydentävän koulutuksen, esim. avoin korkeakoulu, jatko-opinnot, täydennyskoulutuskeskuskukset, löytämisessä ja hakeutumisessa. Oppijalle markkinoidaan ja tarjotaan jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja. 
Valmistumisen tukiOppija päättää opiskeluoikeutensa valmistumiseen (tutkinto) Oppijalla on käytössään tarvittavat välineet todistuksen ja pätevyyksien hakemiseen sekä suoritettujen opintojen koostamiseen. Oppija pystyy varmistamaan opintotavoitteiden täyttymisen ja saa vahvistuksen osaamiselleen. Oppijalle myönnetään todistus, tutkinto ja pätevyydet. Oppija voi ottaa talteen oman tietonsa ja palauttaa korkeakoulun omaisuuden valmistumisen myötä. 
Muu opintojen päättämisen tukikuvaus puuttuukuvaus puuttuu
Työelämään siirtymisen palveluOppija saa tukea työelämään siirtymiseen. Oppijalle on tarjolla työnhakuun ja työmarkkinoihin liittyvää ohjausta, koulutuksia, työpajoja ja muita tapahtumia. Palvelu auttaa työnantajia löytämään oppijoista työntekijöitä. Oppija saa tukea työhakemuksensa tekemiseen ja vinkkejä työhaastatteluun. Oppija saa ohjausta urasuunnitteluun
RekrytointipalvelutOppija tutustuu työmarkkinoihin ja saa harjoittelu- ja työllistymismahdollisuuksia.Oppijalla on käytössään palvelu, josta saa tietoa työ- ja harjoittelupaikoista. Oppijoille järjesteltään esimerkiksi rekrytointitapahtumia. 
PalautepalveluOppija vastaa valmistumispalautteeseen ja uraseurantakyselyihin. Oppijalle tuotetaan väline kansallisiin valmistumispalautteisiin sekä valmistumisen jälkeisiin uraseurantakyselyihin vastaamiseksi. Oppijalle tuotetaan palautekanava omaa koulutusta tai korkeakoulua koskevaa palautteen antamiseksi. Palautetta hyödynnetään koulutusten ja opetuksen kehittämiseksi kansallisesti ja korkeakouluissa. 



AlumnipalvelutOppija saa tietoa alumnien kautta millaisille aloille voi työllistyä eri koulutuksista. Alumni saa ajankohtaista tietoa esimerkiksi tarjolla olevista tapahtumista, tutkimuksesta ja muista uutisista.Verkostot, asiantuntijat, uutiskirjeet, tapahtumat, kyselyt, mentorit, koulutusmarkkinointi, työelämäkehitys, Alumnirekisteri.



  • No labels