You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

Version 1 Next »

Kansallisten opiskeluoikeuksien ja suoritusten keskitetty integraatiopalvelu - Koski

Taustaksi

Valtiovarainministeriö asetti keväällä 2009 sähköisen asioinnin ja demokratian vauhdittamisohjelman (SADe-ohjelma). Vuoteen 2015 ulottuvan ohjelman tavoitteena on edistää sähköistä asiointia siten, että kansalaisten ja yritysten sähköinen asiointi on mahdollista. Osana SADe-ohjelmaa toteutettiin oppijan verkkopalvelu –hanke, josta vastasivat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Opetushallitus. Hankkeen tuloksena toteutettiin mm. Opintopolku.fi –palvelu, joka sisältää koulutuksen sähköiset hakupalvelut ja koulutustietopalvelut. Lisäksi toteutettiin koulutuksen sähköistä hakeutumista palveleva suoritusrekisteri, joka oli todennetun osaamisen rekisterin ensimmäinen vaihe.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on käynnistänyt yhdessä Opetushallituksen kanssa kehittämishankkeen, jonka tehtävänä on suunnitella, toteuttaa ja käyttöönottaa todennetun osaamisen rekisteri, joka muodostaa viranomaisen todentaman osaamisen päätietovarannon. Tietovaranto sisältää tiedon kunkin oppijan todennetusta osaamisesta, yksittäisestä opintosuorituksesta tutkintotasoon asti. Tietovaranto sisältää tiedon myös tiedot oppilaiden opinto-oikeuksista. Tietovaranto tulee sisältämään myös kuvauksia suoritetun tutkinnon keskeisistä sisällöistä ja osaamisvaatimuksista. Tietovarannon tietoja voidaan hyödyntää monipuolisesti esimerkiksi opintojen ja osaamisen kehittämistoimien suunnittelussa ja henkilökohtaistamisessa, aikaisemmin hankitun osaamisen tunnustamisessa, työnhaussa, opintojen etenemisen ja koulutuksessa läsnäolon seurannassa, koulutuksen rahoituksen laskennassa, koulutusta koskevien tilastojen laadinnassa ja koulutuksen arvioinnissa.

 

Todennettu osaaminen kootaan yhteen olemassa olevista ja kokonaan uusista perustettavista rekistereistä, jolloin muodostuu Kansallisten opiskeluoikeuksien ja suoritusten keskitetty integraatiopalvelu (Koski). Koski helpottaa ja sujuvoittaa asiointia sekä vähentää eri hallinnonalojen päällekkäistä virkatyötä. Kansalaiset ja viranomaiset saisivat tarvitsemansa tiedot luotettavasti yhdestä paikasta. Lisäksi suoritustiedot ovat pitkäaikaisesti, turvallisesti ja luotettavasti kansalaisen saatavilla. Tietovarannosta voidaan jakaa tietoja luotettavasti niitä toiminnassaan tarvitseville viranomaistoimijoille (esimerkiksi opetuksen ja koulutuksen järjestäjät, kunnat, OKM, OPH, KELA, Eläketurvakeskus, TE-hallinto, Kansallinen arviointivirasto KARVI, VM, Valvira ja Tilastokeskus).

Koski vähentää erillisten ja päällekkäisten rekisterien ylläpitotarvetta ja pienentää siten tietojärjestelmien ylläpitokustannuksia. Tiedot kerättään suoraan opetuksen ja koulutuksen järjestäjiltä niiden opintohallinnon järjestelmistä rajapintojen kautta. Tiedonkeruu automatisoidaan mahdollisimman pitkälle, jolloin tietojen keräämisestä ja toimittamisesta syntyvää työmäärää voidaan pienentää. Palvelun on tarkoitus olla täydessä laajuudessaan käytettävissä vuonna 2019. Kosken rekisterinpitäjä on Opetushallitus.

Eteneminen 

Kosken toteuttaminen jaetaan vaiheisiin. Ensimmäisessä vaiheessa työstetään ammatillisten tutkintojen (suoritukset) kokonaisuus, jonka pohjalta saadaan kokemusta seuraavien tutkintokokonaisuuksien työstämiselle. Tutkintokokonaisuudesta pidetään sidosryhmätyöpajat, joilla kartoitetaan tiedon tuottaamiseen ja tiedon käyttämiseen liittyvät näkökulmat, mahdollisuudet sekä tarpeet.

Toisessa vaiheessa työstetään seuraavat tutkintokokonaisuudet: 

  • Lukion päättötodistus ja ylioppilastutkinto
  • Peruskoulun päättötodistus
  • Korkeakoulututkinnot 

Kolmannessa vaiheessa vaiheittain muodostetaan ja yhdistetään rekisterit osaksi integraatiopalvelua:

  • Palsa - Perusopetuksen, ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen suoritustietojen ja arkistoinnin ratkaisu
  • YTR - ylioppilastutkintorekisteri
  • Virta - viranomaistietovaranto

 

Vasta kun koulutuksen järjestäjien tuottamaa tietoa on Kosken kautta saatavilla, voidaan sitä tarjota ulospäin.

Avoimuus

 

  • No labels