Koulutuksen järjestäjien ei tarvitse luoda työelämäpalautekyselyitä Arvoon vaan ne luodaan vuosittain CSC:n toimesta keskitetysti kaikille. Opiskelijapalautteessa aiemmin tehtyä kyselyn käyttöönotto-/aktivointivaihetta ei enää tarvita.

Koulutuksen järjestäjän on kuitenkin mahdollista muokata kyselyä esimerkiksi lisäämällä kyselyn loppuun omia lisäkysymyksiä. Tässä ohjeessa käydään läpi kyselyn personoinnin vaiheet:

Ohjeissa käytetyt termit ja niiden selitykset voit tarvittaessa tarkistaa täältä.

Kyselyiden personointi tehdään Arvon vanhassa virkailijakäyttöliittymässä ja 7.6.2023 lähtien Arvon uudessa käyttöliittymässä. Tutustu Arvon uuden virkailijakäyttöliittymän personointiohjeistukseen: Kyselyn personoiminen

Personointi vanhassa käyttöliittymässä:

1. Tarkista, löytyyhän valmiiksi luotu kysely

Kyselyt näkyvät Arvon Kyselyt-välilehdelle valmiiksi julkaistuina, ja myös kyselykerrat ovat valmiiksi paikoillaan. Aiemmin tehtyä kyselyn käyttöönotto-/aktivointivaihetta ei enää tarvita.

Koulutuksen järjestäjän tehtäväksi jää tarkistaa Arvon käyttöliittymästä, että Kyselyt-välilehdeltä löytyy uusi, automaattisesti luotu kysely:

  • Työpaikkaohjaajakysely 2023-2024 (ruotsiksi: Enkät till arbetsplatshandledaren)

  • Työpaikkakysely oppilaitosyhteistyöstä 1.7.-31.8.2023 (ruotsiksi: Enkät till arbetsplatserna om samarbetet med läroanstalten) 

  • Työpaikkakysely oppilaitosyhteistyöstä 1.1.-28.2.2023 (ruotsiksi: Enkät till arbetsplatserna om samarbetet med läroanstalten 1.1.-28.2.2023)

Kyselyt on nimetty valmiiksi ja niihin on lisätty kaikille yhtenäiset kuvaustekstit, kyselypohjat ja voimassaoloajat. Kyselyjen alle on lisäksi luotu kumpaankin yksi kyselykerta, joka toimii kansiona vastaajatunnuksille ja niihin kertyville vastauksille.

Tästä voit tarkastella kyselyä esikatselunäkymässä (Huom! taustatiedot eivät näy tässä esikatselussa):

Koulutuksen järjestäjä voi personoida kyselyjä esimerkiksi muokaamalla kuvaustekstiä tai lisäämällä uudelleenohjauslinkin ja omia lisäkysymyksiä kyselyn jatkoksi (ohjeet koottu alle kohtaan 2. Kyselyn personointi)

Ongelmatilanteet

Mikäli kysely ei ole muodostunut, se suljetaan vahingossa tai havaitsette muita ongelmia, kannattaa olla yhteydessä matalalla kynnyksellä Arvon palveluosoitteeseen (arvo@csc.fi).

2. Kyselyn personointi

Personointitavat

  • Lisäkysymykset kansallisen kyselyn jatkoksi
  • Uudelleenohjauslinkki
  • Kyselyn kuvaustekstin muokkaukset

Tee kyselyn muokkaukset ennen kuin kyselyn voimassaolo (vastausaika) alkaa. Uudelleenohjauslinkkiä ja kyselyn kuvaustekstiä on tarvittaessa mahdollista muokata myös kyselyn voimassaoloaikana, mutta omiin kysymyksiin ei ole enää mahdollista tehdä muutoksia. 

Kyselyn kuvaustekstin muokkaukset ja uudelleenohjauslinkin lisääminen

Koulutuksen järjestäjälle valmiiksi luotuihin kyselyihin on mahdollista tehdä pientä personointia koulutuksen järjestäjän omien tarpeiden ja erityispiirteiteiden mukaan. Muokkauksia voi tehdä vain käyttöoikeusroolilla Arvo-vastuukäyttäjä (ks. Käyttöoikeuksien hallinta).

Vastuukäyttäjä voi muokata kyselyssä ylimpänä näkyvää kuvaustekstiä (johdanto). Tekstiä on mahdollista tarvittaessa muuttaa myös kyselyn voimassaolon aikana.

Vastuukäyttäjän on mahdollista lisätä kyselyyn uudelleenohjauslinkki (esimerkiksi linkki koulutuksen järjestäjän omalle verkkosivulle tai erilliselle kiitossivulle). Uudelleenohjauslinkki näytetään vastaajalle kiitossivulla, kun kyselyyn on vastattu ja vastaaja siirtyy kiitossivulta hetken kuluttua automaattisesti uudelleenohjauslinkin osoittamalle sivulle. Linkkiä on tarvittaessa mahdollista muuttaa kyselyn voimassaolon aikana.

Lisäksi vastuukäyttäjän on mahdollista lisätä valtakunnallisen kyselypohjan jatkoksi organisaationsa omia kysymyksiä. Työelämäpalautteissa (työpaikkaohjaajakysely ja työpaikkakysely) organisaation omia kysymyksiä ei voi määritellä pakollisiksi vastattaviksi kysymyksiksi vastaajalle.

Kyselyn muokkaukset kannattaa tehdä ennen kuin kyselyn vastausaika alkaa. 

Lisäkysymysten tekeminen

Jos organisaationne aikoo käyttää valtakunnallisten kysymysten jatkona omia lisäkysymyksiä, ne tallennetaan järjestelmään seuraavaksi. Lisäkysymyksiä voi luoda vain käyttöoikeusroolilla Arvo-vastuukäyttäjä (ks. Käyttöoikeuksien hallinta). Opetushallitus suosittelee tekemään vähintään yhden avoimen palautekysymyksen (Vinkki! Kysymystyyppinä vapaateksti).

Valtakunnallisissa kyselypohjissa käytetty asteikko on Asteikko (5-1), ja sitä on suositeltua käyttää myös organisaationne omissa kysymyksissä. Hyviä ovat lisäksi vapaateksti (eli avovastaukset) ja monivalinta.

OPH:n vastuukäyttäjän ohjeessa on avattu tarkemmin kysymyksen tiedot sekä vastaustapavaihtoehdot. Voit tarvittaessa tarkistaa ne täältä.

Tutustu ohjeistukseen: Koulutuksen järjestäjän omat kysymysryhmät


Työpaikkaohjaajakysely

  • Missä asioissa Savon ammattiopisto on onnistunut?
    What are the things you find Savo Vocational College doing particularly well?
    Hur har Savolax yrkesinstitut lyckats med?
  • Miten voimme parantaa toimintaamme?
    What do you think our organisation could do better or differently?
    Hur kan vi förbättra vår verksamhet?  

Työpaikkakysely

  • Millaisia uuden tai nykyisen henkilöstön koulutustarpeita työpaikallanne on? 
  • What kind of training needs exist within your at your workplace? 
  • Vilket utbildningsbehov har ni på er arbetsplats? 

3. Kyselyn esikatselu

Kun muutoksia on tehty, kannattaa aina muistaa esikatsella kyselyä. Esikatselutoiminnolla näet kyselyn lähes samassa ulkoasussa kuin vastaaja sen näkee.

4. Vastaajatunnusten luominen (vain automaation kautta)

Kyselyn alle on valmiiksi luotu valmiiksi kyselykerta automaattisesti luotaville vastaajatunnuksille. Kaikki yhden kyselyn vastaajatunnukset ja vastaukset kertyvät samaan kyselykertaan. 

Automaattisesti luotuihin kyselykertoihin ei ole mahdollista luoda manuaalisia vastaajatunnuksia.

Kyselyt ja niihin kuuluvat kyselykerrat ovat voimassa rahoituskauden ajan, jonka jälkeen koulutuksen järjestäjille luodaan valmiiksi vuosittain uudet kyselyt ja kyselykerrat.



  • No labels