You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 9 Next »


Suositeltava, laajasti korkeakouluissa käytetty palvelu. (Lue lisää)

 


 
Palvelu tuotetaan kokonaan EU:n tai ETA:n alueella. Henkilötietojen käsittelyyn ei liity erityisvaatimuksia. (Lue lisää)


Eduuni-yhteistyöpalvelut

http://eduuni.fi

Eduuni on CSC - Tieteen tietotekniikan keskuksen tarjoama sähköisen työskentelyn ja verkostoitumisen palveluympäristö. Eduuni mahdollistaa yhteistyön yli organisaatio- ja ekosysteemirajojen. Eduuni-palvelut ovat osa CSC:n ja OKM:n välistä sopimusta ns. lisäpalveluina, jotka edistävät koulutuksen, tieteen ja kulttuurin kohdealueen yhteentoimivuutta. Eduuni-palveluiden hankinnassa sovelletaan omakustannushinnoittelua ja in-house -periaatetta.

Eduuni-workspaces

  • Microsoft SharePoint -työtiloja hankkeiden, verkostojen tai tiimien tarpeisiin.
  • Työtila on selaimella käytettävä sivusto internetissä, joka voi sisältää asiakirjoja, kuvia, videoita, tehtävälistoja, keskustelupalstoja, kalentereita, wiki- tai blogisivuja jne. Työtilan voi luoda suomeksi, ruotsiksi tai englanniksi.
  • Office Web Apps mahdollistaa Office-dokumenttien käsittelyn selaimessa ja myös mobiililaitteissa.
  • Kaikille palvelun käyttäjille kuuluu henkilökohtainen OneDrive for business, joka mahdollistaa omien tiedostojen käytön ja jakamisen selaimella tai synkronoimalle ne työasemalle. OneDrive sisältää samat ominaisuudet kuin työtilatkin.

Eduuni-wiki

  • Atlassian Confluence työryhmäalusta hankkeiden, verkostojen tai tiimien tarpeisiin.
  • Tiimit tai verkostot voivat luoda ja ylläpitää omaa työtilaa jolla on oma URL ja halutut käyttöoikeudet.

Eduuni-Jira

  • Jira on tapahtumien seurannan ja ketterän projektihallinnan työväline. Palvelu sisältää Atlassian JIRA ominaisuudet

Eduuni-ID

  • Eduuni-ID on käyttäjän työidentiteetti, jonka ydin on työsähköpostiosoite. Eduuni-palveluiden käyttäminen vaatii työsähköpostiosoitteen rekisteröimistä ja sen hallinnan vahvistamista. 
  • Käyttöoikeudet on mahdollista antaa käyttöoikeuksia suoraan sähköpostiosoitteille.
  • Ryhmät voidaan julkaista Eduuni-työtiloissa lisäämällä #-merkki minkä tahansa ryhmän nimen eteen. Kun ryhmän jäsenet kirjautuvat mihin tahansa Eduuni-ID:tä käyttävään palveluun, lähetetään ryhmätieto muiden kirjautumistietojen mukana (SAML, WS-fed.). Ryhmätieto lähetetään muodossa esim. https://tt.eduuni.fi/sites/tyotila#tyotila-members.
  • Eduuni-ID:tä hyödyntävissä palveluissa on mahdollista myöntää käyttöoikeuksia myös sähköposti-domainille. Antamalla käyttöoikeudet esim. @yliopisto.fi, voidaan luoda organisaation sisäisiä intranet tai ekstranet tyyppisiä sivustoja.

Käyttöehdot ja tietosuojakäytännöt

http://id.eduuni.fi/Eduuni-PrivacyPolicy.html

Arvio

Luokka A
Suositeltava, laajasti korkeakouluissa käytetty palvelu

Palvelua voi suositella tiedolle joka on luokiteltu luottamukselliseksesi, sisäiseksi tai julkiseksi (ns. Tietoturvatasojen ST IV- suojaustaso,). Salassa pidettävän tiedon osalta tulee kutenkin aina varmistaa oman organisaation ohjeistus.

+ Eduuni eroaa muista Pilviohje-sivuston A-tason palveluista tietoaineiston osalta. Palvelu soveltuu myös sisäiselle tai luottamukselliselle aineistolle.
+ Hyvä tietoturvan ja tietosuojan taso. Palveluympäristö on auditoitu ja se sijaitsee Suomessa, palvelun tuottaja CSC on sitounut ylläpitämään korotettua tietoturvatasoa.
+ Eduuni ID vahvistetaan kerran vuodessa. Kevyt tarkistus työsuhteen voimassaolosta säännöllisesti
+ Eduuni ID tuo mukanaan joustavan ryhmien hallinnan. Riski virheille tai liian laajoille oikeuksille on pienempi
+ Työryhmätiloihin voidaan sallia pääsy myös organisaation ulkopuolisille käyttäjille. Voidaan siirtyä kolmansien osapuolien pilvipalveluista turvallisempaan ympäristöön
+ Palveluympäristön sijainti Funet-verkossa mahdollistaa vakaat ja nopeammat yhteydet. Tietoliikennekatkosten tai viiveiden riski on pienempi
+ Versionhallinta ja lokitus voidaan pakottaa päälle


- Kaikkien käyttäjien (myös Haka) on rekisteröitävä itselleen Eduuni-ID ja vahvistettava työsähköpostiosoite.
- Tällä hetkellä Haka-, Virtu tai EduGAIN -luottamusverkoston ulkopuolisilla sidosryhmillä tulee olla Office 365 (Azure AD), Google, Microsoft, Twitter, LinkedIn, Facebook ja Yahoo! -tunnus. Jos sidosryhmillä ei ole jotain näistä, pääsyä varten on pakko luoda uusi tunnus johonkin näistä palveluista.
- Englanninkielisen ohjeistuksen puute
- Ei palvelutaso (SLA) lupausta
- Palvelu toimii irrallaan korkeakoulujen palveluinfrastruktuurista
- Tukimalli, oman organisaation osaaminen tulee ottaa käyttöönotossa huomioon organisaatioasiakkuuksissa (SaaS).
- Arkistointi tai varmistus ei eroa O365-ympäristöstä, arkistointi- tai säilytysvellisuuden täyttyminen varmistettava esimerkiksi ohjeistuksella

Kirjautuminen

Identiteetin- ja käyttöoikeuksienhallinta perustuu työsähköpostiosoitteeseen, joka rekisteröidään ja vahvistetaan omaksi identiteetiksi ”Eduuni-ID”. Luotettuja kirjautumistapoja ovat:
- Organisaation omat tunnukset, jos organisaatio on Haka-, Virtu tai EduGAIN-luottamusverkoston jäsen tai organisaatio käyttää Office 365 (Azure AD) palveluja
- Google, Microsoft, Twitter, LinkedIn, Facebook tai Yahoo! – tunnukset.

Tukimalli

Organisaatioasiakkaat toimivat oman organisaatiosi Eduuni-ohjeiden mukaan. Verkostoasiakkaat ottavat yhteyttä support@eduuni.fi

Palvelun tarjoaja

CSC – Tieteen tietotekniikan keskus Oy tarjoaa Eduuni-palveluympäristöä OKM:n toimeksiannosta.

Vastaavat palvelut

Office 365, Atlassian Confluence ja JIRA.

 

  • No labels