Studierättens statusar för läropliktiga

Närvarande: Studerandens studierätt är i kraft och han eller hon är närvarande i utbildningen. Studerandens studierätt börjar vid en tidpunkt som utbildningsanordnaren bestämmer.

Enligt läropliktslagen ska en läropliktig studerande främja sina studier även när studeranden avstängs för viss tid eller studierätten indras. (Lagen om läroplikt 8 §). Den läropliktiga studerandens status för studierätten ska vara ”Närvarande” även om han eller hon har avstängts för viss tid eller studierätten har indragits. 

För sådana läropliktiga studerande som varit ”Närvarande” 31.7.2022 och som med stöd av lagens övergångsbestämmelse (29 §) övergår från påbyggnadsundervisning inom den grundläggande utbildningen eller från LUVA-utbildning till Hux-utbildning från och med 1.8.2022 till en sådan utbildningsanordnare vars uppgifter om anordnartillstånd är ”Tillstånd att ordna gymnasieutbildning” eller ”Tillstånd att ordna grundläggande utbildning”, börjar Hux-studierätten 1.8.2022 med statusen Närvarande oberoende av när undervisningen de facto inleds.

Tillfälligt avbruten: En studerande har rätt att tillfälligt avbryta sin studierätt på de grunder som anges i 7 § i läropliktslagen. För läropliktiga studerande används statusen ”tillfälligt avbruten” när den läropliktige ansöker om ett tidsbegränsat avbrott i fullgörandet av läroplikten hos utbildningsanordnaren och utbildningsanordnaren beviljar det. Statusen används också i sådana fall att en läropliktig är befriad från att delta i studierna och kommer att återvända till studierna senare.

Perioden då studierätten är ”tillfälligt avbruten” är inte statsandelsfinansierad.

Om statusen för en studerande som övergår med stöd av övergångsbestämmelsen varit ”tillfälligt avbruten” 31.7.2022, och den tillfälliga avbrotten som studeranden beviljats fortsätter före studeranden återvänder till undervisningen vid samma utbildningsanordnare, ska studierätten inledas i statusen ”tillfälligt avbruten”.


Semester: Statusen används endast för de studierätter för vilka utbildningsanordnaren har ”Tillstånd att ordna yrkesutbildning” som uppgift om anordnartillstånd. Statusuppgiften har betydelse för beräkningen av finansieringen av studierätterna. I KOSKI-tjänsten registreras endast de semesterperioder som utbildningsanordnaren beslutat om och som varar över 28 dagar. När det är fråga om en semester på över 4 veckor utan avbrott som utbildningsanordnaren beslutat om räknas den överskridande semesterperioden inte in i grundfinansieringen i studerandeårsberäkningen.

För sådana studerande som med stöd av lagens övergångsbestämmelse övergår från VALMA-utbildning till Hux-utbildning från och med 1.8.2022 till en utbildningsanordnare vars uppgifter om anordnartillstånd är ”Tillstånd att ordna yrkesutbildning” och vars status för VALMA-studierätten har varit ”Semester”, inleds Hux-studierätten med statusen ”Semester” 1.8 om semesterperioden som beslutats av samma utbildningsanordnare fortsätter då. En överförd studerandes Hux-studierätt uppdateras till statusen ”Närvarande” när den överförda studeranden är närvarande i utbildningen, eller avslutas med terminalstatus när utbildningen avslutas.


Utexaminerad: Studerandens studierätt upphör när han eller hon har genomgått utbildningen som handleder för examensutbildning. Utbildningen omfattar 38 veckor och avläggs under högst ett år. Studeranden kan också delta i handledande utbildning under en kortare tidsperiod enligt sina egna önskemål och kompetensbehov. Utbildningsanordnaren kan också på grund av sjukdom, handikapp eller annan särskild orsak bevilja studeranden extra tid för genomförandet av studierna.
Utbildning som handleder för examensutbildning består av den för alla gemensamma utbildningsdelen Studiefärdigheter och karriärplaneringsfärdigheter (minst två veckor) samt minst två valbara utbildningsdelar (minst à en vecka per utbildningsdel).

Studierätten kan avslutas med statusen ”Utexaminerad” när studeranden har genomgått 4–38 veckor utbildning som handleder för examensutbildning så att studierätten innehåller prestationer av ovannämnda utbildningsdelar (inklusive minimiomfattning).

OBS! Anvisningen som träder i kraft 1.8.2023: Studierätten avslutas med status Utexaminerad när den studerande har avlagt utbildningen som handleder för examensutbildningen enligt sin personliga studieplan i den omfattning som grunderna för läroplanen fastställer. Utbildningens omfattning är 38 veckor och prestationstiden högst ett år (1215/2020, 11 §). Den studerande kan också delta i handledande utbildning under en kortare tidsperiod enligt sina egna önskemål och kompetensbehov. Enligt ändringsföreskriften som träder i kraft 1.8.2023 består utbildningen från och med 1.8.2023 av den för alla gemensamma utbildningsdelen Studiefärdigheter och karriärplaneringsfärdigheter samt av valbara utbildningsdelar. Omfattningen på Studiefärdigheter och karriärplaneringsfärdigheter är fortfarande minst 2 veckor, medan minimiomfattningen på de valbara utbildningsdelarna inte längre är fastställd. I och med ikraftträdandet av ändringsföreskriften från och med 1.8.2023 kräver anteckning av statusen Utexaminerad att studierätten har en godkänd prestation i den för alla gemensamma utbildningsdelen Studiefärdigheter och karriärplaneringsfärdigheter, d.v.s. en omfattning på minst 2 veckor.


Anses utskriven: Studerandens studierätt upphör med att han eller hon anses utskriven när studeranden anses utskriven enligt lagen.
Utbildningsanordnaren fattar beslut om att en studerande anses ha avgått. Statusen ”Anses utskriven” som avslutar studierätten antecknas för det datum då studeranden i verkligheten anses ha avgått.

OBS! I 13 § i läropliktslagen föreskrivs om förfaranden som gäller innan det kan anses att en läropliktig har avgått. Innan beslut fattas om att en studerande anses ha avgått måste utbildningsanordnaren utreda om den läropliktige har inlett nya i läropliktslagen avsedda studier. En läropliktig kan anses ha avgått på basis av egen anmälan endast om den läropliktige har inlett sådana nya studier som avses i 4 § i läropliktslagen. Om den studerande själv skriftligen anmäler till utbildningsanordnaren att han eller hon avgår, anses den studerande ha avgått den dag när anmälan kommer fram till utbildningsanordnaren, eller vid en senare tidpunkt som den studerande uppger.

OBS! Innan en läropliktig anses vara utskriven ska utbildningsanordnaren meddela den läropliktige samt dennes vårdnadshavare och andra lagliga företrädare att den läropliktige kan anses vara utskriven om han eller hon inte deltar i undervisningen. Bestämmelser om förfarandet när en läropliktig anses utskriven finns i 13 § i läropliktslagen.

Om studeranden avbryter fullgörandet av läroplikten tills vidare i en situation där en sjukdom eller ett handikapp som förhindrar fullgörandet av läroplikten är bestående, lämnas inte en aktiv studierätt för studeranden i KOSKI-tjänsten, utan studierätten avslutas med statusen ”anses utskriven”.


Avbrytande av fullgörandet av läroplikten tills vidare: En läropliktig har rätt att avbryta fullgörandet av läroplikten tills vidare endast, om den sjukdom eller skada som hindrar fullgörandet av läroplikten är av bestående natur. Beslut om avbrytande av fullgörandet av läroplikten fattas efter ansökan. Innan beslutet fattas ska det utredas om läroplikten i de situationer som avses i 1 mom. 1 och 4 punkten i 7 § i läropliktslagen kan fullgöras med hjälp av individuella val, individualisering, nödvändiga stödåtgärder eller rimliga anpassningar. Innan den läropliktige anses ha avgått ska utbildningsanordnaren underrätta den läropliktige samt dennes vårdnadshavare och andra lagliga företrädare att den läropliktige kan anses ha avgått, om fullgörandet av läroplikten avbryts tills vidare. Då avslutas den studerandes studierätt med statusen ”anses utskriven”. Den studeranden anmäls till boendekommunen och boendekommunen antecknar uppgiften om avbrytandet av fullgörandet av läroplikten tills vidare i Valpas-tjänsten

Studierättens statusar för andra än läropliktiga

Närvarande: Studerandens studierätt är i kraft och han eller hon är närvarande i utbildningen. Studerandens studierätt börjar vid en tidpunkt som utbildningsanordnaren bestämmer. Utbildningen som handleder för examensutbildning omfattar 38 veckor och avläggs under högst ett år. Utbildningsanordnaren kan på grund av sjukdom eller handikapp eller av något annat särskilt skäl bevilja en studerande extra tid för att slutföra studierna.

För sådana icke-läropliktiga studerande som varit i statusen ”närvarande” 31.7.2022 och som med stöd av lagens övergångsbestämmelse övergår från påbyggnadsundervisning inom den grundläggande utbildningen eller från LUVA-utbildning till Hux-utbildning från och med 1.8.2022 till en sådan utbildningsanordnare vars uppgifter om anordnartillstånd är ”Tillstånd att ordna gymnasieutbildning” eller ”Tillstånd att ordna grundläggande utbildning”, börjar Hux-studierätten 1.8 med statusen ”Närvarande” oberoende av när undervisningen de facto inleds. Också då en studerande som övergår från VALMA-utbildning till utbildning hos en utbildningsanordnare vars anordnartillstånd gäller yrkesinriktad utbildning kan studierätten börja med statusen ”Närvarande” 1.8.2022. (se andra alternativen vid punkten ’Semester’ eller ’Tillfälligt avbruten’)


Tillfälligt avbruten:  Statusen används när studeranden meddelar att han eller hon tillfälligt avbryter studierna, studeranden avstängs för viss tid eller studierätten indras. En studerande som inte är en i läropliktslagen avsedd studerande som fullgör sin läroplikt inom Hux-utbildningen har rätt att tillfälligt avbryta sin studierätt för tiden då han eller hon fullgör tjänstgöring enligt värnpliktslagen (1438/2007), civiltjänstlagen (1446/2007) eller lagen om frivillig militärtjänst för kvinnor (194/1995) eller får sjukdagpenning enligt sjukförsäkringslagen (1224/2004) eller moderskaps-, faderskaps- eller föräldrapenning. Dessutom kan studierätten på studerandens begäran tillfälligt avbrytas av någon annan grundad anledning.


Semester: Statusen används endast för de studierätter för vilka utbildningsanordnaren har ”Tillstånd att ordna yrkesutbildning” som uppgift om anordnartillstånd. Statusuppgiften har betydelse för beräkningen av finansieringen av studierätterna. I KOSKI-tjänsten registreras endast de semesterperioder som utbildningsanordnaren beslutat om och som varar över 28 dagar. När det är fråga om en semester på över 4 veckor utan avbrott som utbildningsanordnaren beslutat om räknas den överskridande semesterperioden inte in i grundfinansieringen i studerandeårsberäkningen (Undervisnings- och kulturministeriets förordning om beräkningsgrunderna för finansiering för yrkesutbildning 682/2017 1 §).

För studerande som med stöd av lagens övergångsbestämmelse (29 §) övergår från VALMA-utbildning till Hux-utbildning från och med 1.8.2022 till en utbildningsanordnare vars uppgifter om anordnartillstånd är ”Tillstånd att ordna yrkesutbildning” och vars studierätt har haft statusen ”Semester” före 31.7.2022 inleds studierätten 1.8 med statusen ”Semester”, om semestern som utbildningsanordnaren bestämt om de facto ännu då fortsätter.

Utexaminerad: Studerandens studierätt upphör när han eller hon har genomgått utbildningen som handleder för examensutbildning. Utbildningen omfattar 38 veckor och avläggs under högst ett år (1215/2020, 11 §). Studeranden kan också delta i handledande utbildning under en kortare tidsperiod enligt sina egna önskemål och kompetensbehov. Utbildning som handleder för examensutbildning består av den för alla gemensamma utbildningsdelen Studiefärdigheter och karriärplaneringsfärdigheter (minst två veckor) samt minst två valbara utbildningsdelar (minst à en vecka per utbildningsdel). Studierätten kan avslutas med statusen Utexaminerad när studeranden har genomgått 4–38 veckor utbildning som handleder för examensutbildning så att studierätten innehåller prestationer av ovannämnda utbildningsdelar (inklusive minimiomfattning).

OBS! Anvisningen som träder i kraft 1.8.2023: Studierätten avslutas med status Utexaminerad när den studerande har avlagt utbildningen som handleder för examensutbildningen enligt sin personliga studieplan i den omfattning som grunderna för läroplanen fastställer. Utbildningens omfattning är 38 veckor och prestationstiden högst ett år (1215/2020, 11 §). Den studerande kan också delta i handledande utbildning under en kortare tidsperiod enligt sina egna önskemål och kompetensbehov. Enligt ändringsföreskriften som träder i kraft 1.8.2023 består utbildningen från och med 1.8.2023 av den för alla gemensamma utbildningsdelen Studiefärdigheter och karriärplaneringsfärdigheter samt av valbara utbildningsdelar. Omfattningen på Studiefärdigheter och karriärplaneringsfärdigheter är fortfarande minst 2 veckor, medan minimiomfattningen på de valbara utbildningsdelarna inte längre är fastställd. I och med ikraftträdandet av ändringsföreskriften från och med 1.8.2023 kräver anteckning av statusen Utexaminerad att studierätten har en godkänd prestation i den för alla gemensamma utbildningsdelen Studiefärdigheter och karriärplaneringsfärdigheter, d.v.s. en omfattning på minst 2 veckor.


Anses utskriven: Studerandens studierätt upphör när han eller hon anses utskriven i enlighet med 18 § i lagen om utbildning som handleder för examensutbildning. En studerande anses utskriven om det är uppenbart att han eller hon inte har för avsikt att delta i undervisning enligt den plan som avses i 14 § och han eller hon inte har anfört grundad anledning till sin frånvaro. En studerande som inte har slutfört sina studier inom den tid som stadgas i 11 § 2 mom. anses utskriven. Om studeranden själv skriftligen meddelar till utbildningsanordnaren att han eller hon avgår, upphör hans eller hennes studierätt den dag då meddelandet anländer till utbildningsanordnaren eller vid en senare tidpunkt som studeranden meddelar. Utbildningsanordnaren beslutar om studeranden ska anses utskriven. 

Studierättens finansieringsform

Efter studierättens status (Närvarande, Semester, Utexaminerad) ska uppgifterna om studierättens finansieringsform synas. Finansieringsuppgifterna ska vara antecknade på alla statusar för studierätter som påverkar beräkningen av utbildningens finansiering. För Hux-utbildning kan följande finansieringsformer användas: "Statsandelsfinansierad utbildning (kod 1)", "Finansierad på annat sätt (kod 6)" eller  "arbetskraftsutbildning (kod 10)".

En studerande kan under samma tid räknas som en sådan prestation som utgör grund för finansiering inom endast en utbildning som omfattas av tillämpningsområdet för lagen. Studeranden, eleven eller studerandeåren räknas då som finansieringsgrund i den utbildning som studeranden eller studeranden först har börjat genomföra. Begränsningen gäller Hux-utbildning, grundläggande utbildning, gymnasieutbildning och räkning av studerandeår inom yrkesutbildning som finansieras av UKM:s förvaltningsområde.

För anteckning av finansieringsuppgifter används KOSKI-kodsystemet ”Studiernas finansiering”, där du vid behov kan kontrollera finansieringsformkoden: https://koski.opintopolku.fi/koski/dokumentaatio/koodisto/opintojenrahoitus/latest 

I studierätten för utbildning som handleder för examensutbildning kan bl.a. följande finansieringsformer användas:

Statsandelsfinansierad utbildning: Till studerandens statusinformation (närvarande, semester, utexaminerad) bifogas information om statsandelsfinansiering när studierätten omfattas av läroanstaltens statsandelsfinansiering. (kod 1)

Finansierad på annat sätt: Till studerandens statusinformation bifogas information om finansiering på annat sätt när studeranden inte omfattas av läroanstaltens statsandelsfinansiering. Finansieringsformen finansierad på annat sätt används till exempel när utbildningsanordnaren ordnar utbildning genom upphandling till en annan läroanstalt. (kod 6)