You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 64 Next »

Aika: 25.1.2023 klo 09.30-15.00 (-16.00 kvanttitietokonevierailun kanssa)
Paikka: Auditorio, Keilaranta 14, 02150 Espoo

Osallistujat: AAPA- ja FUCIO-verkostojen jäsenet, CSC 

Tervetuloa AAPA- ja FUCIO-verkostojen ja CSC:n yhteiskokoukseen. Tapaamme pitkän tauon jälkeen kasvokkain ja ohjelma on rakennettu tämän innoittamana työpajamuotoiseksi. Keskitymme yhteistyöhömme vuonna 2023 ja siitä eteenpäin. Tavoitteena on löytää yhteisen tekemisen aihioita – rakentaa yhteistä ymmärrystä ja löytää uusia yhteistyön muotoja.

Ilmoittautuminen

Ilmoittautumiset pyydetään lounastarjoiluja ja rastien tarkempaa suunnittelua varten viimeistään 18.1.2023: https://ssl.eventilla.com/event/55bb8

Saapumisohjeet

Tervetuloa CSC:lle! CSC:n toimitilat sijaitsevat Life Science Center Keilaniemessä Espoossa, osoitteessa Keilaranta 14. CSC:n sisäänkäyntinä 
toimii Life Science Center Keilaniemen pääsisäänkäynti.

Julkisilla liikkuessa CSC:lle pääsee kätevästi mm. metrolla M1 tai M2 Helsingin keskustasta (poistumispysäkki Keilaniemi, uloskäynti G). Autolla saapuessa aulapalvelut osaavat opastaa vierailijoita varten varatuista autopaikoista. (Huom. kiinteistön autopaikkoja on saatavilla rajoitetusti).

Pyydämme ilmoittautumaan pääsisäänkäynnin aulapalvelussa ja siirtymään aulan vieressä olevaan auditorioon (aulapalvelut opastavat tarvittaessa) klo 9.30 mennessä, jolloin alkaa ohjelmamme yhteinen osuus. Työskentely työpajarasteilla tapahtuu ilman läppäreitä.

Kokoontumisemme ohjelma päättyy aikataulun mukaisesti klo 15.00 mennessä. Lisäksi halukkaille on luvassa IQM:n kvanttikoneeseen tutustumista klo 15.00-16.00.

Tarvittaessa voit ilmoittaa esteestä tapaamispäivänä: Anttoni Lehto / 050 342 4618

Ohjelma

Aika
09.30-09.45Tilaisuuden avaus (puheenjohtajat)
09.45-10.15

CSC korkeakoulujen kumppanina tutkimuksen ja koulutuksen digitransformaatiossa juuri nyt, CSC:n puheenvuoro

  • Strategiset painopisteet ja organisaation uudistus
    • CSC:n strategian toimeenpanon sparrausryhmän nosteita
    • Korkeakoulujen rehtorien viestit osana CSC:n strategiaprosessia
    • Tutkimuksen, oppimisen ja innovaatiotoiminnan digihuone
10.15-10.45

AAPA- ja FUCIO-verkostojen vuoden 2023 tavoitteet, verkostojen puheenvuoro

11.00-14.30

Yhteistyömme tästä eteenpäin – rakennetaan yhteistä ymmärrystä teemoitelluilla työpajarasteilla

Pisteillä on valmiina jäsennys aiheesta posterin muodossa (kehystettynä esim. korkeakoulutuksen ja tutkimuksen digitalisoitumisen tiekartalta, ideapankista ja/tai osaamisen hankkimisen näkökulmasta) sekä mahdolliset olemassa olevat ohjausrakenteet. 

Osallistujat jaetaan ryhmiin ja ryhmät kiertävät kuusi rastia (n. 20-25 min per piste). Jokainen piste alkaa parin minuutin salamapuheenvuorolla rastin pitäjän toimesta. Rasteilla aikaisemmin tehty työstö hyödynnetään kumulatiivisesti myöhempien ryhmien kohdalla. Työstö dokumentoidaan pääpiirteittäin myös keskustelun tasolla.

Lounas on tarjolla klo 12.00-13.00.

Rasteilla tunnistetaan ja laputetaan

  • asioita, joita meidän tulisi rakentaa yhdessä yhteisen ymmärryksen pohjalta
  • uusia yhteistyön rakenteita ja muotoja
  • tarvittavia kyvyykkyyksiä, joita meillä jo on tai joita meidän tulee järjestää.

A) Yhteistyön alustat (Topi Litmanen, Hanna-Mari Puuska Sami Saarikoski Sonja Konttinen )

Rastilla tunnistetaan korkeakoulujen välisen yhteistoiminnan digitransformaatioon linkittyvä muutos erityisesti oppimisen ja yhteistyön työkalujen näkökulmasta. Suomalaisilla korkeakouluilla on jo monia menestyksekkäitä yhteistyön malleja esimerkiksi työskentelyyn yhteisesti hallituilla oppimisalustoilla ja videotyökaluilla. Teknisten ratkaisujen kypsyystason noustessa on tärkeää pohtia tarkemmin sitä, miten ne parhaalla mahdollisella tavalla tukevat oppijan sujuvaa kokemusta eri alustoilla ja tietojen turvallista jakamista korkeakoulujen kesken. Toiminnallisten tavoitetilojen muotoilun kautta rastilla pohditaan korkeakoulujen yhteisessä toiminnassa tarvittavia muutoksia.

Ideapankki:

Tiekartta: 

Yhteistyön rakenteet:


B) Suurteholaskenta (Atte Sillanpää , Juhani Huttunen Maria Lehtivaara )

Rastilla pohditaan uusia keinoja ja yhteistyön muotoja kokonaisvaltaisempaan laskennan palveluiden, erityisesti suurteholaskennan, hyödyntämiseen paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.

Suurteholaskennan laajempi ja monipuolisempi käyttö saattaa edellyttää esimerkiksi uusia keinoja osaamistarpeiden tyydyttämiseen koulutuksellisen kehittämisen näkökulmasta. Suurteholaskennan mahdollisuuksien tunnistaminen ja hyödyntäminen korkeakoulujen yritysyhteistyön välineenä on myös mahdollinen kehityskohde käyttäjäkunnan laajentamiseen.   

Keskeisiä työstettäviä aiheita ovat: mitä korkeakoulut tarvitsevat, miten CSC voisi auttaa, mitä voisimme tehdä yhdessä.

Tiekartta: 

Yhteistyön rakenteet:

Esimerkki koulutussisällöstä:

Yritysyhteistyöstä:


C) Pilvipalvelujen hyödyntämisen tarpeet ja yhteistyömahdollisuudet (Teemu Kiviniemi , Harri Kuusisto , Jari Miettinen)

Rastilla kartoitetaan pilvipalveluihin liittyviä osaamis- ja yhteistyötarpeita eri kypsyysasteilla olevien korkeakoulujen näkökulmista. Tavoitteena on mahdollistaa korkeakoulujen kehittyminen pilvipalvelujen hyödyntämisessä sekä tunnistaa osaamistarpeita ja yhteistyömahdollisuuksia eri osa-alueilla. Keskustelussa otetaan huomioon erityisesti kaupalliset pilvet ja eurooppalainen yhteistyö.

Ideapankki:

Tiekartta: European Open Science Cloud (EOSC)

Yhteistyön rakenteet:


D) Hallittu ja turvallinen data (Heidi Laine , Janne Kanner , Jessica Parland-von Essen, Jannika Hyövälti )

Rastilla keskustellaan tutkimusdatan hallinnan elinkaaren pohjalta korkeakoulujen tarpeista ja toiveista. Elinkaarimallin avulla pureudutaan yhtäältä datan kanssa toimivien käyttäjien tarpeisiin, toisaalta korkeakoulujen tarpeisiin organisaatioina. Tältä pohjalta hahmotellaan datan hyödyntämisen ympärille rakentuvia yhteistyömalleja.

Ideapankki:

Tiekartta: 

Yhteistyön rakenteet:


E) Palveluintegraatio ja IT-palvelunhallinta (Jussi Vestman, Anttoni Lehto)

Rastilla arvioidaan korkeakoulujen ja CSC:n yhteistä kyvykkyyttä keskitetyn IT-palvelunhallinnan rakentamiseksi ja etsitään ratkaisuja sen vaikuttavuuden maksimoimiseksi sekä lyhyellä että pitkällä aikaväillä. Keskusteluissa nousee esille myös tarvittavat yhteiset toimintakulttuuriset muutokset ja palveluintegraattorin toiminnallinen heijastuminen korkeakoulujen arkeen.

Ideapankki:  CSCIDEAPANKKI-137 - Getting issue details... STATUS

Tiekartta: Digivisio: vaihe 1, Toteutettavat palvelut

Yhteistyön rakenteet: IT-palvelutuotannon ja -hallinnan johtoryhmä (PAHA-jory)


F) Identiteetinhallinta tutkijoille ja oppijoille, kansallisesti ja kansainvälisesti, organisaatiosta riippumatta (Manne Miettinen , Antti Mäki , Arto Tuomi )

Koulutusta ja tutkimusta tehdään yhä enemmän erilaisista organisaatioista koostuvissa verkostoissa. Mitä nopeammin uudenlaisia verkostoja syntyy ja mitä laajemman joukon organisaatioita ne kattavat sitä suuremmaksi kasvaa sellaisen henkilöiden joukko, joiden sähköinen tunnistaminen, yksilöinti ja käyttövaltuuksien hallinta verkostossa ei onnistu olemassa olevilla rakenteilla.

Rastilla pohditaan, miten Suomessa tulisi järjestää koulutustoimialan henkilöiden tunnistaminen, yksilöinti ja käyttövaltuuksien hallinta tilanteessa, jossa nykyratkaisut natisevat liitoksistaan ja horisontissa häämöttää epävarma lupaus eurooppalaisesta identiteettilompakosta. Salama-alustus aiheeseen.

Ideapankki:

Tiekartta:

Yhteistyön rakenteet:

14.30-14.45

Tilaisuuden päättäminen auditoriossa

15.00-16.00

IQM-kvanttikonevierailu halukkaille

  • kokoontuminen auditorion vieressä olevaan aulatilaan klo 15.00



  • No labels