You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 20 Next »

LUONNOS

 

AMK-käsikirja 2016 on luonnosvaiheessa.
Käsikirjaa voi kommentoida ja siitä voi esittää kysymyksiä. Vuoden 2015 käsikirja on siirretty ja sen sisältöä ei enää muuteta.
Lukitusta käsikirjasta luodaan pdf-dokumentti jokaiselle vuosiversiolle erikseen. Pdf on löydettävissä pääsivulta.

OKM:n ammattikorkeakoulujen tiedonkeruukäsikirja 2016

The root page AMK-käsikirja could not be found in space Suorat tiedonkeruut.

1. Johdanto

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruukäsikirja sisältää käsitemäärittelyt niille tiedoille, jotka ammattikorkeakoulujen tietojärjestelmistä tarvitaan ministeriön valtakunnallista tiedonkeruuta varten. Tiedot kerätään vuosittain ministeriön Vipunen-tietokantaan. Taloustiedonkeruuta koskeva osio käsikirjassa poikkeaa rakenteeltaan muista osioista taloustiedonkeruun laajuuden takia.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruita on harmonisoitu Tilastokeskuksen kanssa siten, että Tilastokeskus hyödyntää henkilöstötiedonkeruun, julkaisutiedonkeruun, toimipistetiedonkeruun ja taloustiedonkeruun tietoja.

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruita on aiemmin määritelty suhteessa Korkeakoulujen tietomalliin (”XDW-tietovaraston käsitemalli”), joka valmisteltiin RAKETTI-XDW-hankkeessa (2008–2011) osana korkeakouluille suunnattua tietovarastopalvelua. Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruun käsikirja on aiemmin sisältänyt useiden tiedonkeruiden kohdalla kunkin kohdan suhteen korkeakoulujen tietomalliin. Vuoden 2014 tiedonkeruusta lähtien viittaussuhteita korkeakoulujen tietomalliin eli XDW-tietovaraston käsitemalliin ei enää ylläpidetä käsikirjassa. Korkeakoulut voivat kuitenkin soveltuvin osin riippuen omista tietovarastototeutuksistaan edelleen hyödyntää aiempia määrityksiä ja tietomalli on saatavilla verkossa osoitteesta http://tietomalli.csc.fi.

Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon kehitystyön edetessä sisällytetään sen määritykset osaksi opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruita ja käsikirjoja siltä osin kun tiedonkeruu toteutetaan tietovarannosta. Vuotta 2016 koskevissa tiedonkeruissa tietovarantoa hyödynnetään opintopistetiedonkeruussa ja julkaisutiedonkeruussa. Korkeakoulu vastaa tiedonkeruussa toimittamiensa tietojen oikeellisuudesta. Tietovarannosta toteutettavien tiedonkeruiden osalta korkeakoulu huolehtii, että se on päivittänyt tiedonkeruita koskevan tietosisältönsä vähintään vaaditun tilannepäivän mukaiseksi ja siirtänyt sen lähdejärjestelmästään tietovarantoon ilmoitettuun tiedonkeruuajankohtaan mennessä.

Tässä käsikirjassa esitellään ne tiedot, jotka ammattikorkeakoulut joko lähettävät erikseen opetus- ja kulttuuriministeriölle tai joiden oikeellisuuden ammattikorkeakoulut varmistavat käsikirjassa mainitulla tavalla. Näiden tiedonkeruiden lisäksi opetus- ja kulttuuriministeriö poimii Virta- opintotietovarannosta suoraan seuraavat tiedot. Tietoja on nähtävillä korkeakoulujen extra-vipunen portaalissa.

  • Tiedot päällekkäisistä opinto-oikeuksista
  • Opintopisteiden kuukausitason kertymätiedot
  • Tiedot korkeakoulupaikan hakijoiden ja paikan vastaanottaneiden opiskelijoiden aiemmista opinto-oikeuksista ja tutkinnoista korkeakouluissa
  • Tiedot maahanmuuttajien valmentavaan koulutukseen osallistuneista opiskelijoista, jotka ovat aloittaneet yliopistoissa tutkintoon johtavat opinnot
  • Tiedot suoritetuista opettajien pätevyyksistä
  • Opiskelija- ja tutkintoaineistojen ennakkotiedot

Tämän vuoden tiedonkeruussa tiedot luokitellaan ensimmäistä kertaa opetus- ja kulttuuriministeriön ohjauksen ala -luokittelulla. Ohjauksen ala -luokittelu korvaa aiemmin käytössä olleen koulutusalaluokittelun. Uusi luokitus kuvaa tasapainoisemmin ammattikorkeakoulujen toimintaa sekä on vertailukelpoinen sekä kansainvälisesti että yliopistosektorin tietojen kanssa. Toinen muutos liittyy ohjauksen ala- tiedot keräämiseen henkilöstö- ja julkaisutiedonkeruussa. Ohjauksen ala -tietoa ei kerätä ko. tiedonkeruissa kiinnitettynä suoraan henkilöön tai julkaisuun vaan se päätellään henkilön ja julkaisun tekijöiden vastuualueiden kautta.

Korkeakoulujen yhteisten tietomallien ja yhteentoimivuuden määritysten kehittämistä jatketaan osana CSC:n palveluja korkeakouluille. Työssä keskitytään jatkossa tuottamaan toimintokohtaisia (esim. opintohallinto, tutkimushallinto) tietomäärityksiä niiltä osin kuin standardoinnille ja tietojärjestelmien yhteentoimivuudelle on konkreettisia tarpeita tai tietoa tarvitaan yhteismitallisessa raportoinnissa. Nämä sidotaan yhteen tarvittavilta osin. Myös Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon määritykset ja muut viranomaisten tarpeisiin liittyvät yhteentoimivuuden määritykset liitetään osaksi kokonaisuutta.

Kerättäviä tietoja käytetään korkeakoulujen ohjauksessa (rahoitusmalli, tunnuslukutavoitteet, OKM:n palaute), opetus- ja kulttuuriministeriön raportoinnissa ulospäin ja horisontaalisessa yhteistyössä muiden hallinnonalojen kanssa sekä suomalaisen korkeakoululaitoksen tilan kuvaamisessa.

Tiedonkeruun käsikirja koskee tilastovuodelta 2016 kerättäviä tietoja. Vuodelta 2016 kerättäviin tietoihin tulee seuraavia sisällöllisiä muutoksia:

-

-

-

 

 

Sisällöllisten muutosten lisäksi tiedonkeruun ohjeistusta saatetaan tarkentaa ja kehittää 2017 tiedonkeruun osalta

 

 

  • No labels