You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 39 Next »

Sivun status

Alle on kuvattu luonnosvaiheessa oleva amk-käsikirja vuodelle 2015.

Käsikirjaa on mahdollista kommentoida ja siihen voi esittää muutoksia siihen asti, kunnes käsikirja lukitaan (marraskuun 2015 aikana). Lukitusta käsikirjasta luodaan pdf-dokumentti jokaiselle vuosiversiolle erikseen. Pdf on löydettävissä pääsivulta.

OKM:n ammattikorkeakoulujen tiedonkeruukäsikirja 2015

1. Johdanto

2. Tietojen toimittaminen
2.1. Tietojen toimittamisen aikataulu
2.2. Tiedostomuoto
2.3. Muut tiedonkerääjät
2.4. Lisätietoja

3. Tiedonkeruut
3.1. Henkilöstötiedonkeruu
3.2. Opintopistetiedonkeruu
3.3. Julkaisutiedonkeruu
3.4. Toimipistetiedonkeruu
3.5. Tiedonkeruu sivutoimisesta henkilökunnasta
3.6. Avoimen ammattikorkeakoulun opiskelijat
3.7. Maahanmuuttajien valmentava koulutus
3.8. Opinnäytetyöt
3.9. Opettaja- ja henkilöstöliikkuvuus
3.10. Taloustiedonkeruu

4. Luokitukset
4.1. Ammattikorkeakoulut ja niiden oppilaitosnumerot
4.2. Koulutusalaluokittelu 2002
4.3. Tieteenalaluokitus 2010
4.4. Henkilötyövuosien laskentaohje vuodelle 2014
4.5. Julkaisutyypit
4.6. OKM ohjauksen alat

1. Johdanto

Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruita on aiemmin määritelty suhteessa Korkeakoulujen tietomalliin (”XDW-tietovaraston käsitemalli”), joka valmisteltiin RAKETTI-XDW-hankkeessa (2008–2011) osana korkeakouluille suunnattua tietovarastopalvelua. Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruun käsikirja on aiemmin sisältänyt useiden tiedonkeruiden kohdalla kunkin kohdan suhteen korkeakoulujen tietomalliin. Vuoden 2014 tiedonkeruusta lähtien viittaussuhteita korkeakoulujen tietomalliin eli XDW-tietovaraston käsitemalliin ei enää ylläpidetä käsikirjassa. Korkeakoulut voivat kuitenkin soveltuvin osin riippuen omista tietovarastototeutuksistaan edelleen hyödyntää aiempia määrityksiä ja tietomalli on saatavilla verkossa osoitteesta http://tietomalli.csc.fi.

Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon kehitystyön edetessä sisällytetään sen määritykset osaksi opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruita ja käsikirjoja siltä osin kun tiedonkeruu toteutetaan tietovarannosta. Vuotta 2014 koskevissa tiedonkeruissa tietovarantoa hyödynnetään opintopistetiedonkeruussa. Korkeakoulu vastaa tiedonkeruussa toimittamiensa tietojen oikeellisuudesta. Tietovarannosta toteutettavien tiedonkeruiden osalta korkeakoulu huolehtii, että se on päivittänyt tiedonkeruita koskevan tietosisältönsä vähintään vaaditun tilannepäivän mukaiseksi ja siirtänyt sen lähdejärjestelmästään tietovarantoon ilmoitettuun tiedonkeruuajankohtaan mennessä.

Korkeakoulujen yhteisten tietomallien ja yhteentoimivuuden määritysten kehittämistä jatketaan osana CSC:n palveluja korkeakouluille. Työssä keskitytään jatkossa tuottamaan toimintokohtaisia (esim. opintohallinto, tutkimushallinto) tietomäärityksiä niiltä osin kuin standardoinnille ja tietojärjestelmien yhteentoimivuudelle on konkreettisia tarpeita tai tietoa tarvitaan yhteismitallisessa raportoinnissa. Nämä sidotaan yhteen tarvittavilta osin. Myös Korkeakoulujen valtakunnallisen tietovarannon määritykset ja muut viranomaisten tarpeisiin liittyvät yhteentoimivuuden määritykset liitetään osaksi kokonaisuutta.

Kerättäviä tietoja käytetään korkeakoulujen ohjauksessa (rahoitusmalli, tunnuslukutavoitteet, OKM:n palaute), opetus- ja kulttuuriministeriön raportoinnissa ulospäin ja horisontaalisessa yhteistyössä muiden hallinnonalojen kanssa sekä suomalaisen korkeakoululaitoksen tilan kuvaamisessa.

Tiedonkeruun käsikirja koskee tilastovuodelta 2015 kerättäviä tietoja. Vuodelta 2016 kerättäviin tietoihin tulee seuraavia sisällöllisiä muutoksia. Sisällöllisten muutosten lisäksi tiedonkeruun ohjeistusta saatetaan tarkentaa ja kehittää 2016 tiedonkeruun osalta.

1. Opintopistetiedonkeruu

  •  ulkomailla suoritetuista opinnoista hyväksiluettuihin opintopisteisiin eivät kuulu ulkomailla suoritetun harjoitteluvaihdon opintopisteet.  Nämä tullaan keräämään tullaan keräämään jatkossa (vuoden 2016 osalta vuoden 2017 tiedonkeruussa) erikseen.
  • 2. Henkilöstötiedonkeruu
  • Tiedot kerätään kaikista yli yhden vuorokauden (24h) pituisista liikkuvuusjaksoista.  

 

 

 

Recently Updated

  • No labels