You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 18 Next »

LUONNOS

Työpaketin sisältö tarkennettuna

Vastuuhenkilö

Aikataulu
4.1. Päivitystarpeiden priorisointi

Työskentely iskuryhmässä ja Synergian työpajassa

Ryhmittely: Lara & puheenjohtajisto

  • Esitys KOOTuessa 12/2018

4.2. Korkeakoulun prosessien määrittely



4.3. Korkeakoulun tuottamat palvelut


Materiaalia Synergian työpajasta

Työpaja 1: Nykyinen OPI-viitearkkitehtuuri ja päivitystarpeet

Päivitystarpeiden ajallinen priorisointi

(Päivitystarpeiden priorisointi koskettaa kaikkia työpaketteja)

Päivityksen pohjaksi Synergian työpajassa käydyn keskustelun pohjalta on koottu alla esitetty taulukko. Priorisoimalla päivitystarpeita on tarkoitus kuvata, mitä viitearkkitehtuurin päivityksessä ajallisesti priorisoidaan (tehdään ensin) ja mihin osa-alueisiin mahdollisesti voidaan paneutua tarkemmin vasta myöhemmin työn edetessä. 

PäivitystarvePrioriteetti

Oppijan tuominen keskiöön

  • Organisaatiokeskeisyydestä luopuminen
  • Oppiminen on jatkuvaa, joustavaa & avointa (syklisyys)
  • Eri koulutustyypit näkyväksi kaikissa prosesseissa

korkea, otetaan keskeisesti huomioon heti päivityksen alkuvaiheessa


Koulutusasteiden välinen yhteistyö

  • Ristiinopiskelu
  • Toinen aste
korkea / keskitaso, otetaan keskeisesti huomioon heti päivityksen alkuvaiheessa

Kansainvälinen yhteistyö ja työelämäyhteistyö näkyväksi

keskitaso, keskeinen mutta ei yhtä kriittinen kuin yllä mainitut
Yritysyhteistyö ja kansainvälinen vienti näkyväksi prosesseissa matala, otetaan huomioon päivityksen edetessä myöhemmässä vaiheessa
Opetuksen aikainen toiminta (oppimateriaalit, oppimisympäristöt ym.)matala, otetaan huomioon päivityksen edetessä myöhemmässä vaiheessa





4.2. Korkeakoulun prosessit 

(mustalla kirjattu nykyiset prosessit ja kuvaukset, punaisella lisäys-/muutosehdotukset

Koulutussuunnittelu: Uusia koulutuksia perustetaan ja vanhoja lakkautetaan, käynnissä olevien koulutusten kokonaisuutta hallinnoidaan ja käynnissä olevien koulutusten käytännön järjestelyistä pidetään huolta.

Prosessin osa-alueProsessin kuvaus
Korkeakoulun koulutusvastuiden
strateginen suunnittelu
Määritellään millä aloilla korkeakoulu tarjoaa koulutusta ja millaisia tutkintoja se voi myöntää.
Koulutuksen perustaminenTarjottavalle koulutuskokonaisuudelle määritellään kokonaisvaltaiset tavoitteet ja tutkinto-ohjelman kohdalla myös sidotaan tiettyyn tutkintoon tai tutkintoihin. Tehdään päätös määritellyn mukaisen koulutuskokonaisuuden sisällyttämisestä korkeakoulun koulutusvalikoimaan.
Koulutustarjonnan suunnitteluMääritellään koulutustarjonta tietylle ajallisesti rajatulle kaudelle, kuten vuositasolle tai tulos- ja tavoitesopimuskaudelle. Tietyissä tilanteissa koulutustarjonta määräytyy sovittujen kokonaisopiskelijamäärien, aloituspaikkojen tai kohdennetun rahoituksen mukaan.
Koulutustarjonnan kehittäminenKoulutuksen kehittämisen prosessissa korkeakoulu kerää ja analysoi erilaisilla palaute- ja arviointikäytännöillä tietoa toiminnan vaikuttavuudesta sekä toimintaympäristön muutoksista kehittääkseen koulutustarjontaansa. Kehittämistyössä voidaan huomioida työelämä- ja aluepoliittiset tarpeet sekä tarpeet eri koulutustyypeille.


Opetussuunnittelu: Opetuksen tavoitteiden ja rakenteen kuvaaminen

Prosessin osa-alue

Prosessin kuvaus

Opetussuunnitelman laatiminenMääritellään ne opintokokonaisuudet ja/tai opintojaksot, joista koulutus koostuu sekä kuvataan koulutuksen ja sen osien osaamistavoitteet, rakenne ja sisältö. Opetussuunnitelma sisältää opetuksen toteuttamisen, opiskelijoiden opintosuunnitelmien laadinnan sekä opintosuoritusten arvioinnin ja rekisteröinnin kannalta tarpeelliset tiedot.
Opiskelijapalautteen kerääminen Kerätään opiskelijoilta erilaisilla palaute- ja arviointikäytännöillä koulutusta koskevaa palautetta.
Työelämäpalautteen kerääminenKerätään valmistuneilta ja työnantajilta erilaisilla palaute- ja arviointikäytännöillä toiminnan tuloksellisuutta koskevaa palautetta. Korkeakoulu kerää tietoa ja raportoi vastavalmistuneiden työelämään sijoittumisesta sekä tekee uraseurantaa.
Opetusuunnitelman  kehittäminen

Opetusuunnitelman kehittämisen prosessissa korkeakoulu kerää ja analysoi erilaisilla palaute- ja arviointikäytännöillä tietoa toiminnan tuloksellisuudesta sekä toimintaympäristön muutoksista kehittääkseen koulutusten sisältöjä ja tavoitteita.


Opetustarjonnan suunnittelu: Laaditaan opetussuunnitelman pohjalta konkreettinen opetusohjelma tietylle ajanjaksolle. 

Prosessin osa-alue

Prosessin kuvaus

Opetustarjonnan määrittäminenMääritetään se, mitä opetusta toteutetaan tietyllä ajanjaksolla.
Opetushenkilöstön työajan käytön suunnitteluMääritetään opetushenkilöstölle työajat.
Opiskelijoiden lukujärjestysten suunnitteluMääritellään opetuksen ajankohdat ottaen huomioon yleisimmät tai pakolliset yhdistelmät.
Tilankäytön suunnitteluMääritellään salien, ryhmätyötilojen, laboratorioiden ja muiden tilojen opetuskäytön ajankohdat.
Muiden opetusresurssien käytön suunnitteluMääritellään instrumenttien, IT-välineiden ja muiden opetusresurssien käytön ajankohdat.
Opetustarjontaan liittyvän palautteen kerääminenKerätään palautetta opetuksen organisoinnista henkilökunnalta ja opiskelijoilta.
Opetustarjonnan kehittäminenKehitetään opetustarjonnan suunnittelua, annetun palautteen pohjalta.


Opetuksen toteuttaminen: Toteutetaan opetustarjontaan otettu opetussuunnitelmassa määritelty opetusjakso

Prosessin osa-alueProsessin kuvaus
Opetuksen toteutuksen suunnitteluSuunnitellaan opetuksen tarkennettu sisältö, opetusmuodot, oppimistapahtumat ja suoritustavat opetussuunnitelmassa määriteltyjen tavoitteiden ja sisältöjen pohjalta.
Opetusmateriaalien toteuttaminenTuotetaan tai hankitaan opetuksessa käytettävät esitysmateriaalit.
Opiskelumateriaalien ja -resurssien toteuttaminenTuotetaan, hankitaan tai osoitetaan opiskelussa käytettävät materiaalit ja muut resurssit
Resurssien tarjoaminenKorkeakoulu tarjoaa opiskelun edellyttämiä materiaaleja, välineitä ja tiloja.
OpetusOpettaja tai opettajat opettavat eli tarjoavat oppimismahdollisuuksia sekä tukevat ja ohjaavat opiskelijoita.
Opintosuorituksen arviointi ja hyväksyminenOpetushenkilökunta arvioi opiskelijan suorituksen.
Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminenOpiskelijan esittämää näyttöä muualla tapahtuneesta oppimisesta arvioidaan opetussuunnitelman ja siinä määriteltyjen tavoitteiden sekä opiskelijan henkilökohtaisen opintosuunnitelman näkökulmasta. Esitetyn näytön ja siitä tehdyn arvion perusteella tehdään päätös opiskelijan esittämän korvaavuus- tai sisällyttämisanomuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.
Opintosuoritusten hallintaOpintosuoritusten arvioinnin tuloksena syntyvän tiedon ylläpitoa ja ylläpidon edellytyksistä huolehtimista.


Opiskelijavalinta: Korkeakoulut tekevät opiskelijavalinnan

Prosessin osa-alue

Prosessin kuvaus

Valintaperusteiden suunnitteluMääritellään koulutuskohtaisesti hakijoiden valintakelpoisuus (pohjakoulutusvaatimukset), sekä hakukohdekohtaisesti opiskelijavalintaperusteet ja valintamenettely. Valintaperusteet ovat lainsäädännön ja koulutuksen järjestäjän määrittämiä perusteita, joiden mukaan valintamenettelyssä valintakelpoisten hakijoiden ryhmästä valitaan opiskelijoita koulutukseen.
Hakijamarkkinointi ja -viestintäMahdollisia hakijoita houkutellaan hakemaan tarjoalla oleviin koulutuksiin. Prosessi sisältää markkinointi- ja viestintätoimet, jotka korkeakoulu kohdistaa oppijoille ja heidän sidosryhmilleen, kuten heidän lähipiirilleen, oppilaitoksille, yrityksille ja yhteisöille. Prosessi kattaa oppijan ja korkeakoulun välisen hakua edeltävän yhteydenpidon.
Valintaperusteiden mallintaminenKoulutukselle määritellyt valintaperusteet muutetaan yksiselitteisiksi mitattaviksi kohteiksi.
Valinnan toteuttaminenValintakokeet ja/tai ennakkotehtävät suunnitellaan, järjestetään ja suoritukset arvioidaan. Toimitetut tiedot ja dokumentit käsitellään ja analysoidaan.
Opiskelupaikan myöntäminenMääritellään valintaperusteiden ja hakeneiden toimittamien tietojen ja näyttöjen pohjalta opiskelupaikkaan hyväksyttävät opiskelijat koulutukseen hakeneiden joukosta. Ei-tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelijavalinnan kriteereitä ovat esimerkiksi ilmoittautumislomakkeen täyttäminen, opetusryhmään mahtuminen ja osallistumismaksun suorittaminen. 
Opiskelupaikan peruuttaminenOpiskelijalle myönnetty opiskelupaikka peruutetaan, jos valintapäätös on perustunut opiskelijan antamiin virheellisiin tietoihin. Peruutetaan opiskelupaikka, mikäli opiskelijaksi hyväksytty ei ilmoita ottavansa paikkaa vastaan.


Opiskeluoikeuden ylläpito: Opiskeluoikeus on voimassa rajoitetun ajan. Opiskeluoikeus voi päättyä koulutuksen hyväksyttyyn suorittamiseen tai muulla tavalla, esimerkiksi opiskeluoikeuden voimassaolon päättymiseen tai opiskeluoikeudesta luopumiseen.

Prosessin osa-alue

Prosessin kuvaus

Ilmoittautumisen seuranta

Valvotaan, että opiskelija ilmoittautuu koulutukseen läsnäolevana tai poissaolevana. Mikäli opiskelija ilmoittautuu poissaolevaksi, estetään opetukseen ilmoittautuminen. Mikäli opiskelija ei ilmoittaudu läsnä- tai poissaolevaksi, poistetaan hänen opiskeluoikeustensa.

Opiskeluoikeuden päättäminen.Päätetään opiskelijan opiskeluoikeus, kun tämän siirtää opiskeluoikeutensa toiseen korkeakouluun. Päätetään opiskeluoikeus, kun opiskelija ilmoittaa opintojen keskeyttämisestä. Päätetään opiskeluoikeus kurinpidollisesta syystä. Päätetään opiskeluoikeus, koska opiskelija on ilmoittanut luopuvansa siitä.
Kerrannaisoikeuksien hallinnointiOpiskeluoikeuden ja siihen liittyvien kerrannaisoikeuksien päättymisen johdosta muutosten tekeminen opiskelijaa koskeviin tietoihin.Tehdään oikeuksiin tarvittavat muutokset, kun opiskelija vaihtaa koulutusohjelmaa korkeakoulun sisällä.
Opiskeluoikeuden jatkaminenKäsitellään opiskelijan hakemus lisäajasta opiskeluoikeudelle. Opiskeluoikeuden voimassaoloaikaa pidennetään.
Opiskeluoikeuden palauttaminenPalautetaan opiskelijan opiskeluoikeus.
  • No labels