Korkeakoulujen VIRTA-yhteyshenkilöiden kokous 8.11.2022 klo 9.30-11.00

Tallenne: https://video.csc.fi/media/t/0_4on2prfd

Asialista

  1. VIRTA-tiedonkeruut vuonna 2023: https://wiki.eduuni.fi/x/4DCpC (Tallenteen kohta n. 00:00:45)
    1. Tiedonkeruiden aikataulut koottu vuoden 2022 tiedonkeruun käsikirjan luonnoksen sekä vuoden 2022 tiedonkeruuaikataulujen perusteella.
    2. JK/JYU: Onko jossakin kuvattu, mitä päivämäärät tarkoittavat?
      1. Finnberg/CSC: Kyseessä on poimintapäivämäärä, jolloin tietojen tulee olla kunnossa VIRTAssa. Meillä on ollut suunnittelussa, että kootaan raportti (dashboard), josta kävisi ilmi, mitä tietoja on milloinkin lisätty/viety.
      2. Majamäki/CSC: Taulukkoon voitaisiin tarkentaa asiaa, ja tämän sivun liitteeksi ns. yleisempi kuvaus logiikasta, mitä poiminnassa tapahtuu.
  2. Blended-liikkuvuus Opetushallituksen liikkuvuusjaksotiedonkeruussa (Tallenteen kohta n. 00:12:40)
    1. Vuoden 2022 tiedoista alkaen otetaan OPH:n kv-liikkuvuusjaksotiedonkeruuseen mukaan ns. blended-liikkuvuus eli kerätään tieto siitä, yhdistyykö fyysiseen liikkuvusjaksoon virtuaalisesti toteutettuja osioita.
    2. Blended liikkuvuuden määrittelyyn liittyen pidettiin 27.9. työpaja, jossa OPH:n Irma Garam vastasi VIRTA-yhteyshenkilöiden ja kv-VIRTA-yhteyshenkilöiden kysymyksiin. Työpajan muistio: https://wiki.eduuni.fi/x/JUyqEg 
    3. Työpajan lopputulema (kopioitu työpajan muistiosta)
      1. Blended-liikkuvuudessa olennaista on suunnitelmallisuus eli se, että fyysinen liikkuvuusjakso on suunniteltu ja sovittu osin virtuaalisesti toteutettavaksi.
      2. Blended-liikkuvuudeksi ei kirjata fyysistä liikkuvuutta, joka on muuttunut suunnitelmasta poiketen osittain virtuaaliseksi opiskelijan henkilökohtaisista tai ulkoisista syistä johtuen.
      3. Liikkuvuusjakson kohdemaassa tehty virtuaalinen opiskelu ei täytä blended-liikkuvuuden määritelmää. Virtuaalinen osio tehdään blended-liikkuvuudessa lähtömaasta käsin. Hybridi-opiskelu on oma käsitteensä, joka liittyy siihen, miten opiskelu kohdemaassa käytännössä toteutetaan.
      4. Todettiin, että mikäli opiskelijan kansainvälinen liikkuvuusjakso on suunniteltu ja sovittu yhdeksi kokonaisuudeksi siten, että se sisältää virtuaalisen osion kahden fyysisen jakson välissä, merkitään tällainen liikkuvuusjakso yhdeksi blended-liikkuvuusjaksoksi.
      5. Todettiin, että blended-liikkuvuudessa ei ole tarvetta alkaa kerätä tietoa virtuaalisen osion alku- ja loppupäivämäärästä.
      6. Tarkennetaan blended-liikkuvuuden määritelmää edellä todettujen pohjalta Tiedonkeruun käsikirjaan.
  3. Kv-opiskelijoiden opiskeluoikeuden tyyppi (Tallenteen kohta n. 00:16:25)
    1. Otettiin yhteyshenkilökokouksen käsittelyyn korkeakouluilta tulleiden kysymysten vuoksi. Asiaa sivuttu myös synergiaryhmän työpajassa lokakuussa.
    2. Majamäki/CSC: Opiskeluoikeuden tyyppi-koodiston ja opintosuorituksen luokittelu koodiston selitteitä päivitettiin pari vuotta sitten. Opiskeluoikeuden tyypin 9 selite on muutettu muotoon "Kansainvälinen opiskeluyhteistyö" ja ajatuksena on, että tätä luokittelua (ja vastaavaa opintosuorituksen luokittelua) käytetään kaikissa tilanteissa, joissa opiskeluyhteistyössä kumppanina on ulkomainen korkeakoulu ja opiskelijalla on tutkinto-oikeus ulkomaisessa korkeakoulussa. Tieto vaihto-opiskelujaksosta tuodaan VIRTAan erillisenä tietona, joten opiskeluoikeuden tyyppiä 9 voidaan käyttää myös tapauksissa, joissa opiskelu toteutetaan virtuaalisesti.
    3. Keskustelussa todettiin, että ohjeistus on selkeä ja sen mukaan toimitaankin.
    4. Keskusteltiin laajemmin opiskeluoikeuden tyyppien käytöstä: Opiskeluoikeuden tyypin koodistot: Tietovarannon koodistot#Opiskeluoikeudentyyppi,Studier%C3%A4ttenstyp
      1. Opiskeluoikeuden tyyppi 9 "Kansainvälinen opiskeluyhteistyö" ja opiskeluoikeuden tyyppi 20 "Opiskeluyhteistyö muun kuin korkeakoulun kanssa"
      2. PN/Metropolia: Voiko luokitteluun Opiskeluoikeuden tyyppi 20 laittaa yrityksien kanssa tehdyn yhteistyön? Meillä yritysyhteistyötä, mikä ei ole täydennyskoulutusta.
      3. Viranomaistiedonkeruiden asiantuntijaryhmässä 4/2022 todettu seuraavasti:
        1. Uuden lopiskeluoikeuden luokituksen käyttökohteita voi määrittää sitä kautta, että on olemassa korkeakoulun ja muun organisaation välinen sopimus, joka määrittää sen, että tietyllä opiskelijaryhmällä on pääsy korkeakoulun järjestämään opetukseen. Korkeakoulu ei voi vaikuttaa siihen, kelle yksilölle opiskeluoikeus tätä kautta syntyy. Sopimuskumppanina oleva organisaatio määrittää, ketkä sen opiskelijoista voivat osallistua korkeakoulun tarjoamiin opintoihin.
        2. Luokittelu 20 ei tällä hetkellä rajaudu vain korkeakoulun ja muun oppilaitoksen väliseen yhteistyöhön, vaan puhutaan lajemmin korkekaoulun ja muun organisaation välisestä yhteistyöstä. Määrittely vaatii tältä osin vielä keskutselun tarkennustarpeista.
      4. PN/Metropolia: Voisiko laittaa Eduuniin lisäyksen siitä, että yhteistyötaho ei tarvitse olla oppilaitos?
      5. Majamäki CSC: Voidaan lisätä.
    5. PH/Humak: Oliko niin, että opinnot voivat olla tätä tarkoitusta varten räätälöityjä? Ottaako luokittelu tähän kantaa?
      1. JK/JYU: Jakson tulee olla sellainen, jonka tutkinto-opiskelijat voivat suorittaa. Jos se on tietylle ryhmälle räätälöity, kyse on täydennyskoulutuksesta.
      2. PH/Humak: Onko tämä kirjattuna jossain?
      3. Majamäki/CSC: Ei varmaankaan, hyvä tarkennus. Kirjataan tämä.
    6. Keskusteltiin koodien käytöstä ja tarkenneltaan OKM:ltä seuraavaa
      1. Kerättyjen tietojen vaikutus korkeakoulujen rahoitukseen
      2. Käytetäänkö opiskeluoikeuden tyyppiä 20 "Opiskeluyhteistyö muun kuin korkeakoulun kanssa" korkeakouluallianssien opiskelijoiden opintosuorituksiin? Oletuksena, että ei käytetä, sillä opiskeluoikeuden tyyppi 20:ssä kyse on yhteistyöstä muun kuin korkeakoulun kanssa.
      3. Majamäki/CSC on yhteydessä OKM:öön ja pyytää tarkentamaan nämä asiat viestitse yhteyshenkilöille.
  4. Sukupuolitiedot VIRTAssa (Tallenteen kohta n. 00:39:00)
    1. Sisun seuraavassa versiossa sukupuolitiedot mies/nainen/muu. Keskusteltiin siitä, millaisia asioita tulee huomioida tietojen siirtymisessä opintotietojärjestelmästä VIRTAan ja VIRTAsta viranomaisille, jos hetun sukupuolitieto ja opintojärjestelmään kirjattu sukupuolitieto eivät täsmää.
    2. Asia ollut KOOTuki-ryhmän käsittelyssä ja selvitystyötä tehty synergiaryhmässä: https://wiki.eduuni.fi/x/RPrfDg
    3. Tiedon siirtyminen VIRTAan
      1. Ohjeistus tällä hetkellä
      2. Sukupuoli ja hetu menevät VIRTAsta eteenpäin erillisinä tietoina. Kiinni tiedonhyödyntäjästä, miten tietoja käytetään.
      3. VIRTA ohjausryhmä päättää VIRTAssa käytetyistä sukupuoliarvoista. Aikataulusta tarkentuu.
    4. Tietojen viranomaiskäyttö
      1. TK/Aaltonen: Mietitään, tulisiko muuttaa sukupuolitiedon osalta tarkistamista. Sukupuolitieto tulee väestörekisteristä. TK:n tietojen käytössä ei aiheudu haasteita, jos hetun sukupuolitieto ja ilmoitettu sukupuoli sisältävät eri tiedon.
  5. Tiedoksi (Tallenteen kohta n. 01:00:58)
    1. VIRTA-tiedonsiirron aikataulutus
      1. VIRTA-tiedonsiirron aamuajat ovat ruuhkautuneet järjestelmämuutosten seurauksena:  https://wiki.eduuni.fi/x/mDOpC. Tällaiset ruuhkahuiput voivat aiheuttaa ongelmatilanteita VIRTAn toiminnassa ja niitä olisi tarpeen tasoittaa, jotta voidaan varmistaa kaikkien korkeakoulujen tiedonsiirtojen sujuvuus.
      2. Toivotaan, että suuret korkeakoulut, jotka lähettävät tietoja tällä hetkellä klo 5:30-8:15 välisellä ajalla, pohtisivat mahdollisuutta siirtää tiedonsiirtoa iltapäivään (klo 12 jälkeen) tai aamuyöhön (klo 24-04).
        1. Koskee seuraavia korkeakouluja: TAU, TY, Aalto. Ko. korkeakoulujen VIRTA-yhteyshenkilöille laitettu viestiä asiasta.
    2. Tilastokeskuksen opiskelijatiedonkeruun aineistossa olevista puutteista opettajan pedagogisia opintoja suorittavien määrässä
      1. Puute lisätty Lähdejärjestelmäkohtaiset poikkeamat tiedon laadussa -taulukkoon https://wiki.eduuni.fi/x/IwCiDw
    3. Opettajatietojen koodisto- ja selitemuutokset työpaja 9.11. klo 9.30-11.00: https://wiki.eduuni.fi/x/8QgGEw
    4. Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (Jotpa) VIRTA-tietomallilaajennuksista työpaja 22.11. klo 14.30-16
    5. YTHS:n Elina Heilala 29.11. kysymyksiä YTHS-asioihin liittyen voi lähettää 22.11. mennessä. Kysymykset kootaan wikiin: https://wiki.eduuni.fi/x/rwMGEw
    6. Jouko Tiihonen/CGI aloittanut työskentelyn VIRTA-tiimissä alihankkijan kautta.

KOSKI-VIRTA

Kehitystilanne VIRTA-tietojen näyttämisessä

Status: Ei tietoa, Jonossa, Toteutuksessa, Tuotannossa (OPHlta saatujen tietojen pohjalta)

  • Ongelman korjaaminen tutkintolajisten  suoritusten ja niiden sisältyvyksien näkymisessä suorituslistauksessa TUOTANNOSSA
  • Organisaatioroolin fuusioitunut myöntäjä -näyttäminen TOTEUTUKSESSA
  • Hyväksilukujen näyttäminen JONOSSA
  • Näytetään sekä koulutuskoodista tuleva nimi että korkeakoulun opiskeluoikeusjaksolle tuoma nimitieto JONOSSA
  • Kaikkien Virrassa olevien tietojen tulisi näkyä Oma opintopolussa (esim. pätevyystiedot, opinnäytetyötiedot EI TIETOA
  • No labels