Lukuvuoden aikana on tärkeää tarkistaa, että jokainen oppilas näkyy sillä hetkellä suorittamallaan vuosiluokalla. Katso: Vasta aloitetun tai kesken olevan vuosiluokan tiedot

Alta löydät ohjeita 9. vuosiluokalla oleville oppilaille kevätlukukaudella/lukuvuoden päätteeksi tehtäviin merkintöihin sekä siihen, miltä päättötodistuksen saavan oppilaan tietojen pitäisi näyttää KOSKI-palvelussa silloin, kun tiedot on siirretty oikein.


Vuosiluokan ja päättötodistuksen tiedot

Kun oppilaan tiedetään saavan perusopetuksen päättötodistus, sekä hänen 9. vuosiluokan suorituksensa että päättötodistuksen suorituksensa merkitään valmiiksi ja opiskeluoikeuden tilaksi siirretään "Valmistunut".

Suoritetun vuosiluokan ja/tai päättötodistuksen tiedoissa näkyvät kaikilla oppilailla näkyvien suorituksen perustietojen lisäksi:

  • Todistuksella näkyvät lisätiedot - Jos opiskelijalla on todistukselle merkittyjä lisätietoja. HUOM! 9. vuosiluokalla todistuksella näkyvät lisätiedot kohdan tulee näkyä vain, jos oppilas jää luokalle. Jos oppilas suorittaa perusopetuksen päättötodistuksen, "Todistuksella näkyvät lisätiedot" näkyvät Päättötodistus-välilehdellä.

  • Suoritus kesken / Suoritus valmis - Suorituksen vahvistus muuttaa suorituksen tilan keskeneräisestä valmiiksi, jolloin tekstin tausta muuttuu harmaasta vihreäksi. Lukuvuosisuoritus tulee vahvistaa riippumatta siitä, siirretäänkö opiskelija luokka-asteelta seuraavalle vai jätetäänkö hänet kertaamaan luokka-aste.

 

Suoritus on valmis (oppilas siirretään seuraavalle luokalle)

Suoritus muuttuu "suoritus kesken"-tilasta "suoritus valmis"-tilaksi vasta, kun vahvistuksen päivämäärä koittaa. Suorituksen vahvistuspäivämäärään asti suoritus näkyy siis edelleen merkinnällä "suoritus kesken", vaikka suoritus on vahvistettu. Jos vuosiluokan suoritukset vahvistetaan etukäteen tarkistetaan, että suoritukselle on siirretty vahvistuspäivämäärä ja vahvistaja. Ks. esimerkki alla.

Suoritus on kesken ja muuttuu valmiiksi, kun vahvistuspäivämäärä koittaa

  • Vahvistuksen päivämäärä - Vahvistuksen päivämäärän tulee olla sama kuin todistuksen myöntämispäivämäärä.
  • Vahvistajan/myöntäjähenkilön nimi ja titteli - Opetusryhmästä vastaavan opettajan tai rehtorin allekirjoitus. Päättötodistuksessa vahvistajana on rehtori.
  • Paikkakunta - Paikkakunta, jossa suoritus on vahvistettu (allekirjoituksen paikkakunta).
  • Siirretään seuraavalle luokalle / Oppilas jää luokalle - Vuosiluokan välilehdellä näkyvä tieto, joka kertoo, onko oppilas suorittanut vuosiluokan niin, että hänet siirretään seuraavalle vuosiluokalle vai jääkö hän kertaamaan samaa vuosiluokkaa. Vuosiluokalta siirrettävän ja vuosiluokalle jäävän oppilaan perustiedot näyttävät tätä tietoa lukuun ottamatta samoilta. HUOM! Ehdot saavan opiskelijan vuosiluokan suoritusta ei merkitä valmiiksi ennen kuin tiedetään onko oppilas suorittanut ehdot hyväksytysti vai jätetäänkö hänet luokalle. Vuosiluokka vahvistetaan silloin sillä päivämäärällä, jolloin hän on hyväksytysti suorittanut ehdot tai kun hänet on päätetty jättää luokalle. 


Esimerkkikuva vahvistetun päättötodistuksen suorituksen perustiedoista:

Päättötodistus suoritettu (opinto-ohjaus).PNG

Oppilas saa perusopetuksen päättötodistuksen

Jos 9. vuosiluokka suoritetaan hyväksytysti ja oppilas saa päättötodistuksen perusopetuksen oppimäärästä, 9. vuosiluokan välilehdelle ei tule näkyviin oppiaineita ja arviointeja.  9. vuosiluokan välilehti koostuu tällöin vain vuosiluokkasuorituksen perustiedoista, vuosiluokan vahvistuksesta ja tiedosta että oppilas siirretään seuraavalle luokalle. Oppiaineiden arvioinnit näkyvät tässä tapauksessa vain Päättötodistus-välilehdellä.


Oppilas saa ehdot

Kun oppilas saa ehdot, 9. vuosiluokka näkyy tilassa "suoritus kesken" niin kauan kunnes tiedetään, onko hän suorittanut ehdot hyväksytysti ja hänelle annetaan perusopetuksen päättötodistus vai jätetäänkö hänet luokalle.

HUOM! Yhteishakuun osallistuvien, ehdot saaneitten oppilaitten kannalta on tärkeää, että päättötodistusten numeroarvioinnit siirretään myös heidän osaltaan KOSKI-palveluun vaikka ei vielä tiedetä saavatko he perusopetuksen päättötodistusta vai eivät. Ennakkoon siirrettäessä oppiaine josta ehdot saadaan, merkitään arvosanalla 4. Päättötodistusta/9. vuosiluokkaa ei vahvisteta.

Jos oppilas saa ehdot suoritettua hyväksytysti, kirjataan päättötodistus-välilehdelle lopulliset päättöarvosanat, jonka lisäksi 9. vuosiluokan välilehti sekä päättötodistus vahvistetaan sen päivän mukaisesti, jolloin ehdot tulevat hyväksytysti suoritetuiksi ja oppilas saa perusopetuksen päättötodistuksen.

Jos oppilas ei saa ehtoja suoritetuksi hyväksytysti, oppija merkitään luokalle jääneeksi tai siirretyksi vuosiluokkiin sitomattomaan opetukseen riippuen siitä, kuinka hänen kanssaan on menetelty. Luokalle jäämisestä ja vuosiluokkiin sitomattomasta opetuksesta, katso tarkemmin seuraavat kohdat ohjeesta.

HUOM! Ehdot saaneen oppijan arvosanat eivät näy KOSKI-palvelun käyttöliittymässä ”Päättötodistus”- eikä ”9. vuosiluokka”-välilehdellä johtuen siitä, että kumpaakaan suoritusta ei ole vahvistettu, joten yhteishakuun osallistuneen ehdot saaneen oppijan arvosanat tulee tarkistaa Opintopolun suoritusrekisteristä (suoritusrekisterissä oppilaan perusopetuksen oppimäärän suoritus näkyy "Valmis"-tilaisena). Alla olevasta kuvassa näkyy, miltä ehdot saaneen oppilaan tietojen tulisi päätason suoritusten osalta näyttää, eli sekä perusopetuksen oppimäärän että 9. vuosiluokan suorituksen tulisi olla "kesken"-tilaiset, ja "Oppilas jää luokalle"-kentässä tulisi lukea "ei".

Esimerkki: Oppilas saa ehdot matematiikasta ja A1-englannin kielestä. Oppilas on hakenut yhteishaussa ja hänen päättöarvosanansa siirretään vahvistamattomina KOSKI-palveluun ennen kevään yhteishaun päättötodistusarvosanojen viimeistä siirtopäivää (vaihtelee vuosittain, toukokuun lopussa). KOSKI-palvelussa Päättötodistus-välilehdellä näkyy oppilaan tiedoissa vain lista oppiaineita ilman arviointeja. Arvioinnit voivat olla siirretty, mutta ne näkyvät vain yhteishakuun liittyvän Opintopolun suoritusrekisterin kautta, koska KOSKI-palvelu ei näytä vahvistamattoman päättötodistuksen arvosanoja. Matematiikka ja A1-englanti on siirretty arvosanalla 4. Näillä arvosanoilla oppilas osallistuu yhteishaun pistevalintaan.

Oppilas suorittaa ehdot hyväksytysti 23.6.2020. Oppilaan päättötodistus ja 9. vuosiluokka vahvistetaan, niin että vahvistuspäivänä näkyy 23.6.2020 ja matematiikalle ja A1–englannille siirretään uudet, ehtojen suorittamisen mukaiset arvosanat päättötodistus-välilehdelle. Uudet arvosanat eivät vaikuta yhteishaun pistevalintoihin, sillä suoritus ei tullut valmiiksi ennen yhteishaun valintojen päättymistä.

Oppilas jää luokalle

Jos oppilas jätetään 9. vuosiluokalla luokalle, kirjataan 9. vuosiluokka vahvistetuksi tiedolla "oppilas jää luokalle". 9. vuosiluokan välilehdellä näkyvät oppiaineet ja arvioinnit samalla tavalla kuin vuosiluokilla 1–8. Kun oppilas suorittaa 9. luokan useamman kerran, tulisi KOSKI-palvelussa näkyä jokaiselle vuosiluokan suoritukselle oma välilehtensä.

Esimerkkikuva: Oppilas on jäänyt 9. vuosiluokalle. Vuosiluokan vahvistuspäivänä näkyy se päivä, jolloin oppilaan lukuvuositodistus on kirjattu sen jälkeen, kun oppilas ei saanut ehtojaan suoritetuksi. Suorituksissa näkyy jo valmiiksi luotu seuraava 9. vuosiluokan välilehti seuraavan lukuvuoden perustietoineen.

Jos 9. luokalla oleva oppilas jää luokalle, tulee 9. vuosiluokan välilehdellä oppiaineiden arvioinnin lisäksi näkyä käyttäytymisen arviointi.

Oppilas on vuosiluokkiin sitomattomassa opetuksessa

Vuosiluokkiin sitomattomassa opetuksessa opiskelevan oppilaan 9. vuosiluokkaa ei vahvisteta, vaan hänen 9. vuosiluokkansa näkyy tilassa "suoritus kesken" siihen asti, kunnes hän saa perusopetuksen päättötodistuksen. Opiskeluoikeuden lisätiedoissa tulee näkyä tieto "vuosiluokkiin sitomaton opetus: kyllä". Oppilaan laskennallisen 9. vuosiluokan aikana suorittamia oman opinto-ohjelman mukaisia moduuleja ei tallenneta KOSKI-palveluun, vaan vasta päättötodistuksen tiedot tallennetaan.

Oppiaineet ja arvioinnit

Oppiaineet

Oppiaineet näkyvät KOSKI-palvelussa yhteisinä oppiaineina tai valinnaisina aineina, jonka lisäksi oppiaineet voivat olla joko valtakunnallisia tai paikallisia oppiaineita.

HUOM! Jos oppilas on vapautettu kokonaan jonkin oppiaineen opiskelusta, kyseistä oppiainetta ei siirretä/tallenneta ollenkaan KOSKI-palveluun. Oppiaine siis vain puuttuu kokonaan oppiainelistasta, samoin kun se puuttuu oppilaan todistukselta.

Yhteiset oppiaineet listataan näkymän vasempaan laitaan ja valinnaiset aineet oikeaan laitaan:

image-2022-11-21_16-15-50.png



Yhteiset oppiaineet ja valinnaiset aineet

1. Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit = VN: n tuntijakoasetuksessa (2012) taide- ja taitoaineiden opetukseen määritellyt tunnit (6 vvt vuosiluokille 1-6 ja 5 vvt vuosiluokille 7-9), jotka ovat osa pakollisten musiikki, kuvataide, käsityö, liikunta, kotitalous -oppiaineiden oppimääriä ja arvioidaan osana niitä. Opetuksen järjestäjä päättää, sijoittaako omassa tuntijaossaan nuo taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit suoraan ko. oppiaineiden opetukseen vai saavatko oppilaat valita, mitä taide- ja taitoainetta opiskelevat pidemmän oppimäärän. Kummassakin tapauksessa nämä muodostetaan opetussuunnitelmassa jatkumoksi kullekin pakolliselle taide- ja taitoaineelle, ja niitä ei arvioida mitenkään erillisinä vaan ovat osa pakollista oppiainetta ja sen arviointia. Näitä ei pidä sekoittaa valinnaisiin aineisiin!

2. Valinnaiset aineet = itsenäisiä oppimääriä, jotka voivat liittyä johonkin yhteiseen oppiaineeseen syventävinä (esim. matematiikka, liikunta) tai olla soveltavia, esim. tvt, tunnetaidot. Valinnaiset aineet arvioidaan aina erillisinä, ja niille on omat valinnaisten aineiden arviointia koskevat periaatteet: alle 2 vvt:n oppimäärät sanallisesti ja 2 vvt:n numeroin. Valinnaisina aineina voi tarjota myös taide- ja taitoaineisin liittyviä oppimääriä, jotka tällöin arvioidaan erikseen. Valinnaisia aineita tulee oppilaille tarjota 9 vvt koko perusopetuksen aikana.

Taide- ja taitoaineiden valinnaisten tuntien ja valinnaisten aineiden ero lähtee siis jo tuntijaosta, ei koske ainoastaan arviointia ja todistusmerkintöjä. Taide- ja taitoaineiden valinnaisia tunteja (ed. kohta 1) sekä valinnaisia aineita (ed. kohta 2) ei voi sekoittaa keskenään siten, että taide- ja taitoaineiden tunneista tarjotaan valinnaisia aineita. Taide- ja taitoaineiden valinnaisista tunneista tarjotut opinnot (ed. kohta 1) arvioidaan aina osana yhteistä oppiainetta, koska ne sisältyvät oppiaineen pakolliseen oppimäärään.

Mikäli valinnainen aine (ed. kohta 2) on jotakin oppiainetta syventävä, merkitään sen arvio todistuksissa suoraan ko. oppiaineen alle. Mikäli valinnainen aine on soveltava, eli ei suoraan liity mihinkään yhteiseen oppiaineeseen, merkitään sen arvio todistuksissa kohtaan Muut valinnaiset aineet (1.8. alkaen Soveltavat valinnaiset aineet). Valinnaiset aineet arvioidaan itsenäisinä oppimäärinä sen mukaan, miten opetuksen järjestäjä niitä tarjoaa ja oppilas valitsee. Jokainen valinnainen aine muodostaa itsenäisen oppimäärän, joka siten myös arvioidaan erikseen.

Lukuvuosi- ja päättötodistuksessa voi olla arvosanoja ainoastaan yhteisistä oppiaineista sekä valinnaisista aineista (ed. kohta 2.). Opetushallituksen sivuilla olevissa todistusmalleissa kaikki valinnaisia aineita koskevat esimerkit viittaavat valinnaisiin aineisiin (kohta 2).

On kuntia, jotka ovat sisällyttäneet taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit (ed. kohta 1) suoraan ko. yhteisten oppiaineiden opetukseen, jolloin ongelmia näiden sekoittumisessa valinnaisin aineisiin ei ole syntynyt.

Mikäli kunta on päättänyt antaa taide- ja taitoaineiden valinnaisia tunteja oppilaiden valittaviksi, on hyvä tehdä jo tarjonnassa ero valinnaisiin aineisiin. Tämä tarkoittaa, että valinnaisten aineiden (ed. kohta 2) tavoitteet ja sisällöt ja nimet eroavat selkeästi pakollisiin taide- ja taitoaineisiin liittyvistä valinnaisista tunneista (ed. kohta 1).

HUOM! Myös valinnaiset, yhteiseen oppiaineeseen syventävinä liittyvät aineet siirretään samalla valtakunnallisella koodilla kuin varsinainen yhteinen aine. Näin ollen sama oppiaine voi näkyä vuosiluokan välilehdellä sekä pakollisena että valinnaisena. Toinen on yhteisen aineen arvosana ja toinen yhteiseen aineeseen liittyvän valinnaisen aineen arviointi.


Valtakunnalliset ja paikalliset oppiaineet

Valtakunnalliset oppiaineet näkyvät oppiainelistassa tavallisella fontilla, paikalliset oppiaineet taas näkyvät kursiivilla olevalla fontilla. Paikallisille oppiaineille on pakollista tallentaa myös oppiaineen kuvaus.

Valtakunnallisia oppiaineita ovat ne oppiaineet, jotka on mainittu valtakunnallisen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa yhteisiksi oppiaineiksi. Paikallisina oppiaineina siirrettään ne oppiaineet, joita ei ole määritelty perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa.

Valtakunnalliset oppiaineet siirretään KOSKI-palvelun valtakunnallisen oppiainekoodiston mukaisilla koodeilla:
https://koski.opintopolku.fi/koski/dokumentaatio/koodisto/koskioppiaineetyleissivistava/latest

Paikallisia oppiaineita ovat ne oppiaineet, joille ei oppiainetasolla löydy vastaavuutta valtakunnallisesta perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista.

HUOM! Vain valtakunnallisten oppiaineiden päättöarvioinnit otetaan huomioon toisen asteen yhteishaussa.


Oppiaineiden laajuudet

Yhteisille oppiaineille ei näytetä kevään 2020 tai sitä aiempien todistusten välilehdillä laajuuksia. 1.8.2020 jälkeen vahvistetuilla vuosiluokilla kaikilla oppiaineilla näytetään laajuudet vuosiviikkotunteina. Yhteisten oppiaineiden laajuudet näytetään keväästä 2021 eteenpäin vahvistetuille todistuksille. 

Sekä yhteisille että valinnaisille oppiaineille tulee aina siirtää opintojen laajuus vuosiviikkotunteina. Laajuudeltaan 2 vuosiviikkotuntia tai enemmän olevat valtakunnalliset valinnaiset oppiaineet tulee arvioida numeroin.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti ne valinnaiset aineet, jotka muodostavat yhtenäisen, vähintään kahden vuosiviikkotunnin oppimäärän, arvioidaan numeroin. Oppimäärältään alle kaksi vuosiviikkotuntia käsittävät valinnaiset aineet ja tällaisista oppimääristä koostuvat kokonaisuudet arvioidaan sanallisesti.

HUOM! Toisen asteen yhteishaussa vain yli 2 vuosiviikkotuntia laajuudeltaan olevat yhteisten oppiaineiden valinnaiset aineet vaikuttavat keskiarvon laskentaan.
Tarkempia ohjeita valinnaisten aineiden arvioinneista päättötodistuksella valtakunnallisissa perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa.


Yksilöllistetty oppiaine, painotettu oppiaine ja muut oppiaineen suoritukseen liittyvät tiedot

Oppiaineen suoritukseen liittyen KOSKI-palveluun tallennettavia tietoja ovat:

  • Onko oppiaine suoritettu yksilöllistetyllä oppimäärällä
    • Oppiaineet on yksilöllistetty erityisen tuen päätöksessä.
  • Onko oppiainetta opiskeltu painotetusti
    • Painotetulla opetuksella tarkoitetaan opetusta, jossa opetuksen järjestäjä tarjoaa johonkin tiettyyn oppiaineeseen/oppiaineisiin painotettua opetusta eli sitä tarjotaan enemmän kuin opetussuunnitelman perusteissa vaaditut vuosiviikkotunnit (esim. matemaattis-luonnontieteellisesti painotettua opetusta).
  • Onko oppiaine suoritettu erityisenä tutkintona
    • Jos koko perusopetuksen päättötodistus annetaan erityisenä tutkintona suoritettuna, tieto erityisestä tutkinnosta näkyy suoraan suorituksen perustiedoissa kohdassa "suoritustapa". Tieto erityisestä tutkinnosta kirjataan oppiaineittain vain siinä tapauksessa, että oppilas on suorittanut yksittäisiä oppiaineita erityisessä tutkinnossa ja muiden oppiaineiden päättöarvosana perustuu koulunkäynnin yhteydessä muodostuneeseen arviointiin.

Jos oppilaan oppiaineen suoritukseen liittyy näitä tietoja, niiden tulee näkyä myös KOSKI-palvelussa.

Tieto yksilöllistetystä oppiaineesta näkyy yhtenä asteriskina oppiaineen laajuuden perässä

image-2022-11-21_16-18-51.png

Tieto painotetusta opetuksesta näkyy kahtena asteriskina oppiaineen laajuuden perässä

image-2022-11-21_16-19-52.png

Tieto oppiaineen suorittamisesta erityisenä tutkintona näkyy oppiaineen lisätiedoissa, jotka saa auki klikkaamalla sinistä "+"-merkkiä

Tieto siitä, jos jotain oppiainetta on opiskeltu muulla kuin koulun opetuskielellä ei näy oppiaineiden yhteydessä, vaan siitä tulee olla maininta vuosiluokkasuorituksen perustiedoissa kohdassa "muut suorituskielet".


Arvioinnit

Oppiaineet ja arvioinnit, jotka näkyvät oppilaan päättötodistuksella, kirjataan päättötodistus-välilehdelle. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet antavat ohjeet arviointiin lukuvuoden päättyessä kullekin vuosiluokalle sekä päättöarviointiin.

Yleissivistävässä koulutuksessa KOSKI-palvelu hyväksyy arviointiasteikon 4-10 sekä sanallisen arvioinnin jossa hyväksytyt koodiarvot ovat S = Hyväksytty O = Osallistunut sekä H = Hylätty. On toivottavaa, että sanallista arviointia ei siirretä KOSKI-palveluun, vaan siirretään pelkkä S-merkintä.

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti käyttäytymisen arviointia ei tallenneta Päättötodistus-välilehdelle.


Opinto-ohjaus

Oppilaan päättötodistuksella ei arvioida opinto-ohjausta, mutta päättötodistuksella tulee olla maininta siitä, että oppilaan opinto-ohjelmaan on kuulunut oppilaanohjausta ja työelämään tutustumista. Opinto-ohjaus mainitaan suorituksen perustiedoissa kohdassa "Todistuksella näkyvät lisätiedot".

Oman äidinkielen opinnot

Oppilaalle annettavaa perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentäviä oman äidinkielen opintoja on alettu tallentaa KOSKI-palveluun syyslukukaudesta 2020 eteenpäin. Toisin kuin opetussuunnitelmassa määritellyt oppiaineet, tieto täydentävistä oman äidinkielen opinnoista kirjataan vuosiluokan suorituksen perustietoihin (ks. kuva). Oman äidinkielen opintojen tiedot koostuvat seuraavista tiedoista: Kieli, laajuus, arvosana ja arviointipäivä. Kielen määrittelyssä käytetään taustalla valtakunnallista ISO 639-standardiin perustuvaa kielikoodistoa: https://koski.opintopolku.fi/koski/dokumentaatio/koodisto/kieli/latest. Arvosanaksi voi siirtää numeerisen arvioinnin tai S (hyväksytty).

Esimerkkikuva: Oppilas on opiskellut perusopetuksen aikana oman äidinkielen opintoja yhteensä 6 vuosiviikkotunnin verran.

Toiminta-alueittain suoritetun 9. vuosiluokan / päättötodistuksen arviointi

Jos oppilas saa perusopetuksen päättötodistuksen, toiminta-alueet ja arvioinnit näkyvät Päättötodistus-välilehdellä laajuuksineen.

Toiminta-alueittain päättötodistuksen suorittaneella oppilaalla näkyvät päättötodistus-välilehdellä toiminta-alueet ja niiden arvioinnit oppiaineiden sijasta. Toiminta-alueittain annettavassa opetuksessa käytetään sanallista arviointia. On toivottavaa, että sanallista arviointia ei siirretä KOSKI-palveluun, vaan siirretään pelkkä S-merkintä. Päättötodistukselle ei kirjata käyttäytymisen arviointia

Esimerkkikuva toiminta-alueittain arvostellusta perusopetuksen päättötodistuksen välilehdestä:

Jos oppilas jää luokalle, näkyvät toiminta-alueittain tehdyt suoritukset 9. vuosiluokan välilehdellä. Toiminta-alueittain suoritetun vuosiluokan perustiedot ovat samat kuin muissakin vuosiluokan suorituksissa. Oppilaalla näkyvät vuosiluokan suorituksessa toiminta-alueet ja niiden arvioinnit oppiaineiden sijasta. Vuosiluokkasuorituksella tulee toiminta-alueiden arvioinnin lisäksi näkyä käyttäytymisen arviointi.

Esimerkkikuva päättötodistuksen saaneen oppilaan tiedoista

Kuvassa näkyy esimerkkitilan vuoksi vain osa yhteisten aineiden arvioinneista. Tietosisältö vaihtelee sen mukaisesti, mistä oppiaineista oppilas tosiasiallisesti saa päättötodistukselleen arvioinnit. Opiskeluoikeus päätetään tilaan "Valmistunut".