Sivun sisältö:

Oman äidinkielen opinnot

Täydentävien oman äidinkielen opintojen siirtäminen KOSKI-palveluun aloitetaan syyslukukaudesta 2020 alkaen.

Lukion opetussuunnitelman perusteiden (2015) mukaan: Lukiolain (629/1998) 8 §:n mukaan äidinkielenä voidaan opettaa suomen, ruotsin, saamen, romanikielen ja viittomakielen lisäksi myös muuta koulutuksen järjestäjän tarjoamaa ja opiskelijan valitsemaa opiskelijan äidinkieltä. Tällöin mainittua äidinkieltä opetetaan valtioneuvoston asetuksen (942/2014) 9 §:n määrittelemällä tuntimäärällä äidinkieli ja kirjallisuus -oppiaineen oppimääränä. Opetussuunnitelma laaditaan kielikohtaisesti suomen kieli ja kirjallisuus tai ruotsin kieli ja kirjallisuus ‑oppimäärään laadittuja lukion opetussuunnitelman perusteita soveltaen. Lukion opetussuunnitelman mukaisesti tarjotun äidinkielen ja kirjallisuus-oppiaineen opinnot siirretään KOSKI-palveluun äidinkieli ja kirjallisuus-oppiaineena.

Lukion opetussuunnitelmassa tarjottavan opiskelijan äidinkielen lisäksi opiskelijalle voidaan tarjota täydentäviä, erillisrahoitettuja oman äidinkielen opintoja. Täydentäviä oman äidinkielen opintoja ei merkitä lukion opiskeluoikeuden oppiaineriville, vaan ne siirretään niin, että ne näkyvät suorituksen perustiedoissa.

Oman äidinkielen opintoihin siirretään kielen nimi, opintojen laajuus kursseina sekä oman äidinkielen opintojen arvosana sekä arviointipäivä.

Esimerkkikuva: Oman äidinkielen opinnot näkyvät lukion oppimäärän suorituksen perustiedoissa.

Matematiikan oppiaine ja oppimäärät

Matematiikan oppiaineessa ensimmäinen kurssi ei sisällä vielä oppimäärän valintaa. Tällöin tiedonsiirrossa käytetään oppimääränä "MAY - matematiikan yhteinen oppimäärä". Seuraavan kurssin kohdalla tiedetään jo, kumpaa oppimäärää opiskelija lukee.
Matematiikan yhteinen kurssi luetaan osaksi opiskelijan suorittamaa matematiikan oppimäärää. Käytännössä tämä tarkoittaa, että opintohallintojärjestelmässä ensimmäisen kurssi tulee siirtää suoritukseksi valitun oppimäärään alle, jotta järjestelmä ei lähetä kahta matematiikan oppiainetta kahdella eri oppimäärällä.

Matematiikan oppimäärää vaihdettaessa aiemmin suoritetut matematiikan kurssit siirretään uuden oppimäärän alle Lukion opetussuunnitelman perusteiden ohjeiden mukaisesti:
"Matematiikan oppimäärää vaihdettaessa pitkästä lyhyeen kursseja luetaan hyväksi seuraavasti: MAA2 -> MAB2, MAA3 -> MAB3, MAA6 -> MAB7 ja MAA8 -> MAB4 ja MAA10 -> MAB5. Muut pitkän oppimäärän mukaiset opinnot voivat olla lyhyen oppimäärän paikallisia syventäviä tai paikallisia soveltavia kursseja opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla. Jos opiskelija pyytää, hänelle tulee järjestää mahdollisuus lisänäyttöihin osaamistason toteamiseksi. Siirryttäessä lyhyemmästä pitempään oppimäärään voidaan opiskelijalta edellyttää lisänäyttöjä, ja tässä yhteydessä myös arvosana harkitaan uudelleen.

Opiskelija voi opiskella myös toisen oppimäärän kursseja oppimäärää vaihtamatta. Tällöin kyseiset kurssit voidaan lukea hyväksi opiskelijan varsinaisen oppimäärän paikallisiksi syventäviksi tai paikallisiksi soveltaviksi kursseiksi opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla."

Uskonto/elämänkatsomustieto

Uskonto siirretään KOSKI-palveluun valtakunnallisella, yhteisellä oppiainekoodilla KT. Oppiaineen lisäksi KOSKI-palveluun siirretään myös uskonnon oppimäärä, jos opiskelija opiskelee uskonnon oppiainetta. Oppimäärät on määritelty KOSKI-palvelun koodistossa uskonnon oppimäärä. Elämänkatsomustieto siirretään KOSKI-palveluun valtakunnallisella oppiainekoodilla ET.

Opiskelijalle ei saa siirtää useita uskonnon tai elämänkatsomustiedon oppiaineita. Jos opiskelija valitsee jonkin muun uskonnon/elämänkatsomustiedon oppimäärään kuuluvia kursseja, pitää ne sisällyttää hänen opiskelemaansa oppiaineen oppimäärän alle joko syventävinä tai soveltavina kursseina. Se, ovatko muussa katsomusaineessa suoritetut kurssit pääkatsomusaineen alla syventäviä vai soveltavia, määritellään lukion paikallisessa opetussuunnitelmassa.

Jos opiskelija vaihtaa uskonnon/elämänkatsomustiedon oppimäärää kesken opintojen, hänen aiemmin suorittamansa kurssit pitää siirtää uuden opiskeltavan oppimäärän alle noudattaen ohjeita kurssien vastaavuuksista.

Teemaopinnot

KOSKI-palvelussa kuitenkin teemaopinnot siirretään omana kokonaisuutenaan "Teemaopinnot". Teemaopintojen valtakunnalliset syventävät kurssit eivät muodosta oppimäärää, vaan ne ovat erillisiä kursseja. Lukion oppimäärän suorituksen valmiiksi merkitseminen KOSKI-palvelussa kuitenkin edellyttää, että jokaisella rivillä on arviointi/vahvistus. Teemaopinnoille kokonaisuutena merkitään arviointi "S" eli hyväksytty/suoritettu.' 

Teemaopinnoissa on kolme syventävää valtakunnallista kurssia TO1, TO2 ja TO3. Teemaopintojen Näiden lisäksi paikalliseen opetussuunnitelmaan voi kuulua ylimääräisiä paikallisia teemaopintojen kursseja. Teemaopintojen kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä (S = suoritettu, H = hylätty).

Esimerkkikuva: Valtakunnalliset teemaopinnot TO1, TO2 ja TO3 arvioitu merkinnällä S. Oppiaineelle Teemaopinnot siirretty arvosanaksi S.

Lukiodiplomit

HUOM! Ohjeistusta päivitetty ja muutettu 12.3.2020

Lukiodiplomeja on mahdollista suorittaa kotitaloudessa, kuvataiteessa, käsityössä, liikunnassa, mediassa, musiikissa, tanssissa ja teatterissa. Lukiodiplomeja on koulutuksen järjestäjän päätöksellä mahdollista suorittaa lukiossa yhdessä tai useammassa aineessa ja aineryhmässä. 

Valtakunnallisena soveltavana kurssina suoritettava lukiodiplomikurssi merkitään lukion päättötodistukseen ja siirretään KOSKI-palveluun paikallisen opetussuunnitelman määrittelemällä tavalla. Lukiodiplomin sisältymisestä tietyn oppiaineen oppimäärään päätetään paikallisessa opetussuunnitelmassa,  esim. median lukiodiplomi voi kuulua jossakin lukiossa Äidinkieli ja kirjallisuus-oppiaineen Suomen kieli ja kirjallisuus -oppimäärään ja toisessa esimerkiksi kuvataide-oppiaineen oppimäärään. Näin lukiodiplomi sisältyy päättötodistuksessa ko. lukiodiplomiaineen kurssikertymään, esim. suoritettu kuvataiteen lukiodiplomi sisältyy opiskelijan suorittamiin kuvataiteen lukiokursseihin.

KOSKI-palveluun ei siirretä lukiodiplomitodistuksesta annettavaa päättötodistuksen liitettä, mutta merkintä suoritetusta lukiodiplomista merkitään lisäksi päättötodistuksen suorituksen "Todistuksella näkyvät lisätiedot"-kohtaan.

Opetushallituksen lukiodiplomien suorittamisen ohjeiden mukaisesti, lukiodiplomikurssi arvioidaan asteikolla 4-10 (https://www.oph.fi/fi/koulutus-ja-tutkinnot/lukiodiplomien-suorittaminen).
Lukiodiplomien kurssit eivät muodosta oppimäärää. Lukion oppimäärän suorituksen valmiiksi merkitseminen KOSKI-palvelussa kuitenkin edellyttää, että jokaisella rivillä on arviointi/vahvistus. Lukiodiplomit-kokonaisuus tulee siirtää arvioinnilla "S", jos opiskelija on suorittanut yhdenkin lukiodiplomikurssin.

Esimerkki: Käsityön lukiodiplomi on Opetushallituksen ohjeiden mukaisesti mahdollista suorittaa, mikäli opiskelija on ensin suorittanut vähintään kaksi käsityön lukiokurssia (jotka ovat määritelty lukion opetussuunnitelmassa). Päättötodistuksessa ja KOSKI-palveluun tulee olla siirretty paikallinen oppiaine "käsityö", jonka alla näkyvät kaksi paikallista käsityön lukiokurssia sekä käsityön lukiodiplomikurssi.

Taiteiden väliset kurssit

Taiteiden väliset kurssit siirretään koski-palveluun omana oppiainerivinään. Taiteiden väliset kurssit eivät muodosta oppimäärää eikä niille anneta kokonaisarviointia. Lukion oppimäärän suorituksen valmiiksi merkitseminen KOSKI-palvelussa kuitenkin edellyttää, että jokaisella rivillä on arviointi/vahvistus. Taiteiden väliset kurssit-kokonaisuus tulee siirtää arvioinnilla "S", jos opiskelija on suorittanut yhdenkin taiteiden välisen kurssin.

Esimerkkikuva: Oppiainerivillä näkyy kokonaisuus "Taiteiden väliset kurssit", jonka alle on merkitty kurssisuoritukset TA1 ja TA2. Oppiaineen Taiteiden väliset opinnot arvosana-sarakkeeseen on kirjattu arvosanaksi S.

Muut suoritukset

Jos opiskelijalla on kurssisuorituksia, joille ei löydy vastaavuutta minkään koulussa käytettävän opetussuunnitelmaan oppiaineen kursseista, kyseiset kurssit siirretään KOSKI-palveluun "Muut suoritukset" otsikon alle. Kyseisiä kursseja voivat olla esimerkiksi ammatillisesta oppilaitoksesta hyväksiluetut opinnot tai ajokorttikurssi. Muut suoritukset kirjataan aina paikallisina kursseina, jolloin niille on pakollista siirtää paikallinen kurssikoodi ja kuvaus kurssista. Muut suoritukset eivät muodosta oppimäärää eikä niille anneta kokonaisarviointia. KOSKI-palvelussa lukion oppimäärän valmiiksi merkitseminen kuitenkin edellyttää, että jokaisella rivillä on arviointi/vahvistus. Siksi Muut suoritukset-kokonaisuus tulee siirtää arvioinnilla "S", jos opiskelijalla on kurssisuorituksia.

Kesken jääneen A- ja B1-oppimäärän kurssit merkitään kohtaan ”Muut suoritukset”, mutta B2/B3-oppimäärissä kurssit kirjataan oppiaineen alle.

Esimerkkikuva: Oppianerivillä näkyy kokonaisuus "Muut suoritukset", jonka alle on merkitty paikallinen soveltava kurssisuoritus "Autokoulun teoria". Muut suoritukset oppiainerivi on vahvistettu arvosanalla S.

Oppimäärän vaihtaminen matematiikassa ja kieliaineissa

KOSKI-palveluun ei voi siirtää samaa oppiainetta kahta kertaa. Tämä tarkoittaa, että kun opiskelija vaihtaa oppiaineen oppimäärää, tulee kaikki suoritetut kurssit siirtää yhden oppiainerivin suorituksiksi.

Oppimäärän vaihtamisesta ja kurssien vastaavuuksista määrätään lukion opetussuunnitelman perusteissa.

Matematiikka: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/lukio/1372910/oppiaine/1379879

Toinen kotimainen kieli, ruotsi: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/lukio/1372910/oppiaine/1381323

Toinen kotimainen kieli, suomi https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/lukio/1372910/oppiaine/1381328

Vieraat kielet: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/lukio/1372910/oppiaine/1383539