You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 8 Next »

Mallioppija: https://extra.koski.opintopolku.fi/koski/oppija/1.2.246.562.24.90731489793?1.2.246.562.15.43275667137.suoritus=Matematiikka&lis%C3%A4tiedot-expanded=true


Tässä ohjeessa kuvataan, miltä nuorten lukiokoulutuksen oppiaineen oppimäärän suorituksen tietojen tulisi näyttää KOSKI-palvelussa silloin, kun ne on siirretty oikein. Ohjetta voi käyttää sen varmistamiseen, että yksittäisen oppijan tiedot ovat siirtyneet/tallennettu oikein. Jotta tiedot siirtyisivät oikein, kirjaukset opintohallintojärjestelmässä tulee olla oikein. Käytä tätä ohjetta siis yhdessä opintohallintojärjestelmätoimittajan KOSKI-ohjeen kanssa. Ongelmatapauksissa ota yhteyttä opintohallintojärjestelmätoimittajaan ja/tai KOSKI-palveluosoitteeseen (koski@opintopolku.fi).

1. Lukiokoulutuksen oppimäärän opiskeluoikeuden perustiedot ja lisätiedot

Opiskeluoikeuden perustiedoilla tarkoitetaan katselunäkymässä inforuudusta, yläpalkista sekä yläpalkin ja "Suoritukset"-otsikon välistä löytyviä tietoja. Opiskeluoikeuden perustiedoissa näytetään opiskeluoikeuden yksilöivät tiedot, opiskeluoikeuden alkamis- ja loppumispäivämäärä ja opiskeluoikeusjaksojen tilahistoria. Opiskeluoikeuden lisätiedoissa näytetään lähinnä rahoituksen tarvitsemat tiedot oppijan etu- ja tukimuodoista. Alta löytyvissä osioissa opastetaan, miltä näiden tietojen tulisi näyttää ja mitä tietojen tulisi sisältää, kun ne on siirretty KOSKI-palveluun oikein.

Jos lukiokoulutuksen oppiaineen oppimäärän opiskeluoikeus on siirretty oikein, opiskeluoikeuden inforuudussa näkyy otsikko "Lukiokoulutus". Otsikon alla näkyy lukio, johon opiskeluoikeus kuuluu sekä teksti "Lukion oppiaineen oppimäärä", jonka perässä on opiskeluoikeuden alkamisvuosi, päättymisvuosi (jos opiskeluoikeus on päättynyt tai merkitty päättyväksi tulevaisuudessa) ja viimeisin opiskeluoikeuden tila (ks. tarkemmin opiskeluoikeuden tiloista kohta "1b) Opiskeluoikeuden tilat". Inforuutu näyttää ne lukiot, joihin opiskelijalla on tai on ollut lukiokoulutuksen opiskeluoikeus. "Lukiokoulutus"-inforuudun ollessa aktiivinen (käyttäjän hiiren painallus) alapuolella näkyvät siihen sisältyvät opiskeluoikeudet.

esim. lukiokoulutuksen alla näkyvät kaikki lukiokoulutuksen opiskeluoikeudet. Jos opiskelijalla on ollut useampia opiskeluoikeuksia, ne näkyvät inforuudussa järjestyksessä, uusimpana alkanut opiskeluoikeus ensimmäisenä. HUOM. Lukiokoulutuksen inforuudussa näkyvät sekä lukion oppimäärän opiskeluoikeudet että lukion oppiaineen oppimäärän opiskeluoikeudet.


Inforuudun alapuolella olevassa opiskeluoikeuden yläpalkissa näkyvät samat tiedot niin, että ensimmäisenä näytetään oppilaitos, johon opiskeluoikeus kuuluu. Oppilaitoksen perässä on teksti "lukion oppimäärä", jonka jälkeen suluissa opiskeluoikeuden alkamisvuosi, päättymisvuosi (jos opiskeluoikeus on päättynyt) ja viimeisin opiskeluoikeuden tila. Samassa palkissa on näkyvissä myös opiskeluoikeuden yksilöivä tunniste (oid), jonka avulla tietojärjestelmässä tunnistetaan ne tiedot, jotka kuuluvat oppijan samaan opiskeluoikeuteen. Opiskelijalla voi olla saman "Lukiokoulutus"-inforuudun alla tiedot useammasta lukiosta, jolloin jokaisella oppilaitoksella on oma yläpalkkinsa tietoineen. Ylimpänä "Lukiokoulutus"-tietojen sisällä näkyy viimeisimpänä alkanut opiskeluoikeus, joka päätellään opiskeluoikeuden voimassaolon alkamispäivämäärästä.

Esimerkkinäkymä: Inforuutu ja yläpalkki Kuopion klassillinen lukion lukion oppimäärän opiskeluoikeudessa, joka on alkanut vuonna 2016 ja päättynyt vuonna 2019, ja opiskeluoikeuden tila on "valmistunut". HUOM! Jos opiskeluoikeutta ei ole merkitty päättyväksi, päättymisvuotta ei näy.

Nuorten lukiokoulutuksen opiskeluoikeuden inforuutu ja yläpalkki



Esimerkkinäkymä: Inforuutu ja yläpalkki Kuopion klassillinen lukion nuorten lukion oppimäärän opiskeluoikeudessa, joka on alkanut vuonna 2018 ja on yhä aktiivinen, jolloin opiskeluoikeuden tila on "läsnä".

Esimerkkinäkymä: Inforuutu ja yläpalkki Kuopion klassillinen lukion lukion oppimäärän opiskeluoikeudessa, joka on alkanut vuonna 2018 ja joka päättyy eroamiseen vuonna 2020, jolloin opiskeluoikeuden tila on "eronnut". HUOM! Opiskeluoikeuden inforuudussa ja yläpalkissa näkyvä opiskeluoikeuden tila on aina se, joka on merkitty päättyvän seuraavaksi, vaikka päättymispäivämäärä olisikin tulevaisuudessa ja opiskelijan aktiivinen opiskeluoikeuden tila olisi jokin muu.

Tulevaisuuteen päättyväksi merkitty opiskeluoikeuden tila ja päättymisvuosi näkyvät koulutuksen opiskeluoikeuden inforuudussa ja yläpalkissa



Jos opiskelija on suorittanut nuorten oppimäärää useammassa lukiossa, näkyvät nämä jaksot KOSKI-palvelussa erillisinä opiskeluoikeuksinaan. Jos opiskelija suorittaa osan opinnoistaan lukion aineopintoina toisessa oppilaitoksessa, aineopinnoille tulee luoda oma opiskeluoikeutensa.

Opiskeluoikeuden tilat löytyvät yhdessä "Opiskeluoikeuden voimassaoloaika"-tiedon kanssa heti opiskeluoikeuden yläpalkin alta. Nuorten lukiokoulutuksessa käytettävät opiskeluoikeuden tilat ovat

  • Läsnä: Oppijan opiskeluoikeus on aktiivinen ja oppija osallistuu koulutukseen. Opiskeluoikeus alkaa koulutuksen järjestäjän päättämänä ajankohtana (Lukiolaki 714/2018 23 §).
  • Valmistunut: Opiskeluoikeus on päättynyt suorituksen valmistumiseen. Opiskelijalla on oikeus suorittaa lukiokoulutuksen oppimäärä enintään neljässä vuodessa ja lukiokoulutukseen valmistavan koulutuksen oppimäärä enintään yhdessä vuodessa, jollei koulutuksen järjestäjä myönnä opiskelijalle sairauden, vamman tai muun erityisen syyn vuoksi lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen (Lukiolaki 714/2018 23 §). Ns. terminaalitila. Valmistunut-tilan päivämääräksi merkitään sama kuin päivämärä, jolloin opiskelija on saanut lukiokoulutuksen oppimäärän päättötodistuksen.
  • Eronnut: Oppija on lakannut opiskelemasta kyseisen koulutustoimijan alaisuudessa valmistumatta. Käytetään esimerkiksi tilanteessa kun oppilas vaihtaa oppilaitosta toisen koulutustoimijan alaisuuteen, muuttaa ulkomaille tai ilmoittaa itse eroamisesta. Ns. terminaalitila. Esim. lukiolaki 714/2018 24 §.
  • Katsotaan eronneeksi: Opiskelija, joka ei ole suorittanut opintojaan 23 §:n 2 momentissa säädetyssä ajassa tai hänelle myönnetyssä lisäajassa, samoin kuin opiskelija, jolle ei ole myönnetty lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen, menettää opiskeluoikeutensa. Opiskeluoikeutensa menettää myös sellainen opiskelija, joka pätevää syytä ilmoittamatta on poissa opetuksesta ja on ilmeistä, ettei hänen tarkoituksenaan ole jatkaa opintoja (Lukiolaki 714/2018 24 §).
  • Väliaikaisesti keskeytynyt: Väliaikaisella keskeyttämisellä tarkoitetaan tilanteita, joissa oppilaalle on myönnetty vapautus opetukseen osallistumisesta tai tilanteita, joissa oppilas on luvatta poissa opetuksesta tai oppilas on erotettu määräajaksi tai oppilas on keskeyttänyt määräajaksi. Lukiolain 714/2018 23 §:n mukaisesti opiskelijalla on oikeus väliaikaisesti keskeyttää opiskeluoikeutensa siksi ajaksi, jonka hän on suorittamassa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelusta taikka saa sairausvakuutuslain (1224/2004) mukaista sairauspäivärahaa taikka äitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa. Lisäksi opiskeluoikeus voidaan opiskelijan pyynnöstä väliaikaisesti keskeyttää muusta perustellusta syystä. Koulutuksen järjestäjä päättää lisäajan myöntämisestä ja opiskeluoikeuden väliaikaisesta keskeyttämisestä opiskelijan hakemuksesta. Väliaikaisella keskeyttämisellä ei tarkoiteta lyhyttä, esimerkiksi kahden viikon mittaista lomajaksoa. Oppilaitoksesta tai asuntolasta erottamisesta ja opiskelusta pidättämisestä sekä kirjallisen varoituksen antamisesta päättää koulutuksen järjestäjän asianomainen monijäseninen toimielin tai koulutuksen järjestäjän niin päättäessä rehtori. Rehtorille voidaan antaa toimivalta päättää korkeintaan kolme kuukautta kestävästä oppilaitoksesta tai asuntolasta erottamisesta (Lukiolaki 714/2018 42 §).
  • Peruutettu (vanha): Peruutettu opiskeluoikeus siirretään KOSKI-palveluun "Eronnut"-tilana tai mikäli opiskeluoikeus on mitätöity, opiskeluoikeuden tietoja ei siirretä KOSKI-palveluun ollenkaan. "Peruutettu"-tilaa ei tämän vuoksi ole tarpeellista tietojen siirrossa käyttää.

HUOM! Jos opiskeluoikeus on virheellisesti siirretty KOSKI-palveluun ja sitten mitätöity, ei tällaista opiskeluoikeutta tai sen tilaa näytetä oppijan tiedoissa KOSKI-palvelussa.

Opiskeluoikeuden tilan perässä tulee näkyä rahoituksen tieto. Nuorten lukiokoulutuksen oppimäärä on pääsääntöisesti valtionosuusrahoitteista koulutusta. Valtionosuusrahoitteisella koulutuksella tarkoitetaan koulutusta, jonka kustannuksista osa on rahoitettu ammatillisen perus- tai lisäkoulutukseen tarkoitetulla valtion osuudella. Joissain tapauksissa, esimerkiksi kaksoistutkinto-opiskelijoiden kohdalla, merkitään rahoituksen tiedoksi "Muuta kautta rahoitettu".


Aktiivinen opiskeluoikeuden tila näkyy käyttöliittymässä lihavoituna, ja sen vieressä on sininen nuoli. Esimerkiksi, jos opiskeluoikeuden päättävä terminaalitila ("Valmistunut" tai "Eronnut") on tallennettu tulevaisuuteen, aktiivisena opiskeluoikeuden tilana näkyy katseluhetkellä voimassa oleva opiskeluoikeuden tila. Alla olevassa esimerkissä opiskeluoikeuden päättävä terminaalitila ("Eronnut") on tallennettu tulevaisuuteen, joten aktiivisena näkyy tila "Läsnä".


Aktiivinen opiskeluoikeuden tila näkyy lihavoituna ja sen vieressä on sininen nuoli. Terminaalitila on päivätty tulevaisuuteen, ja aktivoituu, kun sen päivämäärä koittaa

Pitääkö tulevaisuuteen sijoittuvalle valmistumistiedolle tuoda rahoituksen tieto?


Opiskeluoikeuden voimassaoloaika päätellään opiskeluoikeudelle siirretyistä tilajaksoista, jotka näkyvät "Tila"-otsikon vierellä. Jos opiskeluoikeutta ei ole päätetty ns. terminaalitilaan, opiskeluoikeuden voimassaoloajassa pitäisi näkyä pelkkä opiskeluoikeuden alkupäivä, joka päätellään opiskeluoikeuden ensimmäisen tilajakson alkupäivästä.

Opiskeluoikeuden alkamispäivä päätellään opiskeluoikeuden ensimmäisen tilajakson alkupäivästä


Jos opiskeluoikeus on päätetty ns. terminaalitilaan, opiskeluoikeuden voimassaoloajassa pitäisi näkyä myös opiskeluoikeuden päättymispäivä, joka päätellään opiskeluoikeuden päätävän tilajakson alkupäivästä.

Opiskeluoikeuden voimassaolojaksoon siirtyy päättymispäivä, kun opiskeluoikeus päättyy

Opiskeluoikeudelle on opintohallintojärjestelmässä usein mahdollista myös syöttää opiskeluoikeuden arvioitu päättymispäivämäärä. Arvioitua päättymispäivämäärää ei ole välttämätöntä siirtää KOSKI-palveluun.

Opiskeluoikeudelle on opintohallintojärjestelmässä mahdollista syöttää myös opiskeluoikeuden arvioitu päättymispäivämäärä

Opiskelijan opiskeluoikeuden tilaa tulee päivittää aina, kun siihen tulee muutoksia. Tieto vaikuttaa mm. rahoituksen laskentaan.

Opiskeluoikeuden tilaa tulee päivittää aina, kun se opiskelijan kohdalla muuttuu koulutuksen aikana

Sisältyy opiskeluoikeuteen + KUVAT

Jos lukion oppiaineen oppimäärän suoritus sisältyy opiskelijan toisen koulutustoimijan alaisuudessa suorittamaan opiskeluoikeuteen, tuodaan tieto siitä KOSKI-palveluun.

JSON (sisältyyOpiskeluoikeuteen): Päävastuullisen koulutuksen järjestäjän luoman opiskeluoikeuden tiedot. Nämä tiedot kertovat, että kyseessä on ns. ulkopuolisen sopimuskumppanin suoritustieto, joka liittyy päävastuullisen koulutuksen järjestäjän luomaan opiskeluoikeuteen.

Pakolliset tiedot:

Oppilaitos: Päävastuullisen koulutuksen järjestäjän luoman opiskeluoikeuden oppilaitostieto. Opintopolun organisaatiopalvelusta löytyvä oppilaitos-tyyppinen organisaatio (JSON)

oid: Päävastuullisen koulutuksen järjestäjän luoman opiskeluoikeuden yksilöivä tunniste. (JSON)

Linkitys eri organisaatioissa olevien opintosuoritusten välillä KOSKI-palvelussa

Opiskeluoikeuden lisätietoihin siirretään kaikki oppijan etuuksiin liittyvät ja tilastoinnissa ja rahoituksen laskennassa käytettävät tiedot. Alla kuva sekä ohje siitä, miten kunkin lisätiedon tulisi näkyä, kun se on siirretty oikein. Jos tiedot eivät näy opiskelijan kohdalla oikein, tarkista ensin opintohallintojärjestelmästä, että tiedot on kirjattu sinne opintohallintojärjestelmätoimittajan antaman ohjeen mukaan. Jos tiedot ovat opintohallintojärjestelmässä oikein kirjattuna, mutta näkyvät KOSKI-palvelussa väärin tai tietoja ei näy KOSKI-palvelussa ollenkaan, ota yhteyttä opintohallintojärjestelmätoimittajaan.

Jos oppijalla ei ole alla mainittua lisätietoa, KOSKI-palvelussa ei pitäisi näkyä kyseistä kenttää ollenkaan.Jos oppijalla ei ole yhtään alla lisätietoa, KOSKI-palvelussa ei näy ollenkaan kohtaa "Lisätiedot".

  • Pidennetty päättymispäivä: Jos oppilaan opiskeluajalle on myönnetty pidennetty päättymispäivä eli onko kyseessä opiskelija, jonka lukio-opinnot ovat kestäneet yli 4 vuotta, tässä kentässä tulisi lukea "Kyllä". Mahdolliset arvot "Kyllä/Ei". Jos arvo on "ei", niin kenttää ei pitäisi näkyä ollenkaan. Opiskelijalla on oikeus suorittaa lukiokoulutuksen oppimäärä enintään neljässä vuodessa, jollei koulutuksen järjestäjä myönnä opiskelijalle sairauden, vamman tai muun erityisen syyn vuoksi lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen (Lukiolaki 714/2018 23 §).
  • Ulkomainen vaihto-opiskelija: Jos kyseessä on ulkomailta saapuva vaihto-opiskelija, kentässä tulisi lukea "Kyllä".  Mahdolliset arvot ovat "Kyllä/Ei". Jos arvo on "ei", niin kenttää ei pitäisi näkyä ollenkaan.
  • Erityisen koulutustehtävän jaksot: Tässä kentässä tulisi näkyä kaikki ajanjaksot alkamis- ja päättymispäivineen, jolloin opiskelija opiskelee erityisen koulutustehtävän mukaisesti. Jos jostain jaksosta puuttuu päättymispäivä, oppijan tulkitaan olevan aktiivisissa opiskeluoikeuksissa tarkasteluhetkellä erityisen koulutustehtävän mukaisessa koulutuksessa ja päättyneissä opiskeluoikeuksissa olleen erityisen koulutustehvätän mukaisessa koulutuksessa opintojen loppuun asti. Erityinen koulutustehtävä on koulutuksen tai opetuksen järjestämisluvassa määritelty tehtävä painottaa opetus tai koulutus tietylle osa-alueelle tai tiettyyn oppiaineeseen. Esimerkki lukiokoulutuksen erityisestä koulutustehtävästä on lukiolle annettava lupa järjestää englanninkielistä IB-opetusta tai esimerkiksi urheilupainotteista opetusta.
  • Ulkomaan jaksot: Tässä kentässä tulisi näkyä kaikki ajanjaksot alkamis- ja päättymispäivineen, jolloin opiskelija on ollut ulkomaan vaihto-opiskelujaksolla. Lisäksi tieto maasta, jossa vaihto on suoritettu sekä kuvaus ulkomaan jakson sisällöstä. Jos jostain ulkomaanjaksosta puuttuu päättymispäivä, oppijan tulkitaan olevan aktiivisissa opiskeluoikeuksissa tarkasteluhetkellä ulkomailla ja päättyneissä opiskeluoikeuksissa olleen ulkomailla opintojen loppuun asti. Kenttää ei näytetä, jos ulkomaan jaksoja ei ole. Kun opiskelijalle merkitään opiskeluihin liittyvä ulkomaanjakso, hänet läsnäolotilansa merkitään samalle ajanjaksolle väliaikaisesti keskeyttäneeksi. HUOM! Jos opiskelija muuttaa  ulkomaille, hänet merkitään KOSKI-palvelussa eronneeksi, vaikka hänen kotikuntansa pysyisi Suomessa. Kun opiskelija palaa kouluun Suomessa, hänelle luodaan uusi opiskeluoikeus. Opiskelijan muuttaessa ulkomaille, hänelle ei siis siirretä KOSKI-palveluun ulkomaanjaksoa. Ulkomaanjaksoja käytetään vain niissä tilanteissa, joissa opiskelija on kouluun liittyvän opiskelun vuoksi ulkomaille.
  • Sisäoppilaitosmuotoinen majoitus: Tässä kentässä tulisi näkyä oppijan kaikki sisäoppilaitosmuotoisen majoituksen jaksot alkamis- ja päättymispäivineen. Jos jostain sisäoppilaitosmuotoisen majoituksen jaksosta puuttuu päättymispäivä, oppijan tulkitaan olevan aktiivisissa opiskeluoikeuksissa tarkasteluhetkellä sisäoppilaitosmuotoisen majoituksen piirissä ja päättyneissä opiskeluoikeuksissa olleen sisäoppilaitosmuotoisen majoituksen piirissä opintojen loppuun asti.

    Nuorten lukiokoulutuksen opiskeluoikeuden lisätiedot näkyvät opiskeluoikeuden perustietojen (yläpalkin ja tilatiedon) alapuolella



2. Päätason suorituksen tiedot / Lukion oppimäärän tiedot

Päätason suorituksen tiedoilla tarkoitetaan opiskelijan lukiokoulutuksen oppimäärän suoritukseen liittyviä perustietoja. Osasuoritusten tiedoilla tarkoitetaan suoritettuihin lukion oppiaineisiin ja muihin lukio-opintoihin liittyviä tunniste- ja arviointitietoja. Alta löytyvissä osioissa opastetaan, miltä näiden tietojen tulisi näyttää ja mitä tietojen tulisi sisältää, kun ne on siirretty KOSKI-palveluun oikein.


Kun nuorten lukiokoulutuksen oppimäärän opiskeluoikeus on siirretty oikein, katselukäyttöliittymässä pitäisi näkyä "Suoritukset"-otsikon alla "Lukion oppimäärä"-välilehti, jonka alla näkyvät suorituksen perustiedot.

Lukion oppimäärän suorituksen perustiedoissa tulee näkyä oppijan suorituksesta seuraavat tiedot:

  • Koulutus: Lukiokoulutuksen tunnistetiedot eli mitä koulutusta opiskelija suorittaa ja diaarinumero, joka tarkentaa, minkä opetussuunnitelman perustetta opiskelija noudattaa.
  • Opetussuunnitelma: Tieto siitä, suoritetaanko lukiota nuorten vai aikuisten oppimäärän mukaisesti. Nuorten lukiokoulutuksen oppimäärää suorittavilla tiedon tulee olla "Lukio suoritetaan nuorten opetussuunnitelman mukaan".
  • Oppilaitos / toimipiste: Oppilaitoksen toimipiste, jossa opinnot on suoritettu. Jos oppilaitoksella ei ole toimipisteitä, syötetään tähän oppilaitoksen tiedot.
  • Suorituskieli: Tieto siitä, millä kielellä opiskelija suorittaa lukion oppimäärää.
  • Todistuksella näkyvät lisätiedot: Jos opiskelijan todistukselle on merkitty lisätietoja. Todistuksella näkyvät lisätiedot voivat olla esimerkiksi todistukset suullisesta kielitaidosta. Jos opiskelijan todistukselle ei ole merkitty lisätietoja, kenttää ei näytetä ollenkaan. Todistuksella näytettävä lisätieto, vapaamuotoinen tekstikenttä. Lokalisoitu teksti. (JSON)
  • Ryhmä: Jos opiskelijan ryhmän tunniste. HUOM! Ryhmätietoa ei ole pakollista siirtää KOSKI-palveluun.

Nuorten lukiokoulutuksen oppimäärän perustiedot

Suoritettavan oppimäärän tiedoissa näkyvät kaikilla opiskelijoilla perustietojen lisäksi oppimäärän suorituksen tila.

  • Suoritus kesken: Vasta alkanut tai keskeneräinen oppimäärän suoritus näkyy tekstinä "suoritus kesken" oppimäärän perustietojen alapuolella.
Lukion oppimäärän suoritus on kesken tai siltä puuttuu vahvistus

Suoritus valmis: Suorituksen vahvistus muuttaa suorituksen tilan keskeneräisestä valmiiksi, jolloin tekstin tausta muuttuu harmaasta vihreäksi. Suorituksen vahvistus on suorituksen virallinen vahvistus organisaatio- ja henkilötiedoilla.
Oppimäärän vahvistusta siirrettäessä tuodaan myös suorituksen vahvistavan organisaation tunnistetiedot, mutta KOSKI-palvelun käyttöliittymässä tämä tieto ei tule näkyviin. 

Suoritus muuttuu "suoritus kesken"-tilasta "suoritus valmis"-tilaksi vasta, kun vahvistuksen päivämäärä koittaa. Jos oppimäärän suoritukset vahvistetaan etukäteen, tarkistetaan että suorituksella näkyy vahvistuspäivämäärä ja vahvistaja vaikka itse tilana lukee vielä "suoritus kesken".

Suoritus on kesken ja muuttuu valmiiksi, kun vahvistuspäivämäärä koittaa

  • Vahvistuksen päivämäärä: Suorituksen vahvistuspäivämäärä on tutkinnon tai tutkinnon osan vahvistettu suorituspäivämäärä.
  • Vahvistuksen paikka: Paikkakunta, jossa suoritus on vahvistettu (allekirjoituksen paikkakunta).
  • Vahvistajan nimi ja titteli: Suorituksen vahvistajana on myöntäjähenkilö eli suorituksen allekirjoittaja. Lisäksi tuodaan vahvistajan titteli.

Nuorten lukion oppimäärän suorituksella on vahvistus ja suoritus on valmis



3. Lukion oppiaineen oppimäärän suoritus / Oppiaineet, kurssit ja arvioinnit

Opiskelija opiskelee oman opiskelusuunnitelmansa mukaan pakollisia, syventäviä ja soveltavia kursseja lukion oppimäärän suorittamiseksi. Opiskelijan tulee suorittaa pakollisia ja valtakunnallisia syventäviä kursseja vähintään siinä laajuudessa, kuin määrätään lukion tuntijakoa koskevassa valtioneuvoston asetuksessa (Valtioneuvoston asetus 942/2014). Opiskelija on suorittanut lukion oppimäärän silloin, kun hän on suorittanut oppiaineiden oppimäärät hyväksytysti ja valtakunnallisten syventävien kurssien määrä on vähintään 10 ja lukion vähimmäiskurssimäärä 75 kurssia täyttyy. Valtakunnallisina syventävinä kursseina tarjottavista teemaopintojen kursseista, paikallisista syventävistä, valtakunnallisista soveltavista ja paikallisista soveltavista kursseista voidaan lukea mukaan lukion oppimäärään vain opiskelijan hyväksytysti suorittamat kurssit. (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015: Opiskelijan oppimisen arviointi)

Oppiaineen oppimäärän muodostuminen

Oppiaineen oppimäärä muodostuu opiskelijan henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti opiskelemista oppiaineen kursseista. Opiskelijan opiskelusuunnitelma tarkentuu lukio-opintojen aikana. Sen laatiminen ja seuranta ohjaavat opiskelijaa tavoitteellisiin kurssivalintoihin. Samassa oppiaineessa eri opiskelijoilla voi olla erilaajuiset oppimäärät. Eri oppiaineiden pakolliset ja valtakunnalliset syventävät kurssit on kuvattu lukion opetussuunnitelman perusteissa. Matematiikan yhteinen kurssi luetaan opiskelijan suorittamaan matematiikan oppimäärään mukaan. Teemaopintojen valtakunnalliset syventävät kurssit eivät muodosta oppimäärää, vaan ne ovat erillisiä kursseja. Opiskelijan opiskelemia pakollisia ja valtakunnallisia syventäviä kursseja ei voi jälkikäteen poistaa lukuun ottamatta hylättyjä teemaopintokursseja.

Paikallisten syventävien, valtakunnallisten soveltavien ja paikallisten soveltavien kurssien mahdollisesta kuulumisesta jonkin oppiaineen oppimäärään määrätään opetussuunnitelmassa. Paikallisista syventävistä, valtakunnallisista soveltavista ja paikallisista soveltavista kursseista luetaan oppiaineen oppimäärään vain opiskelijan hyväksytysti suorittamat kurssit. Oppiaineen oppimäärän arvosana määräytyy opiskelijan opiskelemien pakollisten ja valtakunnallisten syventävien kurssien kurssiarvosanojen aritmeettisena keskiarvosanana. (Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015: Opiskelijan oppimisen arviointi.)


Lukion oppimäärän oppiaineet sekä niiden laajuudet ja arvioinnit näkyvät suorituksen perustietojen alla.

Oppiaineet näkyvät omina riveinään suorituksessa.. Oppiaineet näkyvät KOSKI-palvelussa valtakunnallisia tai paikalllisia oppiaineita.
Paikallisten oppiaineiden nimen perässä on asteriski
* merkkinä siitä, että kyseessä on paikallinen oppiaine.
Tämän lisäksi oppiaineille tallennetaan
tieto siitä, ovatko ne pakollisia vai valinnaisia, mutta tieto ei näy suoraan KOSKI-palvelun käyttöliittymässä. Pitäisikö näkyä-helpottaisi tarkistusta.

Vasta lukion suorituksen aloittaneen oppijan tiedoissa ei näy oppiaineita tai näkyä voi tyhjä lista oppiaineita ilman arviointeja.

Oppiaineen oppimäärä: Paikalliselle oppiaineelle on myös tuotava oppiaineen kuvaus. + KUVA SEKÄ suoritustasolla että oppiainetasolla. Linkki tietomalliin?


Esimerkkikuva lista tyhjistä oppiaineista

Jokaisen oppiaineen rivillä näkyy oppiaineen nimi, ja osassa oppiaineita lisäksi oppiaineen oppimäärä (mm. matematiikka, kielet). HUOM! Äidinkielen ja kirjallisuuden sekä uskonnon oppiaineissa oppimäärä ei näy KOSKI-palvelun käyttöliittymässä. (Äidinkieli ei näy, onko tarkoituksella?)

Rivin oikeassa laidassa näkyy oppiaineen suoritettu yhteislaajuus kursseina ja oppiaineen arvosana. Opintohallintojärjestelmästä riippuen koko oppiaineen arvosana siirtyy KOSKI-palveluun joko jatkuvasti vaikka oppiaineen suoritus olisi kesken, tai vaihtoehtoisesti vasta kun oppiaine on kokonaisuudessaan arvioitu lukion päättötodistusta varten. Oppiaineen arvosana siirtyy opintohallintojärjestelmästä. Arvosanasarakkeessa arvosanan alapuolella näkyy suluissa pyöristämätön oppiaineen kurssisuoritusten arvosanojen keskiarvo yhden desimaalin tarkkuudella, jonka KOSKI-palvelu laskee oppiaineelle tallennetuista kurssien arvosasnoista.

Esimerkkikuva oppiaineella ei arvosanaEsimerkkikuva oppiaineella arvosana
Oppiaineen nimen alla näkyvät kyseisessä oppiaineessa suoritetut kurssit ja niiden kurssikohtaiset arvioinnit. Kurssien merkinnöistä ks. seuraava osio "Oppiaineen kurssien merkinnät".


Vahvistetut ja vahvistamattomat oppiaineen suoritukset: Jokaisen oppiaineen rivin ensimmäinen sarake voi näyttää joko kuittausmerkkiä tai tiimalasia , riippuen siitä, onko suoritukselle tuotu vahvistus. Jos oppiaineen suorituksella ei ole vahvistusta, rivillä näkyy oppiaineen nimen vasemmalla puolella tiimalasi-ikoni. Vahvistamattomalla oppiaineen oppimäärän rivillä näytetään normaalisti suoritetut kurssit, kurssien lukumäärä (laajuus) sekä suluissa kurssiarviointien keskiarvo, mutta riviltä puuttuu loppuarviointi ja sen kohdalla näytetään väliviivaa ( - ). Ennen arviointia ja vahvistusta, suoritus on kesken. Kun oppiaineen kurssin suorituksella on vahvistus, näkyy oppiaineen nimen vasemmalla puolella kuittausmerkki. Suoritus on KOSKI-palvelun näkökulmasta valmis, kun sillä on vahvistus. Miten käytännössä menee? Käyttöliittymässä riittää että merkitään oppiaineelle arvosana eikä tarvitse mitään vahvistusta?



Oppimäärän suoritustietojen sivun alanäkymässä, oppiainelistauksen jälkeen, näkyy yhteenlaskettu suoritettujen kurssien laajuus katseluhetkellä.

Teemaopinnot

Lukiodiplomit

Oppilaan oman äidinkielen opinnot

Muut suoritukset



Valtakunnalliset ja paikalliset kurssit

  • Valtakunnalliset pakolliset oppiaineen kurssit näkyvät KOSKI-palvelussa oppiaineen rivillä mustalla ja lihavoidulla kurssikoodilla.
  • Valtakunnalliset syventävät ja soveltavat oppiaineen kurssit näkyvät KOSKI-palvelussa oppiaineen rivillä harmaalla, lihavoidulla ja kursiivilla kurssikoodilla. Valtakunnallisesti tarjottavien pakollisten ja syventävien kurssien kurssikoodit noudattavat valtakunnallisia määrityksiä (https://koski.opintopolku.fi/koski/dokumentaatio/koodisto/lukionkurssit/latest).
  • Paikalliset oppiaineen kurssit näkyvät KOSKI-palvelussa oppiaineen rivillä harmaalla, lihavoidulla ja kursiivilla kurssikoodilla, jonka perässä on asteriksi ( * ). Kurssikoodit ovat paikallisia, koulutustoimijan oman koodituksen mukaisia, joita käytetään kansallisen koodiston puuttuessa. Myös oppiaineet voivat olla paikallisia, jolloin oppiaineen nimen perässä on asteriksi ( * ).

Esimerkki: Psykologian oppiaineessa PS1-kurssi on pakollinen kurssisuoritus, PS2 on tässä tapauksessa valtakunnallinen syventävä kurssi ja PS123* on paikallisesti tarjottava syventävä tai soveltava kurssi.

Syventävät kurssit ovat pääasiassa pakollisiin kursseihin välittömästi liittyviä jatkokursseja, joita opiskelijalle tulee tarjota valittaviksi ja jollaisia opiskelijan on valittava ja suoritettava säädetty määrä lukiokoulutuksen oppimäärän suorittamiseksi. Syventävät kurssit voivat olla valtakunnallisia tai koulukohtaisia. Valtakunnallisilla syventävillä kursseilla on valtakunnalliset, lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteissa määritellyt tavoitteet ja keskeiset sisällöt. Koulukohtaisten syventävien sisällöstä päättävät lukiot itse. Kaikki syventävät kurssit eivät välittömästi liity pakolliseen kurssiin ja lisää tai syvennä sellaisen tietoja, esimerkiksi lukiokoulutuksessa alkavan B3-kielen kurssit. Teemaopinnot eheyttävät opetusta, vahvistavat opiskelijoiden yksittäistä oppiainetta laajempien kokonaisuuksien hallintaa ja lisäävät oppiaineiden välistä yhteistyötä. Syventävinä teemaopintokursseina tarjotaan 3 §:ssä tarkoitettuja ajattelun taitoja kehittävä kurssi sekä tieto- ja viestintäteknologian tietoja ja taitoja kehittävä ilmiöpohjainen kurssi. Lisäksi tarjotaan käytännön työssä suoritettava vapaaehtoistoiminta-, työelämä- liikennekasvatus- tai kansainvälisen toiminnankurssi, joka tulee voida lukiolain 23 §:n mukaisesti osittain tai kokonaan hyväksi lukea muutoin hankitulla osaamisella. (Valtioneuvoston asetus 942/2014 8 § ja Opetus- ja koulutussanasto OKSA.) Esimerkiksi B3-kielessä ei ole pakollisia kursseja ja sen suoritukset näyttävät KOSKI-palvelussa seuraavalta:

Lukiokoulutuksen B3-kielessä ei ole pakollisia kursseja, vaan kaikki kurssit siirretään syventävinä tai soveltavina kursseina.

Soveltavat kurssit ovat menetelmäkursseja, saman tai muun koulutuksen järjestäjän tarjoamia ammatillisia opintoja, aineksia eri oppiaineista sisältäviä eheyttäviä kursseja tai muita lukion tehtävään soveltuvia opintoja. Soveltaviin kursseihin voivat kuulua eri aineissa ja aineryhmissä suoritettavat lukiodiplomit, joihin Opetushallitus laatii valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet. Soveltavina kursseina voidaan järjestää myös opiskelijoiden tarpeiden mukaisia tukikursseja. Soveltavat kurssit ovat opiskelijalle valinnaisia. Opiskelijalle tulee antaa mahdollisuus sisällyttää opintoihinsa soveltaviksi kursseiksi myös edellä tarkoitettuja muun koulutuksen järjestäjän järjestämiä opintoja ja saada muutoin hankittu osaaminen arvioiduksi tai tunnustetuksi. Lisäksi on koulutuksen järjestäjän taideopintokursseja, joihin Opetushallitus laatii valtakunnalliset opetussuunnitelman perusteet. Näiden kurssien tarjoaminen on koulutuksen järjestäjälle vapaaehtoista. (Valtioneuvoston asetus 942/2014 8 §)

Esimerkiksi lukiossa suoritettavat lukiodiplomit ovat soveltaviin kursseihin kuuluvia. Kurssin tiedot tulevat esiin, kun hiiri viedään kurssikoodin päälle.


Kurssin tiedot tulevat näkyviin, kun hiiri viedään kurssitunnisteen päälle. Valtakunnallisilla lukion kursseilla tulee tiedoissa näkyä seuraavat tiedot:

  • kurssin nimi
  • kurssin laajuus (kurssia)
  • kurssin tyyppi (pakollinen, syventävä tai soveltava).

Valtakunnallisia oppiaineita ovat ne oppiaineet, jotka on mainittu valtakunnallisen lukion opetussuunnitelman perusteissa yhteisiksi oppiaineiksi. (ks. lukion opetussuunnitelman perusteet 2015: Oppiaineet.)

Paikallisille oppiaineille on pakollista tallentaa myös

  • paikallinen kurssitunniste
  • oppiaineen kuvaus

Paikallisia oppiaineita ovat ne oppiaineet, joille ei oppiainetasolla löydy vastaavuutta valtakunnallisesta perusopetuksen opetussuunnitelman perusteista.

Paikalliselle kurssille lisätään tietoihin myös kurssin kuvaus. Tiedot tulevat näkyviin käyttöliittymässä, kun hiiri viedään kurssitunnisteen päälle.

Kurssien numeroarvosanat ja suoritusmerkinnät: Pakollisten ja opetussuunnitelman perusteissa määriteltyjen valtakunnallisten syventävien kurssien arvosana annetaan numeroin lukuun ottamatta opinto-ohjauksen kursseja ja teemaopintojen kursseja, joista annetaan suoritusmerkintä (S = suoritettu, H = hylätty). Valtakunnalliset soveltavat kurssit arvioidaan suoritusmerkinnällä (S = suoritettu, H = hylätty). Paikallisesta syventävästä tai soveltavasta kurssista voidaan antaa arvosanaksi opetussuunnitelmassa päätettävällä tavalla numeroarvosana tai suoritusmerkintä (S = suoritettu, H = hylätty). Paikallisten syventävien ja soveltavien kurssien arvioinnista päätetään opetussuunnitelmassa. Kirjallisesti annettu sanallinen arviointi ja suullisesti arviointikeskustelussa annettu palaute voivat täydentää ja täsmentää arvosanaa. Kesken olevan kurssisuorituksen merkintätavasta ja suorituksen täydentämiskäytännöistä voidaan päättää opetussuunnitelmassa.

Päättötodistuksessa numeroin arvioitavat oppiaineet: Pakollisten oppiaineiden ja valinnaisten vieraiden kielten oppimääristä annetaan lukioasetuksen mukainen numeroarvosana. Opinto-ohjauksesta ja teemaopintojen kursseista annetaan suoritusmerkintä. Mikäli opiskelija pyytää, hän on oikeutettu saamaan suoritusmerkinnän liikunnasta ja sellaisista oppiaineista, joissa opiskelijan suorittama oppimäärä käsittää vain yhden kurssin, sekä valinnaisista vieraista kielistä, mikäli opiskelijan suorittama oppimäärä niissä käsittää vain kaksi kurssia. Opetussuunnitelmassa määritellyt muut lukion tehtävään soveltuvat opinnot arvioidaan siten kuin opetussuunnitelmassa määrätään.

(Lukion opetussuunnitelman perusteet 2015: Opiskelijan oppimisen arviointi.)

HUOM! Yleissivistävässä koulutuksessa KOSKI-palvelu hyväksyy numeerisen arviointiasteikon 4-10 sekä koodiarvot S = Hyväksytty, O = Osallistunut sekä H = Hylätty. Jos oppilaine arvioidaan hyväksytysti merkinnällä S, tallennetaan oppiaineelle myös sanallinen arviointi ellei kyseessä ole valtakunnallinen lukion perusteita noudattava kurssi.

  • No labels