You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 10 Next »

KOSKI-klinikat järjestetään perjantaisin klo 9.30 - 10.30 Skype-kokouksena (linkki: kokoukseen) https://meet.lync.com/oph.fi/ari.luostarinen/86GLBQDZ. Klinikoiden tarkoitus on olla keskustelutilaisuuksia, joissa koulutuksen järjestäjät voivat esittää KOSKI-palveluun liittyviä akuutteja kysymyksiä. Sessioissa ei siis ole ennalta määrättyä agendaa, vaan niiden sisältö määräytyy koulutuksen järjestäjien kysymysten perusteella.

Tällä sivulla julkaistaan jokaisen KOSKI-klinikan kysymykset ja niiden vastaukset viimeistään klinikkaa seuraavana maanantaina.

KOSKI-klinikka 26.1.2018

Kysymys: Siirsin opiskelijan testi-Koskeen, ja hänellä on eri sukunimi KOSKI-palvelussa kuin Primuksessa. Puhelintuessa sanottiin, että meidän Opintopolun pääkäyttäjän tulisi korjata hänen nimitietonsa Opintopolkuun. Onko todella näin?
Vastaus: Henkilötunnuksellisten oppijoiden tietoja ei lähtökohtaisesti koskaan tarvitse käydä korjaamassa oppijanumerorekisterissä, vaan taustapalvelun pitäisi korjata nimivirheet. Testiympäristössä näin ei käy, mutta siitä ei tarvitse välittää (eli siellä voi olla "väärä" nimi). Vain henkilötunnuksettomien oppijoiden tietoja tarvitsee käsitellä oppijanumerorekisterissä. Ohjeet henkilötunnuksettomien oppijoiden luomisesta ja tietojen muokkaamisesta löytyvät tiedonsiirto-ohjeen kohdasta "3. Pakolliset henkilötiedot opiskeluoikeutta luotaessa" (https://confluence.csc.fi/pages/viewpage.action?pageId=71953716#KOSKI-palveluuntallennettavattiedotjatiedonsiirto/tietojenmanuaalinentallentaminen-henkilotiedot) ja sieltä tarkemmin osiot "Oppijalla ei ole suomalaista henkilötunnusta", "Oppija saa suomalaisen henkilötunnuksen sen jälkeen, kun hänelle on jo luotu opiskeluoikeus / opiskeluoikeuksia KOSKI-palveluun henkilötunnuksettomana", "Henkilötunnuksettoman oppijan tietojen muokkaaminen" ja "Huomataan, että oppijalla on duplikaattihenkilö tai -henkilöitä, joille kaikille on siirretty/tallennettu suorituksia".

Kysymys: Miten voi valvoa, että kaikki tiedot tulevat läpi niin kuin pitääkin, kun ei voi kaikkia suorituksia käydä yksitellen läpi ja tarkistaa? (useampi vastaava kysymys)
Vastaus: Pyritään saamaan KOSKI-palveluun joitain mekanismeja, joilla voi näitä valvoa (esim. tarkastusraportteja). Kun tulee vastaan tilanteita, joissa jokin tieto ei ole siirtynyt odotetulla tavalla KOSKI-palveluun, kannattaa ensin tarkistaa, että kyseessä on varmasti tieto, joka siirretään KOSKI-palveluun. Jos näin on, eikä tieto siirro halutulla tavalla koskeen, kannattaa sen jälkeen ottaa yhteyttä opintohallintojärjestelmätoimittajan asiakastukeen ja tarvittaessa myös KOSKI-asiakaspalveluun (koski(at)opintopolku.fi).

Kysymys: Lukion kursseihin liittyen hieman sekavaa tietoa saatu. Mikä koodi talletetaan paikallisiin soveltaviin oppiaineisiin/kursseihin. Kaikkiin SPO? Vai ei mitään?
Vastaus: Paikallisissa oppiaineissa ja kursseissa voi käyttää koulutuksen järjestäjän omia koodeja.

Kysymys: Eilen tehty KOSKI-rajapintatunnus tiedonsiirron yrityksessä tuottaa virheilmoituksen Yhteysvirhe 401 Unauthorized

[{"key":"unauthorized.loginFail","message":"Sisäänkirjautuminen käyttäjätunnuksella xxx epäonnistui."}]

Tunnus ja salasana on Primukseen kirjattu oikein ja testattu n. tunti-pari luomisen jälkeen, ilmeisesti tunnuksen luomisessa joku asia on mennyt pieleen. Onko jossain ohjeistusta tämän rajapintatunnuksen luomiseen opintopolussa?
Vastaus: Ohjeet KOSKI-palveluun liittyvään tunnusten ja käyttäjäroolien hallintaan löytyy tuolta sivulta KOSKI-palveluun liittyvä käyttäjähallinta. Jos palvelukäyttäjätunnuksella kirjautuminen tiedonsiirrossa ei onnistu, kannattaa ensin tarkistaa, että tunnus ja salasana ovat oikein, ja sen jälkeen kokeilla, onnistuuko tunnuksilla kirjautuminen Opintopolun virkailijasovellukseen ja sieltä edelleen navigointi KOSKI-käyttöliittymään.

Kysymys: Kun opiskelija opiskelee kaksoistutkintoa (yo+ammatillinen), pitääkö lukiosuoritus siirtää opiskeluoikeuksien linkityksellä vai viedäänkö me lukiokurssit paikallisina tutkinnon osina?
Vastaus: Kaksoistutkinnoissa ammatillinen tutkinto ja lukion oppiaineiden suoritukset tuodaan omissa opiskeluoikeuksissaan, joita ei linkitetä. Niiden lukio-opintojen, jotka tunnustetaan osaksi ammatillista tutkintoa, tulee näkyä tunnustettuina opintoina niissä tutkinnon osissa, joihin osaamista hyväksiluetaan. Nämä tutkinnon osat voivat olla joko opsiin kuuluvia tai paikallisia riippuen siitä, mihin tutkinnon osiin lukiokurssisuorituksia tunnustetaan. Näissä tunnustamistiedoissa pitää muistaa aina mainita, että ne kuuluvat tunnustamisesta huolimatta rahoituksen piiriin. Tarkemmat ohjeet kaksoistutkintojen siirtämisestä KOSKI-palveluun löytyvät usein kysyttyjen kysymysten kohdasta "Miten kaksois- ja kolmoistutkinnot tuodaan KOSKI-palveluun?".


KOSKI-klinikka 26.1.2018

Kysymys: Todistukset-kenttään kirjataan todistuslaji ja sen kenttäpariin Todistusten päiväykset-kirjataan päivämäärä, jolle todistus kirjataan. Tämä aiheuttaa virheilmoituksen:

Yhteysvirhe 400 Bad Request

[{"key":"badRequest.validation.date.suorituksenVahvistusEnnenSuorituksenOsanVahvistusta","message":"osasuoritus.vahvistus.päivä (2018-01-11) oltava sama tai aiempi kuin suoritus.vahvistus.päivä(2017-12-20)"}]

Opiskelija on siis suorittanut näytön tämän vuoden puolella (jatkaa siis näyttöjen tekemistä, vaikka valmistava koulutus onkin jo loppunut). Pitääkö Todistusten päiväykset-kentästä poistaa pvm sen jälkeen, kun todistus on tulostettu?
Vastaus: Näyttötutkintoon valmistava koulutus tuodaan erillisenä päätason suorituksena yhdessä näyttötutkintona suoritetun ammatillisen tutkinnon kanssa saman tai oman erillisen opiskeluoikeuden alle. Näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen suorituksiin ei merkitä näyttöjen suorituksia, vaan ne tulevat varsinaisen tutkinnon suorituksen alle. Näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen osasuorituksia ei tarvitse vahvistaa.

Kysymys: Voiko tutkinnon osan suorituksia/tutkinto valmistua tutkintokoulutuksen päättymisen jälkeen? Tähän saakka valmistava koulutus päättynyt yleensä aiemmin kuin todistus ollut valmis.
Vastaus: KOSKI-tietomalli ei tätä salli. Näyttötutkintoon valmistavaan koulutukseen liittyen katso myös ylempi kysymys ja vastaus.

Kysymys: Koska merkitään valmistumispäivä (näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa)? Meneekö oikein, jos valmistumispäivä = tutkintotodistuksen päiväys, kun käytössä ei ole kenttää ”näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen päättymispäivä”.
Vastaus: Näyttötutkintoon valmistavassa koulutuksessa päättymispäivän tulisi olla se, joka osallistumistodistukselle merkitään koulutuksen päättymisajankohdaksi. Tieto tulee välittää päätason suorituksen kentässä päättymispäivä: https://extra.koski.opintopolku.fi/koski/json-schema-viewer/#viewer-page?v=1-0-1-10-0-2-6. Syöttökäyttöliittymässä kenttä löytyy muokkaustilassa suorituksen perustiedoista. Ks. tarkemmin KOSKI-UKK kohta "Miten merkitään näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen päättymispäivä?"

Kysymys: Mitkä rahoitukseen vaikuttavat tiedot otetaan Koskesta jo tämän vuoden ajalta?
Vastaus: Ohjeistus rahoituksen tietojen osalta löytyy tiedonsiirto-/tallennusohjeen kohdasta "5. Rahoituksen tiedot koulutusmuodoittain". Tiedot tulee viedä KOSKI-palveluun kaikkien opiskeluoikeuksien osalta.

Kysymys: Onko niin, että palvelukäyttäjärooli määritellään oppilashallintojärjestelmässä, ja sitä ei tarvitse millään muotoa määrittää Opintopolun puolella? Oliko ohje palvelukäyttäjän roolin lisäämiseen missä?
Vastaus: Koulutuksen järjestäjä hoitaa KOSKI-palveluun liittyvän käyttäjähallinnan ja tunnusten hallinnan itse Opintopolussa. Ohjeet KOSKI-palveluun liittyvään käyttäjähallintaan ja tunnusten hallintaan:  KOSKI-palveluun liittyvä käyttäjähallinta.

Kysymys: Pitääkö käyttäytymisen ja opinto-ohjauksen arvosanat siirtää Koskeen?
Vastaus: Käyttäytymisen arviointi (jos annetaan) siirretään vuosiluokkasuorituksissa omassa rakenteessaan: https://extra.koski.opintopolku.fi/koski/json-schema-viewer/#viewer-page?v=1-0-9-10-0-1-9. Opinto-ohjaus siirretään yhteisenä (valtakunnallisena) oppiaineena muiden valtakunnallisten aineiden tapaan.

Kysymys: Mikä koodiarvo talletetaan perusopetuksessa arvosanalle O (=osallistunut)?
Vastaus: O-arvosanan tallennus KOSKI-palveluun perusopetuksen suorituksissa ei ole vielä mahdollista, mutta lisätään välittömästi koodistoon, jotta O-arvosanan voi siirtää.

Kysymys: Valma ja Telma koulutusten uudet perusteet ovat astuneet voimaan 1.1.2018. Missä vaiheessa koulutuksen tiedot voidaan päivittää opiskelijan tietoihin? Tuleeko näistä siis mahdollisesti virheilmoituksia?
Vastaus: Uusien perusteiden mukaisia VALMA- ja TELMA-opiskeluoikeuksia ja -suorituksia voi alkaa siirtää ja päivittää saman tien.

Kysymys: Siirtyykö alakoulusta arvosanat / sanalliset arviot koskeen?
Vastaus: Kyllä siirretään.

Kysymys: Millä tasolla esim. vapaasti valittaviin tutkinnon osiin pitää pistää kuvaus osaamisesta, jos osaamista on tunnustettu tutkinnon perusteista, jotka eivät ole enää voimassa? Eli sellaisiin tutkinnon osiin, joihin ei voida laittaa viittausta ePerusteisiin ja joka siksi pitää merkitä paikalliseksi. Tai jos osaamista on tunnustettu vaikka työkokemuksesta. Voidaanko kuvaus kirjoittaa hyvin suppeasti?
Vastaus: Kyllä voidaan. Kun rakenteista tietoa osaamisen tunnustamisesta ei voi tuottaa, riittää lyhyt ja ytimekäs kuvaus siitä, millä perusteella osaamista on tunnustettu.

Kysymys: Ilmeisesti ammattitaitovaatimukset/osaamistavoitteet kooditetaan tulevaisuudessa. Tullaanko niistä siirtämään esim. suoritustietoja Koskeen?
Vastaus: Tämä tulee mietittäväksi aikaisintaan KOSKI-palvelun seuraavassa vaiheessa.

Kysymys: Esim. vapaasti valittavan tutkinnon osan osaamispisteet kerryttävät kokonaislaajuutta tilanteessa, jossa tutkinnon osa on arvioitu "kesken" (arviointia ei ole määritetty hylätyksi eikä se siirry Koskeen). Eli jollain opiskelijalla saattaa näkyä, että vapaasti valittavia tutkinnon osia on 10 osp, vaikka yksikään ei ole hyväksytysti arvioitu. Pitäisikö ”kesken” arviot merkitä hylätyiksi, jotta niiden osaamispisteet eivät näkyisi Koskessa esim. vapaasti valittavien laajuudessa?
Vastaus: Korjataan osaamispisteiden summausta niin, että "kesken"-tilaisia tutkinnon osia ei oteta mukaan summaukseen, vaikka niille olisi jo määritelty laajuus.

Kysymys: Pitääkö VALMA-opiskelijoilla näkyä valmiiksi merkityllä kesken-tilaisiksi jääneet koulutuksen osat, jos niissä on jonkin verran osaamispisteitä, vaikka tutkinnon osaa ei olisikaan kokonaisuudessaan saatu valmiiksi?
Vastaus: Valmentavan koulutuksen osat voivat vaihdella opiskelijalla pistemääriltään, ja kaikkia ei opiskelijan ole välttämätöntä edes suorittaa, kun kyse on valinnaisista osista. Eli tutkinnon osan voidaan merkitä valmiiksi eri pistemäärillä, jollakin voi olla 2 osp, jollakin 20 osp (riippuen miten perusteissa määritelty maksimipistemäärä kunkin koulutuksen osan kohdalla).

Kysymys: Liitimme tekemäämme palvelukäyttäjärooliin kaikki oppilaitoksemme, mutta pitikö kuitenkin tehdä kaikille oppilaitoksille oma palvelukäyttäjärooli?
Vastaus: Palvelukäyttäjäroolin voi antaa vain yhdelle organisaatiolle. Jos tunnukseen on liitetty useampi organisaatio, tiedonsiirto epäonnistuu. Palvelukäyttäjäroolin kyllä voi antaa joko koulutustoimija- tai oppilaitostasolle. Ks. tarkemmin KOSKI-palveluun liittyvä käyttäjähallinta, kohta "2a) KOSKI-palvelukäyttäjä".

Kysymys: Minkä verran tietoja on jo siirretty tuotantokantaan?
Vastaus: Tunnuslukuja voi seurata KOSKI-pulssi-sivustolta: https://koski.opintopolku.fi/koski/pulssi

 


KOSKI-klinikka 19.1.2018

Kysymys: Mitkä ovat näyttöjen osalta pakolliset kentät varsinkin jatkavien osalta?
Vastaus: Kuvaus, suorituspaikka (tyyppi ja nimi), arvosana, arviointipäivä, arvioinnista päättäneet, arviointikeskusteluun osallistuneet.

Kysymys: Jos on liitetty tutkinnon osa toisesta tutkinnosta, ei välttämättä tiedetä näytön arviointipäivää. Miten näissä tilanteissa toimitaan?
Vastaus: Jos tietoa on mahdotonta saada, voidaan merkitä tässä näytön arviointipäiväksi se päivämäärä, kun tutkinnon osa liitetään tutkintoon?

Kysymys: Ammatillisessa aikuiskoulutuksessa (eli suoritustapana näyttötutkinto) ei välttämättä ole oppilaitoksessa tallennettu tietoa arvioinnista päättäneistä ja arviointikeskusteluun osallistuneista. Mitä näissä tapauksissa tehdään?
Vastaus: Jätetään arviointikeskusteluun osallistuneet ja arvioinnista päättäneet optionaalisiksi tiedoiksi arviointi-rakenteessa, kun koko tutkinnon suoritustapa on näyttötutkinto. Pitää vielä tarkistaa ammatillisen koulutuksen yksiköstä, voidaanko näin tehdä.

Kysymys: Tarvitseeko KOSKI-palveluun välittää tietoa siitä, haluaako opiskelija näyttötodistuksen?
Vastaus: Ei tarvitse.

Kysymys: Opiskelijan tutkinto pysyy samana, osaamisala vaihtuu kesken opintojen. esim. autoalan pt:ssä ihan erilaiset tutkinnon osat pakollisissa tutkinnon osissa (eli suoritettavat tutkinnon osat muuttuvat). Onko kyseessä uusi opiskeluoikeus?
Vastaus: Ei ole. Osaamisala on nykyään KOSKI-palvelussa jaksotieto, eli osaamisalan vaihto välitetään uutena osaamisalajaksona (ks. tarkemmin https://virkailija.opintopolku.fi/koski/json-schema-viewer/#viewer-page?v=1-0-1-10-0-1-3).

Kysymys: Onko tilapäiselle keskeytykselle joku minimiaika, joka ilmoitetaan Koskeen?
Vastaus: Ei ole.

Kysymys: Lukiomme on mukana kokeilutuntijaossa, onko näiden opiskelijoiden tietojen ilmoittamiselle erillisiä ohjeita? Vaikka opsiin määriteltiin jokaiselle oppiaineelle laskemisehto, pakolliset kurssit suoritettu, niin näille tulee virheilmoitukset, jos jokin kurssi on jäänyt kesken, vaikka reaaliaineissa ei heillä ole pakollisia kursseja.
Vastaus: Näissä tapauksissa on yleensä kyse siitä, että KOSKI-palveluun on välitetty valmiiksi merkitylle oppiaineelle (eli oppiaineelle, jolla arvosana) keskeneräisiä kursseja. Korjaus pitää tehdä lähdejärjestelmässä niin, että keskeneräisiä kurssisuorituksia ei lähetetä KOSKI-tiedonsiirrossa.

 


KOSKI-klinikka 12.1.2018

Kysymys: Yksikkö vaihtuu, koulutuksen järjestäjä pysyy samana eli oppilaitoksen sisällä vaihdetaan toimipistettä. Tehdäänkö uusi opiskeluoikeus, jos tutkinto pysyy samana?
Vastaus: Ei tarvitse tehdä uutta opiskeluoikeutta.

Kysymys: Puutarhatalouden perustutkinnossa voi tehdä kaksi tutkinnon osaa useampaan kertaan (Kasviryhmän tuottaminen ja Erityisviheralueiden ylläpitäminen). Näistä tulee nyt tiedonsiirtovirhe siitä, että tutkinnon osa on suorituksissa useampaan kertaan. Tuleeko tähän korjaus?
Vastaus: Tulee. Sama tutkinnon osa sallitaan saman ryhmän (jos kyseessä valinnaiset tutkinnon osat) sisällä jatkossa.

Kysymys: Uudella rahoitusmallilla rahoitetaan myös "tutkintotavoitteista työvoimakoulutusta sekä osaa ei-tutkintotavoitteisesta työvoimakoulutuksesta". Siirretäänkö Koskeen myös tämä "ei tutkintotavoitteinen" joukko?
Vastaus: Ei siirretä ainakaan tässä ensimmäisessä vaiheessa.

Kysymys: Työssäoppimisen osp-määrät ovat olleet tähän mennessä pakollisia. Miten näiden kanssa toimitaan jatkossa?
Vastaus: Ammatillisen perustutkinnon osalta riippumatta siitä, mitä tutkinnon perustetta noudatetaan, kesken oleva oppisopimuskoulutus tai työssäoppimisjakso järjestetään loppuun vanhojen säännösten mukaisesti. Vuonna 2017 alkaneelle, ja vuodelle 2018 jatkuneelle työssäoppimisjaksolle annataan normaalisti osaamispisteet. Vuodesta 2018 eteenpäin käytetään koulutussopimusta riippumatta siitä, tutkinnon perustetta noudatetaan. Koulutussopimukselle ei välitetä osaamispisteitä.

Kysymys: Onko tietoa uuden KOSKI-palveluun liittyvän hallituksen esityksen aikataulusta tai sisällöstä?
Vastaus: Ei ole vielä tietoa.

Kysymys: Tullaanko ammattitaitovaatimukset/osaamistavoitteet koodittamaan? Jos tullaan, mikä on aikataulu? Sillä on suuri vaikutus siihen, millaisia ops-puita rakennamme uusille voimaan tuleville tutkinnoille.
Vastaus: On näillä näkymin vuoden 2018 aikana

Kysymys: Tilastokeskus haluaa opiskelijasta kaksi eri riviä, jos hän on suorittanut tutkinnon osan toisesta tutkinnosta. Jos opiskelijalle on täytetty tutkinto2, osaamisala2 ja tutkintonimike2 -kentät, tulee koskesta virheilmoitus. Miten tämän asian kanssa tulisi toimia?
Vastaus: KOSKI-siirrossa ei tarvitse eikä saa olla tuota toista osaamisalaa ja tutkintonimikettä, vaan vain viite siihen toiseen tutkintoon, johon tutkinnon osa kuuluu. Jos Tilastokeskukselle tehtävä tietojen siirto edellyttää erilaisia kirjauskäytäntöjä kuin KOSKI-siirto, kannattaa tehdä Tilastokeskuksen edellyttämät siirrot ennen kuin käynnistää tuotantosiirrot KOSKI-palveluun. KOSKI-palvelun myötä päästään toivottavasti jollain aikataululla eroon erillisistä tiedonsiirroista Tilastokeskukselle. Jos näitä pitää tehdä vielä jatkossa, pitää miettiä, miten erillisiä kirjauskäytäntöjä voisi vähentää/poistaa kokonaan.

Kysymys: Yritimme eilen siirtää 9.lk henkilötietoja opintopolkuun kuten ennenkin, mutta systeemi sanoi "not authoricized". Siirtolupatiedot on kunnossa. Eikös siirto pitäisi tuota kautta tehdä, vai onko meillä väärä ajatus mitä tehdä...?
Vastaus: Jos saatte KOSKI-siirrot tehtyä ennen 16.2., niin "vanhaa" perustietojen siirtoa ei tarvitse tehdä. Vanha menetelmä on kuitenkin varalta käytössä. Siihen liittyvissä ongelmissa olkaa yhteydessä palveluosoitteeseen virkailija(at)opintopolku.fi.

Kysymys: Tuleeko osa-aikaisuus% näkyviin Koskeen?
Vastaus: Kyllä. Osa-aikaisuus välitetään ammatillisissa opinnoissa opiskeluoikeuden lisätiedoissa, joissa voi välittää useita osa-aikaisuusjaksoja. Ks. tarkemmin ohjeen KOSKI-palveluun tallennettavat tiedot ja tiedonsiirto / tietojen manuaalinen tallentaminen osio "5. Rahoituksen tiedot koulutusmuodoittain" ja sieltä tarkemmin kohta "Ammatillinen koulutus" -> "Opiskeluvuositiedot".

  • No labels