Arbetstagarens huvudsakliga arbetsplatser (på svenska)

*Työntekijöiden kohdalla varhaiskasvatuksen toimipaikasta (työntekijän työpaikasta) käytetään termiä työskentelypaikka. Tiedot työskentelypaikasta tallennetaan kasvatus-, opetus- ja hoitotehtävissä työskentelevästä vakituisesta ja määräaikaisesta henkilöstöstä (mukaan lukien sijaiset), päiväkodin johtajista sekä kasvatukseen ja hoitoon osallistuvista vakituisista ja määräaikaisista lapsi- tai ryhmäkohtaisista avustajista. Vuokratusta henkilöstöstä ei tallenneta työskentelypaikkatietoa.

Henkilöstön tietojen tallentamisesta Vardaan vastaa kukin varhaiskasvatustoimija (työnantaja). Jos työntekijä on vakituisessa tai määräaikaisessa palvelussuhteessa varhaiskasvatustoimijaan, tulee Vardaan tallentaa tiedot työntekijän pääasiallisista työskentelypaikoista. Työskentelypaikkatietojen tallennus edellyttää, että toimipaikan tiedot on tallennettu Vardaan ja että työntekijän henkilötiedot ja palvelussuhde on tallennettu Vardaan.

Työskentelypaikan tietoihin tallennetaan aina:

  • tiedot työnantajaorganisaation toimipaikasta, jossa työntekijä työskentelee tai tieto, että henkilö on kiertävä työntekijä.
  • tehtävänimike
  • kelpoisuus tehtävään
  • alkamispäivämäärä sekä päättymispäivämäärä, mikäli päättymispäivämäärä on tiedossa

Työntekijällä voi olla enintään kolme yhtäaikaisesti voimassa olevaa työskentelypaikkatietoa. Jos työskentelypaikkoja on enemmän, työntekijä tulee tallentaa kiertäväksi työntekijäksi. Henkilö on kiertävä työntekijä, jos hän toimii varhaiskasvatuslain mukaisissa työtehtävissä eikä kuulu yhdenkään toimipaikan kiinteään henkilökuntaan eikä työskentele pääsääntöisesti yhdessäkään toimipaikassa.

Kiertäväksi työntekijäksi voi siirtyä joko työskentelypaikasta tai henkilö voidaan palkata kiertäväksi työntekijäksi. Näistä molemmista tilanteista työskentelypaikalle tulee asettaa alkamispäivämäärä. Työskentely kiertävänä työntekijänä voi päättyä, kun kiertävä työntekijä siirtyy kiinteäksi työntekijäksi 1-3 työskentelypaikkaan tai henkilön palvelussuhde päättyy.

Työskentelypaikalle tulee asettaa aina alkamispäivämäärä. Alkamispäivämäärä on se päivämäärä, jolloin työntekijä aloitti työt työskentelypaikassa. Työskentelypaikan alkamispäivämäärä voi olla sama kuin palvelussuhteen alkamispäivämäärä tai jokin päivämäärä sen jälkeen. Jos työskentelypaikan alkamispäivämäärä ei ole tallennettuna päivän tarkkuudella, tallennetaan alkamispäivämääräksi sen kuukauden ensimmäinen päivä, jona työ työskentelypaikassa alkoi.

Työskentelypaikalle tallennetaan päättymispäivämäärä, mikäli päättymispäivämäärä on tiedossa tai kun työntekijä lopettaa työt työskentelypaikassa.

Työskentelypaikkaan liittyvien muutosten tallentaminen Vardaan

Mikäli työntekijän työskentelypaikkatiedoissa tapahtuu muutoksia, on muutokset tallennettava Vardaan. Muutostietoja hallinnoidaan Vardassa lisäämällä uusi työskentelypaikka ja siihen liittyvät muuttuneet tiedot sekä tarvittaessa päättämällä aiemmat työskentelypaikkatiedot.

Uudelle työskentelypaikalle lisätään alkamis- ja päättymispäivämäärä (jos tiedossa) muutoksen voimassaolon mukaan. Tämä tarkoittaa, että mikäli työntekijän kokonaistyöaika säilyy samana palvelussuhteen tiedoissa, Vardaan ei tarvitse tallentaa tehtävänimikekohtaista tai toimipaikkakohtaista viikkotyöaikaa tallentamalla kahden eri palvelussuhteen tietojoukkoa.

Esimerkki 1: Työntekijällä on kokoaikainen (48h) palvelussuhde 1.1.2015 varhaiskasvatuksen lastenhoitojana Päiväkoti Mansikassa. 1.1.2021 alkaen työntekijä vaihtaa toimipaikkaa varhaiskasvatuksen toimijan (työnantajan) sisällä Päiväkoti Mustikkaan ja jatkaa siellä varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtävänimikkeellä.

Vardaan tallennetaan: 

  • Palvelussuhde 1.1.2015 kokoaikainen (48h) varhaiskasvatuksen lastenhoitaja.
    • Työskentelypaikka Päiväkoti Mansikka 1.1.2015-31.12.2020 varhaiskasvatuksen lastenhoitaja (työskentelypaikka päätetään)
    • Työskentelypaikka Päiväkoti Mustikka 1.1.2021 alkaen varhaiskasvatuksen lastenhoitaja (uusi työskentelypaikka lisätään ja asetetaan alkamaan 1.1.2021)

Esimerkki 2: Työntekijällä on kokoaikainen (48h) palvelussuhde 1.1.2015 alkaen varhaiskasvatuksen opettajana Päiväkoti Mansikassa. Varhaiskasvatuksen opettajan lisäksi työntekijällä siirtyy tekemään osa-aikaisena (30h) ja määräaikaista päiväkodin johtajan palvelussuhdetta Päiväkoti Mustikassa 1.1.2021-31.5.2021. 

Vardaan tallennetaan vaihtoehto 1:

  • Palvelussuhde 1.1.2015 kokoaikainen (48h) toistaiseksi voimassa oleva
    • Työskentelypaikka Päiväkoti Mansikka 1.1.2015 varhaiskasvatuksen opettaja
    • Työskentelypaikka Päiväkoti Mustikka 1.1.2021 (31.5.2021 päättymispäivämäärä) päiväkodin johtaja

Vardaan tallennetaan vaihtoehto 2:

  • Palvelussuhde 1.1.2015 kokoaikainen (48h) toistaiseksi voimassa oleva
    • Työskentelypaikka Mansikka 1.1.2015 varhaiskasvatuksen opettaja
  • Palvelussuhde 1.1.2021 osa-aikainen (30h) määräaikainen (31.5.2021)
    • Työskentelypaikka Mustikka 1.1.2021 - (31.5.2021) päiväkodin johtaja

Tietojen tallentaminen seuraavissa poikkeustapauksissa:


1. Ostopalvelulla varhaiskasvatusta tuottavan palveluntuottajan työntekijät työskentelevät kesällä kunnan toimipaikassa

  • Jos varhaiskasvatus on kunnan järjestämää ja tuottamaa, mutta henkilöstö on hankittu muualta eli henkilöstö voidaan katsoa vuokratuiksi työntekijöiksi, kunta tallentaa työntekijät Vardaan vuokrattuna henkilöstönä.
  • Jos työntekijät työskentelevät kesäaikana kunnalla kunnan työntekijöinä, kunta tallentaa työntekijöiden tiedot Vardaan määräaikaisina työntekijöinä.


2. Työskentely konsernin muodostavien yhtiöiden eri toimipaikoissa (esim. Varhaiskasvatuskonserniin sisältyy Yritys A, jolla on Tampereella päiväkoti Mansikka, ja Yritys B, jolla on Tampereella päiväkoti Mustikka. Yritys A:ssa palvelussuhteessa oleva varhaiskasvatuksen opettaja työskentelee Yritys B:n päiväkoti Mustikassa pitempijaksoisesti mutta määräaikaisesti, mutta palvelussuhde on edelleen Yritys A:han).

Jos kyse on em. järjestelystä ja varhaiskasvatuksen opettaja ei tänä aikana työskentele Yritys A:ssa, Yritys A tallentaa varhaiskasvatuksen opettajalle pidemmän poissaolon Yritys B:ssä työskentelyn ajaksi. Yritys B merkitsee työntekijän vuokratun henkilöstön tietoihin.


3. Kaupungilta on avustaja yksityisen päiväkodissa

Avustajien tapauksessa kaupunki tallentaa työntekijän tiedot Vardaan, sillä työntekijällä on palvelussuhde kaupunkiin. Avustajan työskentelypaikan tietoihin ei tallenneta toimipaikkaa, vaan avustaja tallennetaan kiertäväksi työntekijäksi.

Kysymyksiä ja vastauksia

Klikkaa auki nähdäksesi työskentelypaikan tallentamiseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

Miten tallennamme tiedot Vardaan, jos kuntamme ostaa varhaiskasvatuksen yksityiseltä palveluntuottajalta omaan toimipaikkaansa? Kunnan toimipaikassa työskentelee tällöin yksityisen palveluntuottajan henkilöstöä.

Jos varhaiskasvatus on kunnan järjestämää, mutta tapahtuu yksityisen palveluntuottajan toimipaikassa ja on palveluntuottajan tuottamaa, yksityinen palveluntuottaja tallentaa palveluntuottajaan vakituisessa tai määräaikaisessa palvelussuhteessa olevien työntekijöiden tiedot Vardaan. Katso myös yllä luetelluista poikkeustapauksista kohta "1. Yksityinen päiväkoti toimii kunnan tiloissa".* 


Onko kunnan velvollisuus ilmoittaa ostopalveluyksiköiden henkilöstön tiedot Vardaan?  

Kukin varhaiskasvatustoimija tallentaa henkilöstötiedot itse Vardaan. Yksityinen palveluntuottaja tallentaa organisaatioonsa palvelussuhteessa olevan henkilöstön tiedot Vardaan. 


Miten työntekijän työpaikkatieto tallennetaan Vardaan? Mistä henkilöstötietoja Vardaan siirtävä järjestelmä saa toimipaikkatiedon? 

Varhaiskasvatuksen toimipaikat löytyvät jo Vardasta ja ne voi hakea rajapinnan kautta Vardasta henkilöstöhallinnon järjestelmään. Toimipaikoista tallennetaan toimipaikan oid-tunnus Vardaan integroituvaan järjestelmään, josta työskentelypaikkatiedot tuodaan. Lue myös: Toimijan ja toimipaikkojen tunnisteet rajapintasiirroissa

 

Arbetstagarens huvudsakliga arbetsplatser


Hur uppgifterna förs in i följande undantagssituationer:

1. Arbetstagarna hos en serviceproducent som tillhandahåller småbarnspedagogik som köpt tjänst arbetar sommartid vid kommunens verksamhetsställe

  • Om småbarnspedagogiken ordnas och produceras av kommunen men personalen inte är kommunens och därmed kan anses vara hyrd personal, ska kommunen föra in arbetstagarna som hyrd personal i Varda.
  • Om arbetstagarna sommartid arbetar hos kommunen som kommunala arbetstagare ska kommunen föra in arbetstagarnas uppgifter som tidsbundna arbetstagare i Varda.

2. Arbetstagaren arbetar vid olika verksamhetsställen som drivs av flera bolag som bildar en koncern (koncernen omfattar t.ex. Företag A, som har daghemmet Jordgubben i Tammerfors, och Företag B, som har daghemmet Blåbäret i Tammerfors. En lärare inom småbarnspedagogik som är i ett anställningsförhållande hos Företag A arbetar en längre, tidsbunden period vid daghemmet Blåbäret som drivs av Företag B, men läraren är ändå fortfarande i anställningsförhållande hos Företag A).

Om det är frågan om ett arrangemang som motsvarar det som beskrivs ovan och läraren inom småbarnspedagogik inte arbetar vid Företag A under denna period, ska Företag A föra in en längre frånvaroperiod för läraren inom småbarnspedagogik under den tid hen arbetar vid Företag B. Företag B för in arbetstagaren under uppgifterna om hyrd personal.


3. Staden har assistenter i ett privat daghem

I frågan om assistenter ska staden föra in arbetstagarens uppgifter i Varda, eftersom arbetstagaren har ett anställningsförhållande hos staden. I uppgifterna om assistentens arbetsplats anges inte verksamhetsstället utan assistenten ska föras in som en ambulerande arbetstagare.

Frågor och svar

Hur för vi in uppgifterna i Varda om vår kommun köper småbarnspedagogik som produceras av en privat serviceproducent i kommunens verksamhetsställe? Vid kommunens verksamhetsställe arbetar i det här fallet den privata serviceproducentens anställda.

Om småbarnspedagogiken anordnas av kommunen i den privata serviceproducentens verksamhetsställe och verksamheten produceras av serviceproducenten, ska den privata serviceproducenten föra in uppgifter om personal som har ett stadigvarande eller tidsbundet anställningsförhållande hos serviceproducenten. Se också punkt 1 bland ovan nämna undantagssituationer (Privat daghem som driver verksamhet i kommunens lokaler).


Har kommunen skyldighet att föra in uppgifterna om personalen vid köptjänstenheter i Varda?  

Varje aktör inom småbarnspedagogik för själv in uppgifterna om sin personal i Varda. En privat serviceproducent för in uppgifterna om personalen som har ett anställningsförhållande hos serviceproducentens organisation. 


Hur ska uppgiften om arbetstagarens arbetsplats föras in i Varda? Varifrån får systemet som överför personaluppgifterna till Varda uppgiften om verksamhetsstället? 

Verksamhetsställena inom småbarnspedagogik finns redan i Varda och deras uppgifter kan hämtas via gränssnittet till personalförvaltningssystemet. I systemet som integreras med Varda och från vilket uppgifterna om arbetsplatserna överförs ska man föra in verksamhetsställets oid-kod. Läs också: Aktörens och verksamhetsställenas identifikationskoder vid överföring via gränssnittet (på finska)

  • No labels