Tämä sivu on tarkoitettu uusien Varda-käyttäjien perehdytyksen tueksi. Sivulle on koottu keskeisiä Varda-ohjeita ja koulutusvideoita, joihin uusi Varda-käyttäjä voi tutustua itsenäisesti osana Varda-perehdytystään.

  • Vardan ohjeen mukaisesti jokaisen varhaiskasvatustoimijan tulee järjestää Vardaa varten tarvittavat resurssit sekä Vardaan liittyvät prosessit omassa organisaatiossaan. Tämä tarkoittaa sitä, että Vardan parissa työskenteleville tulisi omassa organisaatiossa varmistaa myös riittävä perehdytys tehtäviin.
  • Tutustu myös Varda-klinikoiden aikatauluihin ja teemoihin: Varda-klinikat

Ohjekokonaisuudet Varda-pääkäyttäjille

1) Ohjeet kuntien, kuntayhtymien ja yksityisten päiväkotien Varda-pääkäyttäjille

  • Tämä ohje on tarkoitettu kuntien ja kuntayhtymien sekä yksityisten päiväkotien Varda-pääkäyttäjille. Ohjeessa kerrotaan, mikä Varda on, miten Vardaan rekisteröidytään ja kirjaudutaan, millaiset ovat Varda-pääkäyttäjien käyttöoikeudet, mitä tietoja Vardaan tallennetaan sekä miten tietoja tallennetaan, muokataan ja katsellaan Vardassa. Lisäksi ohjeessa neuvotaan, miten on toimittava, jos varhaiskasvatustoimija päättää varhaiskasvatuksen kokonaan tai yksittäisessä toimipaikassa.

2) Ohjeet yksityisille perhepäivähoitajille ja ryhmäperhepäivähoitajille

  • Tämä ohjeistus on tarkoitettu yksityisille perhepäivähoitajille sekä ryhmäperhepäivähoitajille. Ohjeeseen on tiivistetty tietoa ja ohjelinkkejä siitä, mikä Varda on, miten Vardaa käytetään, mitä tietoja Vardaan tallennetaan sekä miten tietoja tallennetaan, muokataan ja katsellaan Vardassa.

3) Käyttöliittymän kuvallinen ohje

  • Ohjeistus pitää sisällään kuvalliset ohjeet Vardan käyttöliittymästä

4) Pikaohje yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille

Opetushallitus on tuottanut pikaohjeen (pdf) yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille siitä, miten tiedot tallennetaan Vardaan käyttöliittymän kautta. Pikaohje on käytössä suomeksi, ruotsiksi, pohjoissaameksi, englanniksi, viroksi, venäjäksi, saksaksi, espanjaksi ja ranskaksi.

5) Varda-ohjeistus kuntien materiaaleihin

Opetushallitus on tuottanut Varda-ohjeistusta kunnille ja kuntayhtymille lisättäväksi kuntien/kuntayhtymien omaan yksityisille varhaiskasvatuksen palveluntuottajille suunnattuun materiaaliin. Ohjeistus sisältää materiaalia toimintaa kunnassa käynnistäville ja lopettaville palveluntuottajille.

Yleisperehdytys Vardaan

Perehdytys on tarkoitettu erityisesti uusille Varda-pääkäyttäjille.

Perehdytyksen sisältö:

1) Miten saan käyttöoikeudet Vardaan?

2) Miten kirjaudun Vardaan?

3) Mitä tietoja Vardaan tallennetaan ja kuka tiedot tallentaa?

4) Miten vaadittavat tiedot tallennetaan Vardaan ja miten niitä ylläpidetään?

5) Mikä on PAOS-hallinta?

6) Miksi tietoja tallennetaan Vardaan?

7) Miten varmistan tiedon laadun ja oikeellisuuden Vardassa?

Lisäksi perehdytyksessä demotaan lyhyesti Vardan käyttöliittymää ja sen keskeisiä toiminnallisuuksia.

Käyttöliittymäkoulutus

Käyttöliittymäkoulutus alkaa kohdasta 00.37.00. Huom! Mikäli varhaiskasvatustoimijasi tallentaa Vardaan tietoja integraatiolla lähdejärjestelmästä, Vardan käyttöliittymän Syötä tietoja -näkymässä ei ole mahdollista tehdä tallennuksia. Tällöin tarvittavat tietojen lisäykset ja muokkaukset tulee tehdä käytössä olevaan lähdejärjestelmään ja varmistaa Vardan käyttöliittymän Katsele tietoja -näkymän kautta, että tieto on siirtynyt Vardaan oikein.

  • Kuvalliset käyttöliittymäohjeet löydät täältä.

Tiedon laadun varmistaminen Vardassa

Vardassa olevia tietoja voidaan luovuttaa viranomaistoimintaan ja tieteelliseen tutkimukseen. Vardasta tehdään säännöllisiä tiedonluovutuksia esimerkiksi Kelaan ja Tilastokeskukselle. Lisäksi toimintavuodesta 2021 eteenpäin varhaiskasvatuksen vuosiraportti tuotetaan vuosittain Opetushallituksen ylläpitämän varhaiskasvatuksen tietovarannon tietojen pohjalta. Lisäksi Vardasta tehdään vuosittain useita yksittäisiä tiedonluovutuksia viranomaisille ja tutkijoille.

Vardasta tehtävän raportoinnin keskiössä on tiedon kattavuus ja laatu. Varhaiskasvatuslain (540/2018) 67 ja 68 §:ien mukaan kunnalla, kuntayhtymällä ja yksityisen palvelun tuottajalla on velvollisuus paitsi tallentaa tietovarantoon (Varda) lain 70 §:ssä tarkoitetut tiedot tuottamastansa varhaiskasvatuksesta, niin myös huolehtia tallentamansa tietosisällön oikeellisuudesta, virheettömyydestä sekä ajantasaisuudesta.

  • Tutustu tiedon laatutyön tueksi koottuun ohjesivuun täällä. Olemme keränneet alisivulle keskeisiä toimenpiteitä ja vinkkejä varhaiskasvatustoimijoille tiedon laatutyön tueksi.

Vuosiraportointiin valmistautuminen

Toimintavuodesta 2021 eteenpäin varhaiskasvatuksen vuosiraportti tuotetaan Opetushallituksen ylläpitämän varhaiskasvatuksen tietovarannon tietojen pohjalta. Vuosiraportti julkaistaan vuosittain opetushallinnon Vipunen-palvelussa osoitteessa https://vipunen.fi. Tiedot ovat julkisia ja kaikille avoimia. Tutustu tarkemmin vuosiraportin tiedonkeruusta kertovaan ohjeistukseemme täällä.

  • Koulutusvideolla käydään läpi varhaiskasvatustietojen (toimija-, toimipaikka-, lapsi- ja asiakasmaksutiedot) tiedon laadun varmistamista Vardan vuosiraporttia varten. Huom! Koulutus on toteutettu vuoden 2022 tietojen tarkistusten näkökulmasta. Koulutusta voi kuitenkin käyttää tukena myöhemmässäkin tiedonlaadun tarkistustyössä valitsemalla kulloinkin käsittelyssä olevan tilastovuoden. Tulevien julkaisujen aikataulujen osalta on hyvä seurata Opetushallituksen ajankohtaista viestintää.

  • Koulutusvideolla käydään läpi henkilöstötietojen (työntekijä-, täydennyskoulutustiedot, vuokrattu, ent. tilapäinen henkilöstö) tiedon laadun varmistamista Vardan vuosiraporttia varten. Huom! Koulutus on toteutettu vuoden 2022 tietojen tarkistusten näkökulmasta. Koulutusta voi kuitenkin käyttää tukena myöhemmässäkin tiedonlaadun tarkistustyössä valitsemalla kulloinkin käsittelyssä olevan tilastovuoden. Tulevien julkaisujen aikataulujen osalta on hyvä seurata Opetushallituksen ajankohtaista viestintää.


Sivun sisältö

  • No labels