You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 2 Next »

Tältä sivulta löydät kootusti vastauksia usein kysyttyihin tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta koskeviin KOSKI-kysymyksiin. Opintohallintojärjestelmiin tehtäviin merkintöihin liittyvissä kysymyksissä käännythän oman opintohallintojärjestelmätoimittajan puoleen.

Miten määritellään suorituksen laajuuden yksikkönä viikko TUVA-koulutuksessa?

Opiskelijalla on oikeus saada opetusta ja ohjausta eri oppimisympäristöissä keskimäärin 22 tuntia viikkoa kohti (1215/2020, 19 §). Tämä tarkoittaa 22 tuntia (60 minuuttia) viikossa tai noin 29 opetus- ja ohjaustuntia (45 minuuttia) viikon aikana. Opetus- ja ohjaustuntien määrän tarkastelua tehdään keskimäärin koulutukseen käytettyjen kalenteriviikkojen aikana.

Kuinka monta opiskeluoikeutta TUVA-opiskelijalla tulee olla KOSKI-palvelussa?


Jos TUVA-opiskelija korottaa perusopetuksen arvosanoja, suorittaa lukio-opintoja tai ammatillisen koulutuksen opintoja, eli opintoja, joissa noudatetaan jonkin toisen koulutusmuodon opetussuunnitelman perusteita, tulee opiskelijalla olla tarvittava määrä rinnakkaisia opiskeluoikeuksia:

  • Jos opiskelija korottaa perusopetuksen arvosanoja erityisessä tutkinnossa, luo perusopetuksen järjestäjä tälle aikuisten perusopetuksen opiskeluoikeuden.
  • Jos opiskelija suorittaa lukio-opintoja, luo lukiokoulutuksen järjestäjä tälle lukion aineopiskelijan opiskeluoikeuden.
  • Jos opiskelija suorittaa ammatillisen koulutuksen opintoja, luo ammatillisen koulutuksen järjestäjä tälle ko.  suoritukselle tarvittavan ammatillisen koulutuksen opiskeluoikeuden.

  • Jos on niin, että esimerkiksi perusopetuksen arvosanojen korotuksia tehdään useissa eri oppilaitoksissa eri koulutuksen järjestäjillä, niin silloin kukin järjestämistään opinnoista todistuksen kirjoittava oppilaitos siirtää/tallentaa ko. suoritustiedot luomalleen opiskeluoikeudelle.
  • Jos opiskelija suorittaa vapaan sivistystyön opintoja esimerkiksi kansalaisopistossa tai muussa vapaan sivistystyön oppilaitoksessa, hän suorittaa kyseisiä opintoja vapaatavoitteisesti ja vapan sivistystyön opiskeluoikeuden saa luoda vain opiskelijan suostumuksella.

TUVA-koulutuksen järjestäjä huolehtii, että mikäli opiskelijalla on muiden koulutusmuotojen suorituksia, joita on suoritettu osana TUVA-koulutusta, niin TUVA-opiskeluoikeudelle tallennetaan koulutuksen osille muissa koulutusmuodoissa suoritetut viikot.

Miten toimitaan perusopetuksen lisäopetuksessa 31.7.2022 läsnäolevien opiskelijoiden, jotka siirtyvät 1.8.2022 lukien TUVA-opiskelijoiksi, aiempien opiskeluoikeuksien kanssa?

Mikäli perusopetuksen lisäopetuksen opiskelija on läsnäolevana vielä 31.7.2022 lukien, tulee opiskelijan perusopetuksen lisäopetuksen opiskeluoikeus päättää 31.7.2022 Katsotaan eronneeksi-tilaan ja luoda opiskelijalle 1.8.2022 alkaen uusi TUVA-opiskeluoikeus.

OPH:n TUVA-koulutuksen sisältöasiantuntijoilta saamamme ohjeen mukaisesti, mikäli perusopetuksen lisäopetuksesta, LUVA-koulutuksesta tai VALMA-koulutuksesta siirtyvän TUVA-opiskelijan opinnot ovat 31.7.2022 kesken ja hän siirtyy 1.8.2022 TUVA-opiskelijaksi, sovitaan henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa opiskelijan kanssa aiempien opintojen osalta huomioitavista aiemmista suorituksista. Opintojen päätteeksi TUVA-opiskelija saa yhden yhtenäisen todistuksen koko tutkintokoulutukseen koulutukseen valmentavasta koulutuksesta. Näin ollen, siirtyneen opiskelijan TUVA-opiskeluoikeudelle tallennetaan aiemmat suoritukset koulutuksen osille.  Suorituksille määritellään laajuus viikkoina. TUVA-koulutuksen järjestäjä kirjaa aiemmin suoritetut VALMA-, LUVA- ja lisäopetuksen suoritukset TUVA-opiskeluoikeuden koulutuksen osille opiskelijan kanssa sovitusti ja paikallisesti vastaavuudet huomioiden.

Onko tarkoitus siirtää myös koulutuksen osia alemman tason paikallisia suorituksia TUVA-opiskeluoikeudelle?


TUVA-opiskeluoikeudelle siirrettäville osasuorituksille (koulutuksen osille) ei siirretä alempien tasojen paikallisia alaosasuorituksia. Ainoastaan Valinnaiset koulutuksen osat -koulutuksen osalle (https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/tutkintoonvalmentava/7534950/koulutuksenosa/7535298) on mahdollista, mutta ei kuitenkaan pakollista, siirtää paikallisia alaosasuorituksia.

Mikä taho kirjaa suoritukset KOSKI-palveluun silloin, kun opiskelija haluaa mennä TUVA-opinnoissa lukiojaksolle ja suorittaa siellä lukio-opintoja arvosanoin?


Lukiokoulutuksen järjestäjä luo opiskelijalle lukion aineopiskelijan opiskeluoikeuden ja kirjaa lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti arvioidut suoritukset lukion opiskeluoikeudelle.
Ohjeet lukion aineopiskelijan opiskeluoikeuden tietojen tallentamiseen: https://wiki.eduuni.fi/pages/viewpage.action?pageId=190614014

Tunnustaako TUVA-koulutuksen järjestäjä lukiossa tehdyt suoritukset myös TUVA-opintoihin, kun opiskelija on mennyt TUVA-opinnoissa lukiojaksolle ja suorittanut siellä lukio-opintoja arvosanoin?


TUVA-koulutuksen opetussuunnitelman perusteessa ei käytetä termiä tunnustaminen, joten myöskään KOSKI- ohjeissa ei sitä termiä voida käyttää. Käytännössä kuitenkin muissa koulutusmuodoissa (lukio, ammatillinen koulutus, perusopetuksen arvosanojen korotukset) suoritettujen opintojen osalta, jotka on suoritettu osana TUVA-koulutusta, on tietojen tallentamisen näkökulmasta prosessi hieman vastaavanlainen, kuin tunnustaessa. Kun opiskelija on suorittanut lukion tai ammatillisen koulutuksen opintoja taikka korottanut perusopetuksen arvosanoja, TUVA-koulutuksen järjestäjä kirjaa TUVA-opiskeluoikeuden koulutuksen osille opiskelijan muissa koulutusmuodoissa suorittamat viikot. Lukiojaksolla olleelle TUVA-opiskelijalle kirjattaisiin TUVA-opiskeluoikeuden koulutuksen osalle 'Lukiokoulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen' tämän suorittamien viikkojen määrä.

Tarkasteltava tieto viikko(j)a määritellessä on opiskelijan saama ohjauksen ja opetuksen määrä. Opiskelijalla on oikeus saada opetusta ja ohjausta eri oppimisympäristöissä keskimäärin 22 tuntia viikkoa kohti (1215/2020, 19 §). Tämä tarkoittaa 22 tuntia (60 minuuttia) viikossa tai noin 29 opetus- ja ohjaustuntia (45 minuuttia) viikon aikana. Opetus- ja ohjaustuntien määrän tarkastelua tehdään keskimäärin koulutukseen käytettyjen kalenteriviikkojen aikana.

Viikot kirjataan TUVA-opiskeluoikeudelle myös sellaisissa tapauksissa, että opiskelija on osallistunut lukio-opetukseen ja saanut ohjausta ja opetusta, mutta ei ole saanut lukio-opinnoista arvosanoja.  Koulutuksen osille kirjattavien viikkojen määrittelyssä tarkasteltava tieto on em. ohjeen mukaan TUVA-opiskelijan saamien ohjaus- ja opetustuntien määrä, eikä se, mitä opintosuorituksia on - tai ei ole - suoritettu.

Lukion aineopiskelijan opiskeluoikeudelle kirjataan opiskeluoikeus- ja suoritustiedot toteutuneen mukaisena ja TUVA-opiskeluoikeuden 'Lukiokoulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen' koulutuksen osalle viikkojen määrä sen mukaan, paljonko TUVA-opiskelija on saanut lukio-opetukseen osallistuessaan ohjausta ja opetusta.

Mitä suoritustietoja oppilaitoksemme opintosihteeri näkee silloin, kun TUVA-opiskelija suorittaa opintoja toisella koulutuksen järjestäjällä?


Koulutustoimijatasoisilla KOSKI-käyttöoikeuksilla näkee kaikkien kyseisen koulutustoimijan oppilaitoksien opiskeluoikeuksien tiedot, oppilaitostasoisilla oikeuksilla näkee vain kyseisen oppilaitoksen opiskelijoiden opiskeluoikeuksien tiedot. Muiden koulutuksen järjestäjien ja tämän oppilaitosten opiskeluoikeustietoja ei kuitenkaan ole mahdollista KOSKI-palvelusta nähdä.

Käyttäjähallintaan ja tietosuojaan liittyvät ohjeet löydät kootusti täältä:
KOSKI-palvelun käyttäjähallinta ja tietosuoja






  • No labels