You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 5 Next »

Opiskeluoikeuden alkaminen


Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskelijan opiskeluoikeus alkaa koulutuksen järjestäjän päättämänä ajankohtana. Opiskeluoikeuden alkamispäiväksi, joka pääsääntöisesti on ensimmäinen läsnä-tilan päivämäärä, merkitään tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen järjestäjän päättämä opiskeluoikeuden aloituspäivämäärä, jolloin opinnot alkavat. Mikäli opiskeluoikeuden alkamista siirretään koulutuksen järjestäjän päätöksellä, muutetaan opiskeluoikeuden alkamispäivämäärää ja merkitään ensimmäisen 'Läsnä'-tilan päivämääräksi se päivä, johon alkamista on siirretty ja opinnot tosiasiallisesti alkavat. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika on enintään yksi vuosi. Koulutuksen järjestäjä voi myöntää opiskelijalle sairauden, vamman tai muun erityisen syyn vuoksi lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen.


Koulutuksen järjestäjä päättää opiskeluoikeuden väliaikaisesta keskeyttämisestä opiskelijan hakemuksesta. Niissä tilanteissa, joissa opiskelija hakee ja hänelle myönnetään väliaikainen keskeytys niin, ettei opiskeluoikeus ala läsnäololla, vaan väliaikaisella keskeytyksellä, aloitetaan opiskeluoikeus tilalla 'Väliaikaisesti keskeytynyt'.

HUOM! Opiskeluoikeuden tilamerkintäsäännöissä on vaihtelevuutta riippuen siitä, onko kyse oppivelvollisuuslain tarkoittamasta opiskelijasta, joka suorittaa oppivelvollisuuttaan tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa, vaiko muusta vailla toisen asteen tutkintoa olevasta oppijasta. Löydät molempien oppijatyyppien tilaohjeet tältä sivulta vierittämällä sivua alaspäin.

Opiskeluoikeuden tilat

Opiskelijat, jotka eivät kuulu oppivelvollisuuslain piiriin, eivätkä suorita oppivelvollisuuttaan TUVA-koulutuksessa

Tila-tiedot näkyvät yhdessä "Opiskeluoikeuden voimassaoloaika"-tiedon kanssa heti opiskeluoikeuden yläpalkin alta. Tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa käytettävät opiskeluoikeuden tilat ovat:

    • Läsnä: Opiskelijan opiskeluoikeus on voimassa ja hän on läsnäolevana opiskelijana koulutuksessa. Opiskelijan opiskeluoikeus alkaa koulutuksen järjestäjän päättämänä ajankohtana. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika on enintään yksi vuosi. Koulutuksen järjestäjä voi myöntää opiskelijalle sairauden, vamman tai muun erityisen syyn vuoksi lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen.

    • Väliaikainen keskeytyminen:  Tilaa käytetään silloin, kun opiskelija ilmoittaa väliaikaisesti keskeyttävänsä, opiskelija erotetaan määräaikaisesti tai opiskeluoikeus pidätetään. Opiskelijalla, joka ei ole oppivelvollisuuslaissa tarkoitettu oppivelvollisuuttaan TUVA-koulutuksessa suorittava opiskelija, on oikeus väliaikaisesti keskeyttää opiskeluoikeutensa siksi ajaksi, jonka hän on suorittamassa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelusta taikka saa sairausvakuutuslain (1224/2004) mukaista sairauspäivärahaa taikka äitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa. Lisäksi opiskeluoikeus voidaan opiskelijan pyynnöstä väliaikaisesti keskeyttää muusta perustellusta syystä.
    • Valmistunut: Opiskelijan opiskeluoikeus päättyy valmistumiseen, kun hän on suorittanut tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen. Koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika enintään yksi vuosi (1215/2020, 11 §). Opiskelija voi osallistua valmentavaan koulutukseen myös lyhyemmän ajanjakson omien tavoitteidensa ja osaamistarpeidensa mukaisesti. Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus koostuu kaikille yhteisestä Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot -koulutuksen osasta (vähintään kaksi viikkoa) sekä vähintään kahdesta valinnaisesta koulutuksen osasta (vähintään á yksi viikko per koulutuksen osa). Opiskeluoikeuden voi päättää Valmistunut -tilaan, kun opiskelija on suorittanut 4 - 38 viikkoa tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta siten, että opiskeluoikeudelta löytyy edellä mainitut koulutuksen osien suoritukset (vähimmäislaajuuksineen).

    • Katsotaan eronneeksi: Opiskelijan opiskeluoikeus päättyy eronneeksi katsomiseen, kun hänet on tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetun lain 18 §:ssä säädetyn mukaisesti katsottu eronneeksi. Opiskelija katsotaan eronneeksi, jos on ilmeistä, että hänen tarkoituksenaan ei ole osallistua 14 §:ssä tarkoitetun suunnitelman mukaiseen opetukseen eikä hän ole esittänyt poissaololleen perusteltua syytä. Opiskelija, joka ei ole suorittanut opintojaan 11 §:n 2 momentissa säädetyssä suoritusajassa, katsotaan eronneeksi. Jos opiskelija itse ilmoittaa koulutuksen järjestäjälle kirjallisesti eroamisestaan, hänen opiskeluoikeutensa päättyy siitä päivästä, jona ilmoitus saapuu koulutuksen järjestäjälle, tai opiskelijan ilmoittamana myöhempänä ajankohtana.

    • Mitätöity: Mitätöity ei ole varsinainen tila-tieto, vaan tilan mitätöity-välittämisellä poistetaan koko opiskeluoikeus KOSKI-palvelusta. Mitätöintiä käytetään tilanteessa, jossa KOSKI-palveluun on siirretty perustiedoiltaan virheellinen opiskeluoikeus (esimerkiksi hetu väärin, opiskeluoikeuden tyyppi valittu väärin) tai oppija ei koskaan aloita opiskelua paikan vastaanottamisesta ja/tai ilmoittautumisesta huolimatta. 

Oppivelvolliset TUVA-opiskelijat, jotka ovat oppivelvollisuuslain piirissä

Oppivelvollisten opiskelijoiden opiskeluoikeuden tilat merkitään joiltain osin eri tavalla, kuin ei-oppivelvollisten opiskelijoiden kohdalla.

    • Läsnä: Opiskelijan opiskeluoikeus on voimassa ja hän on läsnäolevana opiskelijana koulutuksessa. Opiskelijan opiskeluoikeus alkaa koulutuksen järjestäjän päättämänä ajankohtana. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika on enintään yksi vuosi. Koulutuksen järjestäjä voi myöntää opiskelijalle sairauden, vamman tai muun erityisen syyn vuoksi lisäaikaa opintojen loppuun saattamiseen.

      HUOM! Oppivelvollisuuslain mukaisesti oppivelvollisen opiskelijan tulee edistää opintojaan silloinkin, kun opiskelija päätetään määräaikaisesti erottaa tai opiskeluoikeus pidättää. (Oppivelvollisuuslaki 8 §) Oppivelvollinen opiskelijan opiskeluoikeuden tilana tulee olla "Läsnä" myös silloin, jos hänet on määräaikaisesti erotettu tai opiskeluoikeus on pidätetty. 

    • Väliaikainen keskeytyminen: Opiskelijalla on oikeus väliaikaisesti keskeyttää opiskeluoikeutensa siksi ajaksi, kun hän on suorittamassa asevelvollisuuslain (1438/2007), siviilipalveluslain (1446/2007) tai naisten vapaaehtoisesta asepalveluksesta annetun lain (194/1995) mukaista palvelusta taikka saa sairausvakuutuslain (1224/2004) mukaista sairauspäivärahaa taikka äitiys-, isyys- tai vanhempainrahaa. Lisäksi opiskeluoikeus voidaan opiskelijan pyynnöstä väliaikaisesti keskeyttää muusta perustellusta syystä.

      HUOM! Oppivelvollisuuslain mukaan oppivelvollinen voi hakea oppivelvollisuuden suorittamisen määräaikaista keskeytystä. Jos oppivelvollinen hakee oppivelvollisuuden suorittamisen määräaikaista keskeytystä koulutuksen aikana, merkitään opiskeluoikeuden tilaksi "väliaikaisesti keskeytynyt" siksi ajaksi, jolle koulutuksen järjestäjä on oppivelvollisuuden suorittamisen määräaikaista keskeytystä on myöntänyt. Oppivelvollisuuden suorittamisen määräaikaisesta keskeyttämisestä säädetään oppivelvollisuuslain 7 §:ssä.

      HUOM! Oppijalle, jolle tarjotaan oppivelvollisuuslain määrittämällä tavalla maksutonta koulutusta, voi väliaikaisen keskeytyksen ajalta kuulua merkitä maksuttomuuden pidentämiseen liittyviä lisätietoja, ks. lisää lisätietoja koskevasta ohjeistuksesta.

    • Valmistunut: Opiskelijan opiskeluoikeus päättyy valmistumiseen, kun hän on suorittanut tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen. Koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika enintään yksi vuosi (1215/2020, 11 §). Opiskelija voi osallistua valmentavaan koulutukseen myös lyhyemmän ajanjakson omien tavoitteidensa ja osaamistarpeidensa mukaisesti. Tutkintokoulutukseen valmentava koulutus koostuu kaikille yhteisestä Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot -koulutuksen osasta (vähintään kaksi viikkoa) sekä vähintään kahdesta valinnaisesta koulutuksen osasta (vähintään á yksi viikko per koulutuksen osa). Opiskeluoikeuden voi päättää Valmistunut -tilaan, kun opiskelija on suorittanut 4 - 38 viikkoa tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta siten, että opiskeluoikeudelta löytyy edellä mainitut koulutuksen osien suoritukset (vähimmäislaajuuksineen).

    • Katsotaan eronneeksi: Opiskelijan opiskeluoikeus päättyy eronneeksi katsomiseen, kun hänet on tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetun lain 18 §:ssä säädetyn mukaisesti katsottu eronneeksi. Opiskelija katsotaan eronneeksi, jos on ilmeistä, että hänen tarkoituksenaan ei ole osallistua 14 §:ssä tarkoitetun suunnitelman mukaiseen opetukseen eikä hän ole esittänyt poissaololleen perusteltua syytä. Opiskelija, joka ei ole suorittanut opintojaan 11 §:n 2 momentissa säädetyssä suoritusajassa, katsotaan eronneeksi.  Jos opiskelija itse ilmoittaa koulutuksen järjestäjälle kirjallisesti eroamisestaan, hänen opiskeluoikeutensa päättyy siitä päivästä, jona ilmoitus saapuu koulutuksen järjestäjälle, tai opiskelijan ilmoittamana myöhempänä ajankohtana.


    • Mitätöity: Mitätöity ei ole varsinainen tila-tieto, vaan tilan mitätöity-välittämisellä poistetaan koko opiskeluoikeus KOSKI-palvelusta. Mitätöintiä käytetään tilanteessa, jossa KOSKI-palveluun on siirretty perustiedoiltaan virheellinen opiskeluoikeus (esimerkiksi hetu väärin, opiskeluoikeuden tyyppi valittu väärin) tai oppija ei koskaan aloita opiskelua paikan vastaanottamisesta ja/tai ilmoittautumisesta huolimatta. 

HUOM! Oppivelvollisuuden suorittamisen keskeyttäminen toistaiseksi: Oppivelvollisuuden suorittaminen voidaan keskeyttää toistaiseksi ainoastaan silloin, jos oppivelvollisuuden suorittamisen estävä sairaus tai vamma on luonteeltaan pysyvä.  (Oppivelvollisuuslaki 7 §) Tällöin opiskelijalle ei jätetä KOSKI-palveluun aktiivista opiskeluoikeutta, vaan opiskeluoikeus päätetään tilaan "katsotaan eronneeksi". Opiskelijasta tehdään ilmoitus asuinkunnalle ja asuinkunta merkitsee Valpas-palveluun tiedon oppivelvollisuuden suorittamisen keskeytyksestä toistaiseksi.

Muuta huomioitavaa opiskeluoikeuden tilamerkinnoistä


Kun TUVA-opiskelijan rinnakkainen ammatillisen koulutuksen opiskeluoikeus päättyy Peruutettu-tilaan:

Opetussuunnitelman perusteiden mukaan, jos TUVA-opiskelija suorittaa ammatillisen koulutuksen tutkinnon osaa, sovelletaan ammatillisesta koulutuksesta annetun lain 40 §:n säännöstä opiskelijaksi ottamisen esteistä sekä mainitun lain 9 luvun säännöksiä opiskeluoikeuden peruuttamisesta ja huumausainetestauksesta (ks. https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/tutkintoonvalmentava/7534950/tekstikappale/7535157).  Mikäli TUVA-koulutuksen opiskelijalla on rinnakkainen ammatillisen koulutuksen opiskeluoikeus, joka päättyy Peruutettu-tilaan, niin TUVA-opiskeluoikeuden ’Ammatillisen koulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen’ -koulutuksen osalle merkitään opiskelijan ammatillisessa koulutuksessa suorittamat viikot ja arvosana aivan vastaavalla tavalla, kun jos rinnakkainen ammatillisen koulutuksen opiskeluoikeus olisi päättynyt mihin tahansa muuhunkaan opiskeluoikeuden päättävään terminaalitilaan. Peruutettu-tila ei ole käytössä TUVA-opiskeluoikeuksilla eikä ammatillisen koulutuksen opiskeluoikeuden peruuttaminen vaikuta TUVA-opiskeluoikeudelle tallennettaviin tilatietoihin.

Ammatillisen koulutuksen opiskeluoikeuden tilatietojen merkitsemistä koskevat ohjeet löytyvät ammatillisen koulutuksen opiskeluoikeuksien tila-ohjeista.

Opiskeluoikeuden rahoitusmuoto

Opiskeluoikeuden tilan perässä tulee näkyä opiskeluoikeuden rahoitustiedot. Rahoitustietojen merkintään käytetään KOSKI-koodistoa Opintojen rahoitus: https://koski.opintopolku.fi/koski/dokumentaatio/koodisto/opintojenrahoitus/latest 

Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskeluoikeuksilla voidaan käyttää rahoitusmuotoja "Valtionosuusrahoitteinen koulutus (koodi 1)", "Muuta kautta rahoitettu (koodi 6) tai "Työvoimakoulutus (OKM rahoitus) (koodi 10)". Tarkista tarvittaessa voimassaolevat rahoituskoodit koodistosta. Rahoitustiedot tulee olla merkitty kaikille niille opiskeluoikeuden tiloille, jotka vaikuttavat koulutuksen rahoituksen laskentaan (läsnä, katsotaan eronneeksi, valmistunut).

  • Valtionosuusrahoitteinen koulutus: Opiskelijan tila-tietoon (läsnä, eronnut, valmistunut) liitetään tieto valtionosuusrahoituksesta silloin, kun opiskeluoikeus kuuluu oppilaitoksen valtionosuusrahoituksen piiriin.
  • Muuta kautta rahoitettu: Opiskelijan tila-tietoon liitetäään tieto muuta kautta rahoituksesta silloin, kun opiskelija ei kuulu oppilaitoksen valtionosuusrahoituksen piiriin. Muuta kautta rahoitettu-rahoitusmuotoa käytetään esimerkiksi silloin, kun koulutuksenjärjestäjä järjestää koulutusta hankintana toiselle ammatilliselle oppilaitokselle.
  • No labels