Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Info

Tällä sivulla on kuvattu KOSKI-palvelun käyttöönoton ohjeita vapaan sivistystyön oppilaitoksille ja oppilaitosten ylläpitäjille. Tältä sivulta löydät myös linkkejä muuhun aiheeseen liittyvään tärkeään ohjeistukseen ja infomateriaaleihin. Muille verkkosivuille, kuten ePerusteet-palveluun, Opintopolku.fi -verkkosivulle, Finlex-verkkosivulle sekä opetus-ja kulttuuriministeriön ja JOTPA:n verkkosivuille johtavat lisätietolinkit löytyvät tältä sivulta Info-merkityistä kohdista. Muut sivulla olevat ohjelinkit vievät eDuuni-wikissä ylläpidettävään Virkailijan Opintopolkua ja KOSKI-palvelua käsittelevään ohjeistukseen. 

Tietojen tallentamiseen ja tarkistamiseen keskittyvään ohjeeseen pääset siirtymään vasemman reunan navigaatiovalikosta.


Tällä sivullaSisällys:

Table of Contents

Vapaa sivistystyö KOSKI-palvelussa

Tässä ohjeessa on kuvattu vapaan sivistystyön tietojen tallentamista koskevia yleisiä periaatteita KOSKI-palvelussa. Tietojen tallentaminen perustuu valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annettuun lakiin. 

Kansanopistoissa järjestetty oppivelvollisten koulutus, 1.8.2021 alkaen

Vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa tarkoitetun kansanopiston ylläpitäjän on 1.8.2021 alkaen tallennettava Opetuksen ja koulutuksen valtakunnalliseen tietovarantoon (KOSKI) tiedot mainitun lain 7 a luvussa sekä oppivelvollisuuslain 5 §:n 2 momentissa tarkoitetuissa koulutuksissa olevista oppivelvollisista opiskelijoistaan tiedot suoritettavasta koulutuksesta, suoritetut opinnot ja osaamisen arviointi sekä tieto opintojen aloittamisesta, väliaikainen keskeytyminen ja päättyminen. (Laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä 9 a §)


Oppivelvollisuuslain mukaan oppivelvollisuutta voi suorittaa kansanopistossa järjestettävässä: 

Vapaatavoitteinen koulutus, 1.8.2021 alkaen


Vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa tarkoitetun oppilaitoksen ylläpitäjän eli kansalaisopiston, kansanopiston, kesäyliopiston, liikunnan koulutuskeskuksen taikka opintokeskuksen ylläpitäjän, on ollut mahdollista 1.8.2021 alkaen päättää tarjota tietovarantoon tallentamista vapaasta sivistystyöstä annetun lain 6 b §:ssä säädetyt edellytykset täyttävässä, muussa kuin mainitun lain 7 a luvussa taikka oppivelvollisuuslain 5 §:n 2 momentissa tarkoitettuun koulutukseen osallistuville opiskelijoille. Suoritetusta koulutuksesta on mahdollista tallentaa koulutuksen nimi ja koulutuksen laajuus opintopisteinä, koulutuksen päättymispäivä sekä osaamisen arviointi. (Laki vapaasta sivistystyöstä 6 b §, Laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä 9 d §)


Tiedot saa tallentaa tietovarantoon vain, mikäli opiskelija suostuu tietojen tallentamiseen. Oppilaitoksen ylläpitäjän on ennen suostumuksen antamista annettava opiskelijalle tietoa siitä, kuinka tietovarantoon tallennettuja tietoja voidaan käsitellä, luovuttaa ja säilyttää. Laissa tarkoitettu opiskelijan suostumus annetaan tiedot tallentavalle oppilaitoksen ylläpitäjälle koulutuksen alkaessa. Suostumuksesta tulee käydä ilmi, että se on annettu vapaaehtoisesti ja nimenomaisesti. Alaikäiseltä lapselta tarvitaan tietojen tallentamiseen myös tämän huoltajan tai muun laillisen edustajan suostumus. Oppilaitoksen ylläpitäjän on säilytettävä suostumus pysyvästi ja tehtävä siihen merkintä, jos suostumus myöhemmin peruutetaan. (9 d §

Opiskelija voi peruuttaa antamansa suostumuksen ilmoittamalla siitä Opetushallitukselle Oma Opintopolku-palvelussa, jonka jälkeen oppilaitoksen ylläpitäjän on Opetushallitukselta tiedon peruutuksesta saatuaan huolehdittava, ettei tietoja siirretä tai tallenneta enää uudelleen tietovarantoon. 

Oppilaitoksen tulee lisäksi ennen suoritus- ja opiskeluoikeustietojen tallentamista olla kuvannut koulutus osaamisperusteisesti ja suunnitella kuvatun koulutuksen arviointikäytännöt. Lisäksi opintojen laajuuden tulee olla määritelty opintopisteinä.  Arviointi voidaan toteuttaa joko numeerisesti tai siten, että koulutus arvioidaan olevan joko hyväksytty tai hylätty. Mikäli arvioinnin tuloksena on hylätä opiskelijan suoritus, ei suoritustietoa tallenneta KOSKI-tietovarantoon. Osaamisperusteinen kuvaus tehdään viemällä paikallinen opinto- tai kurssisuunnitelma Opetushallituksen ylläpitämään ePerusteet-palveluun.


Info

Lue lisää paikallisista opetussuunnitelmista ja osaamisperusteisesta arvioinnista Ohjeet ja materiaalit-otsikon alta sivun alaosasta: 
Paikallliset opetussuunnitelmat ePerusteet-palvelussa

Lue lisää suostumusten hallinnasta ja oppijan informoinnista opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla, Tutustu myös-osiossa sivun oikeassa laidassa:
Suostumuksiin liittyvät ohjeet ja mallidokumentit oppilaitoksen ylläpitäjälle

Lisätietoa oppijan oikeudesta peruuttaa antamansa suostumus:
KOSKI-palvelun tietosuojaseloste


Jatkuvaan oppimiseen suunnattu koulutus (JOTPA) 1.1.2023 alkaen


Vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa tarkoitetun oppilaitoksen ylläpitäjän tallentaa tietovarantoon Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksesta annetussa laissa (8 §) tarkoitetussa koulutuksessa, eli JOTPA:n myöntämällä valtionavustuksella rahoitetussa jatkuvaan oppimiseen suunnatussa vapaan sivistystyön koulutuksessa, olevista opiskelijoistaan KOSKI-tietovarantoon suoritettava koulutus, opintojen aloittaminen ja päättyminen sekä suoritetut opinnot ja osaamisen arviointi. (Laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä 9 a §)

Tiedot on tullut tallentaa 1.1.2022 alkaen JOTPA:n myöntämällä valtionavustuksella rahoitetusta ja järjestetystä koulutuksesta. Vuoden 2022 aikana järjestetyn koulutuksen tiedot on tullut tallentaa tietovarantoon 30.4.2023 mennessä. 1.1.2023 alkaen tietojen tallentaminen tietovarantoon tulee aloittaa oppijan aloittaessa jatkuvaan oppimiseen suunnatussa koulutuksessa. (9 a §)

Oppilaitoksen tulee lisäksi ennen suoritus- ja opiskeluoikeustietojen tallentamista olla kuvannut koulutus osaamisperusteisesti ja suunnitella kuvatun koulutuksen arviointikäytännöt. Lisäksi opintojen laajuuden tulee olla määritelty opintopisteinä.  Osaamisperusteinen kuvaus tehdään viemällä paikallinen opinto- tai kurssisuunnitelma Opetushallituksen ylläpitämään ePerusteet-palveluun.


Info

Lue lisää paikallisista opetussuunnitelmista ja osaamisperusteisesta arvioinnista Ohjeet ja materiaalit-otsikon alta sivun alaosasta: 
Paikallliset opetussuunnitelmat ePerusteet-palvelussa

Lue lisää JOTPA:n valtionavustustoiminnasta:
JOTPA:n verkkosivut


Vapaan sivistystyön osaamismerkit, 1.1.2024 alkaen | UUSI SUORITUSTYYPPI KOSKI-PALVELUSSA 1.8.2024

Vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa tarkoitetun oppilaitoksen ylläpitäjän eli kansalaisopiston, kansanopiston, kesäyliopiston, liikunnan koulutuskeskuksen taikka opintokeskuksen ylläpitäjän, on mahdollista 1.8.2024 alkaen päättää tarjota tietovarantoon tallentamista vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa säädetyistä osaamismerkeistä sellaisen suorittaville oppijoille. Tietovarantoon tallennetaan suoritetun osaamismerkin nimi, osaamismerkin suorittamispäivä ja osaamisen arviointi. . (Laki vapaasta sivistystyöstä 6 c §Laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä 9 d §)

Tiedot saa tallentaa tietovarantoon vain, mikäli osaamismerkin suorittava oppija suostuu tietojen tallentamiseen. Oppilaitoksen ylläpitäjän on ennen suostumuksen antamista annettava oppijalle tietoa siitä, kuinka tietovarantoon tallennettuja tietoja voidaan käsitellä, luovuttaa ja säilyttää. Laissa tarkoitettu oppijan suostumus annetaan tiedot tallentavalle oppilaitoksen ylläpitäjälle osaamismerkkiä haettaessa. Suostumuksesta tulee käydä ilmi, että se on annettu vapaaehtoisesti ja nimenomaisesti. Alaikäiseltä lapselta tarvitaan tietojen tallentamiseen myös tämän huoltajan tai muun laillisen edustajan suostumus. Oppilaitoksen ylläpitäjän on säilytettävä suostumus pysyvästi ja tehtävä siihen merkintä, jos suostumus myöhemmin peruutetaan. (9 d §

Opiskelija voi peruuttaa antamansa suostumuksen ilmoittamalla siitä Opetushallitukselle Oma Opintopolku-palvelussa, jonka jälkeen oppilaitoksen ylläpitäjän on Opetushallitukselta tiedon peruutuksesta saatuaan huolehdittava, ettei tietoja siirretä tai tallenneta enää uudelleen tietovarantoon. 

Tiedot on mahdollista tallentaa 1.1.2024 alkaen suoritetuista osaamismerkeistä. Vuoden 2022 aikana järjestetyn koulutuksen tiedot on mahdollista tallentaa tietovarantoon takautuvasti 1.8.2024 alkaen. 1.8.2024 alkaen tiedot tallennetaan tietovarantoon oppijan suoritettua osaamismerkin. (9 d §)

HUOM. Osaamismerkkitietojen tallentamista ja tarkistamista koskevat ohjeet julkaistaan eDuuni-wikissä kevään 2024 aikana. 

Info

Lisätietoa 1.1.2024 voimaan tulleesta, osaamismerkkejä koskevasta lainmuutoksesta:
Lue lisää: 
HE 68/2023 

Alla olevien lisätietolinkkien sisällöt päivittyvät kevään 2024 aikana osaamismerkkien osalta:

Lue lisää suostumusten hallinnasta ja oppijan informoinnista opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivuilla, Tutustu myös-osiossa sivun oikeassa laidassa:
Suostumuksiin liittyvät ohjeet ja mallidokumentit oppilaitoksen ylläpitäjälle

Lisätietoa oppijan oikeudesta peruuttaa antamansa suostumus:
KOSKI-palvelun tietosuojaseloste

Osaamismerkkien kuvaukset ePerusteet-palvelussa:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/vapaasivistystyo


Koulutustietojen tallentamisen pääperiaatteet

Alla on kuvattu taulukkomuodossa erilaisten vapaan sivistystyön koulutusten ja osaamismerkkien tietojen tallentamista koskevia pääperiaatteita. Löydät alta ohjelinkit kyseisen vapaan sivistystyön suoritustyypin tietojen tallentamiseen. 

Mistä alkaen järjestetyn koulutuksen tiedot tallennetaan?Opiskeluoikeuden tietojen tallentaminen KOSKI-tietovarantoon on
oppilaitoksen ylläpitäjän lakisääteinen velvollisuus siitä alkaen, kun oppija aloittaa koulutuksessa (9 a §):
Opiskeluoikeuden tietojen tallentaminen KOSKI-tietovarantoon on
sallittua koulutuksen tai osaamismerkin suorittamisen päätyttyä oppijan suostumuksella (9 d §):
Vapaan sivistystyön opiskeluoikeuden tietojen tallentaminen KOSKI-tietovarantoon ei ole sallittua 9 a § eikä 9 d § nojalla:
1.8.2021 alkaen

Kun oppivelvollinen oppija suorittaa oppivelvollisuuttaan opiskelemalla jossain seuraavista kansanopistojen järjestämistä koulutuksista:

Kun oppija opiskelee vapaatavoitteisesti vapaana sivistystyönä järjestetyssä, osaamisperusteisesti kuvatussa vapaan sivistystyön koulutuksessa


Huomioi, että vapaatavoitteiseksi koulutukseksi katsotaan myös seuraavat:

  • Kansanopistojen muille kuin oppivelvollisille oppijoille järjestämä koulutus, jossa noudatetaan kansanopistojen oppivelvollisille suunnatun vapaan sivistystyön koulutuksen (ns. Opistovuosi-ops) opetussuunnitelman perusteita,

  • Kansanopistojen muille kuin oppivelvollisille oppijoille järjestämä koulutus, joka järjestetään vapaana sivistystyönä ja rahoitetaan vapaana sivistystyön rahoituksella, ja jossa noudatetaan kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteita, ja 

  • Kansanopistojen muille kuin oppivelvollisille oppijoille  järjestämä koulutus, jossa noudatetaan Opetushallituksen laatimaa maahanmuuttajille tarkoitetun vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksen opetussuunnitelmasuositusta.

  • Kun oppivelvollisuuttaan kansanopistossa suorittava oppija suorittaa samanaikaisesti jonkin oppivelvollisten koulutuksesta erillisen, vapaatavoitteisen koulutuksen, joka ei sisälly oppivelvollisuuskoulutuksen opintoihin.

Jos koulutukseen, jonka järjestämisessä noudatetaan oppivelvollisuuslaissa tarkoitettujen koulutusten opetussuunnitelman perusteita tai opetussuunnitelmasuositusta, otetaan opiskelijaksi sellainen oppija, joka ei kuulu koulutuksessa aloittaessaan oppivelvollisuuslain piiriin, on kyse on silloin vapaatavoitteisesti opiskelevasta vapaan sivistystyön opiskelijasta.

Näin on silloinkin, kun oppivelvollisuuslain piiriin kuulumaton opiskelija osallistuu kansanopistojen oppivelvollisille suunnattuihin koulutuksiin samassa opetusryhmässä kuin oppivelvolliset, tai suorittaa samat opinnot kuin oppivelvollisille suunnatuissa vapaan sivistystyön koulutuksen opetussuunnitelman perusteissa on määrätty. Vapaatavoitteisen vapaan sivistystyön koulutuksen opiskelijan opintosuoritustietoja ei saa tallentaa ilman opiskelijan antamaa suostumusta. Opiskelijan antaessa suostumuksensa, voidaan tällaiselle opiskelijalle luoda vapaan sivistystyön opiskeluoikeus, jossa päätason suoritustyyppinä on vapaatavoitteinen vapaan sivistystyön koulutus.

Kansanopiston ylläpitäjän tulee kuitenkin huomioida, että jos oppija koulutuksen aikana siirtyy oppivelvollisuuslain piiriin esimerkiksi saadessaan kotikunnan ja tulee oppivelvolliseksi, on kansanopiston ylläpitäjän tallennettava tiedot oppivelvollisten tietojen tallentamisesta annettuja ohjeita noudattaen siitä alkaen, kun oppijasta tuli oppivelvollinen. Näissä tilanteissa katso kyseisen koulutuksen suoritustyypin tallentamisesta annetut ohjeet vasemmanpuoleisesta sarakkeesta löytyvästä linkistä. 

Kun oppija opiskelee näissä tilanteissa:

  • Vapaatavoitteinen vapaan sivistystyön koulutus, mikäli oppija ei ole antanut oppilaitoksen ylläpitäjälle suostumustaan tietojen tallentamiseen,

  • Vapaan sivistystyön osaamismerkin suoritus, mikäli oppija ei ole antanut oppilaitoksen ylläpitäjälle suostumustaan tietojen tallentamiseen,

  • Hankintana toteutetut vapaan sivistystyön koulutukset, joita oppilaitos järjestää

    • koulutusta myyvän oppilaitoksen asemassa,

    • tilauskoulutuksena (esimerkiksi rajatulle osallistujamäärälle toteutettu henkilöstökoulutus), 

    • tai muuna maksullisena palvelutoimintana.

  • Avoin korkeakoulutus, jota oppilaitos järjestää korkeakoulun kanssa tehtyyn sopimukseen perustuen,

  • Vapaan sivistystyön oppilaitosten muulle kuin oppivelvollisuuslaissa tarkoitetulle oppijalle järjestämä koulutus, jossa noudatetaan kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteita, jos koulutus järjestetään muulla kuin vapaan sivistystyön rahoituksella.


Huomioi, että vapaan sivistystyön koulutuksena ei ole sallittua tallentaa myöskään seuraavaa:

  • Vapaan sivistystyön oppilaitoksessa järjestetty, taiteen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteeseen perustuva taiteen perusopetus.

    Taiteen perusopetuksen tietojen tallentamisesta on säädetty valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetussa laissa 1.1.2023 alkaen. (9 e §)

    Taiteen perusopetuksen koulutuksen järjestäjän KOSKI-ohjeet löytyvät täältä: 
    Taiteen perusopetuksen opiskeluoikeudet
1.1.2022 alkaen

Kun oppija opiskelee vapaan sivistystyön oppilaitoksen järjestämässä koulutuksessa, joka on rahoitettu Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen (JOTPA) myöntämällä valtionavustuksella.

Huomioi, että vuoden 2022 aikana järjestetyn koulutuksen tiedot on tullut tallentaa takautuvasti 30.3.2023 mennessä. 1.1.2023 alkaen järjestetyn koulutuksen tiedot tallennetaan siitä alkaen, kun oppija aloittaa koulutuksessa. 

Ohjeet:
5. Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskuksen valtionavustuksilla rahoittamat 4. Jatkuvaan oppimiseen suunnatun (JOTPA) vapaan sivistystyön opiskeluoikeudet


1.1.2024 alkaen

Kun oppija suorittaa vapaan sivistystyön osaamismerkin 

  • kansalaisopistossa, 
  • kansanopistossa, 
  • kesäyliopistossa, 
  • opintokeskuksessa,
  • liikunnan koulutuskeskuksessa, 
  • tai muussa oppilaitoksessa, joilla on vapaan sivistystyön järjestämislupa. 

Huomioi, että mikäli oppija suorittaa osaamismerkin jonkin muun koulutuksen ohessa tai aikana, koulutuksen ja osaamismerkin tiedot tallennetaan toisistaan erillisille opiskeluoikeuksille. Tarkista tuolloin tilannekohtaisesti kyseisen koulutuksen tietojen tallentamisesta annettu ohje sekä osaamismerkkien tietojen tallentamisesta annettu ohje. 

Huomioi, että 1.1.2024 - 31.7.2024 välisenä aikana suoritetun osaamismerkin tiedot on mahdollista tallentaa takautuvasti, mikäli oppija on antanut oppilaitoksen ylläpitäjälle suostumuksensa. 1.8.2024 alkaen suoritettujen osaamismerkkien tiedot tallennetaan oppijan suoritettua osaamismerkin. 

Ohjeet:
Julkaistaan kevään 2024 aikana


...

Koulutuksen osaamisperusteinen kuvaaminen tapahtuu viemällä paikallinen opetussuunnitelma tai kurssisuunnitelma arviointikäytäntöineen Opetushallituksen ePerusteet-palveluunJulkaistut opetussuunnitelmat ovat saatavilla Paikalliset opetussuunnitelmat- kohdasta.  

Miten linkitys ePerusteet-palvelun ja KOSKI-palvelun välillä toimii?

Valtakunnalliset opetussuunnitelmien perusteet

Kun 9 a §:ssa tarkoitetulle oppivelvolliselle oppijalle luodaan ohjeiden mukaisesti vapaan sivistystyön opiskeluoikeus KOSKI-palveluun, löytyy oppijan opiskeluoikeuden perustiedoista linkki, joka vie KOSKI-palvelun opiskeluoikeudelta ePerusteet-palvelusta löytyviin oppivelvollisille suunnattujen koulutusten opetussuunnitelmien valtakunnallisten perusteiden sisältötietoihin.  Oppivelvollisten oppijoiden opiskeluoikeuksille, joiden päätason suoritus on jokin oppivelvollisuuslaissa tarkoitettu koulutus, ei erikseen muodosteta linkitystä paikalliseen opetussuunnitelmaan. Linkitys valtakunnallisiin opetussuunnitelman perusteisiin tai opetussuunnitelmasuositukseen muodostuu automaattisesti opiskeluoikeutta luodessa, kun opiskeluoikeuden päätason suoritustyyppi valitaan ohjeiden mukaisesti.

Opintokokonaisuuden koodi

Sekä 9 d §:ssä tarkoitetun vapaatavoitteisen, että 9 a §:ssa tarkoitetun jatkuvaan oppimiseen suunnatun (JOTPA) vapaan sivistystyön opiskeluoikeuksien linkitys puolestaan tapahtuu ePerusteet-palvelun opintokokonaisuuden koodiarvotiedon kautta. KOSKI-palvelun ja ePerusteet-palvelun välinen linkitys tapahtuu julkaistun opetussuunnitelman opintokokonaisuuden tasolle muodostuvan nelinumeroisen koodiarvon kautta. KOSKI-palveluun opiskeluoikeuden tietoja tallentaessa opiskeluoikeuden tietoihin on tekninen edellytys lisätä ePerusteet-palvelun kuvaukselta löytyvä nelinumeroinen opintokokonaisuuden koodiarvo, jotta linkitys muodostuu oikein. Tieto opintokokonaisuuden koodiarvosta siirretään tai tallennetaan opiskeluoikeuden luomisen yhteydessä. 

Opiskeluoikeuden luominen KOSKI-palveluun siis edellyttää teknisesti, että ePerusteet-palvelusta löytyy paikalliselta kuvaukselta opintokokonaisuuden tasolle tehty kuvaus ja suunnitelman julkaisun yhteydessä muodostuva koodiarvo talletaan tai siirretään opiskeluoikeuden tiedoissa opiskeluoikeutta luodessa. Koulutuksen kuvauksen on oltava julkaistuna ePerusteet-palvelussa, ennen kun oppijalle luodaan opiskeluoikeus KOSKI-palveluun.

Suunnitelmaa luodessa ja julkaistessa tulee kiinnittää huomiota siihen, että koulutuksen kuvaus löytyy suunnitelmassa opintokokonaisuuden tasolta, jotta KOSKI-palvelun ja ePerusteet-palvelun välinen linkitys on luotavissa opiskeluoikeudelle. KOSKI-palvelun ja ePerusteet-palvelun välinen linkitys tapahtuu opintokokonaisuuden tasolle muodostuvan nelinumeroisen koodiarvon kautta. KOSKI-palveluun opiskeluoikeuden tietoja tallentaessa opiskeluoikeuden tietoihin on tekninen edellytys lisätä ePerusteet-palvelun kuvaukselta löytyvä nelinumeroinen opintokokonaisuuden koodiarvo, jotta linkitys muodostuu oikein.  Julkaistuun kuvaukseen sisältyvän opintokokonaisuuden koodiarvon saa tarvittaessa tarkistettua ePerusteet-palvelun syöttökäyttökäyttöliittymästä.

Mikäli koodi ei ole ePerusteet-palvelussa muodostunut oikein tai tarvittavalle tasolle, ja tämä huomataan vasta suunnitelman julkaisun jälkeen siten, ettei muokkaaminen enää onnistu, olethan tarvittaessa yhteydessä ePerusteet-asiakaspalveluun. 

KOSKI-palvelun ohjeet linkitystä varten: 
6. Koulutuksen kuvauksen linkittäminen ePerusteet-palvelusta vapaan sivistystyön opiskeluoikeudelle

Info

Löydät ePerusteet-palvelun käyttöoikeuksiin liittyvän ohjeistuksen täältä: 
ePerusteet

ePerusteet -palvelun VST-työkalun ohjeet:
https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/opas/8378322/tiedot

Opas osaamisperusteiseen arviointiin vapaassa sivistystyössä:
Opas osaamisperusteiseen arviointiin vapaassa sivistystyössä


...