Tälle sivulle on koottu vastauksia erilaisiin vapaan sivistystyön opiskeluoikeuksia koskeviin usein kysyttyihin kysymyksiin KOSKI-kysymyksiin sekä muuta yleistä ohjemateriaalia vapaan sivistystyön oppilaitosten KOSKI-käyttäjille. Löydät koulutuksen tai osaamismerkin suoritustyyppikohtaiset ohjeet vasemman reunan navigaatiovalikosta omista osioistaan. Jos et löydä wikin Vapaan sivistystyön opiskeluoikeudet - ohjesivuilta etkä muista wikin koulutusmateriaaleista sopivaa ohjetta, olethan tarvittaessa yhteydessä koski(at)opintopolku.fi.


Sisällys:

Yleisiä ohjeita

Vapaan sivistystyön tietojen tallentamiseen liittyvät työvaiheet eri suoritustyypeillä

Voit käyttää alla olevaa taulukkoa aputyökaluna KOSKI-palvelun käyttöönottoa suunnitellessa tai vapaan sivistystyön tietojen tallentamisen ohjeina. Taulukon tarkoitus on ohjeistaa siitä, missä tilanteissa kyseinen ohje on tarpeellinen, ja mitä koulutuksia kyseinen ohje ei koske. Kaikkia taulukkoon kuvattuja työvaiheita ei ole pakolista tehdä taulukon mukaisessa järjestyksessä. Esimerkiksi KOSKI-palvelun käyttöoikeudet voi anoa ja myöntää jo samalla, kun ePerusteet-palvelun käyttöoikeudetkin. Suostumusten hallinnan toimia voi ja saattaa olla suositeltavaakin tehdä jo ennen, kun tietoja tallennetaan ePerusteet-palveluun.

Taulukon symbolit:

(question) = ennen koulutuksen alkamista
(tick) = koulutuksen alkaessa
(plus) = koulutuksen aikana
(minus) = koulutuksen päättyessä
(error) = ei koske tätä opiskeluoikeuden suoritustyyppiä


Ohjeita KOSKI-tietojen tallentamisen avuksi / ennen tietojen tallentamista KOSKI-palveluun

Vapaatavoitteinen koulutus ( 9 d §)Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palveluksen (JOTPA) valtionavustuksella rahoitettu koulutus  (9 a §)Kansanopistojen oppivelvollisille suunnattu vapaan sivistystyön koulutus eli ns. Opistovuosi oppivelvollisille
(9 a §)
Kansanopistojen oppivelvollisille suunnattu vapaan sivistystyön lukutaitokoulutus (9 a §)Kansanopistojen oppivelvollisille suunnattu kotoutumiskoulutus
(9 a §)
Vapaan sivistystyön osaamismerkit
(9 d §, 1.8.2024 alkaen)

Opintopolun vastuukäyttäjän käyttöoikeus:
Opintopolun vastuukäyttäjän ohjeet

(question)(question)(question)(question)(question)(question)

ePerusteet-palvelun käyttöoikeudet:
ePerusteet-palvelu

(question)(question)(question)(question)(question)(question)

Koulutuksen osaamisperusteisen kuvauksen julkaistu ePerusteet-palvelussa
ePerusteet-palvelu

(question)(question)(question)(question)(question)(error)

Opintokokonaisuuden koodin luominen paikalliseen opetussuunnitelmaan KOSKI-linkitystä varten:
6. Koulutuksen kuvauksen linkittäminen ePerusteet-palvelusta vapaan sivistystyön opiskeluoikeudelle

(question)(question)(error)(error)(error)(error)

Suostumusten hallinnan suunnittelu ja toteutus
Ohje ja malliasiakirjat (OKM): Linkki

(question)(error)(error)(error)(error)(question)

KOSKI-palvelun käyttöoikeudet:
KOSKI-palvelun käyttäjähallinta ja tietosuoja

(question)(question)(question)(question)(question)(question)

Oppijan informointi ja suostumuksen pyytäminen tietojen tallentamista varten OKM:n ohjeen mukaisesti

(tick)(error)(error)(error)(error)(minus)

Oppijan opiskeluoikeuden luominen KOSKI-palveluun:
Vapaan sivistystyön opiskeluoikeudet

(minus)(tick)(tick)(tick)(tick)(minus)

Oppijan suoritustietojen, opintopisteytettyjen laajuuksien ja arvosanojen tallentaminen opiskeluoikeuden osasuoritustietoihin

(minus)(plus)(plus)(plus)(plus)(minus)

Opiskeluoikeuden päättäminen (opiskeluoikeuden päättävä tila, koulutustyyppikohtaisten ohjeiden mukaan tarvittaessa suorituksen vahvistaminen)

(minus)(minus)(minus)(minus)(minus)(minus)

Tietojen tarkistaminen Virkailijan Opintopolun KOSKI-käyttöliittymässä tallentamisen tai tiedonsiirron jälkeen

(minus)(minus)(minus)(minus)(minus)(minus)

Opiskeluoikeuksien määrä / Opiskeluoikeuden suoritustyypin valinta

Alla on kuvattu usein kysyttyihin kysymyksiin vastauksia erilaisista tilanteista, joissa on tarpeen tunnistaa, millainen opiskeluoikeus tai montako opiskeluoikeutta oppijalle luodaan ja mikä sen tai niiden suoritustyypiksi valitaan. 

Oppija opiskelee kansanopistossa koulutuksessa, jossa noudatetaan ns. Opistovuosi-opetussuunnitelman perustetta 

Oppija on oppivelvollisuuslain tarkoittama oppija

Jos oppivelvollisuuslaissa tarkoitettu oppija opiskelee kansanopistossa järjestettävässä vapaasta sivistystyöstä annetun lain (632/1998) 7 a luvussa tarkoitetussa koulutuksessa, tulee hänelle luoda opiskeluoikeus KOSKI-palveluun tämän aloittaessa koulutuksessa. Opiskeluoikeuden suoritustyyppi määräytyy koulutuksessa noudatettavan opetussuunnitelman perusteen mukaisesti. (ks. Kansanopistojen oppivelvollisille suunnattu vapaan sivistystyön koulutuksen opetussuunitelman peruste)

Lähtökohtaisesti Opistovuosi-koulutuksessa on mahdollista opiskella enintään yhden vuoden ajan, mutta vapaasta sivistystyöstä annetun lain 25 b §:n 3 momentissa tarkoitetussa vaikeasti vammaisille järjestettävässä koulutuksessa kuitenkin kyseisen koulutuksen keston ajan. Vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa säädetystä koulutuksen kestosta voidaan poiketa, jos kansanopiston ylläpitäjän 4 §:ssä tarkoitetun ylläpitämisluvan pääasiallinen tai osittainen koulutustehtävä on vaikeasti vammaisille järjestettävä koulutus. Tällöin suoritusaika määräytyy opiskelijan henkilökohtaisten tavoitteiden ja valmiuksien perusteella. Kansanopiston ylläpitäjä päättää koulutuksen suoritusajasta. Koulutuksen suoritusaika voi olla kuitenkin enintään kolme vuotta. (25 b §)

HUOM. Tilanteissa, joissa oppija on vaikeasti vammaisille järjestetyissä Opistovuosi-koulutuksessa kauemmin kun yhden vuoden, opiskeluoikeus alkaa oppijan aloittaessa koulutuksessa ja jatkuu siihen asti, kunnes oppija päättää koulutuksen, viimeistään kolmen vuoden kuluttua. Näissä tilanteissa oppijalle ei luoda saman koulutuksen jatkuessa joka lukuvuosi uutta opiskeluoikeutta, ellei tämä keskeytä koulutuksessa ja tätä oteta samaan koulutukseen opiskelijaksi samaan oppilaitokseen uudelleen myöhemmin.

Oppija ei ole oppivelvollisuuslain tarkoittama oppija

Jos koulutukseen, jossa noudatetaan oppivelvollisille suunnattuun kansanopiston vapaan sivistystyön koulutuksen opetussuunnitelman perusteita (ns. Opistovuosi-linjalle), otetaan opiskelijaksi sellainen oppija, joka ei kuulu 1.8.2021 alkaen voimaan tulleen oppivelvollisuuslain piiriin, ei tällaiselle opiskelijalle luoda vapaan sivistystyön opiskeluoikeutta kuten oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle, sillä kyse on silloin vapaatavoitteisesti opiskelevasta vapaan sivistystyön opiskelijasta. Näin on silloinkin, kun kyseinen oppija osallistuu koulutukseen samassa opetusryhmässä kuin oppivelvolliset, tai suorittaa samat opinnot, kuin oppivelvollisille suunnatuissa vapaan sivistystyön koulutuksen opetussuunnitelman perusteissa on määritelty. 

Vapaatavoitteisen vapaan sivistystyön koulutuksen opiskelijan opintosuoritustiedot saa tallentaa KOSKI-tietovarantoon vain opiskelijan suostumuksella. Mikäli kansanopiston ylläpitäjä on päättänyt, että vapaatavoitteiset koulutukset voidaan tallentaa KOSKI-tietovarantoon, niin opiskelijan suostumuksella hänelle voidaan luoda vapaan sivistystyön opiskeluoikeus, jonka suoritustyypiksi valitaan vapaatavoitteinen koulutus. Kaikki oppijan suorittamat opinnot siirretään/tallennetaan silloin paikallisina opintoina koulutuksen päätyttyä. Opiskeluoikeuden alkamispäiväksi tallennetaan 9 d § mukaisesti vain koulutuksen päättymispäivä, jolloin opiskeluoikeuden kestona näkyy yksi vuorokausi. Oppilaitoksen ylläpitäjällä ei ole velvollisuutta päättää mahdollistaa tietojen tallentamista tietovarantoon,

HUOM. Jos on erehdyksessä luotu vapaatavoitteiselle opiskelijalle vapaan sivistystyön opiskeluoikeus, jonka suoritustyyppi on oppivelvollisuuden suorittamiseen liittyvä, tulee virheellisesti luotu opiskeluoikeus mitätöidä KOSKI-tietovarannosta. Opiskelijan antaessa suostumuksensa, voidaan tällaiselle opiskelijalle luoda koulutuksen päätyttyä kuitenkin uusi vapaan sivistystyön opiskeluoikeus, jossa päätason suoritustyyppinä on vapaatavoitteinen koulutus. 

Oppija opiskelee koulutuksessa, jossa noudatetaan kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perustetta

Jos oppivelvollisuuslaissa tarkoitettuun koulutukseen, kuten esimerkiksi kansanopiston järjestämään koulutukseen, jossa noudatetaan kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perusteita, otetaan opiskelijaksi sellainen oppija, joka ei kuulu 1.8.2021 alkaen voimaan tulleen oppivelvollisuuslain piiriin, ei tällaiselle opiskelijalle luoda vapaan sivistystyön opiskeluoikeutta samoin periaattein, kuten oppivelvollisuuslain piiriin kuuluvalle opiskelijalle.

Mikäli kyseinen koulutus on vapaana sivistystyönä järjestetty ja rahoitettu koulutus, kyse on silloin vapaatavoitteisesti opiskelevasta vapaan sivistystyön opiskelijasta. Näin on silloinkin, kun kyseinen oppija osallistuu koulutukseen samassa opetusryhmässä kuin oppivelvolliset. Vapaatavoitteisen vapaan sivistystyön koulutuksen opiskelijan opintosuoritustiedot saa tallentaa KOSKI-tietovarantoon vain opiskelijan suostumuksella. Mikäli kansanopiston ylläpitäjä on päättänyt, että vapaatavoitteiset koulutukset voidaan tallentaa KOSKI-tietovarantoon, niin opiskelijan suostumuksella hänelle voidaan luoda vapaan sivistystyön opiskeluoikeus, jonka suoritustyypiksi valitaan Vapaatavoitteinen koulutus. Kaikki oppijan suorittamat opinnot siirretään/tallennetaan silloin paikallisina opintoina koulutuksen päätyttyä. Opiskeluoikeuden alkamispäiväksi tallennetaan 9 d § mukaisesti vain koulutuksen päättymispäivä, jolloin opiskeluoikeuden kestona näkyy yksi vuorokausi. Oppilaitoksen ylläpitäjällä ei ole velvollisuutta päättää mahdollistaa tietojen tallentamista tietovarantoon,

HUOM. Jos oppijan suorittama kotoutumiskoulutus on kuitenkin muuna kuin vapaana sivistystyönä järjestettyä ja rahoitettua koulutusta (esim. TE-hallinnon rahoittamaa), ei sitä saa tallentaa edes oppijan suostumuksella tietovarantoon vapaan sivistystyön opiskeluoikeudelle. Kyse ei ole silloin vapaana sivistystyönä järjestetystä koulutuksesta eikä tietojen tallentaminen ole lain 9 d § eikä 9 a § mukaan sallittua. 

Oppija aloittaa opinnot kansanopistossa sellaisessa koulutuksessa, jossa noudatetaan oppivelvollisuuslaissa tarkoitetun koulutuksen opetussuunnitelman perusteita ja hän saa kesken opintojen kotikunnan

Oppivelvollisuuslain mukaan Suomessa vakinaisesti asuvat lapset ovat oppivelvollisia. Lapsi katsotaan oppivelvollisuuslakia sovellettaessa Suomessa vakinaisesti asuvaksi, jos hänellä on kotikuntalaissa (201/1994) tarkoitettu kotikunta Suomessa. Jos henkilöllä on väestötietojärjestelmään merkitty kotikunta, henkilö kuuluu oppivelvollisuuden piiriin. Jos kotikuntaa ei ole, henkilö ei kuulu oppivelvollisuuden piiriin. Jos henkilö oleskelee tilapäisesti Suomessa opiskelutarkoituksessa (esim. vaihto-opiskelu) eikä hänellä ole kotikuntalaissa tarkoitettua kotikuntaa, hän ei kuulu oppivelvollisuuslain ja siihen liittyvän maksuttomuuden piiriin. Koulutuksen järjestäjän tehtävänä on selvittää, onko opiskelijalla kotikunta vai ei." (Lue lisää: Oppivelvollisuuslaki 4 §, https://okm.fi/kysymyksia-ja-vastauksia-oppivelvollisuudesta

Kansanopiston, joka ottaa valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä annetun lain 9 a §:ssa tarkoitettuun koulutukseen opiskelijaksi nuoren, joka ei kuulu koulutuksen alkaessa vielä oppivelvollisuuslain piiriin, tulee aloittaa tietojen tallentaminen siitä alkaen, kun nuoresta tuli tai tulee oppivelvollinen. Opiskeluoikeuden alkamispäiväksi valitaan näissä tilanteissa se päivä, jona nuoresta tuli oppivelvollinen. Tutustu tarkemmin ohjeisiin suoritustietojen tallentamisesta opiskeluoikeudelle suoritustyyppikohtaisissa ohjeissa. Ongelmatilanteissa, olethan yhteydessä KOSKI-asiakaspalveluun. 

Oppija opiskelee oppivelvollisille suunnatussa koulutuksessa ja vapaatavoitteisessa koulutuksessa

Jos oppija opiskelee 9 a §:ssa tarkoitetussa kansanopiston koulutuksessa,  on kansanopiston ylläpitäjän lakisääteinen velvollisuus tallentaa tämän tiedot KOSKI-palveluun. Suorituksen tyypiksi opiskeluoikeudelle valitaan Oppivelvollisille suunnattu vapaan sivistystyön koulutus, Vapaan sivistystyön lukutaitokoulutus tai Vapaan sivistystyön maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus riippuen siitä, mitä opetussuunnitelman perustetta koulutuksessa noudatetaan.  Jos oppija suorittaa koulutuksen aikana lisäksi 9 d §:ssä tarkoitetun vapaatavoitteisen koulutuksen, voidaan sen tiedot tallentaa vain oppijan suostumuksella. Toisen opiskeluoikeuden päätason suoritustyypiksi valitaan Vapaan sivistystyön vapaatavoitteinen koulutus. Näissä tilanteissa oppijalle luotain kaksi toisistaan erillistä opiskeluoikeutta, joista ensimmäisen tallentaminen on kansanopiston ylläpitäjän velvollisuus ja tietojen tallentaminen alkaa oppijan aloittaessa koulutuksessa.  Toisen opiskeluoikeuden tallentaminen tapahtuu oppijan omalla suostumuksella vasta koulutuksen päätyttyä.

Oppija opiskelee oppivelvollisille suunnatussa koulutuksessa ja hän suorittaa koulutuksen aikana osaamismerkin

Jos oppija opiskelee 9 a §:ssa tarkoitetussa kansanopiston koulutuksessa,  on kansanopiston ylläpitäjän lakisääteinen velvollisuus tallentaa tämän tiedot KOSKI-palveluun. Suorituksen tyypiksi opiskeluoikeudelle valitaan Oppivelvollisille suunnattu vapaan sivistystyön koulutus, Vapaan sivistystyön lukutaitokoulutus tai Vapaan sivistystyön maahanmuuttajien kotoutumiskoulutus riippuen siitä, mitä opetussuunnitelman perustetta koulutuksessa noudatetaan.  Jos oppija suorittaa koulutuksen aikana lisäksi 9 d §:ssä tarkoitetun osaamismerkin, voidaan osaamismerkin tiedot tallentaa vain oppijan suostumuksella. Toisen opiskeluoikeuden päätason suoritustyypiksi valitaan Vapaan sivistystyön osaamismerkki. Näissä tilanteissa oppijalle luotain kaksi toisistaan erillistä opiskeluoikeutta, joista ensimmäisen tallentaminen on kansanopiston ylläpitäjän velvollisuus ja toisen tallentaminen tapahtuu oppijan omalla suostumuksella.  

Oppija opiskelee samanaikaisesti useammassa kuin yhdessä vapaatavoitteisessa koulutuksessa

Jos oppija opiskelee 9 d §:ssa tarkoitetussavapaatavoitteisessa koulutuksessa,  voidaan koulutuksen tiedot tallentaa vain oppijan suostumuksella. Suorituksen tyypiksi opiskeluoikeudelle valitaan 'Vapaan sivistystyön vapaatavoitteinen koulutus'. Näissä tilanteissa oppijalle luotain kaksi tai useampia toisistaan erillisiä opiskeluoikeuksia, joista jokainen vain hänen omalla suostumuksellaan.  

Oppija opiskelee vapaatavoitteisessa koulutuksessa ja hän suorittaa koulutuksen aikana osaamismerkin

Jos oppija opiskelee 9 d §:ssa tarkoitetussavapaatavoitteisessa koulutuksessa,  voidaan koulutuksen tiedot tallentaa vain oppijan suostumuksella. Suorituksen tyypiksi opiskeluoikeudelle valitaan 'Vapaan sivistystyön vapaatavoitteinen koulutus'.  Jos oppija suorittaa koulutuksen aikana lisäksi 9 d §:ssä tarkoitetun osaamismerkin, voidaan osaamismerkin tiedot tallentaa vain oppijan suostumuksella. Toisen opiskeluoikeuden päätason suoritustyypiksi valitaan Vapaan sivistystyön osaamismerkki. Näissä tilanteissa oppijalle luotain kaksi toisistaan erillistä opiskeluoikeutta, joista molemmat vain hänen omalla suostumuksellaan.  

Oppija opiskelee JOTPA:n rahoittamassa koulutuksessa ja ja vapaatavoitteisessa koulutuksessa

Jos oppija opiskelee 9 a §:ssa tarkoitetussa JOTPA:n rahoittamassa vapaan sivistystyön koulutuksessa, on rahoitusta saavan oppilaitoksen ylläpitäjän lakisääteinen velvollisuus tallentaa tämän tiedot KOSKI-palveluun. Suorituksen tyypiksi opiskeluoikeudelle valitaan Jatkuvaan oppimiseen suunnattu vapaan sivistystyön koulutus.  Jos oppija suorittaa koulutuksen aikana lisäksi 9 d §:ssä tarkoitetun vapaatavoitteisen koulutuksen, voidaan sen tiedot tallentaa vain oppijan suostumuksella. Toisen opiskeluoikeuden päätason suoritustyypiksi valitaan Vapaan sivistystyön vapaatavoitteinen koulutus. Näissä tilanteissa oppijalle luotain kaksi toisistaan erillistä opiskeluoikeutta, joista ensimmäisen tallentaminen on valtionavustusta saaneen oppilaitoksen ylläpitäjän velvollisuus ja tietojen tallentaminen alkaa oppijan aloittaessa koulutuksessa.  Toisen opiskeluoikeuden tallentaminen tapahtuu oppijan omalla suostumuksella vasta koulutuksen päätyttyä.

Oppija opiskelee JOTPA:n rahoittamassa koulutuksessa ja hän suorittaa koulutuksen aikana osaamismerkin

Jos oppija opiskelee 9 a §:ssa tarkoitetussa JOTPA:n rahoittamassa vapaan sivistystyön koulutuksessa, on rahoitusta saavan oppilaitoksen ylläpitäjän lakisääteinen velvollisuus tallentaa tämän tiedot KOSKI-palveluun. Suorituksen tyypiksi opiskeluoikeudelle valitaan Jatkuvaan oppimiseen suunnattu vapaan sivistystyön koulutus.  Jos oppija suorittaa koulutuksen aikana lisäksi 9 d §:ssä tarkoitetun osaamismerkin, voidaan osaamismerkin tiedot tallentaa vain oppijan suostumuksella. Toisen opiskeluoikeuden päätason suoritustyypiksi valitaan Vapaan sivistystyön osaamismerkki. Näissä tilanteissa oppijalle luotain kaksi toisistaan erillistä opiskeluoikeutta, joista ensimmäisen tallentaminen on oppilaitoksen ylläpitäjän velvollisuus ja  ja tietojen tallentaminen alkaa oppijan aloittaessa koulutuksessa. Toisen opiskeluoikeuden tallentaminen tapahtuu oppijan omalla suostumuksella vasta osaamismerkin tultua suoritetuksi.


Suoritustyypin valinnassa huomioitavaa

 Oheisesta ohjekuvassa on kuvattu, miten voidaan tunnistaa tilanteet, joissa oppijalle tulee luoda vapaan sivistystyön opiskeluoikeus KOSKI-palveluun, sekä miten tehdä oikean päätason suoritustyypin valinta.

HUOM. Tässä ohjekuvassa on kuvattu 1.8.2021 alkaen palveluun tallennettavat vapaan sivistystyön koulutukset, mutta ei 1.1.2023 alkaen palveluun tallennettavaa JOTPA:n rahoittamaa koulutusta eikä 1.1.2024 alkaen palveluun tallennettavia osaamismerkkejä. JOTPA:n valtionavustuksella rahoittamien koulutusten ollessa kyseessä opiskeluoikeuden suoritustyyppinä on aina 'Jatkuvaan oppimiseen suunnattu vapaan sivistystyön koulutus'. 


Kansanopiston oppivelvollisten muut rinnakkaiset opiskeluoikeudet

Oppija korottaa koulutuksen aikana perusopetuksen arvosanoja tai suorittaa lukio-opintoja taikka ammatillisen koulutuksen opintoja

Jos kansanopistojen oppivelvollisille suunnatussa vapaan sivistystyön koulutuksessa oppivelvollisuuttaan suorittava opiskelija koulutuksen aikana korottaa perusopetuksen arvosanoja, jotka hyväksiluetaan kansanopiston järjestämän vapaan sivistystyön koulutuksen opintoihin, tulee kansanopiston ylläpitäjän luoman vapaan sivistystyön opiskeluoikeuden lisäksi myös perusopetuksen  järjestäjän luoda erillinen perusopetuksen opiskeluoikeus ja tallentaa/siirtää järjestämässään koulutuksessa tehdyt perusopetuksen korotukset kyseiselle opiskeluoikeudelle.  Missään tilanteessa ei voi olla niin, että perusopetuksen arvosanoja korottavalla kansanopistossa vapaan sivistystyön koulutuksessa oppivelvollisuuttaan suorittavalla oppivelvollisella vapaan sivistystyön opiskelijalla olisi vain vapaan sivistystyön opiskeluoikeus. Jos kansanopiston ylläpitäjällä on molempien koulutusten järjestämisluvat ja opinnot on suoritettu saman koulutuksen järjestäjän/oppilaitoksen ylläpitäjän koulutuksissa, tulee opiskelijalle silti luoda tarvittava määrä koulutusmuotokohtaisia opiskeluoikeuksia.

Mikäli perusopetuksen arvosanojen korotusten tai lukio-opintojen taikka ammatillisen koulutuksen suoritukset hyväksiluetaan kansanopiston oppivelvollisille suunnatun koulutuksen vapaan sivistystyön todistukselle, hyväksiluetut suoritukset sekä niiden laajuudet opintopisteinä voidaan lisäksi myös tallentaa vapaan sivistystyön opiskeluoikeudelle. 

HUOM! Edellä kuvattu ohje pätee myös tilanteisiin, joissa oppivelvollinen opiskelija suorittaa oppivelvollisuuttaan kansanopiston järjestämässä koulutuksessa, jossa noudatetaan joko kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelman perustetta tai vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksen opetussuunnitelmasuositusta ja oppija korottaa niiden aikana perusopetuksen arvosanoja tai suorittaa lukio-opintoja taikka ammatillisen koulutuksen opintoja.

Kansanopistojen oppivelvollisille suunnatussa koulutuksessa opiskelevalla oppijalla, joka koulutuksen aikana korottaa perusopetuksen arvosanoja perusopetuksessa, tulee siis olla paitsi kansanopiston ylläpitäjän luoma vapaan sivistystyön opiskeluoikeus, myös perusopetuksen opiskeluoikeus, jonka luo kyseinen perusopetuksen järjestäjä. 

Aikuisten perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti suoritetuista korotuksista:
Aineopiskelijan suorituksen perustiedot / päättöarvosanojen korottajat aikuisten perusopetuksessa

Nuorten perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisesti suoritetuista korotuksista:
4. Erityisen tutkinnon todistukset)

Mikäli opiskelija suorittaa myös ammatillisen koulutuksen opintoja,  jotka järjestetään ja arvioidaan ammatillisen koulutuksen lainsäädännön ja tutkintojen perusteiden mukaisesti, tulee vastaavasti ammatillisen koulutuksen järjestäjän luoda opiskelijalle ammatillisen koulutuksen opiskeluoikeus, jolle ammatillisen koulutuksen suoritukset kirjataan.
Ammatillisten opiskeluoikeuksien tiedot KOSKI-palvelussa

Mikäli opiskelija suorittaa myös lukiokoulutuksen opintoja, jotka järjestetään ja arvioidaan lukiokoulutuksen lainsäädännön ja opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti, tulee lukiokoulutuksen järjestäjän luoda opiskelijalle lukion aineopiskelijan opiskeluoikeus, jolle lukiokoulutuksen suoritukset kirjataan. 
Lukion oppimäärän ja aineopiskelijoiden opiskeluoikeudet

Muuta usein kysyttyä

Mikä on KOSKI-opiskeluoikeuden tiedoista löytyvä opintokokonaisuuden koodi-tietokenttä ja miten se liittyy ePerusteet-palveluun?

Opintokokonaisuuden koodi on 17.6.2022 lukien pakollinen tietokenttä vapaan sivistystyön opiskeluoikeuksilla, joiden päätason suoritus on vapaatavoitteisen vapaan sivistystyön koulutuksen suoritus eli ne koulutuksen, joiden tallentaminen KOSKI-tietovarantoon edellyttää opiskelijan antamaa suostumusta. Tämä tarkoittaa kaikkia tietovarantoon tallennettavia kansalaisopistojen, kesäyliopistojen, liikunnan koulutuskeskusten ja opintokeskusten vapaan sivistystyön koulutusta sekä kaikkia niitä kansanopistojen vapaan sivistystyön koulutuksia, joissa opiskelija ei suorita oppivelvollisuutta oppivelvollisuuslain tarkoittamalla tavalla.
Koulutuksen osaamisperusteisen kuvauksen vieminen ePerusteet-palveluun on 1.8.2021 alkaen ollut ohjeistettu edellytys sille, että opiskeluoikeuden saa luoda ja opintosuoritustiedot saa viedä KOSKI-palveluun vapaan sivistystyön opiskeluoikeudelle. Jatkossa koulutuksen kuvauksen vieminen ePerusteet-palveluun on myös tekninen edellytys, sillä ePerusteet-palveluun VST-työkalulla vietyjen koulutusten paikallisten kuvausten ja KOSKI-palveluun vietyjen opiskeluoikeuksien välille on muodostettava linkitys KOSKI-palveluun opiskeluoikeutta luodessa. KOSKI-palveluun tallennettavien opiskeluoikeuksien ja ePerusteet-palveluun VST-työkalulla tallennettavien paikallisten koulutusten kuvausten välille muodostettava linkitys tapahtuu opintokokonaisuuden koodiarvon kautta. 

ePerusteet-palveluun viedyltä koulutuksen osaamisperusteiselta kuvaukselta löytyy opintokokonaisuuden tasolta opintokokonaisuuden koodi, joka on nelinumeroinen koodiarvo. Jatkossa koodiarvo generoituu automaattisesti ePerusteet-palvelussa opintokokonaisuuden tasolle, kun koulutuksen kuvaus julkaistaan.  Myös kaikkiin VST-työkalulla aiemmin julkaistuihin kuvauksiin on nyt massa-ajolla lisätty näkyviin opintokokonaisuuden koodiarvotiedot kesäkuussa 2022. Mikäli koulutus koostuu useista erillisistä kursseista/opintojaksoista, tulee jatkossa huomioida jo kuvausta ePerusteet-palveluun luodessa, että linkitys tapahtuu ePerusteissa opintokokonaisuuden tasolle siten, että yhdelle KOSKI-palvelun opiskeluoikeudelle voidaan linkittää opintokokonaisuuden tasolle tallennettu koulutuksen kuvaus.

Löydät opintokokonaisuuden koodiarvon ePerusteet-palveluun viedyltä kuvaukselta. Koodiarvon saa tarkistettua tarvittaessa ePerusteet-palveluun viedyltä koulutuksen kuvaukselta, opintokokonaisuuden tasolta: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/kooste/vapaasivistystyo.
Lue lisää ePerusteet-palvelun vapaan sivistystyön ohje- ja koulutusmateriaaleista: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/opas/7806470/tiedot




KOSKI-palvelussa opintokokonaisuuden koodiarvo on 17.6.2021 lukien pakollinen tieto syöttökäyttöliittymässä luoduille vapaan sivistystyön opiskeluoikeuksille, joiden päätason suoritus on vapaatavoitteisen koulutuksen suoritus. Lähdejärjestelmästä siirrettäessä uusi tieto tulee pakolliseksi 1.8.2022 alkaen. Siirtymäajan päätyttyä vapaa tekstikenttä ’Kuvaus’ poistuu käytöstä tarpeettomana. Opintokokonaisuuden kooditieto linkittää KOSKI-palvelusta löytyvän opiskeluoikeuden ePerusteisiin vietyyn paikalliseen kuvaukseen. 

KOSKI-palvelussa syöttökäyttöliittymästä opiskeluoikeutta luodessa opiskeluoikeuden suoritustiedoista löytyy pudotusvalikko, johon tulee joko kirjoittaa tai valita kyseisen koulutuksen opintokokonaisuuden koodi. Oikean koodiarvon valitseminen KOSKI-palvelussa on tärkeää, jotta opiskeluoikeuden linkitys kohdistuu oikeaan ePerusteista löytyvään koulutuksen osaamisperusteiseen kuvaukseen. 




HUOM. Opintokokonaisuuden koodia saa päivitettyä syöttökäyttöliittymässä luoduilla opiskeluoikeuksilla Muokkaa-painikkeen kautta. Suorituksen vahvistusta ei tarvitse purkaa, vaan tiedon saa päivitettyä Muokkaa-näkymässä vapaasti. Lopuksi tulee tallentaa tiedot ja tarkistaa, että muodostunut linkitys johtaa oikean opintokokonaisuuden kuvaukseen ePerusteet-palvelussa. Opintokokonaisuuden koodiarvo on mahdollista lisätä myös takautuvasti 1.8.2021 alkaen luoduille opiskeluoikeuksille, joilta tieto puuttuu.

Lue lisää: 6. Koulutuksen kuvauksen linkittäminen ePerusteet-palvelusta vapaan sivistystyön opiskeluoikeudelle

Mitä eroa on opiskeluoikeuden mitätöimisellä ja opiskelijan antaman suostumuksen peruutuksella?

Opiskeluoikeuden mitätöinti on KOSKI-pääkäyttäjien viimesijainen virheiden korjaukseen tarkoitettu toiminnallisuus. Opiskeluoikeuden mitätöintiä ei tule koskaan tehdä korjaustoimenpiteenä tilanteissa, joissa opiskelija ottaa oppilaitokseen tai sen ylläpitäjään yhteyttä ilmoittaakseen suostumuksen peruuttamisesta. Suostumuksen peruuttamistoiminnallisuus on eri asia, kun opiskeluoikeuden mitätöinti. 

1.8.2021 tai sen jälkeen vapaatavoitteisen koulutuksen opiskelijalla ja 1.1.2024 alkaen osaamismerkin suorittaneella, jonka suoritustiedot on tallennettu vapaan sivistystyön opiskeluoikeudelle, on oikeus milloin tahansa peruuttaa antamansa suostumus suoritustietojen tallentamiseen. Opiskelija voi itse tehdä peruutuksen Oma Opintopolun kautta kirjautuneena, ja mikäli opiskelija ei ole itse luonut kyseisen opiskeluoikeuden suorituslinkkiä, hän pääsee peruuttamaan suostumuksen ja poistamaan suoritustiedot itse Opintopolkuun kirjautuneena.

Jos opiskelija ottaa oppilaitokseen yhteyttä peruakseen suostumuksen, KOSKI-pääkäyttäjän ei pidä mitätöidä jo luotua opiskeluoikeutta, vaan opiskelija tulee ohjata peruuttamaan suostumus itse kirjautuneena Oma Opintopolku-palveluun tai ottamaan yhteyttä Opetushallitukseen osoitteeseen koski(at)opintopolku.fi. Suostumuksen peruminen on mahdollista Opintopolkuun kirjautumisen lisäksi myös KOSKI-palvelun tietosuojaselosteen kautta saatavissa olevalla paperilomakkeella, jolla oppija voi peruuttaa antamansa suostumuksen. Tiedot poistetaan peruutusilmoituksen saapumisen jälkeen Opetushallituksen toimesta, mikäli suoritustietoa ei ole oppijan omasta toimesta jatkohyödynnetty Oma Opintopolussa kyseisen suorituksen tiedot sisältävän suorituslinkin jakamalla.

Suostumuksen peruutuksen tekee aina opiskelija itse Oma Opintopolussa tai mikäli opiskelija toimittaa paperilomakkeen Opetushallitukselle, tietojen poistamisen tietovarannosta tekee Opetushallitus. Peruutustoiminnallisuus poistaa suostumukseen perustuen tallennetun opiskeluoikeuden tiedot, eikä ole sama asia kun oppilaitosten pääkäyttäjien viimesijaiseen virheenkorjaukseen tarkoitettu opiskeluoikeuden mitätöintitoiminnallisuus. 

Mikäli peruutuksia tapahtuu, Opetushallitus lähettää ilmoituksen asiasta oppilaitoksen tai/ja sen ylläpitäjän KOSKI-pääkäyttäjälle. Oppilaitoksen ylläpitäjän tulee sen jälkeen huolehtia siitä, ettei peruutusilmoituksen jälkeen oppilaitoksen ylläpitäjä enää uudelleen siirrä eikä tallenna kyseisen koulutuksen suoritustietoja KOSKI-tietovarantoon. Opintosuoritustietoja ei peruutustilanteissa poisteta oppilaitoksen omasta opintohallintojärjestelmästä eikä suostumuksen peruutus koske opintohallintojärjestelmään tallennettuja tietoja, vaan suostumuksen peruuttamalla suoritustiedot poistetaan ainoastaan KOSKI-tietovarannosta.

Suostumuksen peruuttaminen Oma Opintopolku-palveluun kirjautumalla:
https://opintopolku.fi/oma-opintopolku/

Ilmoituslomake suostumuksen peruuttamisesta löytyy paperisena täältä:
Tietoturva ja tietosuoja KOSKI-palvelussa

Laintulkintaan liittyvistä kysymyksistä vastaa OKM:
https://okm.fi/koski-ja-osaamisen-tunnistaminen

Virheenkorjaus KOSKI-palvelussa (opiskeluoikeuden mitätöinti):
Tiedonsiirtovirheet ja niiden korjaus#2.VirheenkorjausKOSKI-palvelussa