You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 24 Next »

Tältä sivulta löydät kootusti vastauksia usein kysyttyihin tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta koskeviin KOSKI-kysymyksiin. Opintohallintojärjestelmiin tehtäviin merkintöihin liittyvissä kysymyksissä käännythän oman opintohallintojärjestelmätoimittajan puoleen.

Minkälainen todistus VALMA-koulutuksen, perusopetuksen lisäopetuksen tai LUVA-koulutuksen suorittaneille opiskelijoille annetaan, kun valmistumispäivä on vasta 1.8.2022 jälkeen? Miten tämä tulisi merkitä KOSKI-palveluun?

Lain siirtymäsäännöksen nojalla siirtyvälle opiskelijalle on luotava 1.8.2022 alkava TUVA-opiskeluoikeus KOSKI-palveluun, mikäli hän tosiasiassa aloittaa TUVA-opinnot 1.8.2022 tai sen jälkeen. 

Ne VALMA-opiskelijat, jotka ovat tosiasiassa suorittaneet kaikki opintonsa ennen 1.8.2022, eivät ole 29 §:n siirtymäsäännöksen piirissä, vaikka todistus annettaisiin vasta 1.8.2022 jälkeen. Todistus annetaan suoritetusta koulutuksesta. Niille opiskelijoille, jotka ovat tehneet kaikki opintosuoritukset valmiiksi 31.7.2022 mennessä, mutta suoritusten arviointipäivät tai valmistumispäivä on 1.8.2022 tai sen jälkeen, ei luoda TUVA-koulutuksen opiskeluoikeutta, vaan opiskeluoikeus- ja suoritustiedot päivitetään aiemmalle opiskeluoikeudelle.

Mikäli opiskelija tosiasiassa palaa koulutukseen eikä kaikkia opintoja ole suoritettu 31.7.2022 mennessä, hänelle tulee luoda TUVA-koulutuksen opiskeluoikeus. Opiskeluoikeuden aloittavaa tilaa koskevat, siirtymäsäännöksen nojalla siirtyvien opiskelijoiden ohjeet löytyvät täältä:  1.1 Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen tilatiedot ja rahoitusmuodon tiedot

Lue lisää opiskeluoikeuden aloittavasta tilasta siirtymäsäännöksen nojalla siirtyvillä opiskelijoilla:
 https://wiki.eduuni.fi/display/OPHPALV/1.1+Tutkintokoulutukseen+valmentavan+koulutuksen+tilatiedot+ja+rahoitusmuodon+tiedot#id-1.1Tutkintokoulutukseenvalmentavankoulutuksentilatiedotjarahoitusmuodontiedot-SiirtymäsäännöksennojallaTUVA-opiskelijoiksisiirtyvienperusopetuksenlisäopetuksen,LUVA-koulutuksenjaVALMA-koulutuksenopiskeluoikeudenaloittavatila

Tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetun lain opiskelijaa koskevan siirtymäsäännoksen (29 §) mukaan Opetushallitus voi määrätä siirtymiseen liittyvistä osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteista ja menettelyistä. Tällaista osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen menettelyitä täsmentävää määräystä ei ole erikseen annettu eikä tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opetussuunnitelman peruste määrää osaamisen tunnistamisen eikä tunnustamisen menettelyistä. Koulutuksen järjestäjät voivat näin ollen merkitä KOSKI-palvelussa TUVA-opiskeluoikeuden koulutuksen osille aiempien VALMA-, LUVA-tai lisäopetuksen opintojen aikana tehdyt suoritukset opiskelijan TUVA:n henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa sovitun mukaisesti . Koulutuksen osille kirjataan suoritusten laajuudet viikkoina.

TUVA-opiskeluoikeudella suorituksen laajuuden yksikkö on viikko. Muuntotaulukkoa osaamispisteistä ja opintopisteistä viikoiksi ei ole, vaan viikon määritelmä lähtee siitä, että opiskelijalla on oikeus saada opetusta ja ohjausta eri oppimisympäristöissä keskimäärin 22 tuntia viikkoa kohti (1215/2020, 19 §). Tämä tarkoittaa 22 tuntia (60 minuuttia) viikossa tai noin 29 opetus- ja ohjaustuntia (45 minuuttia) viikon aikana. Opetus- ja ohjaustuntien määrän tarkastelua tehdään keskimäärin koulutukseen käytettyjen kalenteriviikkojen aikana. Osaamisen tunnustamisen menettelyistä ei ole määrätty opetussuunnitelman perusteessa eikä muilla määräyksillä, joten koulutuksen järjestäjät voivat tehdä suoritusmerkinnät siirtyneen opiskelijan aiemmista LUVA-, VALMA- taikka lisäopetuksen suorituksista henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa sovitun mukaisesti. Koulutuksen osille kirjataan suoritusten laajuudet viikkoina.

Ohje suoritusten kirjaamisesta koulutuksen osille KOSKI-palvelussa:
https://wiki.eduuni.fi/display/OPHPALV/2.1+Tutkintokoulutukseen+valmentavan+koulutuksen+osasuoritukset


TUVA-koulutuksen laajuus on enimmillään 38 viikkoa. KOSKI-palvelussa on TUVA-opiskeluoikeuden opetussuunnitelman perusteiden mukainen validaatio, jonka mukaisesti TUVA-opiskeluoikeuden voi merkitä Valmistunut-tilaan, kun opiskeluoikeudella on vähintään kahden viikon laajuinen kaikille yhteinen koulutuksen osa ja vähintään kaksi muuta koulutuksen osaa, joiden laajuus on vähintään viikko per koulutuksen osa.

Kun opiskelija siirtyy tutkintokoulutukseen valmentavaan koulutukseen 1.8.2022 perusopetuksen lisäopetuksesta, VALMA-koulutuksesta taikka LUVA-koulutuksesta

Jos opiskelija on ennen 1.8.2022 aloittanut opinnot perusopetuslaissa tarkoitetussa lisäopetuksessa, lukiolaissa tarkoitetussa lukiokoulutukseen valmistavassa koulutuksessa tai ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitetussa ammatilliseen koulutukseen valmentavassa koulutuksessa, opiskelija siirtyy mainittuna ajankohtana suorittamaan tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitettua tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta (Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 29 §). Edellä mainituissa tapauksissa KOSKI-palvelussa oleva perusopetuksen lisäopetuksen, VALMA-koulutuksen taikka LUVA-koulutuksen aktiivinen opiskeluoikeus päätetään 31.7.2022 opiskeluoikeuden päättävään terminaalitilaan (ks. koulutusmuotokohtaiset ohjeet wikistä) ja siirtyvälle opiskelijalle luodaan uusi TUVA-opiskeluoikeus 1.8.2022 alkaen.

Lain siirtymäsäännöksen nojalla siirtyvälle opiskelijalle on luotava 1.8.2022 alkava TUVA-opiskeluoikeus KOSKI-palveluun, mikäli hän tosiasiassa aloittaa TUVA-opinnot 1.8.2022 tai sen jälkeen.  Ne siirtymäsäännöksessä mainituissa koulutuksissa opiskelleet opiskelijat, jotka ovat tosiasiassa suorittaneet kaikki opintonsa ennen 1.8.2022, eivät ole 29 §:n siirtymäsäännöksen piirissä, vaikka todistus annettaisiin vasta 1.8.2022 jälkeen. Todistus annetaan suoritetusta koulutuksesta. Niille opiskelijoille, jotka ovat tehneet kaikki opintosuoritukset valmiiksi 31.7.2022 mennessä, mutta suoritusten arviointipäivät tai valmistumispäivä on 1.8.2022 tai sen jälkeen, ei luoda TUVA-koulutuksen opiskeluoikeutta, vaan opiskeluoikeustiedot päivitetään aiemmalle VALMA-opiskeluoikeudelle siihen asti, että opiskelija päättää koulutuksen. (Ohjetta on tarkennettu OKM:n antaman tulkintaohjeen perusteella 4.8.2022.)

Mikäli siirtymäsäännöksessä mainituissa koulutuksissa 31.7.2022 opiskellut opiskelija tosiasiassa palaa koulutukseen eikä kaikkia opintoja ole suoritettu 31.7.2022 mennessä, hänelle tulee luoda TUVA-koulutuksen opiskeluoikeus.

Tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetun lain 29 §:ssä säädettyä ei kuitenkaan sovelleta lain 28 §:n 2 momentissa tarkoitetussa tilanteessa. Jos koulutuksen järjestäjä on järjestänyt tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetun lain voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten nojalla lukiolaissa tarkoitettua lukiokoulutukseen valmistavaa koulutusta (LUVA), mutta sillä ei ole 1.8.2022 tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun koulutuksen järjestämislupaa, se saa lain mukaan järjestää lukiokoulutukseen valmistavaa koulutusta 31.7.2023 asti lain voimaan tullessa voimassa olleiden säännösten ja niiden nojalla annettujen määräysten mukaisesti. Koulutuksen järjestäjä ei kuitenkaan voi ottaa uusia opiskelijoita edellä tarkoitettuun koulutukseen 31.7.2022 jälkeen. Edellä mainituissa tapauksissa, joissa LUVA-koulutuksen järjestäjä järjestää LUVA-koulutusta siirtymäajalla 1.8.2022 – 31.7.2023, jatketaan 31.7.2022 aktiivisina olevien LUVA-opiskeluoikeuksien päivittämistä normaalisti opiskeluoikeuden tosiasialliseen päättymisajankohtaan asti tämän ohjeen mukaisesti. Siirtymäajalla opiskelevien LUVA-opiskelijoiden aktiiviset opiskeluoikeudet päätetään kuitenkin viimeistään 31.7.2023 terminaalitilaan.

Uusia VALMA-koulutuksen, LUVA-koulutuksen taikka perusopetuksen lisäopetuksen opiskeluoikeuksia, jotka alkavat 1.8.2022 tai myöhemmin, ei luoda KOSKI-palveluun.

Ohjeet siirtyvän opiskelijan opintosuoritusten merkitsemisestä TUVA-opiskeluoikeudelle löytyvät TUVA-koulutuksen opiskeluoikeuksien ohjeista.

Tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetun lain 29 § mukaan Opetushallitus voi määrätä siirtymiseen liittyvistä osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteista ja menettelyistä. Opetushallituksen sisältöasiantuntijoilta saamamme tiedon mukaan Opetushallitus ole antanut, eikä tällä tietoa tule antamaan opetussuunnitelman perusteiden (https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/tutkintoonvalmentava/7534950/tiedot) lisäksi muuta erillistä määräystä osaamisen tunnustamisesta TUVA-koulutukseen. Saamamme ohjeen mukaisesti siirtyvän opiskelijan tulee saada yhtenäinen todistus valmentavasta koulutuksesta. Jos opiskelija siirtyy 1.8.2022 lukien VALMAsta, LUVAsta taikka perusopetuksen lisäopetuksesta TUVA-koulutukseen, henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmakeskustelussa sovitaan opiskelijan kanssa TUVA-todistukselle aiemmista opinnoista siirrettävät viikot ja opintojen päätteeksi opiskelija saa yhden yhtenäisen todistuksen koko tutkintokoulutukseen koulutukseen valmentavasta koulutuksesta. Kukin TUVA-koulutuksen järjestäjä voi kirjata aiemmat VALMA-, LUVA- ja lisäopetuksen opinnot TUVAn todistuksella TUVA-koulutuksen osille sen mukaan, miten paikallisesti katsotaan vastaavuuksien olevan ja opiskelijan kanssa sovitaan.

Näin ollen,  opinnot tosiasiassa aloittaneen, siirtyneen opiskelijan TUVA-opiskeluoikeudelle tallennetaan KOSKI-palvelussa edellä kuvattua periaatetta noudattaen koulutuksen osille aiemmista perusopetuksen lisäopetuksessa, LUVA-koulutuksessa suoritetuista opinnoista taikka VALMA-koulutuksessa suoritetut opinnot. Koulutuksen osille tallennetaan aiempien opintojen suorituksien osalta huomioidut laajuudet viikkoina TUVA-koulutuksen opetussuunnitelman perusteen mukaisesti. 

Miksi TUVA-opiskeluoikeudella on pakollisena tietona, millaisella järjestämisluvalla koulutuksen järjestäjä järjestää TUVA-koulutusta?


KOSKI-tietovarantoon tallennetusta tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskeluoikeudelta poimittavat rahoituksen lisätiedot riippuvat siitä, millaisella järjestämisluvalla koulutuksen järjestäjä järjestää TUVA-koulutusta.

Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen järjestäminen edellyttää järjestämislupaa. Kunta voi myös järjestää tutkintokoulutukseen valmentavaa koulutusta ilman järjestämislupaa. Koulutuksen on tällöin täytettävä 4 §:n 2 momentissa säädetyt edellytykset. Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen järjestämislupa voidaan myöntää hakemuksesta lukiolaissa (714/2018) tarkoitetulle lukiokoulutuksen järjestäjälle, ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitetulle ammatillisen koulutuksen järjestäjälle sekä rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle, jolle on myönnetty perusopetuslain 7 §:ssä tarkoitettu perusopetuksen järjestämislupa. Järjestämisluvassa määrätään, minkä koulutusmuodon yhteyteen valmentavan koulutuksen järjestämislupa myönnetään, jos koulutuksen järjestäjällä on useita 4 §:n 1 momentissa tarkoitetun opetuksen tai koulutuksen järjestämislupia. (Laki tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta 2 § - 5 §)

TUVA-koulutuksen järjestämisessä sovelletaan, mitä asianomaisen järjestäjän osalta perusopetuslaissa, lukiolaissa tai ammatillisesta koulutuksesta annetussa lain 26 § mukaisesti. Jos kunta järjestää koulutusta ilman järjestämislupaa, sovelletaan 26 § tarkoitetun osalta, mitä mainituista asioista perusopetuslaissa säädetään.

Tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetussa laissa tarkoitetun koulutuksen järjestäjän on tallennettava tietovarantoon lain mukaisessa koulutuksessa olevista opiskelijoistaan opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetussa laissa tarkoitetun rahoituksen laskentaperusteena olevat koulutuksen järjestämistä koskevat tiedot. (Laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä 9 b §)

Rahoituksen määräytymisestä eri koulutuksen järjestäjien järjestämässä tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa on säädetty opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetussa laissa. Rahoitus käyttökustannuksiin määräytyy laskennallisten perusteiden mukaisesti. Lukiokoulutuksen järjestäjän järjestämässä tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa rahoitus määräytyy opiskelijamäärien sekä opiskelijaa kohden määrättyjen yksikköhintojen perusteella, ja perusopetuksen järjestäjän järjestämässä tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa oppilasmäärän ja oppilasta kohden määrätyn yksikköhinnan perusteella. Rahoituksen määräytymisestä ammatillisen koulutuksen järjestäjän järjestämässä tutkintokoulutukseen valmentavassa koulutuksessa on säädetty opetus- ja kulttuuritoimen rahoituksesta annetun lain 9 – 11 §:ssä.  (Lue lisää: https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2009/20091705 tai https://www.oph.fi/fi/palvelumme/valtionosuudet.)

KOSKI-palveluun tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opiskeluoikeutta luodessa on pakollista valita opiskeluoikeudelle tieto koulutuksen järjestäjän järjestämisluvasta, jonka nojalla TUVA-koulutusta järjestetään. KOSKI-tietovarannosta poimittavat valtionosuusrahoituksen laskennan lisätiedot poimitaan opiskeluoikeudelta koulutuksen järjestäjän järjestämislupavalinnan mukaisesti. Kullekin opiskeluoikeudelle voi siirtää tai tallentaa ainoastaan opiskeluoikeudelle valitun järjestämisluvan mukaisia rahoituksen laskennan lisätietoja.

Opiskeluoikeudelle valittua järjestämislupavalintaa ei voi myöhemmin muuttaa, eli mikäli opiskeluoikeutta luodessa on valittu väärä järjestämislupatieto, tulee virheellinen opiskeluoikeus mitätöidä ja siirtää opiskeluoikeus uudelleen korjattuna oikeilla tiedoilla.

Miten rahoituksen laskennan lisätiedot ilmoitetaan silloin, kun TUVA-koulutusta järjestetään vapaan sivistystyön oppilaitoksessa?

TUVA-koulutusta voi järjestää VALMA- ja perusopetuksen lisäopetuksen järjestämislupien perusteella. Perusopetuksen lisäopetuksen järjestämislupien perusteella TUVA-koulutusta saa järjestää 31.7.2025 asti. Muiden opetuksen tai koulutuksen järjestäjien, jotka haluavat järjestää TUVA-koulutusta, tulee erikseen hakea järjestämislupaa. Lisäksi kunta voi vapaaehtoisesti järjestää TUVA-koulutusta.

Lisätietoa järjestämisluvista:
https://okm.fi/tuva

Jos vapaan sivistystyön oppilaitoksella on vapaan sivistystyön järjestämisluvan lisäksi perusopetuksen lisäopetuksen järjestämislupa ja siihen perustuen 1.8.2022 alkaen järjestetään TUVA-koulutusta, niin TUVA-opiskeluoikeuden rahoituksen laskennan lisätiedot siirretään tai tallennetaan perusopetuksen järjestämislupavalinnan mukaisina. Samoin silloin, jos kunta järjestää TUVA-koulutusta ylläpitämässään oppilaitoksessa ilman erillistä TUVA-järjestämislupaa. Mikäli vapaan sivistystyön oppilaitoksessa järjestetään TUVA-koulutusta jonkin muun järjestämisluvan yhteydessä, niin rahoituksen lisätiedot määräytyvät kyseisen järjestämisluvan mukaisesti.

Rahoituksen laskennan lisätietoja koskeva ohje löytyy täältä:
https://wiki.eduuni.fi/pages/viewpage.action?pageId=288459200#id-1.2Tutkintokoulutukseenvalmentavankoulutuksenopiskeluoikeuksienlis%C3%A4tiedot(rahoitukseenjatilastointiinvaikuttavattiedot)-Rahoituksenlaskennanlis%C3%A4tiedot


Mikäli oppija suorittaa TUVA-koulutuksen aikana vapaan sivistystyön opintoja niin, että TUVA-koulutuksen järjestäjä hankkii oppilaitokselta vapaan sivistystyön koulutusta ja opiskelijan henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa on sovittu vapaan sivistystyön suoritusten huomioimisesta osaksi TUVA-koulutuksen suorituksia, on kyse hankintana järjestetystä, vapaatavoitteisesta vapaan sivistystyön koulutuksesta. Hankintana järjestettyä vapaan sivistystyön koulutusta ei ole sallittua siirtää KOSKI-tietovarantoon eli TUVA-opiskelijalle ei luoda rinnakkaista vapaan sivistystyön opiskeluoikeutta niissä tilanteissa.

Vapaan sivistyön suoritusten tallentaminen KOSKI-tietovarantoon:
https://wiki.eduuni.fi/pages/viewpage.action?pageId=210127346)

TUVA-koulutuksen järjestäjä vastaa siitä, että TUVA-opiskeluoikeuden koulutuksen osille siirretään tai tallennetaan henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa sovitulle koulutuksen osalle toisessa koulutusmuodossa suoritetut viikot sekä arviointi.

Mikäli vapaan sivistystyön oppilaitoksella on ammatillisen koulutuksen, aikuisten perusopetuksen tai lukiokoulutuksen järjestämislupa, ja opiskelija suorittaa vapaan sivistystyön oppilaitoksessa TUVA-koulutuksen aikana perusopetuksen arvosanojen korotuksia, lukiokoulutuksen opintoja taikka ammatillisen koulutuksen opintoja, jotka arvioidaan arvioidaan noiden koulutusmuotojen lainsäädännön ja tutkinnon tai opetussuunnitelmien perusteiden mukaisesti, luodaan opiskelijalle rinnakkainen opiskeluoikeus.

Näissä tapauksissa, mikäli kyse on hankintana toteutetusta koulutuksesta, rinnakkaisen opiskeluoikeuden rahoitusmuodon tietoja koskeva ohje löytyy täältä:1.1 Tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen tilatiedot ja rahoitusmuodon tiedot#1.1Tutkintokoulutukseenvalmentavankoulutuksentilatiedotjarahoitusmuodontiedot-Opiskeluoikeudenrahoitusmuoto

Miksi TUVA-koulutuksen suoritusten laajuden yksikkö on 'viikko', kun ammatillisessa koulutuksessa käytetään osaamispisteitä?


TUVA-koulutuksen suoritusten laajuudesta on säädetty tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetussa laissa sekä määrätty opetussuunnitelman perusteessa. Näiden mukaan tutkintokoulutukseen valmentava koulutus muodostuu koulutuksen osista, joiden suoritusten laajuuden yksikkö on viikko.

Miten määritellään suorituksen laajuuden yksikkönä viikko TUVA-koulutuksessa?


Opiskelijalla on oikeus saada opetusta ja ohjausta eri oppimisympäristöissä keskimäärin 22 tuntia viikkoa kohti (1215/2020, 19 §). Tämä tarkoittaa 22 tuntia (60 minuuttia) viikossa tai noin 29 opetus- ja ohjaustuntia (45 minuuttia) viikon aikana. Opetus- ja ohjaustuntien määrän tarkastelua tehdään keskimäärin koulutukseen käytettyjen kalenteriviikkojen aikana.

Kuinka monta opiskeluoikeutta TUVA-opiskelijalla tulee olla KOSKI-palvelussa?


Mikäli TUVA-opiskelija suorittaa ainoastaan TUVA-koulutuksen osien paikallisia sisältöjä, jotka arvioidaan TUVA-koulutuksen lainsäädännön ja opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti, niin opiskelijalla täytyy olla TUVA-koulutuksen opiskeluoikeus.

Jos TUVA-opiskelija korottaa TUVA-koulutuksen aikana perusopetuksen arvosanoja, suorittaa lukio-opintoja tai ammatillisen koulutuksen opintoja, jotka arvioidaan arvioidaan noiden koulutusmuotojen lainsäädännön ja tutkinnon tai opetussuunnitelmien perusteiden mukaisesti ja henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa on sovittu huomioitavan nämä suoritukset TUVA-koulutuksen osien suorituksiksi, luodaan opiskelijalle rinnakkainen opiskeluoikeus/tarvittava määrä rinnakkaisia opiskeluoikeuksia.

  • Jos opiskelija korottaa perusopetuksen arvosanoja erityisessä tutkinnossa, luo perusopetuksen järjestäjä tälle aikuisten perusopetuksen opiskeluoikeuden, jonka päätason suoritus on aineopiskelu/oppiaineen oppimäärä. Ohjeet: päättöarvosanojen korottajat aikuisten perusopetuksessa
  • Jos opiskelija suorittaa lukio-opintoja, jotka arvioidaan lukiokoulutuksen lainsäädännön ja opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti, luo lukiokoulutuksen järjestäjä tälle lukion aineopiskelijan opiskeluoikeuden.
  • Jos opiskelija suorittaa ammatillisen koulutuksen opintoja, jotka arvioidaan ammatillisen koulutuksen lainsäädännön ja tutkinnon perusteiden mukaisesti, luo ammatillisen koulutuksen järjestäjä tälle ko.  suoritukselle tarvittavan ammatillisen koulutuksen opiskeluoikeuden.
  • Jos on niin, että esimerkiksi perusopetuksen arvosanojen korotuksia tehdään useissa eri oppilaitoksissa eri koulutuksen järjestäjillä, niin silloin kukin järjestämistään opinnoista todistuksen kirjoittava oppilaitos siirtää/tallentaa ko. suoritustiedot luomalleen opiskeluoikeudelle.
  • Jos opiskelija suorittaa vapaatavoitteisesti vapaan sivistystyön opintoja esimerkiksi kansalaisopistossa tai muussa vapaan sivistystyön oppilaitoksessa, vapaan sivistystyön opiskeluoikeuden saa luoda vain opiskelijan suostumuksella. Tutustu ohjeeseen opiskelijan suostumuksesta ja opiskeluoikeuden luomisesta vapaatavoitteiselle opiskelijalle: Suostumusten hallinta ja opiskelijan informointi suoritustietojen tallentamisesta ja 3.1 Opiskeluoikeus vapaatavoitteisen koulutuksen opiskelijalle


TUVA-koulutuksen järjestäjän tulee lisäksi huolehtia, että mikäli opiskelijalla on muiden koulutusmuotojen suorituksia, joita on suoritettu osana TUVA-koulutusta, niin TUVA-opiskeluoikeudelle tallennetaan koulutuksen osille muissa koulutusmuodoissa suoritetut viikot.

Linkitetäänkö TUVA-opiskeluoikeuden rinnakkaiset opiskeluoikeudet?


TUVA-opiskeluluoikeuksia ja rinnakkaista opiskeluoikeuksia ei linkitetä.

Onko tarkoitus siirtää myös koulutuksen osia alemman tason paikallisia osasuorituksia TUVA-opiskeluoikeudelle?


TUVA-opiskeluoikeudelle siirrettäville osasuorituksille (koulutuksen osille) ei siirretä alempien tasojen paikallisia alaosasuorituksia. Ainoastaan Valinnaiset koulutuksen osat -koulutuksen osalle (https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/tutkintoonvalmentava/7534950/koulutuksenosa/7535298) on mahdollista, mutta ei kuitenkaan pakollista, siirtää paikallisia alaosasuorituksia.

Mikä taho kirjaa suoritukset KOSKI-palveluun silloin, kun opiskelija haluaa mennä TUVA-opinnoissa lukiojaksolle ja suorittaa siellä lukio-opintoja arvosanoin?


Lukiokoulutuksen järjestäjä luo opiskelijalle lukion aineopiskelijan opiskeluoikeuden ja kirjaa lukion opetussuunnitelman perusteiden mukaisesti arvioidut suoritukset lukion opiskeluoikeudelle.
Ohjeet lukion aineopiskelijan opiskeluoikeuden tietojen tallentamiseen: https://wiki.eduuni.fi/pages/viewpage.action?pageId=190614014

Tunnustaako TUVA-koulutuksen järjestäjä lukiossa tehdyt suoritukset myös TUVA-opintoihin, kun opiskelija on suorittaa toisessa oppilaitoksessa lukio-opintoja TUVA-koulutuksen aikana?


Tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutuksesta annetun lain 29 § mukaan Opetushallitus voi määrätä siirtymiseen liittyvistä osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen periaatteista ja menettelyistä. Opetushallituksen sisältöasiantuntijoilta saamamme tiedon mukaan Opetushallitus ole antanut, eikä tällä tietoa tule antamaan opetussuunnitelman perusteiden (https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/tutkintoonvalmentava/7534950/tiedot) lisäksi muuta erillistä määräystä osaamisen tunnustamisesta TUVA-koulutukseen siirtyneiden opiskelijoiden osalta.  Muissa koulutusmuodoissa TUVA-koulutuksen aikana suoritettujen opintojen osalta tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen opetussuunnitelman perusteessa ei käytetä OPH:n sisältöasiantuntijoiden mukaan termiä 'tunnustaminen', ja näin ollen myöskään KOSKI-tallennusohjeissa ei käytetä tätä termiä.

Käytännössä niissä tilanteissa, kun TUVA-opiskelija on suorittanut osana koulutusta opintoja, joiden järjestämisessä noudatetaan jonkin toisen koulutusmuodon opetussuunnitelman perusteita ja lainsäädäntöä, on tietojen tallentamisen näkökulmasta prosessi hieman vastaavanlainen, kuin tunnustaessa.

Kun opiskelija on suorittanut lukion tai ammatillisen koulutuksen opintoja taikka korottanut perusopetuksen arvosanoja, TUVA-koulutuksen järjestäjä kirjaa TUVA-opiskeluoikeuden koulutuksen osille opiskelijan muissa koulutusmuodoissa suorittamat viikot.

Esimerkki: Lukiojaksolla olleelle TUVA-opiskelijalle kirjattaisiin TUVA-opiskeluoikeuden koulutuksen osalle 'Lukiokoulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen' tämän suorittamien viikkojen määrä. Opiskelijalla tulisi olla myös rinnakkainen lukion aineopiskelijan opiskeluoikeus. Tarkasteltava tieto viikko(j)a määritellessä on opiskelijan saama ohjauksen ja opetuksen määrä. Opiskelijalla on oikeus saada opetusta ja ohjausta eri oppimisympäristöissä keskimäärin 22 tuntia viikkoa kohti (1215/2020, 19 §). Tämä tarkoittaa 22 tuntia (60 minuuttia) viikossa tai noin 29 opetus- ja ohjaustuntia (45 minuuttia) viikon aikana. Opetus- ja ohjaustuntien määrän tarkastelua tehdään keskimäärin koulutukseen käytettyjen kalenteriviikkojen aikana. Viikot kirjataan TUVA-opiskeluoikeudelle myös sellaisissa tapauksissa, että opiskelija on osallistunut lukio-opetukseen ja saanut ohjausta ja opetusta, mutta ei ole saanut lukio-opinnoista arvosanoja.  Koulutuksen osille kirjattavien viikkojen määrittelyssä tarkasteltava tieto on em. ohjeen mukaan TUVA-opiskelijan saamien ohjaus- ja opetustuntien määrä, eikä se, mitä opintosuorituksia on - tai ei ole - suoritettu.

Lukion aineopiskelijan opiskeluoikeudelle kirjataan opiskeluoikeus- ja suoritustiedot toteutuneen mukaisena ja TUVA-opiskeluoikeuden 'Lukiokoulutuksen opinnot ja niihin valmentautuminen' koulutuksen osalle viikkojen määrä sen mukaan, paljonko TUVA-opiskelija on saanut lukio-opetukseen osallistuessaan ohjausta ja opetusta.

Mitä suoritustietoja oppilaitoksemme KOSKI-käyttäjä näkee silloin, kun TUVA-opiskelija suorittaa opintoja toisella koulutuksen järjestäjällä?


Koulutustoimijatasoisilla KOSKI-käyttöoikeuksilla näkee kaikkien kyseisen koulutustoimijan oppilaitoksien opiskeluoikeuksien tiedot, oppilaitostasoisilla oikeuksilla näkee vain kyseisen oppilaitoksen opiskelijoiden opiskeluoikeuksien tiedot. Muiden koulutuksen järjestäjien ja tämän oppilaitosten opiskeluoikeustietoja ei kuitenkaan ole mahdollista KOSKI-palvelusta nähdä.

Käyttäjähallintaan ja tietosuojaan liittyvät ohjeet löydät kootusti täältä:
KOSKI-palvelun käyttäjähallinta ja tietosuoja

Miten luodaan TUVA-opiskeluoikeus, jos opiskelijalla ei ole opiskeluoikeuden alkaessa suomalaista hetua?

Oppijalle on luotava ensin oppijanumero. KOSKI-ohjeet oppijanumeron luomiseen hetuttomalle oppijalle löytyvät täältä:

https://wiki.eduuni.fi/pages/viewpage.action?pageId=190613478#Oppijanhenkil%C3%B6tiedot:oppijanumerojahenkil%C3%B6tunnus-Oppijallaeiolesuomalaistahenkil%C3%B6tunnusta:Oppijanumeronluonti

Kun opiskelija saa myöhemmin suomalaisen henkilötunnuksen:

https://wiki.eduuni.fi/pages/viewpage.action?pageId=190613478#Oppijanhenkil%C3%B6tiedot:oppijanumerojahenkil%C3%B6tunnus-Oppijasaasuomalaisenhenkil%C3%B6tunnuksensenj%C3%A4lkeen,kunh%C3%A4nelleonluotuopiskeluoikeuspelk%C3%A4ll%C3%A4oppijanumerolla

Voiko lukion järjestämislupaoikeudella TUVAssa merkitä lisätietoihin erityisen tuen tarpeen?

Ei, tietomallissa ei ole sellaista tietokenttää. Lukion järjestämisluvalla TUVA-koulutusta järjestäessä tietoa ei käytetä rahoituksen laskennassa eikä sitä siksi ole perusteltua siirtää KOSKI-tietovarantoon TUVA-opiskeluoikeudelle. 

Huom. Mikäli TUVA-koulutuksen järjestäjä on kunta, jolla ei ole erillistä TUVA-järjestämislupaa, tulee huomata, että rahoituksen lisätiedot ilmoitetaan samoin kuin perusopetuksen järjestämisluvallisen lisätiedot riippumatta siitä, missä oppilaitoksessa koulutus toteutetaan. KOSKI ei validoi järjestämislupatiedon oikeellisuutta opiskeluoikeudella, eli järjestämislupatieto tulee tarvittaessa tarkistaa koulutuksen järjestäjältä. 

Siirtymäsäännöksen piirissä ollut VALMA-opiskelija on siirtynyt TUVA-koulutukseen 1.8.2022. kun koulutus on kesken. Koulutuksen järjestäjän määräämä lomajakso on päättynyt 2.8.2022 eli TUVA-opiskeluoikeuskin on aloitettu Loma-tilassa.  Mikä merkitään TUVA-opiskeluoikeuden Maksuttomuus -lisätiedon alkupäivämääräksi?

Maksuttomuuden alkupäivämääräksi laitetaan opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä, joka tässä tapauksessa on 1.8.2022. KOSKI-palvelun tiedonsiirtovalidaatio vaatii maksuttomuuden piirissä olevalle oppivelvolliselle maksuttomuusjakson, jonka alkupäivämäärä on opiskeluoikeuden alkamispäivämäärä, riippumatta opiskeluoikeuden ensimmäisestä tilajaksosta.

Mistä löydän TUVA-koulutuksen opetussuunnitelman perusteen diaarinumeron?

Koulutuksen perusteissa on mainittu määräyksen diaarinumero https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/tutkintoonvalmentava/7534950/tiedot 

Mikä merkitään opiskeluoikeuden päättäväksi tilaksi, jos opiskelija eroaa koulutuksesta omasta pyynnöstään suoritettuaan opetussuunnitelman perusteessa vaaditut neljä viikkoa, mutta ei ole suorittanut henkilökohtaisesti suunniteltuja koulutuksen osia? 

Koulutuksen laajuus on 38 viikkoa ja suoritusaika enintään yksi vuosi (1215/2020, 11 §). Opiskelija voi osallistua valmentavaan koulutukseen myös lyhyemmän ajanjakson omien tavoitteidensa ja osaamistarpeidensa mukaisesti ja siirtyä joustavasti tutkintotavoitteiseen koulutukseen. Koulutus tulee järjestää siten, että opiskelija voi hakeutua tutkintotavoitteiseen koulutukseen kesken valmentavan koulutuksen, jos hän on saavuttanut riittävät valmiudet tutkintotavoitteiseen koulutukseen siirtymiseksi (1215/2020, 13 §).

Opiskelijan kanssa sopien on mahdollista päivittää henkilökohtaista opiskelusuunnitelmaa. Koulutuksen järjestäjän tulee antaa opiskelijalle todistus suoritetuista koulutuksen osista, kun opiskelija päättää tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen suorittamisen. Koulutuksen järjestäjän tulee antaa todistus suoritetuista koulutuksen osista opiskelijan pyynnöstä myös muulloin. (1215/2020, 16 §) Jos opiskelija eroaa tai keskeyttää opintonsa suorittamatta ainoatakaan koulutuksen osaa henkilökohtaisen opiskelusuunnitelmansa mukaan, tulee koulutuksen järjestäjän antaa todistus suoritetuista opinnoista. Opiskelijan yksilöllinen opintopolku rakennetaan opiskelijan tavoitteiden ja osaamistarpeiden mukaisesti. Koulutuksen osien laajuudet on ilmoitettu opetussuunnitelman perusteessa vaihteluvälillä, joiden sisällä koulutus voidaan suunnitella opiskelijoiden tarpeiden mukaisesti, ks. https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/tutkintoonvalmentava/7534950/tekstikappale/7534971 ja henkilökohtaisesta opiskelusuunnitelmasta on ohjeistettu opetussuunnitelman perusteessa: https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/tutkintoonvalmentava/7534950/tekstikappale/7534979

Opintojen päättymisellä tarkoitetaan tilannetta, jossa opiskelija on hyväksytysti suorittanut koko tutkintokoulutukseen valmentavan koulutuksen (38 viikkoa) tai ne koulutuksen osat, jotka henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa on tavoitteiksi sovittu.

Opiskeluoikeuden päättävä tila merkitään aina todellisuutta vastaavasti. TUVA-opiskeluoikeus on mahdollista päättää KOSKI-palvelussa ’Valmistunut’-tilaan, kun opiskeluoikeudelta löytyy vähintään opetussuunnitelman perusteessa edellytetyt koulutuksen osien suoritukset Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot, vähintään kaksi (2) viikkoa, sekä kaksi muuta koulutuksen osaa, vähintään yksi (1) viikko per koulutuksen osa, eli yhteensä neljä viikkoa suoritettuja opintoja. Opiskelijan opinnot rakentuvat kaikille tutkintokoulutukseen valmentavasta koulutukseen osallistuville yhteisestä Opiskelu- ja urasuunnittelutaidot -koulutuksen osasta sekä vähintään kahdesta valinnaisesta koulutuksen osasta. Mikäli opiskeluoikeus päättyy opiskelijan eronneeksi katsomiseen, opiskeluoikeus päätetään ’katsotaan eronneeksi’-tilaan. Mikäli opiskelija valmistuu, opiskeluoikeus päätetään ’Valmistunut’-tilaan. 

Onko

Onko TUVA-koulutuksen aikana suoritetut ammatilliset opinnot on aina siirrettävä TUVA-koulutuksen suoritukseksi?


Se, mitä opiskeluoikeuksille tulee lakisääteisesti tallentaa, riippuu siitä mitä opiskelijan kanssa on henkilökohtaisessa opiskelusuunnitelmassa sovittu ja mitä opiskelija tosiasiassa suorittaa.

Jos opiskelija suorittaa ammatillisen tutkinnon osia, osatutkintoja tai tutkinnon osaa pienempiä kokonaisuuksia, jotka arvioidaan ammatillisen koulutuksen lainsäädännön ja tutkinnon perusteiden mukaisesti, opiskelijalle luodaan suoritusta vastaava rinnakkainen ammatillisen koulutuksen opiskeluoikeus. TUVA-opiskeluoikeudelle huomioidaan vastaava suorituksen laajuus viikkoina. Koulutuksen järjestäjä määrittelee jo koulutusta suunnitellessaan, mille koulutuksen osille opiskelijan muiden koulutusmuotojen lainsäädännön ja tutkinnon tai opetussuunnitelmien perusteiden mukaisesti arvioidut suoritukset sisältyvät.

TUVA-koulutuksen opetussuunnitelman perusteessa ei määrätä osaamisen tunnustamisesta, joten termiä 'tunnustaminen' ei käytetä myöskään KOSKI-kirjauksiin liittyvässä ohjeistuksessa. 

Siirretäänkö TUVA-opiskelijan ammatillinen rinnakkaiskortti myös eHOKS-palveluun?

eHOKS-palvelun ohjeistus löytyy täältä: TUVA-koulutukseen laaditun HOKSin tietojen tallentaminen eHOKSiin

Laadimme TUVA-opiskelijoiden työpaikkajaksoja varten vakuutussyitä sopimukia. Siirtyykö tämä tieto työpaikkajakso  eHOKSiin?

eHOKS-palvelun ohjeista voi tarkistaa eHOKSiin siirtyvät tiedot. KOSKI-tietoihin ei TUVA-opiskeluoikeudelle tallenneta tietoja koulutussopimuksista eikä oppisopimuksista eikä opetussuunnitelman perusteessa tällaisista määrätä. KOSKI-opiskeluoikeudelta ei siirry tietoja eHOKSiin. 


  • No labels