You are viewing an old version of this page. View the current version.

Compare with Current View Page History

« Previous Version 50 Next »

Vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa tarkoitetun kansanopiston ylläpitäjän on 1.8.2021 alkaen tallennettava Opetuksen ja koulutuksen valtakunnalliseen tietovarantoon tiedot mainitun lain 7 a luvussa sekä oppivelvollisuuslain 5 §:n 2 momentissa tarkoitetuissa koulutuksissa olevista oppivelvollisista opiskelijoistaan tiedot suoritettavasta koulutuksesta, suoritetut opinnot ja osaamisen arviointi sekä tieto opintojen aloittamisesta, väliaikainen keskeytyminen ja päättyminen. (Laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä 9a §).

Laissa tarkoitettuja oppivelvollisille suunnattuja koulutuksia ovat kansanopistojen oppivelvollisille suunnattu vapaan sivistystyön koulutus sekä oppivelvollisuuslain tarkoittamien opiskelijoiden suorittamat aikuisten maahanmuuttajien opetussuunnitelman perusteen mukaisesti järjestetty kotoutumiskoulutus sekä vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksen opetussuunnitelmasuosituksen mukaisesti järjestetty koulutus.

Mikäli edellä mainituissa koulutuksissa opiskelee muu kuin oppivelvollisuuslain tarkoittama oppivelvollinen opiskelija, on silloin kuitenkin kyse vapaatavoitteisesti opiskelevasta opiskelijasta.

Lisäksi laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä antaa vapaan sivistystyön oppilaitoksen ylläpitäjälle mahdollisuuden tallentaa KOSKI-tietovarantoon 1.8.2021 alkaen vapaatavoitteisen ja tutkintoon johtamattoman koulutuksen arvioituja suoritustietoja opiskelijan suostumuksella. Tiedot voidaan vapaatavoitteisen koulutuksen osalta tallentaa, mikäli oppilaitoksen ylläpitäjä päättää tarjota mahdollisuuden tietojen tallentamiseen valtakunnalliseen rekisteriin ja opiskelija antaa suostumuksensa tiedon tallentamiseen koulutuksen alkaessa. Alaikäisen lapsen ollessa kyseessä, suostumuksen antaa lapsen huoltaja. Oppilaitoksen tulee lisäksi ennen suoritus- ja opiskeluoikeustietojen tallentamista olla on kuvannut koulutuksen osaamisperusteisesti, suunnitellut kuvatun koulutuksen arviointikäytännöt ja opintojen laajuuden tulee olla määritelty opintopisteinä. Kuvaus tehdään viemällä paikallinen opinto- tai kurssisuunnitelma Opetushallituksen ylläpitämään ePerusteet-palveluun. Arviointi voidaan toteuttaa joko numeerisesti tai siten, että koulutus arvioidaan olevan joko hyväksytty tai hylätty. Mikäli arvioinnin tuloksena on hylätä opiskelijan suoritus, ei suoritustietoa tallenneta valtakunnalliseen tietovarantoon. (Laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä 9d §, Laki vapaasta sivistystyöstä 6b §, HE 19/2021)



KOSKI-palvelun käyttöönoton muistilista vapaan sivistystyön oppilaitoksille ja niiden ylläpitäjille:

Vapaan sivistystyön koulutuksien KOSKI-tietovarantoon tallentamisen pääperiaatteet


Vapaasta sivistystyöstä annetussa laissa tarkoitetun kansanopiston ylläpitäjän on 1.8.2021 alkaen tallennettava Opetuksen ja koulutuksen valtakunnalliseen tietovarantoon tiedot mainitun lain 7 a luvussa sekä oppivelvollisuuslain 5 §:n 2 momentissa tarkoitetuissa koulutuksissa olevista oppivelvollisista opiskelijoistaan tiedot suoritettavasta koulutuksesta, suoritetut opinnot ja osaamisen arviointi sekä tieto opintojen aloittamisesta, väliaikainen keskeytyminen ja päättyminen. (Laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä 9a §). Laissa tarkoitettuja koulutuksia ovat kansanopistojen oppivelvollisille suunnattu vapaan sivistystyön koulutus sekä oppivelvollisuuslain tarkoittamien opiskelijoiden suorittamat aikuisten maahanmuuttajien opetussuunnitelman perusteen mukaisesti järjestetty kotoutumiskoulutus sekä vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksen opetussuunnitelmasuosituksen mukaisesti järjestetty koulutus.


Lisäksi laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä antaa vapaan sivistystyön oppilaitoksen ylläpitäjälle mahdollisuuden tallentaa KOSKI-tietovarantoon 1.8.2021 alkaen vapaatavoitteisen ja tutkintoon johtamattoman koulutuksen arvioituja suoritustietoja opiskelijan suostumuksella. Tietoa voidaan vapaatavoitteisen koulutuksen osalta tallentaa, mikäli oppilaitoksen ylläpitäjä päättää tarjota mahdollisuuden tietojen tallentamiseen valtakunnalliseen rekisteriin ja opiskelija antaa suostumuksensa tiedon tallentamiseen koulutuksen alkaessa. Alaikäisen lapsen ollessa kyseessä, suostumuksen antaa lapsen huoltaja. Oppilaitoksen tulee ennen suoritus- ja opiskeluoikeustietojen tallentamista olla on kuvannut koulutuksen osaamisperusteisesti, suunnitellut kuvatun koulutuksen arviointikäytännöt ja opintojen laajuus on määritelty opintopisteinä. Kuvaus tehdään viemällä paikallinen opinto- tai kurssisuunnitelma Opetushallituksen ylläpitämään ePerusteet-palveluun. Arviointi voidaan toteuttaa joko numeerisesti tai siten, että koulutus arvioidaan olevan joko hyväksytty tai hylätty. Mikäli arvioinnin tuloksena on hylätä opiskelijan suoritus, ei suoritustietoa tallenneta valtakunnalliseen tietovarantoon. (Laki valtakunnallisista opinto- ja tutkintorekistereistä 9d §, laki vapaasta sivistystyöstä 6b §, HE 19/2021)

Opiskelijoilta, jotka suorittavat oppivelvollisuuttaan kansanopistojen oppivelvollisille suunnattu vapaan sivistystyön koulutuksessa sekä kansanopistojen järjestämissä aikuisten maahanmuuttajien opetussuunnitelman perusteen mukaisesti järjestetyssä kotoutumiskoulutuksessa tai vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksen opetussuunnitelmasuosituksen mukaisesti järjestetyssä koulutuksessa, ei edellä mainittujen koulutusten osalta kysytä suostumusta, sillä tietojen tallentaminen on kansanopistojen ylläpitäjien lakisääteinen velvollisuus.

Kansanopistoissa opiskelevat oppivelvolliset voivat kuitenkin opiskella samanaikaisesti myös vapaatavoitteisesti muissa koulutuksissa, jolloin heiltä on kysyttävä vapaatavoitteisen koulutuksen tietojen tallentamiseksi suostumus, mikäli oppilaitoksen ylläpitäjä on ottanut KOSKI-palvelun käyttöön kyseisissä koulutuksissa. Oppivelvollisuusikäisen opiskelijan opiskellessa missä tahansa muussa vapaan sivistystyön oppilaitoksessa kuin kansanopistossa, on kyse aina vapaatavoitteisesta koulutuksesta.

Vapaatavoitteiset koulutukset, joiden suoritustietoja ei saa tallentaa KOSKI-tietovarantoon


Vapaatavoitteisia vapaan sivistystyön koulutuksia koskee lisäksi joitakin poikkeuksia, jolloin koulutusten tallentaminen KOSKI-tietovarantoon ei ole sallittua edes opiskelijan antamalla suostumuksella:

Näitä ovat

hankintakoulutukset, jota oppilaitos järjestää koulutusta myyvän oppilaitoksen asemassa,
tilauskoulutukset rajatulle henkilöryhmälle tai yritykselle,
muu maksullinen palvelutoiminta,
-
korkeakoulun kanssa tehtyyn sopimukseen perustuva avoin korkeakoulutus, jonka suoritustiedot ilmoitetaan kyseiselle korkeakoululle sekä
-
taiteen perusopetuksen (TPO) opetussuunnitelman perusteeseen perustuvaa taidekoulutus, vaikka se olisi vapaan sivistystyön valtionosuusrahoituksella järjestettyä.

Muun kuin TPO-opetussuunnitelman perusteeseen pohjautuvan vapaatavoitteisen taidekoulutuksen suoritustietojen tallentaminen on kuitenkin sallittua.

KOSKI-palveluun ei saa myöskään tallentaa vapaan sivistystyön opiskeluoikeudelle vapaatavoitteista aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutusta, mikäli kyseinen koulutus on rahoitettu TE-hallinnon rahoituksella. Vapaan sivistystyön valtionosuusrahoituksella järjestetyn kotoutumiskoulutuksen tallentaminen puolestaan on sallittua. Edellisestä riippumatta kansanopiston ylläpitäjän on lakiin perustuen tallennettava oppivelvollisuuslain 5 § 2 mom. mukaisessa kotoutumiskoulutuksessa oppivelvollisuuttaan suorittavan opiskelijan opiskeluoikeus- ja suoritustiedot.


Lue lisää:
1.1 Mitkä vapaan sivistystyön koulutukset KOSKI-palveluun tallennetaan?

Oppilaitoksen ylläpitäjän tekemä päätös vapaan sivistystyön koulutusten viemisestä KOSKI-tietovarantoon


Vapaan sivistystyön oppilaitoksen ylläpitäjä voi päättää, mahdollistaako järjestämänsä vapaatavoitteisen vapaan sivistystyön koulutuksen suoritustietojen tuomisen osaksi KOSKI-tietovarantoa. KOSKI-palvelun käyttöönotto voi tapahtua ylläpitäjän päättämässä aikataulussa ja laajuudessa 1.8.2021 tai milloin vain sen jälkeen. Opetushallitus ei ohjeista päätöksenteon käytännön asioista, vaan päätösprosessi tapahtuu kunkin oppilaitoksen ja sen ylläpitäjän omien päätöksentekoa ohjaavien käytäntöjen ja sääntöjen mukaisesti.

Suostumusten hallinta ja opiskelijan informointi suoritustietojen tallentamisesta


Suostumusten keräämisessä ja hallinnassa sekä opiskelijan informoinnissa tulee noudattaa opetus- ja kulttuuriministeriön julkaisemaa ohjetta opiskelijoiden informoimisen minimitiedoista tallennettaessa suoritustietoja vapaan sivistystyön vapaatavoitteeseen tutkintoon johtamattomasta koulutuksesta suostumukseen perustuen. Vapaatavoitteisesti opiskelevan opiskelijan suoritustietoja voidaan tallentaa KOSKI-palveluun, kun opiskelija on antanut vapaaehtoisesti suostumuksensa kyseisen koulutuksen suoritustiedon tallentamiseen. Opiskelijan suostumus annetaan tiedot tallentavalle oppilaitoksen ylläpitäjälle koulutuksen alkaessa. Oppilaitoksen ylläpitäjän käytännöt opiskelijoiden suostumustietojen keräämiseksi, opiskelijan informoimiseksi ja pysyväksi säilyttämiseksi tulee suunnitella. Oppilaitoksen ylläpitäjän on ennen suostumuksen antamista annettava opiskelijalle tietoa siitä, kuinka tietovarantoon tallennettuja tietoja voidaan käsitellä, luovuttaa ja säilyttää. Suostumuksesta tulee käydä ilmi, että se on annettu vapaaehtoisesti ja nimenomaisesti. Alaikäiseltä lapselta tarvitaan tietojen tallentamiseen myös tämän huoltajan tai muun laillisen edustajan suostumus. Oppilaitoksen ylläpitäjän on säilytettävä suostumus pysyvästi ja tehtävä siihen merkintä, jos suostumus myöhemmin peruutetaan.

Ohje sisältää mallitiedotteen opiskelijan informoimiseksi sekä mallilomakkeen suostumuksen pyytämiselle. Valmiit mallipohjat voi ottaa oman oppilaitoksen käyttöön tai luoda oman suostumuksen pyytämisen lomakkeen ja opiskelijan informointitiedotteen.

Suostumuksen keräämiseen ja opiskelijan informointiin liittyvä ohjeistus mallilomakkeineen on lähetetty opetus- ja kulttuuriministeriöstä oppilaitosten ylläpitäjille sähköpostitse 6.9.2021. Suostumusten hallintaan liittyvä ohje mallitiedostoineen on saatavilla myös opetus- ja kulttuuriministeriön nettisivuilla.

Lue lisää:
https://minedu.fi/koski-ja-osaamisen-tunnistaminen

Opiskelija peruuttaa antamansa suostumuksen


Opiskelija voi milloin tahansa peruuttaa antamansa suostumuksen ilmoittamalla asiasta Opetushallitukselle Oma Opintopolun kautta tai vaihtoehtoisesti paperilomakkeella, joka löytyy Tietoturva ja tietosuoja KOSKI-palvelussa -
sivulta. Suoritustietojen poistaminen suostumuksen peruutuksen johdosta on mahdollista niin kauan, kun opiskeluoikeudella olevia tietoja ei ole jatkohyödynnetty. Hyödyntämiseksi katsotaan, mikäli oppija luo itse Opintopolun suoritustietojen jakolinkin, joka sisältää tämän opiskeluoikeuden opintosuorituksen tiedot, ja jonka voi jakaa kolmannelle osapuolelle esimerkiksi opintosuorituksen hyväksilukemista varten. Jakolinkin luominen muodostaa Opetushallituksen ja oppilaitoksen ylläpitäjän tietojen käsittelylle sellaisen perustellun syyn, että suostumukseen perustuen tallennettuja suoritustietoja ei enää voida poistaa, vaikka peruuttaisit antamasi suostumuksen. Suostumuksen peruuttaminen ei myöskään ole mahdollista enää sen jälkeen, mikäli opintosuoritustietoihin kohdistuisi Tilastokeskuksen tai Kansaneläkelaitoksen lakiin perustuva tietopyyntö. (HE 19/2021)

Peruutuksesta ilmoituksen saatuaan Opetushallitus tutkii, onko suoritustietoa käytetty jakamalla opintosuoritustieto Opintopolun jakolinkillä esimerkiksi hyväksiluvun perusteena, jolloin tietoa ei ole enää mahdollista poistaa.

Jos suoritustietoa ei ole jatkohyödynnetty, käynnistyy prosessi, jossa Opetushallitus poistaa kyseisen koulutuksen suoritus- ja opiskeluoikeustiedot KOSKI-palvelusta sekä ilmoittaa suostumuksen peruuttamisesta oppilaitoksen ylläpitäjälle, jonka tulee huolehtia siitä, ettei saman koulutuksen tietoja siirretä eikä tallenneta uudelleen. Opintosuoritustiedot poistetaan peruutustilanteissa vain KOSKI-tietovarannosta, mutta ei oppilaitoksen omista opintohallintojärjestelmistä eikä arkistoista.

Jos suostumus peruutetaan ja opintosuoritustiedot poistetaan KOSKI-tietovarannosta, tulee oppilaitoksen ylläpitäjän silti säilyttää suostumus ja merkitä siihen tiedoksi, että suostumus tietojen siirtämiseksi on peruttu. Suostumus säilytetään pysyvästi.

Lue lisää:
Tietoturva ja tietosuoja KOSKI-palvelussa

Suostumusten hallinta, mikäli oppilaitoksen ylläpitäjän toiminta lakkaa


Suostumus säilytetään pysyvästi. Jos oppilaitoksen ylläpitäjän toiminta lakkaa siten, että sen vastuut siirtyvät toiselle oikeushenkilölle, kuten toiselle oppilaitoksen ylläpitäjälle, silloin vastuu suostumusten hallinnasta siirtyy uudelle ylläpitäjälle.

Jos oppilaitoksen ylläpitäjän toiminta lakkaa siten, että sen vastuut eivät siirry toiselle oikeushenkilölle, siirtyy vastuu oppilaitoksen ylläpitäjän keräämien suostumusten hallinnasta Opetushallitukselle. Näissä tilanteissa tulee oppilaitoksen ylläpitäjän olla riittävän ajoissa yhteydessä Opetushallitukseen ja pyytää lisäohjeita suostumusten hallinnan vastuiden siirtämiseen liittyvien käytännön asioiden selvittämiseksi.

Koulutuksen osaamisperusteinen kuvaus ja arviointikäytännöt ePerusteet-palvelussa


Koulutuksen osaamisperusteinen kuvaaminen tapahtuu viemällä paikallinen opetussuunnitelma tai kurssisuunnitelma arviointikäytäntöineen Opetushallituksen ePerusteet-palveluun. (Laki vapaasta sivistystyöstä 6b §, HE 19/2021)

Arviointi voidaan toteuttaa vapaatavoitteisessa koulutuksessa joko numeerisesti tai hyväksytty/hylätty- asteikolla, ja oppivelvollisille suunnatussa kansanopistojen vapaan sivistystyön koulutuksessa sekä oppivelvollisuuslain tarkoittamissa oppivelvollisille suunnatuissa kotoutumiskoulutuksissa sekä vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksissa hyväksytty/hylätty -asteikolla. Lisäksi oppivelvollisille suunnatuissa vapaan sivistystyön lukutaitokoulutuksissa sekä kotoutumiskoulutuksessa arvioidaan opiskelijoiden kielitaidon taitotasot. Koulutuksien ja/tai niihin kuuluvien opintokokonaisuuksien laajuuksien tulee KOSKI-palveluun tallennettaessa olla määritelty opintopisteinä. 

Ohje VST-työkalun käyttöön eli miten kuvaus eli paikallinen opetussuunnitelma lisätään:
https://eperusteet.opintopolku.fi/beta/#/fi/opas/7806470/tiedot


Kun oppivelvolliselle opiskelijalle on luotu vapaan sivistystyön opiskeluoikeus KOSKI-palveluun, löytyy opiskeluoikeuden perustiedoista linkki, joka vie opiskelijan KOSKI-suoritustiedoista ePerusteet-palvelusta löytyviin oppivelvollisille suunnattujen koulutusten opetussuunnitelmien perusteiden sisältötietoihin. Paikallisiin opetussuunnitelmiin ei KOSKI-palvelusta ole linkitystä, mutta ne tulee silti luoda ePerusteet-palveluun, mikäli suoritustietoja viedään KOSKI-palveluun. Julkaistut opetussuunnitelmat ovat saatavilla ePerusteet-palvelusta Paikalliset opetussuunnitelmat- kohdasta.


Lue lisää:

ePerusteet -palvelun ohjeet VST-työkaluun koulutuksen järjestäjille:
https://eperusteet.opintopolku.fi/beta/#/fi/opas/7806470/tiedot

Opas osaamisperusteiseen arviointiin vapaassa sivistystyössä:
Opas osaamisperusteiseen arviointiin vapaassa sivistystyössä

Käyttöoikeudet ja käyttäjätunnukset Testiopintopolkuun

KOSKI-palvelun testiympäristöön on mahdollista tutustua Testiopintopolku-palvelussa osoitteessa https://virkailija.testiopintopolku.fi/virkailijan-tyopoyta/.

Käyttäjätunnuksia ja käyttöoikeuksia Testiopintopolkuun voi tiedustella osoitteesta
koski@opintopolku.fi. Voit nopeuttaa pyyntösi ratkaisemista kertomalla heti ensimmäisessä viestissä, onko tarve testata tietojen tallentamista manuaalisesti syöttökäyttöliittymän avulla, testata tiedonsiirtoja opintohallinnon järjestelmästä, vai onko tarvetta testata molempia vaihtoehtoja.

Testiopintopolkuun ei saa koskaan siirtää oikeita opiskelija- eikä henkilötietoja, ainoastaan kuvitteellisia opiskelijatietoja.

Tuotantoympäristöön haettavat käyttöoikeudet puolestaan haetaan ja myönnetään oppilaitoksessa seuraavasti:

Koulutustoimijan vastuukäyttäjän (1.11. alkaen Opintopolun vastuukäyttäjä) käyttöoikeudet ajan tasalle

Jos oppilaitoksen ylläpitäjällä ei ole vielä ennestään koulutustoimijan vastuukäyttäjää, tulee sellainen nimetä ja hakea henkilölle vastuukäyttäjän oikeudet. Koulutustoimijan vastuukäyttäjä on yleinen käyttäjähallinnasta vastaava henkilö lähes kaikissa Opintopolun palveluissa sekä opintopolun organisaatiotietojen ylläpidossa ja voi myöntää muun muassa KOSKI-palvelun pääkäyttäjäoikeuksia. Koulutustoimijan vastuukäyttäjän oikeuksia haetaan osoitteesta yhteisetpalvelut@opintopolku.fi kirjallisen nimeämismenettelyn kautta. Koulutustoimijan vastuukäyttäjiä suositellaan nimeämään vähintään 2 ja enintään 6.

Vastuukäyttäjän käyttöoikeuksien tulisi olla haettuna siten, että koulutuksen järjestäjän vastuukäyttäjä ehtii myöntää tarvittavat KOSKI-pääkäyttäjäoikeudet koulutustoimijan KOSKI-tietojen oikeellisuudesta vastaaville henkilöille ennen KOSKI-palvelun käyttöönottoa.

Katso lisää ohjesivulta:
Vastuukäyttäjän ohjeet
Vastuukäyttäjän nimeäminen

Jos sama henkilö on sekä koulutustoimijan vastuukäyttäjä, että KOSKI-pääkäyttäjä, hänellä tulee olla molemmat oikeudet. Toinen koulutustoimijan vastuukäyttäjä voi myöntää toiselle vastuukäyttäjälle KOSKI-pääkäyttäjäoikeudet. Koulutustoimijan vastuukäyttäjä vastaa myös siitä, että Opintopolun organisaatiopalvelussa on oppilaitoksen ylläpitäjän ja/tai oppilaitoksen organisaatiotiedot oikein ja ajan tasaiset. (Ks. ohje jäljempänä tällä sivulla)

Huom! Koulutustoimijan vastuukäyttäjä käyttöoikeusrooli muuttuu 1.11. alkaen Opintopolun vastuukäyttäjä rooliksi.

KOSKI-pääkäyttäjän käyttöoikeudet ajan tasalle

KOSKI-pääkäyttäjä on ensisijainen vastuu- ja yhteyshenkilö liittyen KOSKI-palveluun tallennettuihin tietoihin. KOSKI-pääkäyttäjä käsittelee ja vastaa muiden KOSKI-käyttöoikeuksien myöntämisestä  muille oppilaitoksen KOSKI-käyttäjille, joille oppilaitoksella tai sen ylläpitäjällä on tarve myöntää käyttöoikeudet ja joiden tarvitsee tallentaa ja/tai käsitellä opiskelijoiden KOSKI-tietoja.

KOSKI-palvelun käyttäjähallinta ja eri käyttäjäroolit on kuvattu sivulla:
KOSKI-palveluun liittyvä käyttäjähallinta

Oppilaitoksen ja sen ylläpitäjän tarvitsemia käyttöoikeuksia voi hakea ja myöntää jo ennen kun KOSKI-palvelu otetaan käyttöön. Kansanopistojen, joiden järjestämissä koulutuksissa aloittaa oppivelvollisuutta vapaan sivistystyön koulutuksissa suorittavia opiskelijoita, tulisi aina huolehtia siitä, että oppilaitoksen ja sen ylläpitäjän tarvitsemat KOSKI-käyttöoikeudet on haettu ja myönnetty siten, että oppivelvollisuuttaan suorittaville opiskelijoille saadaan oppilaitoksessa luotua vapaan sivistystyön opiskeluoikeudet viimeistään oppivelvollisten opiskelijoiden opintojen alkaessa.

Käyttöoikeuksiin ja eri rooleihin liittyvää on koulutusta on saatavilla KOSKI-palvelun perusteet ja käyttäjähallinta - webinaarin tallenteella. Koulutusta suositellaan erityisesti uusille KOSKI-palvelun käyttäjille.

Oppilaitoksen ja oppilaitoksen ylläpitäjän organisaatiotiedot ajan tasalle Opintopolun organisaatiopalveluun

Koulutustoimijan vastuukäyttäjä vastaa siitä, että Opintopolun organisaatiopalvelussa on Oppilaitoksen ylläpitäjän / oppilaitoksen organisaatiotiedot oikein ja ajan tasaiset. Opetushallitus lähettää kirje- ja sähköpostia opetuksen järjestäjille, oppilaitoksille ja niiden toimipisteille Organisaatiotietoihin tallennettuihin osoitteisiin. Opetushallituksessa ei ylläpidetä opetuksen järjestäjän, oppilaitosten tai niiden toimipisteiden yhteystietoja. Tietojen oikeellisuus on opetuksen järjestäjän vastuulla.

Ohjeet organisaatiotietojen päivittämiseen:
Perusopetuksen ja vapaan sivistystyön oppilaitokset ja niiden ylläpitäjät

Oppilaitoksen ja/tai oppilaitoksen ylläpitäjän muiden KOSKI-käyttäjien käyttöoikeudet ajan tasalle

Kun oppilaitoksen ylläpitäjällä on  koulutustoimijan vastuukäyttäjä ja KOSKI-pääkäyttäjä, hän/he voi myöntää Virkailijan Opintopolun kautta tarvittavat muut KOSKI-käyttöoikeudet, kuten katselija- ja tallentajaoikeudet niille henkilöille, joille oppilaitoksella on tarve myöntää käyttöoikeudet ja joiden tarvitsee tallentaa ja/tai käsitellä opiskelijoiden KOSKI-tietoja 1.8.2021 alkaen.

HUOM! Jos koulutuksenjärjestäjä tallentaa opiskeluoikeuksia käsin suoraan KOSKI-syöttökäyttöliittymän kautta, tarvitsee KOSKI-pääkäyttäjä lisäksi KOSKI-tallentajaoikeudet.

Katso lisää ohjesivuilta:
KOSKI-palveluun liittyvä käyttäjähallinta
Käyttöoikeuksien anominen KOSKI-palveluun

Käyttöoikeuksiin ja eri rooleihin liittyvää on koulutusta on saatavilla KOSKI-palvelun perusteet ja käyttäjähallinta - webinaarin tallenteella. Koulutusta suositellaan erityisesti uusille KOSKI-palvelun käyttäjille.

Vapaan sivistystyön oppilaitosten KOSKI-käyttäjille suunnatut koulutukset ja ohjeet

Vapaan sivistystyön oppilaitosten KOSKI-käyttäjille suunnatut, tulevat webinaarit sekä menneiden webinaarien tallenteet löytyvät Koulutukset ja tilaisuudet -sivulta. 

KOSKI-palveluun kirjautuminen


KOSKI-palvelun käyttäminen ja tietojen tallentaminen onnistuu joko

  • siirtämällä ja päivittämällä tiedonsiirroilla omasta opintohallinnon järjestelmästä. Tietojen siirtäminen on 1.8.2021 alkaen mahdollista kaikkien vapaan sivistystyön koulutusten osalta, jos oppilaitoksen käytössä oleva, oma opintohallintojärjestelmä mahdollistaa tiedonsiirrot. Siirrettyjä tietoja pääsee tarkastelemaan syöttökäyttöliittymästä KOSKI-katselijaoikeuksilla. Opintohallintojärjestelmää varten tarvitaan lisäksi palvelukäyttäjätunnus.

    Lisätietoa: Palvelukäyttäjien hallinta

  • tai tallentamalla ja manuaalisesti päivittämällä syöttökäyttöliittymän kautta. KOSKI-käyttöliittymä löytyy Oppijan Palvelukokonaisuuden virkailijasovelluksesta: https://virkailija.opintopolku.fi/.

Lue lisää:
Kirjautuminen KOSKI-palveluun



Tietojen tallentaminen KOSKI-palveluun


Ohjeet vapaan sivistystyön opiskeluoikeuksien luomiseksi ja päivittämiseksi sekä opintosuoritustietojen tallentamiseksi löytyvät Vapaan sivistystyön opiskeluoikeudet -sivulta. Kansanopistojen ylläpitäjille, jotka päivittävät oppivelvollisten opintosuoritustietoja, löytyy omat ohjeensa, ja kaikille vapaan sivistystyön oppilaitosten ylläpitäjille, jotka päivittävät vapaatavoitteisten koulutusten tietoja, puolestaan omansa.

Ensimmäisessä tiedonsiirrossa / syöttökäyttöliittymässä oppijan tietoja syöttäessä tarvitaan oppijan henkilötunnus sekä nimitiedot. Nimitietoina ovat etunimet, kutsumanimi (jokin virallisista etunimistä) sekä sukunimi. Jos opiskelijalla on aiempia opiskeluoikeuksia KOSKI-palvelussa, henkilötunnuksen syöttämisen jälkeen uutta opiskeluoikeutta luodessa KOSKI-palvelu tuo opiskelijan nimitiedot esitäytettyinä. Kun oppijalla on suomalainen henkilötunnus, Opintopolun oppijanumerorekisteri yksilöi henkilön automaattisesti, ja KOSKI osaa liittää opiskeluoikeuden tiedot oikealle henkilölle.

Opiskeluoikeuden luominen syöttökäyttöliittymässä aloitetaan joko Hae tai lisää opiskelija-kenttässä oppijaa hakemalla, tai vaihtoehtoisesti, jos oppijalla on jo aikaisempia opiskeluoikeuksia oppilaitoksessasi, näet ne katselukäyttöliittymässä. Oppijan nimen alla näet myös "Lisää opiskeluoikeus"-painikkeen, jota klikkaamalla saat auki ponnahdusikkunan opiskeluoikeuden perustietojen lisäämiseen.

Lue lisää: Oppijan ja opiskeluoikeuden lisääminen palveluun

KOSKI-palvelu edellyttää uuden henkilön tietoja tallennettaessa, että henkilöllä on joko henkilötunnus tai oppijanumero.

Jos opiskelijalla ei ole opiskeluoikeuden luontihetkellä henkilötunnusta, tulee KOSKI-pääkäyttäjän tulee luoda virkailijan opintopolussa henkilötunnuksettomalle oppijalle oppijanumero, jotta oppijan tiedot voidaan tallentaa KOSKI-palveluun.
Jos opiskelijalla ei ole opintojen alkaessa suomalaista henkilötunnusta, tulee hänelle ennen opiskeluoikeuden luomista käydä luomassa oppijanumero.

Oppijanumeron luomiseen ja henkilötunnustietojen päivittämiseen löytyy ohje täältä: 

Ohjeet oppijanumeron luomiseen löytyvät: ohjeiden sivulta:

Oppijan henkilötiedot / oppijanumero ja henkilötunnus
Oppijan henkilötiedotTarvittavat henkilötiedot opiskeluoikeutta luodessa, kohta "Oppijalla ei ole suomalaista henkilötunnusta / Oppijanumeron luonti".

Luotu oppijanumero tallennetaan opintohallintojärjestelmään ennen ensimmäistä tiedonsiirtoa / otetaan talteen opiskeluoikeuden luomista varten syöttökäyttöliittymässä. HUOM! Kun oppilas saa pysyvän henkilötunnuksen, tulee KOSKI-pääkäyttäjän käydä lisäämässä oppijanumero myös virkailijan opintopolun oppijanumerorekisteriin välittömästi. Ei riitä, että oppijanumero lisätään pelkästään omaan opintohallintojärjestelmään. Ohjeet oppijan tietojen muokkaamiseen ja henkilötunnuksen lisäämiseen oppijan tietoihin: Oppijan henkilötiedotHenkilötietojen korjaaminen / muuttaminen kun opiskeluoikeus on luotu ja kohta "Oppija saa suomalaisen henkilötunnuksen sen jälkeen, kun hänelle on luotu opiskeluoikeus pelkällä oppijanumerolla".

Muuta tukea ja materiaalia KOSKI-käyttäjille

Anvisningar på svenska

Anvisningar för olika utbildningar
Fritt bildningsarbete


  • No labels